Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Трето. Постои еден Бог, малку различни човечки интерпретации за единиот Бог и екстремно многу лаги и варијанти на тие лаги за Бог, лаги за „многу богови“, за безличен бог, за виша сила итн.

Нормално ова гледиште е според христијанството. Некој политеист се рече дека постојат повеќе богови и дека е лага тврдењето дека постои само еден Бог итн. Муслиманот ќе рече дека христијанскиот концепт за Бог е погрешен, дека не постои нешто такво како „Божји син“, дека Бог не може да биде „Татко“, дека Бог не може да се жртвува себе си за гревовите на луѓето итн.
Не е трето, второто е сепак. малку различни или помалку различни сепак се различни човечки интерпретации.
Дали се лаги и кои се од нив лаги, секој за различната од сопствената (колективната) интерпрретација вели дека е лага. По чему е Христијанската интерпретација најточна?

Како може да очекуваш/посакуваш да одиш некаде од каде никој не се вратил да каже како е таму?

ION,

напишанава реченица е атиеистичка класика, кога е во прашање доказот за постоење живот после животот. Се‘ додека за Тебе тоа е вистина, но на ниво‘ од предрасуда, се‘ до тогаш нема да ги прифатиш бројните искуства кои велат дека „некој„ навистина бил „таму„ па дури и се вратил...

Не е трето, второто е сепак. малку различни или помалку различни сепак се различни човечки интерпретации.
Дали се лаги и кои се од нив лагхи, секој за различната од сопствената (колективната) интерпрретација вели дека е лага. По чему е Христијанската интерпретација најточна?

За христијаните не е најточна, туку е единствено точна. Така поучувал Исус. Зошто верувам дека христијанската вера е вистина, тоа е широка тема и бара многу за пишување и аргументирање (што во голем дел и сме го правеле по темиве на форумов), а јас сега сум на работа и немам толку време за пишување.

А точно е дека секој што е вистински убеден во своите убедувања, ќе ги смета останатите за лажни и неточни. Тоа е искрена и нелицемерна вера на секој вистинољубив човек. Вистината е ексклузивна. Ако јас верувам дека 2+2 = 4, тогаш јас ќе бидам голем лицемер ако, со цел да бидам „толерантен“ кој твојата вера, речам дека „ок, би можело и 2+2 да е еднакво на 5, тоа е само еден друг пат до таа една иста вистина само гледана од поинаков агол:)

Зборот „толерантен“ го ставив во наводници, затоа што тоа е лажна толеранција. Да толерираш нечие поинакво мислење, не значи да се согласиш со тоа мислење, туку едноставно да му дозволиш на неистомисленикот да си мисли како што си е убеден и да не му го оспоруваш правото на слободно мислење/верување.

Се согласувам со ова. Затоа и христијаните не веруваат во место од каде што никој не се вратил, туку веруваат во Исус Христос Кој неколку неколку пати бил од таа страна на животот и се вратил и има висок кредибилитет да каже како е таму од „прва рака“.
Значи Исус поттекнува од таму, дошол на овој свет, по смртта пак отишол таму, па се врати (воскресна) и престојуваше уште 40тина дена на овој свет, па пак си отиде таму со ветување дека пак ќе се врати на овој свет за да ги спаси верните и да донесе конечен суд на злосторствата и неправдите на овој свет. Бидејќи се што Исус кажа и што беше кажано за Него се исполни, ние христијаните имаме полна доверба да му веруваме и во Неговото повторно доаѓање и Неговите ветувања за епилогот на овој свет.

Тој потекнува од таму а јас/ние од овде. Мене ми е познато само ова место овде (Земјава) и искрено ама ич не ме привлекуваат други непознати места, ниту Небесата, ниту други планети и универзуми. Јас дури имам и страв од височина па и со авион едвај летам кога е зорт и бели крилја ич не ми фаќаат око :D.
Ако мисли да се враќа овде на Земјава и да воспоставува ред и поредок и луѓето овде да продолжат да си живеат и понатаму е тоа е веќе друга работа.
--- надополнето: 12 август 2013 во 11:54 ---
ION,

напишанава реченица е атиеистичка класика, кога е во прашање доказот за постоење живот после животот. Се‘ додека за Тебе тоа е вистина, но на ниво‘ од предрасуда, се‘ до тогаш нема да ги прифатиш бројните искуства кои велат дека „некој„ навистина бил „таму„ па дури и се вратил...

И да има такви искуства дека некој бил и се вратил и раскажал како е тоа таму некаде пак незначи дека лично мене би ми се допаднало да посакам да одам /живеам таму. Ако веќе имам слободна волја и избор овде и сега зошто да немам и после тоа? Зошто да бирам помеѓу рајот или пеколот? Зошто да нема(м) избор едноставно да ме снема никаде како со душите на животните?

И да има такви искуства дека некој бил и се вратил и раскажал како е тоа таму некаде пак незначи дека лично мене би ми се допаднало да посакам да одам /живеам таму.

Одењето „таму„ не е „ствар укуса„, туку неизбежност за секоја човечка единка.
--- надополнето: 12 август 2013 во 12:00 ---
Ако веќе имам слободна волја и избор овде и сега зошто да немам и после тоа?

Преминувањето во светот од духовите значи целосно исклучување на личната слободна волја, каде душата човекова е водена од други сили, а не од самата себе.
--- надополнето: 12 август 2013 во 12:01 ---
Зошто да бирам помеѓу рајот или пеколот?

Па и не можеш да одбираш: или примаш награда или примаш казна од Судијата...
--- надополнето: 12 август 2013 во 12:01 ---
Зошто да нема(м) избор едноставно да ме снема никаде како со душите на животните?

На ова, веќе имам одговорено.

Тој потекнува од таму а јас/ние од овде. Мене ми е познато само ова место овде (Земјава) и искрено ама ич не ме привлекуваат други непознати места, ниту Небесата, ниту други планети и универзуми. Јас дури имам и страв од височина па и со авион едвај летам кога е зорт и бели крилја ич не ми фаќаат око :D.
Ако мисли да се враќа овде на Земјава и да воспоставува ред и поредок и луѓето овде да продолжат да си живеат и понатаму е тоа е веќе друга работа.

Ок, фала ти што го сподели ова со нас. Така подобро се запознаваме :)

Еве ти едно видео баш на темава, зборува за стравот на близначето од „животот после раѓањето“. Многу е интересно, сигурно ќе ти се допадне :)

Ок, фала ти што го сподели ова со нас. Така подобро се запознаваме :)

Еве ти едно видео баш на темава, зборува за стравот на близначето од „животот после раѓањето“. Многу е интересно, сигурно ќе ти се допадне :)

Фино ова видеово....само после раѓањето ова “сумњичавото близначе“ сигурно не го фрлиле/убиле заради сомнежите :pipi:

За христијаните не е најточна, туку е единствено точна. Така поучувал Исус. Зошто верувам дека христијанската вера е вистина, тоа е широка тема и бара многу за пишување и аргументирање (што во голем дел и сме го правеле по темиве на форумов), а јас сега сум на работа и немам толку време за пишување.

А точно е дека секој што е вистински убеден во своите убедувања, ќе ги смета останатите за лажни и неточни. Тоа е искрена и нелицемерна вера на секој вистинољубив човек. Вистината е ексклузивна. Ако јас верувам дека 2+2 = 4, тогаш јас ќе бидам голем лицемер ако, со цел да бидам „толерантен“ кој твојата вера, речам дека „ок, би можело и 2+2 да е еднакво на 5, тоа е само еден друг пат до таа една иста вистина само гледана од поинаков агол:)

Зборот „толерантен“ го ставив во наводници, затоа што тоа е лажна толеранција. Да толерираш нечие поинакво мислење, не значи да се согласиш со тоа мислење, туку едноставно да му дозволиш на неистомисленикот да си мисли како што си е убеден и да не му го оспоруваш правото на слободно мислење/верување.
Е па ај размисли за двете болдирани реченици.
За муслимнаните нивната интерпретација е единствено точна, сите останати се неточни.
За хиндуистите нивната интерпретација е единствено точна, сите останати се неточни.
За будистите нивната интерпретација е единствено точна, сите останати се неточни.
Значи до кај идеме?
Вистината е ексклузивна но недокучива. Кога сите би ја знаеле нема да има регии, богот ќе живее со сите нас.
Тоа што велиш 2+2=4, не ти држи тука. Ти велиш 2+2=“јас како ќе ти кажам и никако поинаку“, некој друг говорејќи нешто друго го вели истото, некој, трет, четврти, петти ..... го вели истото. А тоа “јас како ќе ти кажам и никако поинаку“ кај сите различно.

Толеранцијата не да се соглисиш со неговото (било чие) различно од твоето, туку е да без репресии го оставиш да верува во своето, не прогласувајќи го за зол, аморален, неетичен, ѓаволов слуга (некои дури не се либат ни своите родители да ги наречат така) и што уште не. Тоа Чорбаџија се вика толеранција.
Можеби треба вие од аврамскиве религи (не ти како единка, мислам на верските заедници) да седнат и да си подотераат, ревидираат светите книги, да се тргнат оние текстови каде се пишува за убиство на неверниците (за секоја религија неверник е секој оној кој не припаѓа на истата) како не би се дало можност на одредени верски фанатици буквално да си ги толкуваат тие ставови па убиваат во името на својот бог (или ај да речеме својата интерпретација на бог).

Фино ова видеово....само после раѓањето ова “сумњичавото близначе“ сигурно не го фрлиле/убиле заради сомнежите :pipi:
И дали мајката на близначињата била спремна да ги фрли во оган ако еден ден и самите кажат дека ќе станат родители?

Е па ај размисли за двете болдирани реченици.
За муслимнаните нивната интерпретација е единствено точна, сите останати се неточни.
За хиндуистите нивната интерпретација е единствено точна, сите останати се неточни.
За будистите нивната интерпретација е единствено точна, сите останати се неточни.
Значи до кај идеме?

Одиме до таму да секој индивидуално си истражи, си провери, си прочита, се информира, си размисли и секој индивидуално си одлучи во што ќе верува во согласност од тоа кон каде ќе го водат фактите, разумот, совеста итн.
Главен проблем во нашата земја е токму тоа - верската неписменост на населението. Ни својата традиционална вера не си ја познаваат, а уште помалку па другите и затоа ги сметаат сите различни за секта, ги осудуваат, ги мразат, ги репресираат.
Има и такви кои што две чисти не знаат од другите (ни од својата) религија али затоа за да се покажат паметни шират разни невистини (клевети) за другите вери. Еве земи го за пример овој MIKI1 кој, освен што колку толку го познава православизмот, врска нема од другите религии али затоа за право си зема да кажува како тие верувале како правеле и да шири предрасуди кај читателите кои ептен наивно веруваат во тоа што го читаат овде без да проверат.

Лошо е за една земја да живее во интелектуален мрак и во информациски мрак.

Одиме до таму да секој индивидуално си истражи, си провери, си прочита, се информира, си размисли и секој индивидуално си одлучи во што ќе верува во согласност од тоа кон каде ќе го водат фактите, разумот, совеста итн.
Одлично. Зошто тогаш на овие простори не сте спремни да подадете рака кон различните? Зошто е погрдно нарекуван секој кој не е од ваша “банда“?
Главен проблем во нашата земја е токму тоа - верската неписменост на населението. Ни својата традиционална вера не си ја познаваат, а уште помалку па другите и затоа ги сметаат сите различни за секта, ги осудуваат, ги мразат, ги репресираат.
Има и такви кои што две чисти не знаат од другите (ни од својата) религија али затоа за да се покажат паметни шират разни невистини (клевети) за другите вери. Еве земи го за пример овој MIKI1 кој, освен што колку толку го познава православизмот, врска нема од другите религии али затоа за право си зема да кажува како тие верувале како правеле и да шири предрасуди кај читателите кои ептен наивно веруваат во тоа што го читаат овде без да проверат.

Не е тоа проблемот. Проблемот што секој гледа некаде да припаѓа, на некоја од „бандите“ а со оглед на тоа дека скоро сите (зборувам за на овие простори) припаѓаат на она што им е во близина, верата им е наследна. А што велиш во првиот мој цитат? Дека секој треба сам да истражи? Каде е тука истражувањето? Појди и од себе, колку ти се источните истражени, не велам дека си лаик, за разлика од многумина, но далеку си од тоа колку што го знаеш христијанството.

А следново не ти беше баш по ќеиф да го искоментираш, си го зел само уводниот дел.
Толеранцијата не да се соглисиш со неговото (било чие) различно од твоето, туку е да без репресии го оставиш да верува во своето, не прогласувајќи го за зол, аморален, неетичен, ѓаволов слуга (некои дури не се либат ни своите родители да ги наречат така) и што уште не. Тоа Чорбаџија се вика толеранција.
Можеби треба вие од аврамскиве религи (не ти како единка, мислам на верските заедници) да седнат и да си подотераат, ревидираат светите книги, да се тргнат оние текстови каде се пишува за убиство на неверниците (за секоја религија неверник е секој оној кој не припаѓа на истата) како не би се дало можност на одредени верски фанатици буквално да си ги толкуваат тие ставови па убиваат во името на својот бог (или ај да речеме својата интерпретација на бог).
И пак ќе прашам дали сте спремни да се занимавате повеќе со себе отколку со другите? Што имаат останатите со вашиот морал (пишан во Книгата, за жал само во книгата 99% не се држат до пишаното) со вашиот бог и со вашите демони и ѓаволи? Ама баш ништо.
Ете затоа реагират оние што стојат по страна. Затоа што се што е различно од вашето го прикажувате демонско. Вардете си се од своите демони. Другите немаат ништо со тоа.
Со вашите богови и демони некако и ќе излеземе на крај, но со верниците малку потешко.

ION,

Зашто тие искуства не се достапни, на широките народни маси?

Тоа би било најдобар начин, да сите станат инстант верници.
--- надополнето: 12 август 2013 во 18:22 ---
Одлично. Зошто тогаш на овие простори не сте спремни да подадете рака кон различните? Зошто е погрдно нарекуван секој кој не е од ваша “банда“?

Не е тоа проблемот. Проблемот што секој гледа некаде да припаѓа, на некоја од „бандите“ а со оглед на тоа дека скоро сите (зборувам за на овие простори) припаѓаат на она што им е во близина, верата им е наследна. А што велиш во првиот мој цитат? Дека секој треба сам да истражи? Каде е тука истражувањето? Појди и од себе, колку ти се источните истражени, не велам дека си лаик, за разлика од многумина, но далеку си од тоа колку што го знаеш христијанството.

А следново не ти беше баш по ќеиф да го искоментираш, си го зел само уводниот дел.

И пак ќе прашам дали сте спремни да се занимавате повеќе со себе отколку со другите? Што имаат останатите со вашиот морал (пишан во Книгата, за жал само во книгата 99% не се држат до пишаното) со вашиот бог и со вашите демони и ѓаволи? анскиот шоАма баш ништо.
Ете затоа реагират оние што стојат по страна. Затоа што се што е различно од вашето го прикажувате демонско. Вардете си се од своите демони. Другите немаат ништо со тоа.
Со вашите богови и демони некако и ќе излеземе на крај, но со верниците малку потешко.

Црвениот болд - АПСОЛУТНО ТОЧНО.

Плавиот болд - зошто да се занимваат со себе, кога е поинтересно со другите:eek:

Црниот болд - Комитите и Чкембарите си подадоа рака, само кога видоа поголема опасност од меѓусебната пресметка .

Еве ти како протестант одговори ми,зошто мора убедувањето на верниците кон неверниците да оди по принципот на пирамидалност?Ако еден донесе десет,тие десет ќе донесат илјада,и се така додека има неверници.Зошто мора да се убедуваат луѓето,зошто не се почитува слободната волја на поединецот,ако некој сака да поверува,има начин има книги има цркви,сам ќе пристапи кон тоа,не мора на секој да му се досаѓа.Особено сега досадни се како муви,тропаат по вратите,ги запираат луѓето по улица,на секој можен начин само да се придобие некој.Ако некој од православец го убедат да стане евангелист,на него ќе се соберат пентакосталците за да го придобијат од нивна страна,и се така дека другите се подобри,дојди кај нас ние сме исправните,си ја згрешил страната,има ли крај тоа.

Не знам за кои тоа „вие“ зборуваш, ама јас сум протестант и ние подаваме рака секому, па дури и на оние кои плукаат по нашата рака. Протестантите ги нарекуваат православните православни, муслиманите муслимани, атеистите атеисти итн. Ако ако си информиран ќе видиш дека токму протестантите (и некои други верски групи) се нарекувани со погрдни зборови од страна на православните.

Јас не ја наследив мојата вера. Татко ми е традиционален православец, мајка ми нешто помеѓу атеист и агностик. Јас истражував долго и самостојно донесов одлука да станам христијанин, и тоа протестантски христијанин. Баш заради погрдни зборови кои што православните ги упатуваат кон протестантите, моите родители тогаш ми велеа да сум се врател у православие (демек некогаш сум бил православен хаха) за да не бидам озборуван меѓу комшиите и да не бидам насловуван со погрдни имиња.

Темелно во овој живот никој нема време да ги истражи сите вери, религии, филозофии и убедувања. Сепак често пати немаш потреба од темелно истражување за да видиш дали нешто ти фаќа око или не, дали нешто држи вода или не. Според мене христијанството (ама она изворното, библиското) држи најмногу вода, најверодостојно е потврдено од Бог за вистина, историски исто така е поддржано, кредибилитетот на сведоците за воскреснатиот Исус е силен (нивната искреност и чисти мотиви се евидентни), библиските пророштва ме оставија без здив кога видов колку детали се проречени и исполнети баш онака како што ветил Бог итн. и затоа сум одлучил да бидам христијанин. Немам проблем со тоа што некој одлучил да биде муслиман или будист или атеист или следбеник на Ошо и сл.

Не знам за кои тоа „вие“ зборуваш, ама јас сум протестант и ние подаваме рака секому, па дури и на оние кои плукаат по нашата рака. Протестантите ги нарекуваат православните православни, муслиманите муслимани, атеистите атеисти итн. Ако ако си информиран ќе видиш дека токму протестантите (и некои други верски групи) се нарекувани со погрдни зборови од страна на православните.

Јас не ја наследив мојата вера. Татко ми е традиционален православец, мајка ми нешто помеѓу атеист и агностик. Јас истражував долго и самостојно донесов одлука да станам христијанин, и тоа протестантски христијанин. Баш заради погрдни зборови кои што православните ги упатуваат кон протестантите, моите родители тогаш ми велеа да сум се врател у православие (демек некогаш сум бил православен хаха) за да не бидам озборуван меѓу комшиите и да не бидам насловуван со погрдни имиња.

Темелно во овој живот никој нема време да ги истражи сите вери, религии, филозофии и убедувања. Сепак често пати немаш потреба од темелно истражување за да видиш дали нешто ти фаќа око или не, дали нешто држи вода или не. Според мене христијанството (ама она изворното, библиското) држи најмногу вода, најверодостојно е потврдено од Бог за вистина, историски исто така е поддржано, кредибилитетот на сведоците за воскреснатиот Исус е силен (нивната искреност и чисти мотиви се евидентни), библиските пророштва ме оставија без здив кога видов колку детали се проречени и исполнети баш онака како што ветил Бог итн. и затоа сум одлучил да бидам христијанин. Немам проблем со тоа што некој одлучил да биде муслиман или будист или атеист или следбеник на Ошо и сл.
Премногу лично си го сфатил постот. Општо зборував за сите. Значи сум на темата за Христијаните, но и на другите религии секако мислев. Значи кога реков за наследената вера мислев на мнозинството, не за тебе лично. Истото и за погрдните зборови. Дека вие сте поумерени се гледа и по твојов муабет, затоа и правиме муабет на еден фин и културен начин, инаку некој друг досега ќе ме анатемисаше. :D

Ете обрни внимание на болдот, се си кажа што треба. Согласно таа реченица секој си прави свој избор, и негово право. За црвениот болд, повторно се фаќаш лично реков јас и претходно, мнозинството христијани не мисли како ти, за кај овие од религијата на мирот па да не зборувам. Ама тоа иде од напишаното во светите книги Чорбаџија. И во библијата (нарочито стариот завет, да не ги барам сега цитатите од библијата, го има некоја страна поназад на темава) исто како и во куранот се знае што следува за неверниците. А и според едната и според другата книга се знае што е неверник, секој кој не припаѓа во истото јато. Затоа и реков неколку поста наназад, што ако некој фанатик буквално тоа си го толкува, имало такви случаи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom