За христијаните не е најточна, туку е единствено точна. Така поучувал Исус. Зошто верувам дека христијанската вера е вистина, тоа е широка тема и бара многу за пишување и аргументирање (што во голем дел и сме го правеле по темиве на форумов), а јас сега сум на работа и немам толку време за пишување.
А точно е дека секој што е вистински убеден во своите убедувања, ќе ги смета останатите за лажни и неточни. Тоа е искрена и нелицемерна вера на секој вистинољубив човек. Вистината е ексклузивна. Ако јас верувам дека 2+2 = 4, тогаш јас ќе бидам голем лицемер ако, со цел да бидам „толерантен“ кој твојата вера, речам дека „
ок, би можело и 2+2 да е еднакво на 5, тоа е само еден друг пат до таа една иста вистина само гледана од поинаков агол“
Зборот „толерантен“ го ставив во наводници, затоа што тоа е лажна толеранција. Да толерираш нечие поинакво мислење, не значи да се согласиш со тоа мислење, туку едноставно да му дозволиш на неистомисленикот да си мисли како што си е убеден и да не му го оспоруваш правото на слободно мислење/верување.
Е па ај размисли за двете болдирани реченици.
За муслимнаните нивната интерпретација е единствено точна, сите останати се неточни.
За хиндуистите нивната интерпретација е единствено точна, сите останати се неточни.
За будистите нивната интерпретација е единствено точна, сите останати се неточни.
Значи до кај идеме?
Вистината е ексклузивна но недокучива. Кога сите би ја знаеле нема да има регии, богот ќе живее со сите нас.
Тоа што велиш 2+2=4, не ти држи тука. Ти велиш
2+2=“јас како ќе ти кажам и никако поинаку“, некој друг говорејќи нешто друго го вели истото, некој, трет, четврти, петти ..... го вели истото. А тоа “јас како ќе ти кажам и никако поинаку“ кај сите различно.
Толеранцијата не да се соглисиш со неговото (било чие) различно од твоето, туку е да без репресии го оставиш да верува во своето, не прогласувајќи го за зол, аморален, неетичен, ѓаволов слуга (некои дури не се либат ни своите родители да ги наречат така) и што уште не. Тоа Чорбаџија се вика толеранција.
Можеби треба вие од аврамскиве религи (не ти како единка, мислам на верските заедници) да седнат и да си подотераат, ревидираат светите книги, да се тргнат оние текстови каде се пишува за убиство на неверниците (за секоја религија неверник е секој оној кој не припаѓа на истата) како не би се дало можност на одредени верски фанатици буквално да си ги толкуваат тие ставови па убиваат во името на својот бог (или ај да речеме својата интерпретација на бог).