Кои се попријателски настроени домаќини: Охриѓани или Грците?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Кои се подобри туристички домаќини?

• Вкупно гласачи
    205
Како прво тоа што спомнав за духовното наследство, што Валона не можи ни да си го замисли.
Ноќниот живот, манифестации од типот на охридско лето, пиво фест, концерти на најголемите имиња од просторите на Југославија, а чат пат и странски....
Во Валона не сум бил нити пак сакам да појдам па не можам да споредам инфраструктура, градба... па и со опрема за пловидба не знам колку се опремени. А тоа што англиски знаат многу малку во Албанија и ќе треба со мимики да се разбираш пак е друг муабет.

Ајде бе .... ти прајш муабет како само во Охрид да има цркви и манастири ... еве во Струшко има повеќе и постари манастири и цркви па сепак имаме разумни цени за јадење и пиење а за услугата еве нека си кажат Скопјани кои биле во Струга на викенд и во Охрид на викенд па да споредиме :)

Ако е за журките муабетов тогаш поисплатливо ти е да си земиш соба во Струга и со такси да појш до Парк или Градиште отколку да земаш такси кое од мини маркет до парк ти зема 200 денари а во нормални услови е едвај 60-70 денари .... и пак ќе речам , не споредуваме цени само на темава треба да се има во предвид каков смештај добиваш за парите , каква е услугата и гостопримливоста

едит

Јас учев средно во Охрид и војска служев а запознав 2 ца кои зборуваат англиски така да и тоа со англискиот ти е џабе да споредуваш

Абе кое црно културно и духовно наследство. 10 дена имам одмор у годината, глеам да се одлежам ко човек на убава плажа, ме заболе за духовното наследство.

Грчките домакини увидоа колку им се вредни Фиромските туристи (читај monkeydonian, vardarskian) за разлика од проклетиве Охриѓани и решија сите туристи да ги пречекуваат на граница со ЦВЕЌЕ и ПЕСНА. Кој ни е крив нас Охриѓаниве шо незнајме и ние ко нив да прајме. Ама ајде со тек на време можит ќе научиме.
После ова и јас не одам Охрид, менвам лична карта со место на живеење во Скопја. :vozbud::vozbud::vozbud:

Со ова со шкртањево на коливе преку такво више. Зошто тогаш не реплицирате кога ќе ги спомнат кренатите коли од пајак во Охрид со скопски регистрации?

Со ова со шкртањево на коливе преку такво више. Зошто тогаш не реплицирате кога ќе ги спомнат кренатите коли од пајак во Охрид со скопски регистрации?

грешно си информирана ... се е монтиран случај за да не им одите тамо :)

Ајде сега го направивте Охрид подолу од се. Типично балкански. На крајот на краевите не морате да плукате и по културното наследство кое ја одликува колку толку оваа држава. Држава од 200км2 сме и само поделби и глупости. Океј не ги бива за туризам. Грците ги бива за туризам, ама како народ се како Африканците. И додека постои оваа држава и овој народ, нема да можеме да го мрднеме носот подалеку од Блаце и Табановце бидејќи очигледно е дека ќе имаме граници уште 200 години, главна причина е нашиот јужен сосед. Кој сака може да си ги троши своите пари во Грција, ама приказните од типот дека Грците сите туристи ги чекале исто не се точни. Прва паралела се Србите и тоа како се дочекани и нагостени во Грција. Сегде српски знамиња и менија по рестораните. И ете го тој национализам и политика. Го имало и во туризмот. Не мора да ме тепаат или да ми ја шкртаат колата за да не одам во Грција. Доволно е што нема билатерална комуникација помеѓу овие две земји. На владино ниво ситуацијата е пред ескалација, Папуљас и Самарас со фашистички изјави, дефакто значат следниот ден нови искршени возила. Иако ме викале Скопјанец, сум идел пак во Грција ама доста е, не се осеќаш како човек во таа држава, толку, не дека некој се замара и многу со политика, има и други земји во регионов што излегуваат на море и каде ќе можеш да зборуваш дури и македонски во комуникација и да се осеќаш како човек.

Ако сакаш озбилен одговор постави озбилно прашање, не тук паламуди ко воспалено дете. Секаде каде што е обележано дека е забрането паркирање под него има и знак дека пајак крева. То изгледа вака: Плав знак со бело камионче кое од позади носи кола. Мислам дека во автошколите во Скопје се учи тој знак ама не сум веќе сигурен после твоево прашање кое гледам дека премногу сериозно го сваќаш. А за твоја информација се креваат и охридски коли, т.е. на луѓе кои не си ги учеле поштено знаците.
То е то...

Ајде бе .... ти прајш муабет како само во Охрид да има цркви и манастири ... еве во Струшко има повеќе и постари манастири и цркви па сепак имаме разумни цени за јадење и пиење а за услугата еве нека си кажат Скопјани кои биле во Струга на викенд и во Охрид на викенд па да споредиме :)

Ако е за журките муабетов тогаш поисплатливо ти е да си земиш соба во Струга и со такси да појш до Парк или Градиште отколку да земаш такси кое од мини маркет до парк ти зема 200 денари а во нормални услови е едвај 60-70 денари .... и пак ќе речам , не споредуваме цени само на темава треба да се има во предвид каков смештај добиваш за парите , каква е услугата и гостопримливоста

едит

Јас учев средно во Охрид и војска служев а запознав 2 ца кои зборуваат англиски така да и тоа со англискиот ти е џабе да споредуваш

Пријателе, се слагам со ова шо го велиш, сега ми испадна да бидам 1 недела струга. Сместување 200 ден од вечер, кафе 30-50 ден, пиво 60, 70 ден, јадењето исто како во секој град, плажите на 5 мин, ноќен живот таман, кафичите опремени до тука бидува.
Односот супер и од страна на македонци и од страна на албанци.
Штета шо Македонците ја заборавија Струга и после цацко ни е крив, албанците ни се криви.

Но овие цени се вакви токму заради тоа што Струга е слабо посетена, да ги има Охридските туристи и Струга ќе си ја крени цената.

Да ја споредам Валона со Охрид, во никој случај, би се навредил и себе и Охриѓани и Македонија и целата македонска историја.

Ако е за журките муабетов тогаш поисплатливо ти е да си земиш соба во Струга и со такси да појш до Парк или Градиште отколку да земаш такси кое од мини маркет до парк ти зема 200 денари а во нормални услови е едвај 60-70 денари .
Прерачунај колку ќе ти дојт и самиот .. 50 денари од старт + по 30 денари од секој нареден километар за 60-70 денари да те остајт кај бензискана од минимаркет ако одиш до Парк .

На Охрид му треба Совет на скопски газди

Понеделник, 29 Јули 2013 12:48
metropol.jpg

Вистинитите информации кои медиумите ги пласираа деновиве за тоа колку високи цени имаат угостителските објекти во Охрид, кој станува прeскап и прескап за да се дојде на одмор во него, отвораат едно прашање околу сопственоста на објектите на ривиерата кои полека но сигурно преминуваат или од секогаш биле во рацете на скопски компании и газди.па од тука се отвора прашњето зошто нема некое тело кое ќе ги собере скоспките бизнисмени или зошто нема нивни претставници во т.н. Совет на градски татковци, ако се знае дека повеќе од половина Охрид е во сопственост на скопски газди.
НАЈГОЛЕМИТЕ ХОТЕЛИ СЕ ВО СОПСТВЕНОСТ НА СКОПЈАНИ
Ако се погледне сопственичката стурктура на хотелите кои се најпознати и кои ја креираат сликата за туризмот во Охрид ќе се види дека никој од тие хотели не е во сопственост на охриѓанец илиу охридска фирма.
Хотелите Белви и Метропол каде едно сокче е 90 денари се во сопственост на скопскиот бизнисмен Штерјо Наков, хотелот Силекс е во сопственост на истоимената компанија која е од Кратово, а сопствениците живеат во Скопје, хотелот Гранит каде кременадла е 400 денари е во сопственост на скопксата фирма Гранит , а ист е и случајот со хотелот Бетон.
Потоа хотелот Десарет кој е во сопственост на М6 на Свето Јанески и е изнајмен на охриѓаенц, а Ривиера во центарот на Охрид е во сопственост на Комерцијална Банка од Скопје и е изнајмена , а од неодмна за хотелот Славија официјално се тврди дека е во сопственост на Субрата Рој.
И ПЛАЖИ И КАФЕТЕРИИ СЕ НА СКОПЈАНИ
Скопски газди имаат и трите плажи во авто кампот Градиште кои ги изнајмуваат и работат, а едната ја имаат битолчани.
Скопјани поседуваат и бројни шанкови на останатите плажи во Охрид, а од неодамна скопјани ја имаат и една од нај скапите кафетерии во центарот на Охрид, Кафе ди Рома.
ЛОКАЛНАТА НЕ КОМЕНТИРА
На прашање на Охрид 1 зошто во Советот на градски татковци нема ни еден од бизнисмените и газдите на најголемиот дел од угостителскиот и туристичкиот бизнис во Охрид од Општина Охрид одговорија дека советот бил замислен како тело во кое ќе партиципираат охриѓани, а за останатото немаат коментар.

Нема шо да рачунаме ... од Охрид до Струга охридско такси вози за 400-500 денари а со струшко такси е 250 денари

Ако сакаш озбилен одговор постави озбилно прашање, не тук паламуди ко воспалено дете. Секаде каде што е обележано дека е забрането паркирање под него има и знак дека пајак крева. То изгледа вака: Плав знак со бело камионче кое од позади носи кола. Мислам дека во автошколите во Скопје се учи тој знак ама не сум веќе сигурен после твоево прашање кое гледам дека премногу сериозно го сваќаш. А за твоја информација се креваат и охридски коли, т.е. на луѓе кои не си ги учеле поштено знаците.
То е то...

