- Член од
- 3 јуни 2013
- Мислења
- 329
- Поени од реакции
- 218
џабе, со одвај 2 милиони сме премногу мали и за таа работа.ние мора да инвесираме во иновации и технологија ако сакме да одиме напред.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
џабе, со одвај 2 милиони сме премногу мали и за таа работа.ние мора да инвесираме во иновации и технологија ако сакме да одиме напред.
овај ликов ни е крив?
Да скапа е да се произведе ,ама уште е поскапа да се продаде и да се купи ,ние можеме да бидеме конкурентни затоа што вкусот на нашите земјоделки производи е даалеку подобар од тие на пр.во Германија ,.... тоа го знам 100 % сигурно а тоа е најважно за потрошуваците во развиените земји каде парите не им се основен критериум при купувањето туку квалитетот,а за преработувачката индустрија тоа сигурно дека се подразбира дека ке биде неопходна ,а не како во ЈУ кога во Словенија беа преработувачките капацитети за нашите плодови ,и ни ги продаваа потоа стопати поскапоТаџ Махал нема врска со мак мермер. Користен е мермер од индија и Јеман. За Белата Куќа сите сме чуле АМА вистината е дека бил користен хрватски мермер од Брач. За македонски мермер најди ми еден документ. Не викам дека не е квалитетен, баш тоа е една од најдобрите работи ама сега е даден на грци под концесија и мање више сегде во светот иде ко грчки или италјански мермер.
Езерава и да сакаме неможеме да ги искористиме со Грција до нас. Ептен тешко да се направи некој туризам таму. Треба да сме свесни дека не сме богати, ние мора да инвесираме во иновации и технологија ако сакме да одиме напред.
--- надополнето: 12 август 2013 во 17:31 ---
Нема пари во тоа. Органска храна е скапа да се произведе и не трае долго. Ние не сме поврзани како треба а и далеку сме за да се испалти на пример јагоди или домати да продаваш во Германија. Мора да се направи индустрија за се тоа да се преработува.
Да скапа е да се произведе ,ама уште е поскапа да се продаде и да се купи ,ние можеме да бидеме конкурентни затоа што вкусот на нашите земјоделки производи е даалеку подобар од тие на пр.во Германија ,.... тоа го знам 100 % сигурно а тоа е најважно за потрошуваците во развиените земји каде парите не им се основен критериум при купувањето туку квалитетот,а за преработувачката индустрија тоа сигурно дека се подразбира дека ке биде неопходна ,а не како во ЈУ кога во Словенија беа преработувачките капацитети за нашите плодови ,и ни ги продаваа потоа стопати поскапо
Само на Хрватска за време на туристичка сезона да и се продава па нема да биде доволно,таму нашите производи се веке познати и барани како квалитет и како алва се продаваат пред сите други .Иначе под еколошки чиста храна немора да биде самолесно кварлива храна која може да биде продавана во преработена храна од зеленчукот и овошјето и при тоа да бидат не како вообичааените на пример индустриски џемови туку од како на пр.џем од 100 % овошје без додаток на шекер рачна изработка да биде поразлично а со тоа и поекслузивно и.т.н...тука спаѓаат и сточарството и нивните преработки и други животни ,ноеви ,,па полжави ....па селски туризамПлаќаат повеќе ама треба да е свежо. Дур стигне во германија ќе скапе во камион. Органска храна се исплати само ако локалното население ти е богата да ја купи.
Само на Хрватска за време на туристичка сезона да и се продава па нема да биде доволно,таму нашите производи се веке познати и барани како квалитет и како алва се продаваат пред сите други .Иначе под еколошки чиста храна немора да биде самолесно кварлива храна која може да биде продавана во преработена храна од зеленчукот и овошјето и при тоа да бидат не како вообичааените на пример индустриски џемови туку од како на пр.џем од 100 % овошје без додаток на шекер рачна изработка да биде поразлично а со тоа и поекслузивно и.т.н...тука спаѓаат и сточарството и нивните преработки и други животни ,ноеви ,,па полжави ....па селски туризам
Пак неможе да произведат толку храна да им биде доволна за време на туристичка сезона тоа и смите го кажуваат.....Да сето тоа што го напиша е точно но тоа е состојбата денешна која е никаква ,каде државата повеке ги уништува отколу што ги помага земјоделциве ,сточариве ...,јас мислев кога сериозно би се зафатила како државен приоритет да биде тоа тогаш се би било поинаку а можеме ако сакаме тоа што го напишав погоре ...еве еден пр.во Бучин каде се произведува најмногу кромид производителите се жалеа дека барале помош и не добиле за изградба на сушара за кромид за да не им пропаѓа вишокот кромидкоја коштала само 900000 евра ..фабрика за производтство на јајца кои се вишок во прав коштала 2000000 евра ,а за увоз на јајца во прав сме давале 8 д0 10 милиони евра ,а државава немала пари за таа фабрика ...Во хрватска се продава хрватска храна, заборавате колку е плодна славонија. Подобра опција е блискиот исток ама не сме добро сврзани а и србите не претеркаа таму - ние немаме менаџери. За џемови нема фабрики нит пак занеме да направиме бренд. Толку сме сакати да нит Made in Macedonia неможеме да го задржиме во некој држави ради грците. Сточарство во МКД нема или е премалку. Сирењето она доброто го произведуваме во мали колични а во големи колични тоа што го имаме е неквалитетно и некокнкурентно. Во Австралија кило МКД сирење е 12-15 долари, бугарско е 10, данско 8 и двете се подобри од нашите, и двете се достапни во секој супермаркет додека нашите се само во мали специјализирани продавници - повторно немаме менаџери ниту маркетинг.
Иронично или не ама да ,да останеше Мариово со Мариовци во него ке беше поинаку денес ,а под Мариово го подразбирам Македонското село воопшто, и да зашто да нема во Лондон ,Париз .... навала на производите маде ин Мариово ,Берово,Ресен .... во овој дел од посто се гледа она типицно што преовладува кај Македонецот синдромот на пониска вредност што го спомнав претходно.Ние како мала земја можеме да конкурираме на познатите пазари само ако се наметнеме со претходно брендирани добро спакувани производи со одличен квалитет и одличен менаџмент ....еве сите на Балканов ајварот го знаат за Македонски производ ,и покрај тоа што ни го зема брендот ....По толку муабетење мора да се признае дека, причинител за нашиот неуспех
лежи и во Мариово,кое остана без мариовци, а можело да биде и другачие,
па во маркетите во Лондон и Париз да има навалица на штандовите со производи
од маде ин Мариово. Мариовски мед,кашкавал,џем,крушка,пиперка,печурка и др.
Од природни ресурси немаме речиси ништо што рентабилно да се експлотира. Рудата или е со ептен ниска цена или е мал процент - лош квалитет. Од култури тоа што одгедуваме незнаеме да го спремиме во финален производ, да го преработиме, па го даваме пошто зошто. Еден бренд за компоти немаме или асален македонски сок од мак ресуриси (заеби струка и газоза). Дури и густите и растрвоителните сокови ни се со увезен прашок и формула. Да не си правиме филмови едино што имаме е евтина работна рака и ако не вложуваме во нас, народот нема ништо од нас да биде. Јапонија после 2ра светска била разрушена, немала рисурси и била пренаселена. Види ги сега. Види како работат.
Некои од форумашите тука викаат дека треба да си ја сакаме Македонија, да бидеме патриоти и слично бидејќи од Македончето најмногу си патиме.
Едни од најголемите мрчатори, ако не и воопшто на светот, се Британците. Мрчат ама баш за се што не им се допаѓа во нивната држава. Да не се препираме сега каде се тие, а каде сме ние.
На Балканов, најголеми мрчатори (со тапија) се Хрватите. Да не зборуваме каде се сега тие.