- Член од
- 19 март 2013
- Мислења
- 825
- Поени од реакции
- 601
Охридско
Значи, само Охриѓани не се плашеле да се капат во Вардарон. Другите не знаеле да пливаат. Има логика, да си ибе векот.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Охридско
Пријателе мој ја прочитав цела ебана тема,ама ова твоево коментарче ми остави впечаток.Премногу самодоверба може да штети,високо леташ ниско паѓаш.Селете се што сакате правете идете у диско покажете го вашиот сељачизам,го правите уште повеќе и онака одвратното скопје.Јас ретко идам општо во центар,чисто кога ќе имам некоја работа да свршам и некогаш со понежниве половини.Искрено ме здоболе курот мене за тебе и тие ко тебе,исто ко тебе што те боли курот за мене.Ама сеа да се трескаш од земја дека ние сме зависеле од вас,а не обострано е тоа мало морген.Душички невидени сте кога ќе се размафтате со книшките,па после ленче ви е крива коа не ви отплаќаат нешто.Затоа седи си мадро и уживај си , во гнаснава држава каде и јас и ти сме граѓанини од втор ред
Значи мајстори сте да го жилавите до 1001 и назад на форумов.
Финтата е што по осамостојувањето на Р. Македонија не се водело грижа за рамномерно развивање на сите градови во државата, туку се било концентрирано во Скопје. За сметка на развивањето на Скопје како град, страдале другите градови кои што назадувале со развојот.
Следствено на тоа, млад човек, кој доаѓа од помалите градови како Пехчево, Демир Хисар, Македонска Каменица и слично, кога ќе дојде во Скопје да студира, на него Скопје му изгледа ко Њу Јорк, кај што кулите од Градски ѕид имаат повеќе жители од градот во кој живее.
Во природата на човекот е да се бори за подобро и поквалитетно живеење и ете, тој се бори за да остане во Скопје за да има поубав, попросперитетен и поквалитетен живот.
Исто се дешава со деца од Скопје кои се борат да опстанат и да останат во градови како Берлин, Лондон и сл.
Не треба да се осудуваат таквите, тие си имаат свои лични потреби и желби и си наоѓаат начин да си ги остварат истите. („Целта ги оправдува средствата“)
подоцна ќе објаснам во што е поентата,Процедурално:
Ехло‘ец и Велмевци се села во околината на Кичево (за второво не сум баш сигурен, негде накај Демир Хисар можно да е)
КалиштА е Струшко, Гари и Тресонче се Дебарски, мијачки не?Моиште во Охридско-Струшки регион не е сигурно.А где је печат?
Еве едно убаво објаснување и секако точно.Од 462.632 скопјани , 172.600 не се ни родени во скопје. (попис 2002)
290.032 се родени во Скопје, но којзнае колкумина од нив имаат родители дојденци.
Се на се, во Скопје има многу малку скопјани што се трета генерација. А според мене стари скопјани можат да бидат тие кои живееле пред втората светска војна и максимум тие што живеат пред 1963та.
А во населби од типот Бутел-Радишани, Сингелиќ, Волково , Долно Нерези, Драчево , Лисиче, стари скопјани тешко да најдеш, пошто овие населби имале 200-500 жители , а сега имаат по над 15.000.
Но ич подобри не се ни другите општини надвор од главниот град, и таму имаат дојденци од руралните места или пак од други општини.
Само што го гледам Игорче на МРТ пее и сакам да прашам.
Игор Џамбазов дали е скопјанец,и така ќе дојдеме до решението на формулата,кој се а кој не се. Па да почнеме.
-------------------------
Скопје 1943 год. ..60.000 жители,а тоа е 1/20 од вкупниото население во Македонија.
Скопје 1963 год. 200.000 жители, а тоа е 1/7 од вкупното население во Македонија.
Скопје 2013 год. 500.000 жители. а тоа е 1/4 од вкупното население во Македонија.
Значи, само Охриѓани не се плашеле да се капат во Вардарон. Другите не знаеле да пливаат. Има логика, да си ибе векот.
@Tamora
Мислам дека @Ставрогин по малку претерува со тоа дека физичкиот изглед на добро познат е главен прекинувач за неговите фустрации.
Мислам не го познавам човекот лично и можеби со право се тие негови обвинувања, но тука треба да се земат во обзир и неговите трауми и халуцинации за време на конфликтот кои можаат да донесат трајни последици по менталното здравје на партиципантите во конфликтот и со такви луѓе кои застанаа на штитот на нашата татковина во тоа тешко бреме треба да се однесуваме внимателно и со почит слично како со децата со посебни потреби.
Тамора во контекст на муабетот погоре ти си иди до кај мене на сиренце?
Види вака јас просто ви се чудам како може да со некој кој жртвувал се вклучително и животот за оваа земја си правите филмови демек имал трауми имал халуцинации а згора на се да правите човек нездрав во најмала рака е болно.
И секако кога би биле во право (а не сте) тогаш истиот немало да го брани и арачиново т.е ако изгубил способност за извршување наредби ќе се приметело.
Ама вие бе кутри кои се радувате на голфој и млади сиренца сте за жалење.
Виндфукер кафетинот не е за лица со висок крвен притисок бтв оти го зголемува е сега јебига ќе се осеќашп како нов поради опијатот во него ама има и цена така да ова е добронамерен совет.
Незнам дали некој е наркоман и се пука со хероин или што ти знам ниту ме интересира но кога ќе видам како понижувачки се однесувате кон лица кои животот го ставиле на тацна за да останатите можат да живеат спокојно да излеваат навечер да се дупат, дрогираат учат, пијат и дипломираат и да живеат нормално додека на 30км имаше ПЕКОЛ и ако не беа тие луѓе КОЈ ЌЕ ГИ СПРЕЧЕШЕ тие терористи да дојдат дома да ве силуваат и расечат, да се изживуваат врз вашите најблиски и што уште не а сега ги правите болни и психопати.
Тоа е срамота.
И јас сега се прашувам ако утре зоврие дали да ризикувам живот за овој ген...деген??
Нема врска дека во Скопје сите се богати и живеат убав живот. Јас не сум од Скопје, ама во Скопје студирам и живеам, па познавам доста скопјани кои немаат пари за едно кафе да испијаат во град, ниту пак имаат пари за просечно да се облечат туку купуваат алишта и сл од некои тезги таму.. да ти е грев да ги гледашНајтрагично е што баш таквите плукаат по луѓето од другите места низ Мк, оти мислат дека ради "провинцијалците" тие живеат бедно. Ама тоа е нормално, секаде има луѓе кои никако не знаат да се снајдат во животот, па се тешат со тоа што плукаат по други.. Јас не ги фермам многу, ионака ќе живеам во Скопје дури јас сакам и дури мене така ми одговара, никој не може да ме избрка. Не гледам зошто некој доселеник во Скопје би се замарал со луѓе кои лечат комплекси на други ради сопствениот неуспех во животот.
Се е тоа во ред, но еве по твое стручно кои се причините за фрустрациите на добро познат, ако немаат никакво влијание последиците од конфликтот?
Мислиш дека тоа се должи само на тоа дека е грд како што викаше Ставрогин?![]()
Фак ми да не ти се верува дека фрустрацијата за личниот изглед може да биде толку болна.
Фала за советот за кафетинот, дури си тука на лагер да прашам пошто гледам имаш познавање, вечерва треба да си поиграме со една пријателка ако знаеш на што мислам. Што да се напијам и да ручам за да имам подобри перформанси?
Добро бе Лео мамичка така ли те научија од дома. Дека алиштата ако не се марка, не се алишта, а Лео?![]()
Секој има право да кажи што сака и мисли, нели сме демократска држава?
А баба ти и дедо ти на кој дијалект збореле?
Power D/N ги има сите потребни состојки дури и тие ретки алги, корења кои ги спомнуваат во темите за здравје а и не е скап беше 220 денари и плус е на природна база а пред сексот добро иде и чаша Вино(не повеќе) и некој оброк месен со зачини се разбира нема да се претапаниш.
Вијагра несмееш поради притисокот и да, покрај кафетин несмееш ниту лекови кои содржат кофеин а покрај кафетин тука е и кофан инстант исто и ринолитици односно лекови кои содржат ефедрин/псеудоефедрин мада најмногу е до стресот знам по стариот оти кога паѓа на една утакмица одма добива притисок![]()