Што претставува вистината?

• Креатор на темата Креатор на темата Erich Zann
  • Време на започнување Време на започнување
Чорба hunting innocent souls...
Нееее...ја намириса оваа дека дека бара вистини и патишта, и знае дека е лесен плен. Искусен ловец на души и кеш знае кај удира.

Ова гледиште се нарекува релативизам. Основниот проблем на релативизмот е што се темели на апсолутистичко тврдење. Тоа тврдење е следново: „Не постои апсолутна вистина.“
Прашањето што следи тука е: Дали си апсолутно сигурен дека не постои апсолутна вистина? :)
Доколку релативистот рече „Не сум апсолутно сигурен“, произлегува дека и тоа тврдење е релативно т.е. за некои не постои апсолутна вистина, а пак за некои си постои апсолутна вистина. Но ако постои апсолутна вистина, тогаш не постои релативна вистина и така доаѓаме до логичка контрадикција.
Народски кажано: Изјавата „Не постои апсолутна вистина“ си ја сече гранката на која што седи :)

Од друга страна, иако релативистичкото гледиште звучи интересно и онака „толерантно“ кон сите различни гледишта, филозофии, верувања, сепак тоа гледиште не е возможно практично да се живее и е корисно само вака за дебати по форуми. Тоа е така бидејќи ние како човештво за да живееме во општествена средина мораме да се усогласиме околу некои работи како:

- Општественото уредување
- Моралните норми
- Основна етика
(не ми текнува нешто друго)

Доколку луѓето не се усогласат по овие работи, тогаш некој може да излезе надвор и да се прогласи за цар и со група луѓе да си оформи царство на плоштадот во Скопје. Едноставно тоа е вистина за таа група луѓе и тоа не мора да биде вистина за сите останати. Што мислите како власта ќе реагира на ваквиот потег? :)
Ако вистината е релативна, тогаш јас можам да отидам надвор и да му удрам бокс на комшијата. Молам? Сум му напрвил зло? Не е точно. Во мојот морален систем тоа е добро, тоа е доблесен потег :) Хммм се чувствувам гладен, зошто да не го заколам, да го сомелам и да си направам плескавици? :) Убиството заради прехранување во мојот морално-етички систем е сосема оправдано и не е ограничено само на животните. Итн. Примери има безброј.
Како што веќе реков,
вистината е индивидуална.
Можам до утре да те убедувам дека земјата е коцкаста(пошто тоа би била моја вистина)а ти да тврдиш дека е триаголник.
Ќе дојде Змејко и ќе рече:
Не бе вие сте луди,земјата е округла.
Ќе му се исмееме у фаца заштоа што нема појма што збори според нас и нашите вистини.
И?Чија вистина ќе биде точна?

Како што веќе реков,
Можам до утре да те убедувам дека земјата е коцкаста(пошто тоа би била моја вистина)а ти да тврдиш дека е триаголник.
Ќе му се исмееме у фаца заштоа што нема појма што збори според нас и нашите вистини.

Па вистината на Змејко ќе биде точна, а нашите ќе бидат лаги. Се разбира попрецизна вистина би било дека Земјата е малку сплескана на половите, со нерамна површина (планини, дупки, океански басени итн).
Тоа значи дека нашите индивидуални привидни вистини ќе бидат лаги, а онаа вистинската вистина ќе биде апсолутна вистина.

Многу квалитетен моабет си направивте.
Дали е тоа ваше гледиште на вистината?
Оди на сладолед со чорбаџијата, тој ќе ти ја покаже вистината за скромна сума.

Оди на сладолед со чорбаџијата, тој ќе ти ја покаже вистината за скромна сума.
Тоа е можеби твојата вистина.
А мојата вистина би била,
да ти кажам да не се замараш многу со туѓи вистини:)

Како што веќе реков,
Првиот исказ би бил само производ на инаетливост,ништо повеќе.Фактите се поткрепени со искази,исказите со договори кои се пак производ на детектирањето на една иста перцепција и логика кај голема,масовна група на луѓе кои располагаат со исти,основни сетила како што располагаме и ние.Така знаеме и распознаваме што е триаголник,што е коцка а што круг.Би било нелогично и математички неточно да се тврди спротивното.Формите се тие,имињата се ставени по договор.Апсолутната вистина би била всушност според мене апсолутна лага затоа што не е возможно да ја научиме и проучиме сите на исто ниво.Треба сите да бидеме сериски произведени,со умртвена меморија и првата информација воопшто која ќе стигне до нашиот мозок да биде подготвен одговорот што е тоа апсолутна вистина за да сите дојдеме до истиот заклучок и одговор наеднаш.Да спознаваме индивидуално секој за себе скоро е невозможно,како и да завртиш доаѓа до дебата,конфликт и спротиставени мислења.