А кога тенденциозно казнуваш едни (скопјани), а им прогледуваш низ прсти на други (соседите охриѓани) - тоа е веќе дискриминација.
Така да, те молам, не не учи за сообраќајните знаци. Ние сме сосема свесни за нивното значење. Полицајците се тие кои треба да се подучат за односот спрема луѓето од кои ја земаат својата плата секој месец.

Јас бев директно засегнат во таква случка (а сведоци ми се луѓето кои патуваа со мене) пред неколку месеци. Имав среќа да ги сефтосам „бесплатните“ паркинзи покрај кејот, ама на крај си платив казна за погрешно паркирање. Влегов низ рампите (кои беа отворени) и по вртење на 2-3 круга околу централното подрачје, паркирав до кејот. Имаше знак за забрането паркирање, но на истото место имаше уште барем 15-20 автомобили. Застанав бидејќи морав на брзина да завршам службена работа и не можев да се паркирам у Рача. И не негирам дека бев за казна и дека не го видов знакот. Тоа не е проблемот во ситуацијата. Да продолжам: На местото немаше полиција кога паркирав. Откако завршив работа (неполни 20 минути) и влегов во автомобилот, забележав дека на 15 метри од мене има полицаец. Тргнав со колата, ме сопре и ме казни за погрешно паркирање. Во ред, ја признав вината, потпишав записник. Но, пред мене да ме казни, барем 3-4 возила со охридски таблички (што беа паркирани на истото место) поминаа покрај него неказнети. Исто така, додека ми ја пишуваше казната, отидоа уште неколку. Откако му воочив дека не е воопшто фер да казнува на локал-патриотска основа, пропуштајќи ги своите охриѓани (а казнувајќи ме мене зошто имам скопски таблици), тој само се насмевна и не ми одговори ништо. Океј, сељачиште си (си викам), нема да се расправам со тебе за казна за паркирање... Но, ова е само една од ситниците кои прават никогаш повеќе да не го посетам овој град.

А кога тенденциозно казнуваш едни (скопјани), а им прогледуваш низ прсти на други (соседите охриѓани) - тоа е веќе дискриминација.
Така да, те молам, не не учи за сообраќајните знаци. Ние сме сосема свесни за нивното значење. Полицајците се тие кои треба да се подучат за односот спрема луѓето од кои ја земаат својата плата секој месец.

Јас бев директно засегнат во таква случка (а сведоци ми се луѓето кои патуваа со мене) пред неколку месеци. Имав среќа да ги сефтосам „бесплатните“ паркинзи покрај кејот, ама на крај си платив казна за погрешно паркирање. Влегов низ рампите (кои беа отворени) и по вртење на 2-3 круга околу централното подрачје, паркирав до кејот. Имаше знак за забрането паркирање, но на истото место имаше уште барем 15-20 автомобили. Застанав бидејќи морав на брзина да завршам службена работа и не можев да се паркирам у Рача. И не негирам дека бев за казна и дека не го видов знакот. Тоа не е проблемот во ситуацијата. Да продолжам: На местото немаше полиција кога паркирав. Откако завршив работа (неполни 20 минути) и влегов во автомобилот, забележав дека на 15 метри од мене има полицаец. Тргнав со колата, ме сопре и ме казни за погрешно паркирање. Во ред, ја признав вината, потпишав записник. Но, пред мене да ме казни, барем 3-4 возила со охридски таблички (што беа паркирани на истото место) поминаа покрај него неказнети. Исто така, додека ми ја пишуваше казната, отидоа уште неколку. Откако му воочив дека не е воопшто фер да казнува на локал-патриотска основа, пропуштајќи ги своите охриѓани (а казнувајќи ме мене зошто имам скопски таблици), тој само се насмевна и не ми одговори ништо. Океј, сељачиште си (си викам), нема да се расправам со тебе за казна за паркирање... Но, ова е само една од ситниците кои прават никогаш повеќе да не го посетам овој град.
Инаку на лето во Охрид не е охридска полиција по улици баш заради тоа да не им прогледуваат низ прсти .

Инаку на лето во Охрид не е охридска полиција по улици баш заради тоа да не им прогледуваат низ прсти .

Јас колку што знам од годинава почна Српска полиција да патролира

Јас колку што знам од годинава почна Српска полиција да патролира
Годинава српска иначе секоја година се од скопје , штип и од други градови , охридски џандар ретко да видиш на главните улици и околу центарот .

На кој му се свиѓа ке идат на кој не нема. Секој си знајт шо е најубо за својте пари. Например вчера цела вечер бев со србинки кој трета години доаѓет во Охрид и не го менвет ни за Гејлада ни за нишо. На пајаков и казниве, немаш појма ние колку го јајме. Цело време со такси излегвам, или во случај да излезам со кола и се напијам 3 пива ја оставам на паркинг цела вечер - пубо 200- 300 ден паркинг отколку 300 евра казна. Мене без број пати ми се има денесено пред мене гледам пијани или ти незнам таму шо ѓи пуштет на други и мене кај шо ме казвет. Регистрацијата нема улога, поготово не налето зш цела полиција е од источна Македонија на лето. НемаТ Охриѓани ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom