Актерската елита на кастинг кај Шербеџија
По неколкудневениот престој во Битола, каде што ги разгледуваше можните локации за снимањето на својот најнов филм, Раде Шербеџија започна и со разгледување на актерите.
На денешниот кастинг кој се одржа во скопскиот хотел „Карпош“, помеѓу многубројните актери кои се борат за улога во филмот на Шербеџија се појавија и познатите Владо Јовановски, Јордан Симонов и Емил Рубен, како и актерката Софија Куновска.
Главната улога во филмот „Ослободувањето на Скопје“ ќе ја игра самиот Шербеџија, кој воедно и ќе ја режира оваа драмска приказна, која е работена на база на истоимениот драмски текст.
Овде беше и продуцентот од Хрватска, кој ни најави засилена меѓународна работа околу затворањето на буџетот на новиот македонски филм.
Расположен и високопрофесионален, Шербеџија ни рече дека работи на првата рака на кастингот, и оти за еден месец ќе дојде повторно, да се сретне со одбраните актери и да ги стави пред камера. "Знам многу македонски глумци, некои и не знам, затоа работам прв круг, зашто филмот има богати и изискувачки улоги. Нема сомнение дека сите македонски актери се многу талентирани, но филмот бара да се погоди и поделата, да се погоди соодветниот партнер на секоја од улогите. Има околу 40 ликови, и главни ќе бидат македонски актери. Има еден Германец, кој ќе биде автентичен. Работам со Данило, син ми, филмски режисер, и со него одлучивме да се откажеме од идејата да вклучиме некои холивудски актери, зашто сфативме дека приказната е уметничка, да не речам документарна, и оти се потреби автентични ликови. Јас мислам дека по Александар што го играв во 'Пред дождот' на Манчевски, ја добив влезницата од македонските граѓани да играм Македонец, значи една улога ќе играм и јас", насмеано вели Шербеџија.
Се работи за многу важна тема од периодот на Втората светска војна, но тема која се занимава со внатрешноста, со семејството, со неговото пропаѓање. Тешка психолошка драма. Театарскиот текст на Душан Јовановиќ, кој е роден скопјанец, во '80-тите имаше чуден успех во сите свои поставки, и скопската, и белградската и нашата во Загреб, и во Љубљана, и во Сараево. Јас добивав престижни награди во Австралија, на оф Бродвеј, сфатив колку многу луѓе низ светот ги допира оваа приказна. Заљубен сум во текстот, во богатиот македонски менталитет, во вистинската македонска душа и емоција", ни рече Раде Шербеџија, кој вети нов, добар македонски филм.
Од бројните соработници, на почетокот само знае дека Влатко Стефановски ќе биде автор на музиката