"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Шо се препукавате безвеза бе скопјани vs провинцијалци? Јас сум од провинција учам у Скопје затоа што и покрај универзитето у мојо град нема тоа шо сакам да учам, приморан сум да одам у Скопје, нема фајда од дома седење да има услови да се образувам у некој од престижните факултети у свето там ќе одам. Сите зборат сметало им шо не се зборе сегде скопски, па и инвеститорите не зборат скопски ама гушкате ги сликате се заедно на вести испагате, ценете ги луѓето според парите и како да искористете нешто(чест на исклучоци) затоа и не нејкете нас провинцијалците оти идеме спремни и амбициозни да напредуваме гледате у нас конкуренција и опасност. Алоо пола скопје збора албански вие не се замарате со нив, туку за нас шо дојделе од градовите у централна македонија каде етнички се почисти македонци од вас. Место да го напраете автопато е-75 што воде у европа вие го праете пато за тетово за да скијате на Шапка. Скопје до пред 50-60 години не е ни било тоа шо е сеа бе пола се од населбите шо биле села, па и гордо вика од ЛИСИЧЕ сум уште имат септички јами у дворовите, битно скопјани сте а еденио родител од Пишица другио до Конче. Ние “провинцијалците“ сме немале култура шо бе вие бечка школа да не сте, толку сте културни шо дозвола коа зимате ако не ги знаете сите пцовки не ви ја дават. Исто сметало ви тоа шо земјоделци и простаци работиле у администрација, ба батка друго нешто да ти кажам ако не се провинциите каде 90% работат у приватни фирми нема од кај да се пуне буџето на ваа држава, сите скопјани сакат да работат у државна администрација а не сваќат дека платата и парите идат од сите МАКЕДОНСКИ градови и сите рмбат за пензионери да се возат безпари у скопје, за да имаш скопје 2014, и остали баналности шо го праат Скопје тоа шо е.

Не можам да го пробијам твојот кодиран скопски јазик составен од ''шо бе. '' и ''така е. ''
Ме нарече сељак врз база на еден пост, што докажува дека си плитка личност.
Од кога на некој шо не разбира нешто, истото му се објаснува во пократки црти наместо обратно ? Очигледно не знајш шо зборуваш, а единствената одбрана ти е од типот, сељак си, цмиздриш, плачиш ......
Фатете ги книгите в раце, за ваше добро.

Не те нареков, прашав дали се пронаоѓаш.
Никаде дирекно никого не сум навредила, а ако имаш доказ за спротивното, повели приложи го.

Од онаму, каде што не сфати со мојот пост дека требаше за навредени да се најдат чистокрвните, нели, скопјани, а не било кој кој себе се гледа како нескопјанец, провинцијалец, дојденец - you name it.

Поентата е дека никој нема мене да ми го земе работното место само зошто е од Свирипичино, постојат два начина да ми го земе - или со знаење, или со книшка.

Од пракса, во Р.Македонија, знаеме како најчесто одат вработувањата.

Дали е сеуште нејасно?

Да јас бев на интервју во Кавадарци, и релано спуштив -150 евра од она што јас се ценам затоа што знам дека би живеел таму и дека ќе имам помали трошкови.. мислам која глупа математика ама така е... да беше поскапо од Скопје ќе барав поголема плата .. стварно бе глупи со сила се правите , а не сте ...

што има врска местото ... ако толку вредиш тогаш толку вредиш секаде ... зошто спушти 150 евра? и те примија со попустот (чисто информативно)?

Не те нареков, прашав дали се пронаоѓаш.
Никаде дирекно никого не сум навредила, а ако имаш доказ за спротивното, повели приложи го.

Од онаму, каде што не сфати со мојот пост дека требаше за навредени да се најдат чистокрвните, нели, скопјани, а не било кој кој себе се гледа како нескопјанец, провинцијалец, дојденец - you name it.

Поентата е дека никој нема мене да ми го земе работното место само зошто е од Свирипичино, постојат два начина да ми го земе - или со знаење, или со книшка.

Од пракса, во Р.Македонија, знаеме како најчесто одат вработувањата.

Дали е сеуште нејасно?

''Еве го сељачизмот на дело.
Шо бе.''

Еве што си одговорила на првиот мој пост. Ова значи дека со постот сум го искажал сељачкото во мене ? Или не ?
Само ова објасни ми го и доволно е зошто гледам дека ги измеша брзините, прво викаш се распространувал како краста сељачизмот од источна наваму и не знам што уште, па после викаш ги навредуваш скопјаните. Драга, или не знајш шо кажуваш или имаш температура или имаш многу чуден начин на изразување.

Ако сакаме да го анализираме целиот менталитет на македонскиот народ доволно е да ја погледнеме оваа тема:

http://forum.kajgana.com/threads/hello-macedonia.69448/page-5#post-5997377

Испокршија тастатура да ја покажат својата гостопримвливост на некој рандом азербеџански Циго ( или што и да е) да го шетаат по Скопје и да го водат по дискотеки. Нели сега е кул да излегуваш и да си гостопримвлив со некои рандон Чамуги, Индијци Цигоси, Турци или whatever коишто најголем дел најверојатно немаат ни канализација и шоља каде што живеат, али битно се “егзотични“ и “ странци“. Истите тие рандом скопски фаци да ги замолеше некое дете од Стојаково, Муртино, Демир Хисар, Берово или Македонски Брод да го прошетаат во Скопје сите ќе си помислеа во себе “ ај бе не заебавај со сељак ќе си трошам време, погледни го каков е, срам ми е да излезам со него кога ќе каже од каде е и кога ќе збори на тој сељачки дијалект, не ми е на ниво“!

Не за џабе кажале постарите “ на секој Комита тројца кодоши“. Затоа и никогаш не не биднало.

На Скопјани не им сметаат рандом Санџаклии коишто ги довлечкаа тука после земјотресот во Скопје како отворен град и станаа денес најголеми вехабии, не им сметаат Турци коишто 5 века палеа и жареа тука(они господини биле и не биле како Ш*птарите тоа е македонска логика), еден куп Ш*птари од Косово, рандон Турци, Чамуги, Арапи студенти тука коишто им ги проституираат нивните ќерки и сестри, али битно Македонци од Источна Македонија коишто грото се мирни и образовани и не прават никакви проблеми по Скопје гадно им сметаат и се грозат од нив. Тоа е македонскиот менталитет притоа заборавајќи дека камиони доброволци од другите градови на Македонија доаѓаа кога се бранеше Скопје, додека пола скопски педерчиња мама и тато им извадија дозвола дека се психички заостанати за во војна.

Колку повеќе плукаш по се македонско и што има нешто македонско во него толку си рандом по урбана фаца и кул.

Ако сакаме да го анализираме целиот менталитет на македонскиот народ доволно е да ја погледнеме оваа тема:

http://forum.kajgana.com/threads/hello-macedonia.69448/page-5#post-5997377

Испокршија тастатура да ја покажат својата гостопримвливост на некој рандом азербеџански Циго ( или што и да е) да го шетаат по Скопје и да го водат по дискотеки. Нели сега е кул да излегуваш и да си гостопримвлив со некои рандон Чамуги, Индијци Цигоси, Турци или whatever коишто најголем дел најверојатно немаат ни канализација и шоља каде што живеат, али битно се “егзотични“ и “ странци“. Истите тие рандом скопски фаци да ги замолеше некое дете од Стојаково, Муртино, Демир Хисар, Берово или Македонски Брод да го прошетаат во Скопје сите ќе си помислеа во себе “ ај бе не заебавај со сељак ќе си трошам време, погледни го каков е, срам ми е да излезам со него кога ќе каже од каде е и кога ќе збори на тој сељачки дијалект, не ми е на ниво“!

Не за џабе кажале постарите “ на секој Комита тројца кодоши“. Затоа и никогаш не не биднало.

На Скопјани не им сметаат рандом Санџаклии коишто ги довлечкаа тука после земјотресот во Скопје како отворен град и станаа денес најголеми вехабии, не им сметаат Турци коишто 5 века палеа и жареа тука(они господини биле и не биле како Ш*птарите тоа е македонска логика), еден куп Ш*птари од Косово, рандон Турци, Чамуги, Арапи студенти тука коишто им ги проституираат нивните ќерки и сестри, али битно Македонци од Источна Македонија коишто грото се мирни и образовани и не прават никакви проблеми по Скопје гадно им сметаат и се грозат од нив. Тоа е македонскиот менталитет притоа заборавајќи дека камиони доброволци од другите градови на Македонија доаѓаа кога се бранеше Скопје, додека пола скопски педерчиња мама и тато им извадија дозвола дека се психички заостанати за во војна.

Колку повеќе плукаш по се македонско и што има нешто македонско во него толку си рандом по урбана фаца и кул.

Немој да им го забрануваш единственото нешто коешто вистински го заслужиле :pipi:

Од 462.632 скопјани , 172.600 не се ни родени во скопје. (попис 2002)

290.032 се родени во Скопје, но којзнае колкумина од нив имаат родители дојденци.

Се на се, во Скопје има многу малку скопјани што се трета генерација. А според мене стари скопјани можат да бидат тие кои живееле пред втората светска војна и максимум тие што живеат пред 1963та.

А во населби од типот Бутел-Радишани, Сингелиќ, Волково , Долно Нерези, Драчево , Лисиче, стари скопјани тешко да најдеш, пошто овие населби имале 200-500 жители , а сега имаат по над 15.000.

Но ич подобри не се ни другите општини надвор од главниот град, и таму имаат дојденци од руралните места или пак од други општини.

Најглупо и најдолно нешто е кога останатите села и градови некој ке ги нарече провинции, а пак тој што сам ке си се нарече провинцијалец е супер глупав.

Sent from my ALCATEL_one_touch_995 using Tapatalk 2

Не знам која е поентата на темата. Дали е противтежа на теми во кои главни се ликови кои зборат „скупски“ или за лечење комплекси на луѓе од некое село или град надвор од Скопје што некој кој најмалку 50 проценти по родители е од некое село или град различен од Скопје, на форум ги нарекол провинцијалци? Јасно е дека ниеден претседател на Р.Македонија не е роден во Скопје и 2 од 6 премиери на Македонија не се родени во Скопје.

Мене највеќе ме чуди зотшо провинцијалецот се лути кога некој ќе го нарече ПРОВИНЦИЈАЛЕЦ. Значи, провинцијалец, како и во Македонија, така и во Англија, Франција, Германија е жител на државата, којшто потекнува надвор од главниот град. Значи Кристине од Дортмунд, Жаклин од Ница и Оана Алинеску од Клуж се провинцијалци ко и рецимо Гонце од Струмица или Климче од Охрид. Тоа е административна демографска поделба. Аманте!

Ретко може во Скопје да се најдат стари скопјани. Тие денес што се прават стари скопјани нека ги прашаат бабите и дедовците од која планина се имаат спуштено. Жално е што денес од овие што се доселуваат од Валандово, Кратово, Шар Планина итн. утре нивните внуци некого ќе нарекуваат „провинцијалец“, незнаејќи си ги своите вистински корени, од какви село-планина-градови имаат дојдено нивните предци.
--- надополнето: 17 јули 2013 во 02:45 ---
Мене највеќе ме чуди зотшо провинцијалецот се лути кога некој ќе го нарече ПРОВИНЦИЈАЛЕЦ. Значи, провинцијалец, како и во Македонија, така и во Англија, Франција, Германија е жител на државата, којшто потекнува надвор од главниот град. Значи Кристине од Дортмунд, Жаклин од Ница и Оана Алинеску од Клуж се провинцијалци ко и рецимо Гонце од Струмица или Климче од Охрид. Тоа е административна демографска поделба. Аманте!

Прво треба да научиш што всушност претставува зборот провинција, пред некого да наречеш „провинцијалец“.
Еве ти ја дефиницијата:
Провинција или покраина е назив за поднационална единица, која во повеќе држави или земји претставува другостепен ниво на влада.

Па да така е..Со ист аршин ни се враќа и нам.
Работев во Скопска фирма која има отворено претставништва ширум Македонија.
Јас земав 11.065ден. плата, колегите од Скопје земаа 15.680ден.
Се прашувам зошто за исти работа со еднакво работно време, еднакви работни обврски некој беа поеднакви од другите

Зошто ние плаќаме и споменици
--- надополнето: 17 јули 2013 во 02:50 ---
Ретко може во Скопје да се најдат стари скопјани. Тие денес што се прават стари скопјани нека ги прашаат бабите и дедовците од која планина се имаат спуштено. Жално е што денес од овие што се доселуваат од Валандово, Кратово, Шар Планина итн. утре нивните внуци некого ќе нарекуваат „провинцијалец“, незнаејќи си ги своите вистински корени, од какви село-планина-градови имаат дојдено нивните предци.
--- надополнето: 17 јули 2013 во 02:45 ---

Прво треба да научиш што всушност претставува зборот провинција, пред некого да наречеш „провинцијалец“.
Еве ти ја дефиницијата:
Провинција или покраина е назив за поднационална единица, која во повеќе држави или земји претставува другостепен ниво на влада.

Ај те молам, објасни ми ја дефиницјава преведена од Гугл Транслејт

Значи Њујорчани се провинцијалци?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom