nVIDIA vs ATI

• Креатор на темата Креатор на темата AleXBOss
  • Време на започнување Време на започнување
па за тоа планирам иако ми велат подобро да продаеш цела конфигурација и да си купиш ново по мој мерак и во право се
не викам не,ама кој ќе купи моја конфигу. кога пред две години
платив 54000 ден и згора на тоа процесорот ми е стар CORE 2 QUAD 2.4Gz Q6600, а по продавници има CORE 2 QUAD Q9400 и сето тоа
готова конфигу. кое чини околу 30 000 ден е ајде сега:kesa:

Тој процсор не е ништо подобар од твојот, т.е не се исплати да го зимаш тој може и5 или и7 во иднина ништо друго. Ако веќе земеш 5870 ставај све на максимум АА/АФ суперсемплинг АА/16XАF, високи текстури и слично со што би одбегнал колку толку тесно грло ефект.

Знам дека до сеа се ти одело супер, ама ако мислиш да земеш 5870 графичка, клокни го процесорот, или викни некој поискусен нека го направи 3.0, со тој кулер што го имаш ќе тера и над 3.0 без проблем.

А ако земам 5870 и без да клокнам процесорот како ќе излезе
мислам дали ќе биде пак како на да речеме 3870 или 4850, или дали
друга опција без да клокнам ај кажи твое мислење???

А ако земам 5870 и без да клокнам процесорот како ќе излезе
мислам дали ќе биде пак како на да речеме 3870 или 4850, или дали
друга опција без да клокнам ај кажи твое мислење???

Ај вака... Што ти е целта?

Имаш Core2Quad процесор, земи си 5870 и се што постои со све на максимум ќе ти лета за мерак. Бива вака?

не знам што сакаш да кажеш??? викаш ако зеам 5870 и да клокнам процесор или
друго дали ќе бива?! па нормално ќе бива ама јас сакам да не клокнам и некое
друго чаре на пример друг процесор или матична или напојување кога сме
кај напојување имам реал пауер 550ват???

не знам што сакаш да кажеш??? викаш ако зеам 5870 и да клокнам процесор или
друго дали ќе бива?! па нормално ќе бива ама јас сакам да не клокнам и некое
друго чаре на пример друг процесор или матична или напојување кога сме
кај напојување имам реал пауер 550ват???

НЕ МОРА да го клокнеш процесорот, се ќе си лизга како што треба. Ако СЛУЧАЈНО нешто подзасецнува, тогаш ќе си направиш оверклок (ако не сакаш сега, а имаш супер кулер).

Напојувањето ти е супер.

А што ако го сменам процесор за коре 2 кваид кју9550 2.83Гц дали ќе
ми се исплати таму во анхоч ми е дозволено старо за ново и дали ќе ми се
исплати или не вреди??

добро не вреди,ама кажи подетално за процесор и кое вреди или
што?? еве на пример јас како што проучував за графичката и знам добро зато после нова година ќе купам нова графичка,а за процесор
не сум запознаен многу добро а колку што знам нехалем е многу добро ама скапо е и згора нова матична требит а што е со лингфилд и блоомфилд процесори што е разликава со нехалем??? а мојата матична не бива за тие процесори па затоа коре2кваид одговара??:raz:

За минатата платформа тој процесор што го имаш е доволен. За да ставиш Нехалем треба да направиш апдејт на платформата, а тоа кошта повеќе пари. HD5870 нема да види многу аир од стара платформа, па затоа најдобро е да ја споиш со i7. Со други зборови, целосно нов компјутер освен хард диск и куќиште. Компјутерот што го имаш сега ке те додржи и до 2011 ако си упoрен, а до тогаш ке собереш пари за нов PC.

Џабе ти објаснуваме знам како е си се запалил за тоа и сакаш да го купиш по секоја цена само проблемот е што подобри,постабилни, перформанси ке ти вади 5850 него 5870 на твојата конфигурација. Снагата на процесор, поточно неможноста на истиот да ја нарани графичката не резултира со голем дроп на перформанси во просек, но ги намалува видно минималните фремови на игрите така што пример,играш некоја игра со 65 фрема да речеме, нагло тие исти фремови паѓаат на 25 т.е варира брзината на играта има големи промени ова резултира со нетечен гејмпелј или поточно "сецкање" така што и кога ке играш малце постари игри на висок сетинг ке осекаш како играта се мачи место да лизга. Феномен којшто го има повеќе кај сли и кросфајр конфигурации но е присутен и кај сингл картици кога нема доволно снага конфигурацијата(читај процесорот) Да купиш ништо друго освем и5 или и7 не ти се исплати а за таков апгрејд треба многу пари. Затоа земи си 5850 картица која ке ја искористиш максимално! и не прашувај/мисли више :)

За минатата платформа тој процесор што го имаш е доволен. За да ставиш Нехалем треба да направиш апдејт на платформата, а тоа кошта повеќе пари. HD5870 нема да види многу аир од стара платформа, па затоа најдобро е да ја споиш со i7. Со други зборови, целосно нов компјутер освен хард диск и куќиште. Компјутерот што го имаш сега ке те додржи и до 2011 ако си упoрен, а до тогаш ке собереш пари за нов PC.

Ќе му треба и куќиште обавезно, иначе ќе прави скара на задната страна од "куќиштето" што го има сега претпоставувам некоја буџет делукс варијанта или нешто слично.

ATI Radeon HD 4670 1 GB DRR3.
Фура нема гајле.
Иначе темава ти е ATI vs. nVidia а ти прашуваш што графички имате.

O.K. ќе купам 5850 па белки ќе ми биде супер,а старата графичка 3870 ќе
чувам или ќе стаам во стариот компјутер и има PCX слот супер ќе биде или ќе
шиткам:)
п.с. фала дечки за советот и мислења

Nvidia сеуште немаат одговор за 5000+ сериите на ATI, или и тие почнаја да дизајнираат directx 11 картички?

Nvidia сеуште немаат одговор за 5000+ сериите на ATI, или и тие почнаја да дизајнираат directx 11 картички?

Кај и да е, околу нова година ќе искочи нешто и од кај нив... само цените може да се малку "поарни" :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom