Тато и мама православни, јас атеист

Член од
11 јули 2008
Мислења
2.910
Поени од реакции
1.552
Роди го прво, па после ќе знаеш што да правиш.
Очекував да не ми вратиш соодветно. А, од тоа многу повеќе сфатив отколку коа би сфатил ако ми паламудеше и вртеше причи ко киша око Крагуевац. Така да, нема потреба од понатамошна дискусија, it's all clear.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Најдобро е детето само да си одбере во текот на неговиот живот што ќе биде(верник или Атеист) и во што ќе верува(доколку воопшто биде верник) !

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Најдобро е детето само да си одбере во текот на неговиот живот што ќе биде(верник или Атеист) и во што ќе верува(доколку воопшто биде верник) !
Да те поправам, атеистот е исто верник. Ако сакаш да бидеш прецизен во терминологијата користи го Gnosis

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Да те поправам, атеистот е исто верник. Ако сакаш да бидеш прецизен во терминологијата користи го Gnosis
А во што тоа верува Атеистот ?!! Во се и во ништо ... :icon_mrgr:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Атеист - спротивност од теист. Може да верува во било што друго освен во принципите на теологијата, а може да неверува и во ништо, тоа нема никаква врска со самата дефиниција.

Гнозата од друга страна нема врска ниту со атеизам ниту со теизам, бидејќи се работи за Знаење кое треба да се спознае а не да се дознае.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
А во што тоа верува Атеистот ?!! Во се и во ништо ... :icon_mrgr:
Незнам.....на кој како му "одговара" најверојатно.
Атеист - спротивност од теист. Може да верува во било што друго освен во принципите на теологијата, а може да неверува и во ништо, тоа нема никаква врска со самата дефиниција.

Гнозата од друга страна нема врска ниту со атеизам ниту со теизам, бидејќи се работи за Знаење кое треба да се спознае а не да се дознае.
Абе верниците и атеистите ти се во еден кош.....дури еден ист човек може да биде и тоа и тоа во ист ден....а не дека имаат некоја идеја уствари кои се тие богови во кои веруваат односно не веруваат. Се работи за одредени догми во кои или се верува или не. Не се работи за знаење(лично искуство) или спознавање по твое:)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Очекував да не ми вратиш соодветно. А, од тоа многу повеќе сфатив отколку коа би сфатил ако ми паламудеше и вртеше причи ко киша око Крагуевац. Така да, нема потреба од понатамошна дискусија, it's all clear.
Баш е соодветен одговор. Нема потреба од хипотетички разговори. Ако моментално не си родител, како ќе знаеш да одговориш соодветно? Се си зависи од врската родител дете и тоа не се знае додела не се стане еден....така да, да нема потреба од понатамошна дискусија.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Абе дај не зафркавајте, атеисти сте биле... се наоѓаш во тешко, нема кој да ти помогне, а Господ во тој момент е твојата најхолема поддржка :)

Затоа најубаво е цело семејство Христијани :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Незнам.....на кој како му "одговара" најверојатно.
Абе верниците и атеистите ти се во еден кош.....дури еден ист човек може да биде и тоа и тоа во ист ден....а не дека имаат некоја идеја уствари кои се тие богови во кои веруваат односно не веруваат. :)
Добар ти е вицов. Него де потсети ме во кој бог (или богови) ти тоа веруваш?
Еве и од листава да се потсетиш кои се
http://ancienthistory.about.com/library/bl/bl_myth_gods_index.htm

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.154
Поени од реакции
5.995
Абе дај не зафркавајте, атеисти сте биле... се наоѓаш во тешко, нема кој да ти помогне, а Господ во тој момент е твојата најхолема поддржка :)

А како ќе ти помогне Господ? Како ќе биде твоја најголема поддршка?

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
А како ќе ти помогне Господ? Како ќе биде твоја најголема поддршка?

Така што сам себе ќе си се лажеш дека некој многу битен, дури и семоќен, обожаван од толку многу народ, те гледа негде одозгора, се дума врз твојата судбина и као - те пази. Секако дека ќе помогне, а кому па не помогнал? Има ли молитва која не е одговорена? Особено, од оние битните молитви како дај ми здравје, дај ми среќа, дај, жити бога да останам жив. Ниедна од тие молитви не прошла неславно. Ниту една.

Целата фама околу господ, целата негова возвишеност е само резултат на човековата слабост и неможност да се носи сам со тешките животни ситуации. Поентата е дека повеќето верници сакаат да веруваат дека има нешто - малку мистично, малку нејасно, ама сепак присутно и спремно за секоја shit ситуација која ќе ги задеси. Така е полесно, уствари. Се наоѓаш во тешко, нема кој да ти помогне - најдобро што можеш да направиш е да склопиш дланките заедно, да паднеш на колена и да мрмљаш додека јазикот не ти отрпне.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Добар ти е вицов. Него де потсети ме во кој бог (или богови) ти тоа веруваш?
Еве и од листава да се потсетиш кои се
http://ancienthistory.about.com/library/bl/bl_myth_gods_index.htm
Прво ти потсети ме во кои не веруваш.....има и такви што не се на листата, ама би требало да си знаеш. Ти си сертифициран не верувач.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Прво ти потсети ме во кои не веруваш.....има и такви што не се на листата, ама би требало да си знаеш. Ти си сертифициран не верувач.
Јас милион пати сум кажал, а ти секогаш избегнуваш одговор. Ете ти ја листата, во ниеден од таа листа. Ај повели сега ти кажи.
П.С. Тие што не се на листа, ако е некој испуштен. Ако зборуваме за други концепти, тоа веќе не спаѓа во верување/неверување.
П.С.С. Имам кажано дека јас сум поголем агностик од тебе а ти си поголем атеист од мене.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199

Tебе ГоспоТ не ти бил од голема подршка при процесот на описменување.

Kajgana Shop

На врв Bottom