Првиот исказ би бил само производ на инаетливост,ништо повеќе.Фактите се поткрепени со искази,исказите со договори кои се пак производ на детектирањето на една иста перцепција и логика кај голема,масовна група на луѓе кои располагаат со исти,основни сетила како што располагаме и ние.Така знаеме и распознаваме што е триаголник,што е коцка а што круг.Би било нелогично и математички неточно да се тврди спротивното.Формите се тие,имињата се ставени по договор.Апсолутната вистина би била всушност според мене апсолутна лага затоа што не е возможно да ја научиме и проучиме сите на исто ниво.Треба сите да бидеме сериски произведени,со умртвена меморија и првата информација воопшто која ќе стигне до нашиот мозок да биде подготвен одговорот што е тоа апсолутна вистина за да сите дојдеме до истиот заклучок и одговор наеднаш.Да спознаваме индивидуално секој за себе скоро е невозможно,како и да завртиш доаѓа до дебата,конфликт и спротиставени мислења.

Се согласувам генерално со тебе, сепак можеби различно ја сфаќаме „апсолутната вистина“. Кога јас велам апсолутна вистина не мислам на апсолутно прецизно знаење за нешто, бидејќи такво нешто е невозможно за човекот. На пример јас можам да речам дека растојанието од Скопје до Тетово е околу 40км. Некој може да рече: не, 39км е. Трет ќе рече зависи од каде мериш. Четврт ќе реќе од центарот на плоштадот на Скопје до центарот на плоштадот во Тетово е точно 44,5км. Петти ќе рече не, туку 44512 метри. Шести: не, 44512,16 метри итн.

Има исто така многу други вистини кои човекот не може целосно да ги знае, секој, како што велиш, ја спознава на различно ниво, секој различни заклучоци изведува од таа вистина, но факт е дека вистината за одредено нешто е една. Лигеја или постои или не постои. Не може за некого да постои, а за некого да не постои. Може некои да го игнорираат нејзиното постоење, да не и прават муабет, да се колнат дека не постои, но тоа не ја тангира вистината: Лигеја постои :)

Имало времиња која мнозинството луѓе верувале дека Земјата е рамна плоча носена на грбовите на желки. Некои луѓе велеле: Не се желки, китови се. Некои трети (релативисти) сакајќи да ги смират првите и вторите можеби велеле: „Абе не се карајте, за вас се желки, за нив се китови“ :) Денес знаејќи ја вистината за обликот на Земјата знаеме дека ни првите биле во право, ни вторите, ама најмалку биле во право третите, бидејќи првите и вторите не биле информирани, ама третите биле контрадикторни, апсурдни, да не речам глупи :)

Се согласувам генерално со тебе, сепак можеби различно ја сфаќаме „апсолутната вистина“. Кога јас велам апсолутна вистина не мислам на апсолутно прецизно знаење за нешто, бидејќи такво нешто е невозможно за човекот. На пример јас можам да речам дека растојанието од Скопје до Тетово е околу 40км. Некој може да рече: не, 39км е. Трет ќе рече зависи од каде мериш. Четврт ќе реќе од центарот на плоштадот на Скопје до центарот на плоштадот во Тетово е точно 44,5км. Петти ќе рече не, туку 44512 метри. Шести: не, 44512,16 метри итн.

Има исто така многу други вистини кои човекот не може целосно да ги знае, секој, како што велиш, ја спознава на различно ниво, секој различни заклучоци изведува од таа вистина, но факт е дека вистината за одредено нешто е една. Лигеја или постои или не постои. Не може за некого да постои, а за некого да не постои. Може некои да го игнорираат нејзиното постоење, да не и прават муабет, да се колнат дека не постои, но тоа не ја тангира вистината: Лигеја постои :)

Имало времиња која мнозинството луѓе верувале дека Земјата е рамна плоча носена на грбовите на желки. Некои луѓе велеле: Не се желки, китови се. Некои трети (релативисти) сакајќи да ги смират првите и вторите можеби велеле: „Абе не се карајте, за вас се желки, за нив се китови“ :) Денес знаејќи ја вистината за обликот на Земјата знаеме дека ни првите биле во право, ни вторите, ама најмалку биле во право третите, бидејќи првите и вторите не биле информирани, ама третите биле контрадикторни, апсурдни, да не речам глупи :)
Се зависи од личниот став,личното искуство,личното гледање на работите.
Реков дека се е индивидуално.
Не постои ни апсолутна вистина,колку и да сме убедени дека тоа е вистината.
Паѓа снег,двајцата стоиме надвор.
Мене ми е ладно,тебе не ти е.
Моја вистина твоја вистина.
Толку.
Се останато е филозофија и вртење во круг.

Се зависи од личниот став,личното искуство,личното гледање на работите.
Реков дека се е индивидуално.
Не постои ни апсолутна вистина,колку и да сме убедени дека тоа е вистината.
Паѓа снег,двајцата стоиме надвор.
Мене ми е ладно,тебе не ти е.
Моја вистина твоја вистина.
Толку.
Се останато е филозофија и вртење во круг.

Не зависи од личниот став. Јас можам да имам став дека сум најдобриот кошаркар во светот, а на терен да не можам ни таблата од кошот да ја погодам. Без разлика како ги гледаме работите, тие си се такви какви што се. Ако имаш нарушен диоптер на очите, тоа не значи дека светот е матен околу тебе. Ако си слеп не значи дека светот околу тебе не постои, туку едноставно ти не го гледаш. Тој не зависи од твоето гледање, ниту од твојата перцепција, ниту од твоето размислување.

Паѓа снег - тоа е вистината. Температурата е -4 степени целзиусови - тоа е вистина. Тебе ти е ладно - тоа е вистина. Лага би било ако кажам: Според твоето гледиште, тебе ти е ладно, но според моето гледиште, тебе ти е топло :) Башка термините ладно/топло се релативни, како што се релативни термините големо/мало, гласно/тивко, блиску/далеку итн бидејќи зависат од тоа со што ги споредуваш.

Патем, како што кажав погоре: Изјавата „Не постои апсолутна вистина“ е апсолутна изјава сама по себе. Ако ти си апсолутно сигурна во тоа дека не постои апсолутна вистина, тогаш тоа е логичка контрадикција бидејќи со самото тоа што даваш апсолутна изјава ти ја негираш содржината на таа изјава „Не постои апсолутна вистина“. Тоа е исто како некој човек да дојде и да ти рече: „Не постојат луѓе што зборуваат!“ Ќе му веруваш? Или ќе му речеш: „Абе чекај малку, па нели си ти човек и еве те слушам ми зборуваш“ :) Исказот нема смисла нели?

Не зависи од личниот став. Јас можам да имам став дека сум најдобриот кошаркар во светот, а на терен да не можам ни таблата од кошот да ја погодам. Без разлика како ги гледаме работите, тие си се такви какви што се. Ако имаш нарушен диоптер на очите, тоа не значи дека светот е матен околу тебе. Ако си слеп не значи дека светот околу тебе не постои, туку едноставно ти не го гледаш. Тој не зависи од твоето гледање, ниту од твојата перцепција, ниту од твоето размислување.

Паѓа снег - тоа е вистината. Температурата е -4 степени целзиусови - тоа е вистина. Тебе ти е ладно - тоа е вистина. Лага би било ако кажам: Според твоето гледиште, тебе ти е ладно, но според моето гледиште, тебе ти е топло :) Башка термините ладно/топло се релативни, како што се релативни термините големо/мало, гласно/тивко, блиску/далеку итн бидејќи зависат од тоа со што ги споредуваш.

Патем, како што кажав погоре: Изјавата „Не постои апсолутна вистина“ е апсолутна изјава сама по себе. Ако ти си апсолутно сигурна во тоа дека не постои апсолутна вистина, тогаш тоа е логичка контрадикција бидејќи со самото тоа што даваш апсолутна изјава ти ја негираш содржината на таа изјава „Не постои апсолутна вистина“. Тоа е исто како некој човек да дојде и да ти рече: „Не постојат луѓе што зборуваат!“ Ќе му веруваш? Или ќе му речеш: „Абе чекај малку, па нели си ти човек и еве те слушам ми зборуваш“ :) Исказот нема смисла нели?
Малку си ми контрадикторен:)
Ако не постои апсолутна вистина,што е тогаш ова?
Цитирам:
Паѓа снег - тоа е вистината. Температурата е -4 степени целзиусови - тоа е вистина.

Од каде знаеш дека е тоа вистина?

Малку си ми контрадикторен:)
Ако не постои апсолутна вистина,што е тогаш ова?
Цитирам:
Паѓа снег - тоа е вистината. Температурата е -4 степени целзиусови - тоа е вистина.

Од каде знаеш дека е тоа вистина?

Можеби погрешно си ме разбрала. Јас не велам дека не постои апсолутна вистина. Јас ја разобличувам контрадикторната изјава дека „не постои апсолутна вистина“. Значи да бидеме на јасно, јас верувам во постоењето на апсолутна вистина, една вистина за нешто без разлика дали ние ја знаеме и како ја перцепираме.
Тоа со снегот и температурата беше само пример на вистини. Ја користев твојата илустрација, ништо повеќе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom