Што претставува вистината?

• Креатор на темата Креатор на темата Erich Zann
  • Време на започнување Време на започнување
Можеби погрешно си ме разбрала. Јас не велам дека не постои апсолутна вистина. Јас ја разобличувам контрадикторната изјава дека „не постои апсолутна вистина“. Значи да бидеме на јасно, јас верувам во постоењето на апсолутна вистина, една вистина за нешто без разлика дали ние ја знаеме и како ја перцепираме.
Тоа со снегот и температурата беше само пример на вистини. Ја користев твојата илустрација, ништо повеќе.
Не те разбрав погрешно.
Цело време пробував да те збунам,но неуспешно :D

Иначе се согласувам со тебе:)

Вистината е индивидуална работа.
Мојата вистина е моја но немора да значи дека е тоа е нечија друга вистина.
Или пак доаѓа некој трет и ме убедува дека неговата вистина е права,а мојата не.
Не постои апсолутна вистина.
Не е можно сите да се согласат со една вистина.
Што е вистина всушност?

Одличен пример зошто има толку многу несогласувања и војни меѓу луѓето.

Чорбаџија ти си сигурно далеку поупатен од мене во оваа работа. По филозофија на право додека шуркавме низ филозофите, ми остави впечаток една реченица каде Кант апсолутната вистина ја поврзуваше со постоењето на Бог. Нешто беше во смисол дека неговото постоење и непостоење не може да се докажува. Не памтам скроз како одеше целата работа, но веројатно го имаш сретнато нештово, или ако грешам исправиме, би ти бил благодарен :)

Чорбаџија ти си сигурно далеку поупатен од мене во оваа работа. По филозофија на право додека шуркавме низ филозофите, ми остави впечаток една реченица каде Кант апсолутната вистина ја поврзуваше со постоењето на Бог. Нешто беше во смисол дека неговото постоење и непостоење не може да се докажува. Не памтам скроз како одеше целата работа, но веројатно го имаш сретнато нештово, или ако грешам исправиме, би ти бил благодарен :)

Да, Кант за ова пишува во своето дело „Критика на чистиот разум“ (Critique of Pure Reason). Тој вели дека со умот ние не можеме да ја сфатиме бесконечната вистина, вели дека по својата природа умот ги спознава само деловите, а немоќен е да го сфати апсолутното егзистирање, какво што е Божјето постоење. Кант вели дека ние Господ го сфаќаме со свеста, а не со умот, дека нашиот стремеж за правдина е доказ за постоењето на праведното, како што е жедта за водата e доказ за постоењето на водата.

Тоа е неговиот приод, ептен филозофски и е малку тежок за читање, а и ја у принцип не сакам тешки филозофии, туку јасни прости набљудувања и логички заклучоци, а не таму некои онтологии, свест, потсвест, надсвест, трансцедентност, димензии.. овие работи некако навлегуваат во непознатото, магловитото и луѓето често зборуваат повеќе отколку што реално ни е познато и достапно.

Се согласувам генерално со тебе, сепак можеби различно ја сфаќаме „апсолутната вистина“. Кога јас велам апсолутна вистина не мислам на апсолутно прецизно знаење за нешто, бидејќи такво нешто е невозможно за човекот. На пример јас можам да речам дека растојанието од Скопје до Тетово е околу 40км. Некој може да рече: не, 39км е. Трет ќе рече зависи од каде мериш. Четврт ќе реќе од центарот на плоштадот на Скопје до центарот на плоштадот во Тетово е точно 44,5км. Петти ќе рече не, туку 44512 метри. Шести: не, 44512,16 метри итн.

Има исто така многу други вистини кои човекот не може целосно да ги знае, секој, како што велиш, ја спознава на различно ниво, секој различни заклучоци изведува од таа вистина, но факт е дека вистината за одредено нешто е една. Лигеја или постои или не постои. Не може за некого да постои, а за некого да не постои. Може некои да го игнорираат нејзиното постоење, да не и прават муабет, да се колнат дека не постои, но тоа не ја тангира вистината: Лигеја постои :)

Имало времиња која мнозинството луѓе верувале дека Земјата е рамна плоча носена на грбовите на желки. Некои луѓе велеле: Не се желки, китови се. Некои трети (релативисти) сакајќи да ги смират првите и вторите можеби велеле: „Абе не се карајте, за вас се желки, за нив се китови“ :) Денес знаејќи ја вистината за обликот на Земјата знаеме дека ни првите биле во право, ни вторите, ама најмалку биле во право третите, бидејќи првите и вторите не биле информирани, ама третите биле контрадикторни, апсурдни, да не речам глупи :)
Дали апсолутната вистина е на некој начин саботирана од страна на егзистенцијалниот скептицизам кој му доаѓа природно на секој човек? :)

Дали апсолутната вистина е на некој начин саботирана од страна на егзистенцијалниот скептицизам кој му доаѓа природно на секој човек? :)

Можеби, не сум размислувал од таа перспектива. Но сигурно еден од главните саботери на апсолутната вистина е релативизмот и лажната толеранција кој пак се јавува кај луѓе кои се обидуваат да ја „смират вжештената топка“ кај разномислениците велејќи им: „Абе не се карајте, сите сте во право!“

Има еден виц вели: Двајца македонци имале имотно-правен спор и отишле кај судијата да се судат.
Едниот вели: Овој дел од нивата е мој.
Судијата му одговорил: Во право си.
Другиот рекол: Не туку мој е.
Судијата и на него му одговорил: Да, во право си.
Некој од поротата забележал: Г-дине судија, како може и двајцата да се во право. Ако тој дел е на едниот, тогаш не може да биде на другиот и обратно.
Судијата се завртел кон него и му рекол: Знаеш што, и ти со во право! :)

Толеранцијата не значи да се согласиш со сечие мислење. Тоа е лажна, имагинарна, лицемерна „толеранција“. Да толерираш некого значи едноставно да му дозволиш на неистомисленикот да си мисли како што си е убеден и да не му го оспоруваш правото на слободно мислење/верување, се разбира доколку неговото верување не го принудува да ти го одземе животот или сл :)

Можеби, не сум размислувал од таа перспектива. Но сигурно еден од главните саботери на апсолутната вистина е релативизмот и лажната толеранција кој пак се јавува кај луѓе кои се обидуваат да ја „смират вжештената топка“ кај разномислениците велејќи им: „Абе не се карајте, сите сте во право!“

Има еден виц вели: Двајца македонци имале имотно-правен спор и отишле кај судијата да се судат.
Едниот вели: Овој дел од нивата е мој.
Судијата му одговорил: Во право си.
Другиот рекол: Не туку мој е.
Судијата и на него му одговорил: Да, во право си.
Некој од поротата забележал: Г-дине судија, како може и двајцата да се во право. Ако тој дел е на едниот, тогаш не може да биде на другиот и обратно.
Судијата се завртел кон него и му рекол: Знаеш што, и ти со во право! :)

Толеранцијата не значи да се согласиш со сечие мислење. Тоа е лажна, имагинарна, лицемерна „толеранција“. Да толерираш некого значи едноставно да му дозволиш на неистомисленикот да си мисли како што си е убеден и да не му го оспоруваш правото на слободно мислење/верување, се разбира доколку неговото верување не го принудува да ти го одземе животот или сл :)
Можеш да научиш да го толкуваш мислењето на другите но не и да го одобриш се разбира во тој контекст ми беше и прашањето.Ако немаш сопствен став и мислење би бил духовно и интелектуално изгубен.Не знам зошто мислиш дека толеранцијата ја саботира апсолутната вистина,како во тој случај би знаел со сигурност дека ти си во право ако не ги земеш во обзир и не ги анализираш донекаде и другите мислења? Што се однесува до ''лажната толеранција'' јас верувам дека таа е всушност служи како поткрепа за благо поместување на умствените бариери и граници кои ги поставува егото за да се воспостави една пропорционална дискусија која може да резултира и со компромис кој би бил всушност самата основа за дипломатска вештина која би решила многу несогласувања.Во тој случај доаѓам до заклучок дека во случај на постоење на апсолутната вистина луѓето не би било возможно да доаѓаат до заеднички решенија а следствено на тоа би следеле премногу конфликти и несогласувања заради ставениот акцент на индивидуалните мислења.Така знам дека не сме предодредени како вид да ја спознаеме никогаш апсолутната вистина.Предодредени сме да манипулираме,лажеме и да ја кажуваме вистината само кога ни одговара повеќе од лагата. :)

Можеш да научиш да го толкуваш мислењето на другите но не и да го одобриш се разбира во тој контекст ми беше и прашањето.Ако немаш сопствен став и мислење би бил духовно и интелектуално изгубен.Не знам зошто мислиш дека толеранцијата ја саботира апсолутната вистина,како во тој случај би знаел со сигурност дека ти си во право ако не ги земеш во обзир и не ги анализираш донекаде и другите мислења? Што се однесува до ''лажната толеранција'' јас верувам дека таа е всушност служи како поткрепа за благо поместување на умствените бариери и граници кои ги поставува егото за да се воспостави една пропорционална дискусија која може да резултира и со компромис кој би бил всушност самата основа за дипломатска вештина која би решила многу несогласувања.Во тој случај доаѓам до заклучок дека во случај на постоење на апсолутната вистина луѓето не би било возможно да доаѓаат до заеднички решенија а следствено на тоа би следеле премногу конфликти и несогласувања заради ставениот акцент на индивидуалните мислења.Така знам дека не сме предодредени како вид да ја спознаеме никогаш апсолутната вистина.Предодредени сме да манипулираме,лажеме и да ја кажуваме вистината само кога ни одговара повеќе од лагата. :)

И јас имам дојдено до слични заклучоци како твоите. Заради егото, а јас би додал и нашата грешна (зла) човечка природа, ние сме склони кон нашите интереси и кон онаа „вистина“ која нам повеќе ни одговара, која ги оправдува нашите постапки и дела, која што не прави да се чувствуваме поубаво, поголемо, повредни. Затоа и луѓето сакаат да бидат охрабрени со некој комплимент - што не мора да биде баш вистина, али ептен да не биде лага па да се сфати како сарказам :) Така на пример ако колешката, која е елегантно пополнета, вели дека држи диета и ја видете да облече некој потесен фустан, таа сака да чуе од вас дека ослабела. Кажете и го тоа и без разлика на вистината, таа ќе ви поверува, затоа што тоа е нејзината посакувана вистина, вистината што очекува да ја чуе :)

Значи, од една страна имаме совест која што ни служи како морална водилка, а од друга страна имаме и его што не влече кон себичност, своеволност, задоволување на сопствентие телесни страсти, препики, конфликти. Тоа мене ми алудира дека ние сме создадени за добри нешто, за да живееме во соживот со другите, но дека сепак во нас има и грешна природа што не тера кон грев. Ова е дел од причините заради кои по убедување сум и христијанин, бидејќи човековото Божествено создавање, а потоа и паѓање во гревот ги најдов веродостојно опишани во Библијата.

Во недостиг на попогодна дефиниција и во неможност да ја дознаам „апсолутната„ вистина (или барем не сум свесен за неа) најпрактична ми е дефиницијата за вистината како верување прифатено од околината. Можеби овој став не ми е баш авангарден :) , ама не гледам некој што подобро би ги уредил односите во општеството.

If you want the truth, I’ll tell you the truth: Listen to the secret sound, the real sound, which is inside you.”
What is seen is not the Truth..What is cannot be said..Trust comes not without seeing...Nor understanding without words. The wise comprehends with knowledge..To the ignorant it is but a wonder...Some worship the formless God Some worship his various forms...In what way He is beyond these attributes..
Only the Knower knows..That music cannot be written..How can then be the notes..awareness alone will overcome illusion.” You don't grasp the fact that what is most alive of all is inside your own house;and you walk from one holy city to the next with a confused look! go wherever you like, to Calcutta or Tibet; if you can't find where your soul is hidden, for you the world will never be real!”
The guest is inside you, and also inside me; you know the sprout is hidden inside the seed. We are all struggling; none of us has gone far. Let your arrogance go, and look around inside. The blue sky opens out farther and farther,the daily sense of failure goes away, the damage I have done to myself fades, a million suns come forward with light, when I sit firmly in that world.
I hear bells ringing that no one has shaken, inside "love" there is more joy than we know of, rain pours down, although the sky is clear of clouds, there are whole rivers of light. The universe is shot through in all parts by a single sort of love. How hard it is to feel that joy in all our four bodies! Those who hope to be reasonable about it fail. The arrogance of reason has separated us from that love. With the word "reason" you already feel miles away.”
Listen to the secret sound, the real sound, which is inside you. The one no one talks of speaks the secret sound to himself, and he is the one who has made it all.”
Love and Light..

Универзална вистина постои од аспект на нашето постоење- да, постоиме, јадеме, живееме, дишеме, пиеме...вистина е дека го правиме тој процес за да опстанеме.
Ако опстанокот е јасна вистина, вистина произлезена од самите нас, постои и вистина која е општо прифатена и вистина која сами ја креираме.
- Од самите нас, вистина е дека се случиле некои настани (војна, мир, свадба, раѓање, земјотрес, средба, пиење кафе...) и тоа го прифаќаме како такво.
- Општо прифатената вистина е дека постои планината Водно, Скопје, постојат други градови, луѓе...односно тоа е ноторната вистина која ја сретнуваме низ целиот живот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom