Кои се попријателски настроени домаќини: Охриѓани или Грците?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Кои се подобри туристички домаќини?

• Вкупно гласачи
    205
За комплетно да биде задоволството ко ќе се одлучиш да изнајмиш смештај обавезно газдата ти кажува дека е поарно да си купиш готвено јадење отколку да му готвиш у смештај, да не му пушташ бојлер на скапа струја и фрижидерот да биде стаен на најмала јачина да не троши толку многу, е за разлика од Охриѓани ова во Грција никогаш не ми се десило. Прво ќе се убијат да ти најдат смештај. Значи ако во една куќа немаат место за сместување, одма те фаќаат за рака те носат кај нивен роднина/пријател и ти наоѓаат. Домаќинот секогаш те пречекува со насмевка, кафе, ти го покажува смештајот и не ти мрчи за нишо. Башка шо си сместен одма на плажа и не му е проблем на домаќинот секое сабајле да те пречека со насмевка, да те праша дали ти треба нешто, дали е се во ред, Да те спречи ти да си го фрлиш ѓубрето со муабет дека тоа е негова работа, да ти го чистат смештајот секој трет ден, а куќата да ја чистат секој ден. И зашо јас би идела у Охрид после ваков пречек и љубезност во Грција? Не фала. У Грција ем поефтино ќе поминам, ем нема да се замарам со глупи домаќини, ем ќе се бањам у море а не у езеро каде секоја година се излева канализацијата и туристите се капат у гомна.

Се е во ред, ама редовно одам во Грција на одмор и не можам да се сложам дека во сите случаи е вака. Од 10 години, дали двапати ќе се погоди ова, да не збориме дека постојат и резиденции каде што не примаат Македонци.
Оваа година имав две искуства, во првото беше слично нешто на тоа што го опиша, газдарицата ни даде и бесплатни крофни, услужлива, фина, секогаш тука, те известува кога доаѓа камион со леб...

Второто ми беше преку туристичка агенција (веројатно 50% одат вака), газдарицата е тука само првиот и последниот ден, инаку НИКОЈ НЕМА во куќата и не доаѓаат да чистат ниеднаш во 8 дена. Последниот ден пак ја гледаш газдарицата, за чао. :)
Девојка ми исто така беше преку агенција, иста приказна - газдарицата е тука само првиот и последниот ден.

П.с. Со кафе никогаш не сум имал пречек, а ретки се случаите кога упатувале на друго место. Можеби проблемот е што најчесто сум таму во шпиц сезона и нема место, иначе во јуни и крај на август/септември ситуациите веројатно се поинакви.

Треба да си глуп или МНОГУ нашетан за да ти скурчат ДРУГИТЕ туристички места (а и тогаш тешко)
Не размислуваат сите како тебе , има луѓе кои попрво би дошле на едно од најубавите езера во Европа отколку во Грција ама ете тие работат цела година и ќе дојдат охрид ќе потрошат од парите што ги чувале за одмор и ќе се вратат па ќе кажат на други па и другите ќе дојдат е затоа повеќе во охрид се сакаат странците отколку нашиве з'ш никој странец не му се пожалил скапо е или ефтино му е гајле на нив колку пари е што пари е туку нашиве за инает да прает Охрид скапо било вака така кажав погоре нека викаат така Кичевчани и од другите градови каде што е ефтино ама Скопјани да викет така тогаш не знам што да речам .

абе сега не го правете Охрид село, имало што да се види, има странци што шетаат езера да гледаат, некој може не сака монденски острови. Збориме за гостопримливоста.

Убаво ви објасна погоре човекот ама кој да го прочита ... Газдата на вилата бил Американец и си ги направил така цените за одбрана клиентела да седи во неа , значи да доаѓаат луѓе што му е скурчето од Санаторини , Рим и другите туристички места значи не можат да одат во неа некој како нас.
бтв што се 1200 евра за 10 дена одмор за некој од странство да дојде да прошета во Охрид ? Не мешајте баби и жаби одма вие има во македонија и по 300 денари од човек ете во Дојран ама народов наш е научен за инает да ги дава во комшии парите на тие што не ни го признаваат името , ајде може пак ќе го смениме па ќе сме рамноправни тогаш .

На Бали идат од овде за тие пари. На крстосување, одат во Индонезија, незнам ЊуЈорк е поефтин од овде за 1200 евра. Јас апсолутно не познавам човек што 1200 евра ќе даде за Охрид.

Чим сите имаат негативни искуства со Охрид, а и анкетава го говори истото Охриѓани мислите ли дека имате проблем или не?

Со Грците никогаш, буквално никогаш, не сум имала проблем.
Настрана ,,дневна политика,, Грците како народ кој во голема мера живее од туристите, добро си ја ,,сработеле домашната,,.
Во Грција не е никакво чудо да најдеш табла на ресторан напишана на македонски, а угостителите немаат проблем да кажат ,,Македонија,, и ,,Македонци,, - нормално, не затоа што тие толку нас како народ не сакаат, колку што се доволно паметни да сфатат дека тераат бизнис, а не политика.

Од друга страна, без оглед од каде си, и да не знаат од каде си, максимално се услужливи.

Со Охрид е сосема друга приказна, од лоповите таксисти, до мрзливите келнери, до вечниот ,,хејт,, према туристите - Скопјани.
Охриѓаните сеуште го пишуваат домашното. Ќе биде, некогаш.

Она што е факт е дека Грците не не сакаат. И без нас можат и те како. Али се понашаат како кон туристи. Пари се пари, ќе си ја голтнат гордоста.

А Охриѓани имаат проблем и не го признаваат и тоа ги нервира сите. И затоа 5 години у була туризам. Следниве уште потешко ќе биде, додека е време да се направи нешто...

И мислам дека има уште еден факт кој се изостанува, тоа е дека Грците како народ се многу клети. Таков менталитет се и буквално не знам кој не го осетил тоа. Можда поради тоа што се добро организирани во угостителството па ретко кој имал проблем со бојлери и запален телевизор додека бил да се шета, се ингорира ова... Ги изземаме политичките причини тука и неутрално ако гледаме Грците се такви. Во Истанбул на пример во ресторан, те прашуваат од кај си, кажуваш од Македонија, типот почнува да се смее, зема столица, седнува до тебе и го интересира за Македонија почнува муабет, ти вика има многу Турци што живеат кај вас, те прашува за храна, дури и спремен е да те части пијачка. Не дека сите се вакви, да не се генерализира сега до бескрај, ама ако треба да се направи листа тогаш Грциве според мене ќе бидат последни на истата. Во Хрватска викаш од Македонија сум, тој ти вика јас сум Хрват од Босна и почињате буквално интересен муабет, како е кај вас, како е кај нас буквално „по нашки“. И тоа како понекогаш знае да игра улога околината во која се наоѓаш, на одмор обично сакаш се да ти оди како „подмачкано“. Во Грција се случувало да си под тензија, кога ќе те прашаат од кај си. Значи сега го елиминираме тој патриотизам што го збориме, буквално политичките и владините односи ги ставаме зад нас, но повторно мене лично не ми е сеедно кај сум. Можда бидејќи на Јадранско со други очи те гледаат. Се разбираш во два збора, имаш чуство како да си дома. Тие на пример традиционално добри односи помеѓу Македонија и Турција и земјите од Југославија посебно Хрватска играат улога како ќе си поминеш на летен одмор.

Прашање до охриѓаните на темава (а и до останатите, нормално):
- Дали сте биле на одмор во Грција и каде?
- Со какви конкретно непријатности сте се соочиле за време на вашиот престој таму? Услугата не ја бивало? Газдите биле гадови?

Мислам дека е сосема фер и вие да кажете некоја ваша случка од престојот во Грција, кога ние веќе изнаредивме еден куп случки од нашиот престој во Охрид.
И не ми кажувајте дека не сте биле таму на одмор, зошто до сега број еден ми биле токму охридските таблици на турстичките места кои сум ги посетил.

Не те сакаат, јас немам видено Грк да глуми воодушевување дека сум од Македонија. Што не е случај со Србите кои ги сметаат за браќа. Многу е подруго во Хрватска и Црна Гора, се гледа дека им е мило што не гледаат. Овде се гледа дека тоа им е работа.

Освен во Солун, во самиот град каде на повеќе места ми објасниле дека они немаат врска со политика и дека немаат ништо против нас како народ. Ги интересирало како живееме, колку плата земаме, како живееме. Ваљда оти секој ден имаат Македонци па се навикнало населението 365 дена во годината.

Али дека биле груби, не сум добила тоа што сум платила, ме гледале напреку и слично не ми се случило. Ниту налепници ми лепеле. На Грчка граница се мине за 2 секунди, повеќе проблем имам од нашиве, кои ме третираат како криминалец од било која страна да влегувам, бог да чува.

Прашање до охриѓаните на темава (а и до останатите, нормално):
- Дали сте биле на одмор во Грција и каде?
- Со какви конкретно непријатности сте се соочиле за време на вашиот престој таму? Услугата не ја бивало? Газдите биле гадови?

Мислам дека е сосема фер и вие да кажете некоја ваша случка од престојот во Грција, кога ние веќе изнаредивме еден куп случки од нашиот престој во Охрид.
И не ми кажувајте дека не сте биле таму на одмор, зошто до сега број еден ми биле токму охридските таблици на турстичките места кои сум ги посетил.
Не и нема да одам . Имам во Охрид езеро кај да се разладам од горештините што барам во Грција ? а и ако ми е за море ќе одам Албанија ем поефтино од грција ем нема да им го полнам буџетот на банкротираниве.

Не и нема да одам . Имам во Охрид езеро кај да се разладам од горештините што барам во Грција ? а и ако ми е за море ќе одам Албанија ем поефтино од грција ем нема да им го полнам буџетот на банкротираниве.
А каде си бил настрана од Охрид?

Абе сите Македонци сме исто л***, не се само Охриѓани. Иначе гласам за Струга и Црна Гора.

Во тој случај, од кај знаеш дека е поефтино, кога не си бил? За разлика од тебе, останатите кои зборат за случките во Охрид всушност биле таму и можат да направат компарација. И за разлика од тебе, останатите не зборат тенденциозно и „за инает“ против одредено туристичко место, туку само вршат споредба помеѓу нив. Значи ние збориме од лично искуство, а ти од лично неискуство. Не си фер така :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom