Дрогирање во центарот на Скопје

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.642
Поени од реакции
31.864
чекај, ти не пушиш?!?!
Дај бе не заебавај...

па како успеваш да издржиш да ги слушаш музиките како пост панк (втф) и други пост музики, што редовно ги постираш низ форумот?!?

Сакаш верувај сакаш не, ама сигурно си над 5-тиот човек кој истово прашање ми го има поставено (ценејќи само по музиката) :icon_lol:

Музиките ги слушам скроз трезeн, како фудбалер в карантин пред важен натпревар :) И ептен јако ми е, не се жалам. То можи поинаку да е и појако, ама задоволен сум со вака. То е то.

W

Werther

Гостин
чекај, ти не пушиш?!?!
Дај бе не заебавај...

па како успеваш да издржиш да ги слушаш музиките како пост панк (втф) и други пост музики, што редовно ги постираш низ форумот?!?
Tи мора да се заебаваш...

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.642
Поени од реакции
31.864
Tи мора да се заебаваш...
Вертер, мислев после првото прашање вакво од страна на човек дека малку престрого ги поврзал работите. После второ исто прашање од друг човек, помислив пак некако слично. Тек после трето почнав да размислувам дека можеби има логика нештото така да се поврзуваат чим постојано ме прашуваат :)

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.642
Поени од реакции
31.864
Ја го крстам, он прди. :rolleyes:
Ај сега оти ти стана досаден и не знајш да се самозаприш, шо веројатно е последица на возраста, јас тука би запрел.
Продолжиш да крстиш. Да надополнам една твоја неможност. ;)

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Ај сега оти ти стана досаден и не знајш да се самозапрниш, шо веројатно е последица на возраста, јас тука би запрел.
Продолжиш да крстиш. Да надополнам една твоја неможност. ;)
Не ми личиш баш на скопски дијалект? Од каде беше ти?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.619
Поени од реакции
35.472
Легализацијата не мора да значи решавање на сите проблеми, легализацијата не мора да значи намалување на бројот на корисници...
Доволно е да се решат поголемите проблеми. За почеток.

Како што веќе пишаа, нема потреба да ги финансираме криминалните елементи од западниот сосед (и нивните јатаци тука).
Тоа е веќе еден голем проблем што е решен. Додади тука и контрола на производството што ќе резултира со значајно поздрав производ. Додади ги и неоспорните медицински намени, за кои се надевам дека нема потреба да одиме во детали. Додади приходи од данок...
Плус туристичкиот аспект, додади го и него.

Легализацијата ќе реши многу од овие проблеми.
Бројот на корисници нема да се намали во никој случај, ама барем нема да се консумира неквалитет со шлаг од пестициди и евтини синтетички дроги. А на државата сигурно нема да и смета приливот во буџетот.
Значи ако го знаеме сето ова, каде е проблемот со легализацијата?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.642
Поени од реакции
31.864
Доволно е да се решат поголемите проблеми. За почеток.

Како што веќе пишаа, нема потреба да ги финансираме криминалните елементи од западниот сосед (и нивните јатаци тука).
Тоа е веќе еден голем проблем што е решен. Додади тука и контрола на производството што ќе резултира со значајно поздрав производ. Додади ги и неоспорните медицински намени, за кои се надевам дека нема потреба да одиме во детали. Додади приходи од данок...
Плус туристичкиот аспект, додади го и него.

Легализацијата ќе реши многу од овие проблеми.
Бројот на корисници нема да се намали во никој случај, ама барем нема да се консумира неквалитет со шлаг од пестициди и евтини синтетички дроги. А на државата сигурно нема да и смета приливот во буџетот.
Значи ако го знаеме сето ова, каде е проблемот со легализацијата?
Во менталитетот на најголем дел од македонцкиот народ :)

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.642
Поени од реакции
31.864
Елаборирај. :)
Да појдиме на улица, од 30 души, 5 дали ќе најдеш што ќе дадат зелено светло за таков закон :)
А кај нас по обичај некои вакви закони кои се поврзани со традицијата на мислењето(нешто слично закон за хомосексуални бракови) се носат под влијание на мислењето. Е сега некогаш се носат и против мислењето ако државата тука најде простор да подопљачка, да наполни буџет, да има доволно силна причина за да не ги спорецка жителите на Републиката.

Плус на љунгине од западот им одговара да прават ршум преку нивни канали, а знајме во Собрание која катара се со нивното влијание.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
turvior стварно како може да слушаш такви металики и да не се дрогираш? Па то е просто немогуче.

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Мене па многу ме нервира кога излегувам еве пример ова време, значи летно време, сум се дотерал све, и сакам да издувам еден џоинт пред да седнам на еспресо, и мора да идам негде да се кријам по сокаци како некој манијак. Ке уплашам некоја стара баба ке ме пријави за обид за силување и манијачење. А овака да испушам не на сред плоштад али уз пут ете пред кафиќ пример на никој не му сметам. Ама ете наш народ одма муабет ке пуштат дека си наркоман, од работа ке те избркаат за џоинт бе, луда работа...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.619
Поени од реакции
35.472
Да појдиме на улица, од 30 души, 5 дали ќе најдеш што ќе дадат зелено светло за таков закон :)
Смената на генерации продолжува, дури и сега прилично го промашуваш процентот што го напиша, а работите постојано се менуваат. Граѓаните сакаат зелено! ;)

Ама да, ќе треба уште време за досегнување на критичната точка. Голем дел од постариот сегмент од гласачкото тело не го познава проблемот и има предрасуди. Историски гледано додека денешните постари генерации од Холандија уште во младоста биле интимно запознати со чудесната билка, нашите (сегашни) сениори биле зафатени со пионерски смотри. Затоа сега во Холандија канабисот е легализиран, нашите пензионери се зависници од седативи, a криминалците ги тријат рацете...

Во секој случај, сето тоа е политика.
Придобивките од легализацијата се неоспорни, не гледам што можеш да спориш за тоа. :)

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
  1. Јас не би сакал да изигравам некојси миротворец но банално ми е да читам кога работите одат кон лично ниво а не за темата иако исклучок е понекогаш мала шала но сепак ....губам мотив да учествувам во дискусијата.

Инаку то шо го пишав сум го учел по социјална патологија, е сега имаше и за друзите дроги, ама не памтам, од тогаш помина време, многу букви поминале.
    Но тоа што ве учеле по социјална патологија од ова што ти го напиша е апсолутно грешно бидејќи јас сум читал modern anesthesiology иако поодамна но и ја применив на животни нормално.

Исто така и сликата која ја постави со скен од мозокот не може да се земе за релевантна бидејќи лицето претходно се фиксало со хероин а потоа и се фиксало со метадон а за релевантни сајд ефекти се земаат кога се само од една супстанца а овде имаме злоупотреба на двете, метадон не за џабе е лек и навистина е лек за оние кои сакаат да се излечат и ова е докажано уште од осумдесеттите но само и ако само се администрира орално а пациентот користи редеовно и Б витамини и силимарин за детокс а во случајот имаш 7 години интравенска администрација на хероин на метадон и најверојатно абе сигурно и бензодијазепини како диазепам(валиум) кои го потенцираат ефектот.

Студии за чисти сајд ефекти од само една супстанца се испитувањата со САМО МДМА, само Амфетамин, па Метамфетамин понатаму само Л изомерот(неказнив) и Д изомерот(вистинскиот кристал метамфетамин кој го нема) понатаму ЛСД и фармацевските експерименти каде сајд ефектите се калкулирани на бројка од дури 10 000 према еден за одредени сајд ефекти.

Сега неколку поправки се разбира освен ако си напишал во брзање но си реков да не се замарам ама ајде да нема заблуди:

Јaс сум дете на поранешен инспектор по дрога, шо сакаш бе, да бранам џанкери, кој ги онади :D Уствари ако добро размислам само едни поштувам и толку.
    Еј и јас имам многу близок роднина кој осумдесеттите го штитеше тогашниот државен врв кога одеше де во Исток де на Запад а потоа и беше Инспектор но тоа е Ирелевантно.

Е сега едно е џанкери а друго е уживатели на марихуана а јас еве како пример имав зависност од кофеин која конечно ја победив и пиев и енерџи и кафиња а со нив и тутун а сега само 3 кафиња и околу десет цигарчиња, паузирав за време 2008-2009 а потоа па и почнав со кофеинот но добро е сега а ете ЛЕГАЛЕН е но....

Ај сега оти гледам најлесно е на форумов некој да се расфрла со неосновани зборови, да пробам да пишам нешто од моето скромно познавање кое ми е и повеќе од доволно, лично мене.

Поделба на дроги на опијати, депресанти, стимуланти, халуциногени дроги.
    Таа поделба е според механизам на дејство но ја заборави и онаа на ТЕШКИ и лесни дроги, жално е што младиве пијат трамадоли на пример а не знает дека тоа е лек кој е кодеински дериват и е јак како хероин и делува долготрајно па бил планиран прв за лечење зависност бидејќи не влијае толку на работата на срцето и дишењето како метадон но кога се меша со други лекови има опасни сајд ефекти и во 5 за 12 го избрале метадонот на сега претпоставувам знаеш за бупренорфин кој има 94% ефикасност за разлика од тие 65-70% на метадон ама поскап е за државата, всушност еден зависник нас даночните обврзници не чини 5000 евра а удрив пресметка и цената на метадон и персонал и според тоа не надминува 1900-2200 евра а другите пари не се знае каде одат.

Во опијати спаѓаат алкалоиди на опиум и неговите соли. Не се добиваат директ од опиумска дрога, туку со изолација и комбинација преку хемиска реакција.
    Точно се рафинираат и тоа е едноставно прилично и го може секој хемичар, биохемичар па дури и лице со средно фармација а предуслов е анархија.

Ќе дадам една забелешка дека нашиот опиум важи за еден од најквалитетните а квалитетот се мери во морфински единици каде кај нашиот се дури 13 кај Кинески и турски по 8 а кај авганистанскиот 9.

Тука спаѓаат хашиш, морфиум, кодеин, како и синтетички производи слични на морфиум , хептанон и метадон, Мали дози предизвикуваат ефект како депресантите, со помало влијание врз моторика и интелектуален процес.
    Тука си згрешил, хашиш се добива од Марихуана и тоа од врвовите на цветот иако има метод да се добие и од лисја додека точно метадон и хептанон е исто срање т.е хептанон е метадон само со друго име и е на плива ако не грешам истиот е синтетички опијат што значи не треба Афион за да се произведе метадон.

Предизвикуваат силна физичка и психичка зависност и создаваат навика да се зголемат почетните дози.
    Види ова важи и за Алкохолот и за тутунот а на своја кожа кофеинот го осетив и нервозата, треперењето само не беше до толку како кај алкосите кога се во делириум тременс али едно кафенце и беше решен проблемот а веќе година мака немам бидејќи јас владеам со мојот организам и тоа едно ЧУДО марихуаната ми помогна да ме релаксира и можев полесно да заспивам.

Последици од нивна злоупотреба се, труење на крвта, хепатитис, срцев удар , параплегија и сл.
    Ете и тука имаш грешка бидејќи еве хепатит С ќе го земеме на пример значи овде мора некој да е заразен и лицето да има контакт со крвта на заразениот или да употреби ист шприц или игла-напомена вирусот се пренесува и ако користите ист шприц а менувате само игла(многумина се лажат дека ако сменат игла се безбедни). Покрај Хепатит С и ХИВ се шири на овој начин.

Труењето на крвта е не од супстанците туку од употребата на нестерилна опрема а срцев удар имаме најчесто кај психостимулансите.

Депресанти се деривативи на канабис( Canabis sativa), хашиш, барбуртанти, марихуана и др. Мали дози доведуваат до опуштање проследено со слабеење на интелектуални функции и концентрација. Не доведуваат до физичка и психичка завбиност и не влијаат врз потреба да се зголеми дозата. При зголемена употреба предизвикуваат ментални конфузии, проблем со помнење и доведуваат до болести на црн дроб.
    Повторно депресантно дејство имаат низа супстанци од кои алкохолот има изразено дејство а за цироза на дроб да не зборам.

Барбитуратите се деривати на киселината и тука спаѓаат фенитоин фенобарбитон и други, последниов е познат по употребата од култот Heaven Gate(кои испија поголема доза со грејпфрут и водка и легнаа во пластични вреќи а нивните пријатели ги закопчуваа вреќите понатаму се паѓа во длабок сон и настапува смрт од асфикција), барбитуратите значи се опасни и ги имаат само лица кои за жал имаат епилептични напади а понекогаш користат и карбамазепин, но барбитуратите не го ништат црниот дроб ако се користат во пропишани количини-црниот дроб повеќе ќе го уништи диазепам, лексилиум хелекс кои младината ги злоупотребува понатаму левомепромазин кој го користат силувачите и е позната rape drug кај нас.

Стимултанти или психостимулативни дроги се анфитамин, кокаин, кофеин, бензердн и сл кои во мали дози доведуваат до живост и енергија. Смалуваат апетит а зголемуваат расположение и сексуален нагон. Создаваат психичка и физичка зависност оти некогаш чоекот ќе посака да биди пожив и поенергичен и поебач, па така често и дози зголемува.
    За сексуалниот нагон е друга супстанца "виновна" а бензедрин е пак амфетамин(ДЛ) додека има и декстроамфетамин(адерал да не се викаше) кој пази им го даваат на пилотите на воените воздухопловства но не во грам или полаграм туку количини од 2мг додека за нарколепсијата се користи 5мг, но единствен добар психостимулант и без сајд ефекти е церебролисин кој е природен бидејќи е ваден од свиња и во 30% од случаите каде борбата е против невродегенератини заболувања не само што го успорува туку и процесот го враќа во рикверц-дефинитивно најуспешен психостимуланс.

Каптагон кој го користеа терористите не се рачуна бидејќи дури во мозокот се синтетизира во амфетамин па оттука кај нас е легален иако не е регистриран како лек но мислам дека не е регистриран ниту киако наркотик бидејќи и не е се додека не е во вашето тело т.е мозок.

Инаку зависноста е поинаква од опијатната, кризите(за мене не постојат тоа се апстиненцијални синдроми кои МАШКИ ТРЕБА ДА СЕ ИЗДРЖАТ ако веќе сте заглавиле ане да кукате аман помогниии..лелее во криза сууммм помогниии) и зависноста не се јавува бидејќи

. Создаваат психичка и физичка зависност оти некогаш чоекот ќе посака да биди пожив и поенергичен и поебач, па така често и дози зголемува
    Туку бидејќи неможе да функционира, нема апетит, се чувствува јака изразена депресија и тоа е магичен круг.

Халуциногени дроги се LSD, маскалин, предизвикуваат халуцинации, илузии кои се поврзуваат со промена на расположение и на мисли, како и зголемување на сексуалност. Карактеристика е задолжително предизвикувае на промени во забележување, мисли, чувства. Кај нестабилни и незрели сушчества можа да доведа до сериозни душевни растројства како, шизофренија ко песнана од Соник Јут, болести од параноиден круг на психози, ко песнана од Редиохед. Не доведуваат до физичка и психичка завиност ниту до зголемување на доза за да се зголеми ефектот.
    Тука не би коментирал но би додал само младината да знае да не фрла пари бидејќи најмалку има ЛСД па дури 80% од компонентите се само прекурсори и супстанци кои го потенцираат дејството на ЛСД.

А за јадење корен од Ибоген или Khat е друга приказна посебно вториов.

И збор два за марихуанава. Та предизвикува морална и духовна деградација, јас сум и морален и духовен, понекогаш и проѕирен ама ништо страшно. Со нејизна употреба исчезнуваат сите видови на инхибиции. Се зголемува одважноста и ако едно лице е по тро духовно исколчено, можи да сиби мајката уште толку. Еден просечен поединец го прави како да е пијан сачма, бидејќи му го слабеј осетот за простор. Во САД имало околу 40 милиони (пред 2 години ова), сега се можи појче.
    Марава со хашишот е помалку отровна од алкохол. Кај џанкиов создава расположение при кое исчезнува желбата за конструктивна работа. Во тој поглед се психотоксични, оти од млади чоеци можи да прај паразити(исто ко пијаничиштава, зато мене најубав ми е браво од лимон), кои одбегнуваат обврски, ги боли куро за вработување и така натаму, ме смрзи да пишувам.......
    ........

Ехх ама ја кажа сега ова за инат??

Марихуаната додека се користи како средство за релаксирање па и милување уживкање со чоколадце по добар секс е супер, но лошо е кога се ЗЛОУПОТРЕБУВА за да личноста избега од реалноста.

Понатаму не го суши мозокот а кај некои лица предизвикува помнење не повеќе од 3 до 4 секунди додека кај други пак хиперактивност, забележлив сајд ефект на марихуаната е што после џоинт цели 6 часа не ви текнува на цигара а благото е добредојдено.

Бтв марихуаната не прави паразити туку системот, партизацијата...

А за Холандија, ај да си најдите податок после легализација, за колку проценти се зголемила продажбата на црно на истата ;)
    Нема продажба на црно бидејќи е декриминализирана и легализирана.

Ако мислиш на т.н сива економија ДОБРО е што во ХОЛАНДИЈА е само Марихуана а кај наса СЕ е СИВО па се избегнува данок со купопродажба на возила само со Нотар, за пазарите да не зборам, кај нас значи покрај наркотиците имаме близу 34% СИВА ЕКОНОМИЈА од која нема НИТУ ДЕНАР во ДРЖАВНА КАСА а во Холандија нема ниту 8% Сиви е сега ако е кај нас така со 8% Сива Економија ќе имаме МНОГУ ПОГОЛЕМ БУЏЕТ.

Ајде сега за тутунот.
    Тутунот лесно прави голема зависност. За разлика од травата -консументите можат да не запалат џоинт на долги периоди без притоа око да им трепне, тутунската зависност се гради многу лесно (помалку од месец дена консумација) и се работи за тешка хемиска зависност на организмот: откажувањето повлекува долг период на тешко повлекување проследено со изразени периоди на мачнина и вознемиреност, лесна и честа иритација, покачување на апетитот и зголемување на телесната тежина, несоница, замор, депресија...итн.
    Ванлок ова е осетено на моја кожа при намалување од кутија на 10 цигари, а наскоро ќе купам таблети никорете кои ми помогнаа и не пушев цели 3 недели ама....

Инаку физичката никотинска зависност е опасна има случаи и на лица кои по откажувањето на цигарите (нагло) добиле срцев удар или пак проблеми со притисок.

Да сумирам, мислам дека треба кај нас Марихуаната да се легализира и да биде под државна контрола нормално како афионот со коопранти а остатокот ќе биде работа на Алкалоид на Јака на Реплек а како ќе навалат туристи тоа ЧУДО ќе биде и најдобриот дел државната каса ќе биде полна и барем ако се смилуваат и не им текне ново Скопје на пример 2016 апдејт ќе се вратат долговите а и ќе биде подобро за нас бидејќи нема затворите да се полнат со лица кои ќе лежат година и нешто за дилање на државен трошок како вошки туку полошо е што наместо рехабилитирани и поправени(од Казнено-Поправниот Дом) ќе излезат ПОРЕМЕТЕНИ и дупени и може со Хепатит С кој ќе го шират без да знаат.

Легализација само на марихуана а на отрови како синтетичките наркотици и опијатите никако.
EDIT некако ме одјави некоја виша сила арно копирав инаку.... а единицата горе нека оди у ПМ;)

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.687
Поени од реакции
11.784
Caffè уште не добиле ќутек од алфите затоа така се курчат и не се кријат :)

треба поише контроли низ град, од такви фрикови да ти е страв некад низ некои места да поминеш

Kajgana Shop

На врв Bottom