Невработен си? Ништо од бракот!

• Креатор на темата Креатор на темата Plavooka
  • Време на започнување Време на започнување
Имало доволно, немало потреба да иде на работа. Дали мислиш дека денес е такво време каде еден има доволно пари за цело семејство? Ајде да речеме дека јас сум нереална, дали има фамилија која може да се издржи од една просечна Македонска плата и да создаде онолку колку што создал татко ти?
Тоа е друго што такава ни е државата што и со најдобрата плата неможе нормално да е се живее дури и со две плати , но сепак поради тоа неможе да се генерализираат така работите и секоја жена која одлучила да биде домаќинка да се посвети на семејството да се карактеризира како спонзоруша ,паразит или како некоја што се излежава по цел ден што е многу далеку од вистината .
--- надополнето: 31 јули 2013 во 14:21 ---
Тоа е друго што такава ни е државата што и со најдобрата плата неможе нормално да е се живее дури и со две плати , но сепак поради тоа неможе да се генерализираат така работите и секоја жена која одлучила да биде домаќинка да се посвети на семејството да се карактеризира како спонзоруша ,паразит или како некоја што се излежава по цел ден што е многу далеку од вистината .
Иначе кога се зимале моите немале ништо почнале се од нула ,по неколку години почнал татко ми да заработува повеке

Тоа дали жената ќе се одлучи за домаќинка или рабора е личен избор. Овде темата ни е дали е возможно со една плата во Македонија денес да одржуваш семејство?
Мислам љубовта е важна знаеме сите, али во сиромаштија таа прва излегува низ врата. Да бидеме само реални со моменталната ситуација. Не е никакво спонзорушење да сакаш вработен партнер, тоа е денешницата.

А ако е невработен а е дете од фамилија, шо би рекол Ф. Ти си дете од фамилија од татко шофер а келнерка мајка :icon_lol:.

Немој да го губите тлото под нозе и да влегувате во кукачки филм, од тоа полошо нема. Неспособноста на секоја индивидуа да создаде, не смее да се префрла врз партнерот. Ако неможете да создадете и не ви се допаѓа ситуацијата во која сте, не ви е крив женскиот свет. Туку потрудете се да бидете подобри од она што сте. Толку е едноставно. Немоќта се манифестира токму на овој начин: Жените се изменија, само пари сакаат, спонзоруши, курви, ќе ме фрли за прв подобар. А вистината е немоќен си.

нема шанси.....дај са нешто мести од Њемачка :pipi:

Тоа е друго што такава ни е државата што и со најдобрата плата неможе нормално да е се живее дури и со две плати

Убаво е што мајка ти целосно се посветила на семејството, но тоа за жал веќе изумре. Со самото тоа што и мажите во една друга тема искрено се признаваат дека не би се нафатиле на семејство со само ЕДНА плата (неговата), јасно ти е дека речиси секој од нив преферира вработена партнерка.

Твоите според кажувањето живееле и стекнувале имот во СФРЈ. Дали сега татко ти би можел да стекне толку, при жена која не придонесува финансиски во домот и плус деца? Одговорот го знаеш (болдираното во твојот пост).

Убаво е што мајка ти целосно се посветила на семејството, но тоа за жал веќе изумре. Со самото тоа што и мажите во една друга тема искрено се признаваат дека не би се нафатиле на семејство со само ЕДНА плата (неговата), јасно ти е дека речиси секој од нив преферира вработена партнерка.

Твоите според кажувањето живееле и стекнувале имот во СФРЈ. Дали сега татко ти би можел да стекне толку, при жена која не придонесува финансиски во домот и плус деца? Одговорот го знаеш (болдираното во твојот пост).
И сега ако се сака се се може ,ако неможеш тука имаш опции за странство ,за тоа се доказ братучетка ми која се зима со дечко и кој немаше ништо дури ни факултет ,ама искрено многу се сакаа и зашто тука неможеа да преживеат од платата ,заминаа за Канада пред 5 год. сега таму имаат и приватен бизнис и дури на неговите и на нејзините им пракаат пари ,а тетка ми и тетин ми несакаа да слушнат за него тогаш зашто немал ништо и без нивна дозвола се венча братучетка ми ,а сестра и другата братучетка која секогаш основен критериум при избор на дечко и беше пари, се омажи за еден кој навистина имаше многу пари ,таа докторира и имаше добра работа ,дома ништо не работеше па нели таа работи и тој има пари ,па детето и го чуваше друга жена која и им готвеше и за детето и за нив,друг плаќаа за перење ,пеглаење,чистење ...се имаа но најважното го немаа љубов ,и издржаа 10 години и се пукна ,сопругот го фати со швалерка и никој не му префрли за тоа дури ни нејзините зашто знаеа дека братучетка ми си го заслужи тоа ,и сега е разведена во никаква состојба со синчето кое го носи на психолог поради траумите кои ги претрпи од бурниот развод што го имаа за што е најкрива братучетка ми која го вмеша во него .
--- надополнето: 31 јули 2013 во 16:11 ---
Тоа дали жената ќе се одлучи за домаќинка или рабора е личен избор. Овде темата ни е дали е возможно со една плата во Македонија денес да одржуваш семејство?
Мислам љубовта е важна знаеме сите, али во сиромаштија таа прва излегува низ врата. Да бидеме само реални со моменталната ситуација. Не е никакво спонзорушење да сакаш вработен партнер, тоа е денешницата.
Вистинска љубов никаде не може да избега и да ја тераш самиот неможе да ја истераш,а таму каде што нема љубов парите не ти вредат ништо .Вистина е дека парите можат само да ти го олеснат животот ама на жалост неможат да те направат да бидеш посрекен ако не си срекен ,и неможат да ти го разубават ако не ти е убаво

Вистинска љубов никаде не може да избега и да ја тераш самиот неможе да ја истераш,а таму каде што нема љубов парите не ти вредат ништо .Вистина е дека парите можат само да ти го олеснат животот ама на жалост неможат да те направат да бидеш посрекен ако не си срекен ,и неможат да ти го разубават ако не ти е убаво

Воопшто не се согласувам со ова. Најголемите кавги во семејствата се од немаштија, бидејќи притисокот си го прави своето. Кога кавгите ќе тропнат на врата, ќе дојде и семејното насилство односно бегање од проблемите и префрлање на бесот врз партнерот.

Од љубовта ни промаја нема да остане. Јас лично во овој тип на бајки силна љубов без никакви услови не верувам дека постои на долги релации.

Да дополнам, парите неможат да те направат среќен. Без љубов и партнер не се живее. Не е се во парите. Немој да ме сфаќаш погрешно.

Немој да го губите тлото под нозе и да влегувате во кукачки филм, од тоа полошо нема. Неспособноста на секоја индивидуа да создаде, не смее да се префрла врз партнерот. Ако неможете да создадете и не ви се допаѓа ситуацијата во која сте, не ви е крив женскиот свет. Туку потрудете се да бидете подобри од она што сте. Толку е едноставно. Немоќта се манифестира токму на овој начин: Жените се изменија, само пари сакаат, спонзоруши, курви, ќе ме фрли за прв подобар. А вистината е немоќен си.

Види вака сега.Ти си според мене разлигавена од мала која никогаш не вкусила немаштија и незнаеш што значи немаштија.Ти мислиш дека знаеш ама усвари,незнаеш.

Посебно незнаеш што значи безизлезна ситуација.Да се гледаш паметен и способен но поради ситуацијата во која си да неможеш да излезеш,заради клетиот капитализам.

Ти незнаеш дека можеш да бидеш многу способна,да се осеќаш како моќна ама едноставно да не си,па дури и невработена да си.

Да имаш многу планови за успех ама заради немање поткрепа во општеството да неможеш да ги оствариш.

Едноставно ти се жена која стојат и стоеле секогаш зад тебе лица кои ти помагале и затоа ти незнаеш.

Признавам дека има и неуспешни заради лична немоќ.Но верувај во држава каде 30% се невработени,да речеш сите се немоќни е многу дрско и лекоумно.

Види вака сега.Ти си според мене разлигавена од мала која никогаш не вкусила немаштија и незнаеш што значи немаштија.Ти мислиш дека знаеш ама усвари,незнаеш.

Посебно незнаеш што значи безизлезна ситуација.Да се гледаш паметен и способен но поради ситуацијата во која си да неможеш да излезеш,заради клетиот капитализам.

Ти незнаеш дека можеш да бидеш многу способна,да се осеќаш како моќна ама едноставно да не си,па дури и невработена да си.

Да имаш многу планови за успех ама заради немање поткрепа во општеството да неможеш да ги оствариш.

Едноставно ти се жена која стојат и стоеле секогаш зад тебе лица кои ти помагале и затоа ти незнаеш.

Признавам дека има и неуспешни заради лична немоќ.Но верувај во држава каде 30% се невработени,да речеш сите се немоќни е многу дрско и лекоумно.

Разликата меѓу мене и тебе Мартине, е тоа што ти за мене можеш што сакаш да мислиш. Додека јас за тебе неморам да мислам се имам на тацна:

Па најискрено не сум имал никаква врска ,освен што сум бил со к“рви за пари.Али со такви сексот обично е на кратко :place:.Ех колку би сакал со некоја со вечери да уживам,ама зелен си е зелен :icon_mrgr:

Да да,знам дека многумина едно зборуваат,друго мислат,а сосема трето прават.Ама сепак нели не треба да се предавам на поразите.Инаку ќе си останам старо ергенче :pos:

Eјх старо ергенче ............... колку тоа години имаш па толку си се потресол ?! 35/40... ?? :)
Измеѓу 25 и 30 :D

Немам јас братучетка што можам така лесно да предложам ,,.,,..немам јас прави роднини,,..,,многу малку,..сите кренаа раце од мене,,.,,се заебавав ,,..,,..нема врска,,..,,,

Доволно разговаравме на темава за брак. Немоќ...

Добро ги изложи моите претходни постови за други теми.Ај сега молим ти се не биди оф топик и врати се на оваа тема и одговори на претходниот пост.Но ако сметаш дека е доволно и дека сум во право за моите забелешки ондак во ред.;)

Всушност постовите кои ги изложи сум ги напишал и објавил за да се читаат.Затоа и сум ги објавил.И добро е што има некој што им обрнал внимание.:pos:

• Ми се допаѓа
Reactions: Lyn
Затоа и оваа дискусија ја почнав со терминот лигуши. Значи од мал човек се познава дали работи или не работи. Кога почнува од 18 години да чепка по нешто пример келнер, аплицира на размена на студенти со желба да заработи, иде на брод, преку лето иде до Црна Гора, оди во стовариште, печуркари и слични примери нема да има тој човек проблем во животот. Почнал сам да ја искусува парата, создава, работи. Проблемот се јавува кај оние мамини синчиња / ќерки кои со прст не мрднале да си заработат џепарац. Завршил факултет, му го платиле факултетот (што да се разбере воопшто не е мала сума ако студира во друг град, според некои пресметки за 4 години се трошат околу 10 000 евра за студирање), аплицира за работа и си игра игрици, брка женски, дома му готват, чистат, итн. Тешко се наоѓа работа, тоа е факт. Но во рок од 5 години ако не најдеш ниту една работа треба да се засрамиш. Не пробале ни како волонтери. Едноставно се облегнале на своите и чекаат работа од небо да им падне. Што треба да очекуваш од таков човек? Утре да ти гледа куќа и деца? Не бе пријателе, тој ќе го избркаат од мрза уште на првото работно место, ќе се увлече у стан и ќе кука по цел ден за државата. Тој нема работна навика, амбиции нула.

Друга работа е ако остане без работа, му намалиле плата, тоа е секојдневие во Македонија. Затоа велам поддршка е главната релација во врска. Нема животот една линија, таа иде нагоре, па надоле кон дното, па потоа нагоре, итн. Ако денес не заработи тој човек, утре сигурно ќе заработи, зошто човекот сака да работи.

Ако го ставила партија или тате му наместил он уште да ја опне е избор на секого. За мене тие ликови воопшто не се инспирација за пар.

Дојде време во кое никој никого не рани на долги релации, немој нека не се залажува некој дека ти ќе лежиш а некој ќе те рани 10 години дали си маж или жена небитно. Освен ако не си некој дебелокожец и цела храна низ нос да ти испаѓа при прва кавга.

Ова е веќе нешто подобро. Значи треба да се цени трудот, а не висината на платата. Важно е мажот да се труди максимално за да го обезбеди најдоброто за семејството, дали тоа на крајот ќе биди успешно не зависи само од него.

А тоа дека капитализмот уништи се што беше човечко е факт. Се повеќе и повеќе луѓето имаат само едно чувство, чувство за пари. Навистина е корисен за развојот на технологијата, ама квалитетот на животот на луѓето го доведе на нула и направи ѕверови од нас, жедни само за материјално богатство. Дури и во робовладетелството на пример имало љубов онаква братска меѓу робовите. Денешните современи робови се мразат и меѓу себе сметајки се еден со друг за конкуренција. Ако има нешто што мразам од дното на душата тоа е капитализмот.

Бегајте од немаштија ! Беспарицата само трупа проблеми и проблеми од секој аспект на животот... Партнер, односи кон другари, односи во фамилија, начин на размислување буквално се...

Може ни е тешко на нас машките кога ќе правиме муабет за некоја девојка е иде оваа за пари... па ќе иде што да прави да живее од љубов и да излегува 2-3 пати во годината? Секој треба да си бара начин како да дојде до примања... Ако треба овци ќе се пасат аба пара си е пара кога ја имаш се е поинаку...

Зависи каков вработен; има разлика од вработен и на висока функција вработен.Друго, точно, не е никакво спонзорушење да сакаш вработен партнер, на крај крајава треба да се врзеш нели за способен човек некој кој ќе постави некакви темели, тоа важи и за машките на пример кога станува збор за жените, ама ако девојката „летне“ на пример со некој кој има јагуар зошто си го купил со големата плата што ја има, и го остави овој со кој се сакала цел живот и бил вработен, ама како вработен можел да си купи само едно југо, е тогаш тоа е и те какво спонзорушење и одговор што значи следново: „кој ти ебе матер, овој има повеќе пари од тебе и ќе одам со него“......Инаку ова што го напишав второво важи и за машките, да нема недоразбирања.

На секого може да му се случи во животот да остане без работа,дали тоа значи дека кога еден од партнерите ќе го шутнат од фирма логично е да следи развод?

Многу ме иритираат личности,материјалисти кои сакаат своите материјални желби да ги остварат преку наоѓање на соодветен брачен другар кој ќе биде прилично добро ситуиран.Не велам дека е лошто да бидеш материјалист,факт е дека постојат и такви луѓе,но зошто некој доколку парите му се толку важни не си ги засука ракавите и си ги заработи на чесен и достоинствен начин?
Брачниот живот треба да се заснова на љубов,меѓусебна почит,изнаоѓање на компромис,ова е основа а потоа произлегува и желбата за подобра материјална состојба,па желба за снаоѓање во овие кризни времиња,трудољубивост од обата брачни другари,стремеж за поубава иднина и секако обезбедување на перспектива на децата.
Сакале богати мажи,сакале голема куќа и џип,сакале вила,сакала млад дечко а ја тртат импотентни старци на вијагра,епа кој сака слободно може да се курва бидејќи тоа е најлесниот начин денес,да си го погазиш моралот и честа и достоинството и се да имаш на дофат во материјална смисла.

Но,не заборавајте,доколку влегувате во брак како предмет кој има цена(кола,куќа,фирма,базен бла бла ќе повратам),тогаш и ќе бидете третирани како предмети.

65 отсто од дамите одбиваат да стапат во брак, доколку младоженецот е без работа
повеќе од 90 отсто немажени жени велат дека љубовта им е поважна од парите

:cautious:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom