"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Па чим има работа Скопјани нека ги засукаат ракавите и право на нива! Што плачат како пичиња дека некој им ја зема работата, толку ги бива за да ги вработат. Да не треба и пазарот на труд да се креира специјално за Скопјани? Море сето лигуши новиве генерации, од лигуш полигуш.

Абе нели гледаш дека сите ги учат децата заврши сине факултет за да се вработиш. Каде ќе заврши факултет? Се разбира повеќето ќе дојдат во скопје. Што сме направиле? Сите интелектуалци а никој ништо незнае да работи! Во другите земји еве пример германија, кога ќе завршат средно се фаќаат за работа.
Неможеш да очекуваш од некој што живее во град како скопје да се фати за нива, не се работи за гордост, туку едноставно ги нема условите кои ги има по селата. Тракторот кај ќе го паркира на тераса? Овците во подрум? Дај не води инат и не треси зелени, се знае што се работи во село а што се работи во град. Само сите сакаат да бидат "граѓани" и да работат во канцеларија да бидат "писари", ете така не учат од мали. Лошо ни се пишува ако продолжиме вака!

Абе нели гледаш дека сите ги учат децата заврши сине факултет за да се вработиш. Каде ќе заврши факултет? Се разбира повеќето ќе дојдат во скопје. Што сме направиле? Сите интелектуалци а никој ништо незнае да работи! Во другите земји еве пример германија, кога ќе завршат средно се фаќаат за работа.
Неможеш да очекуваш од некој што живее во град како скопје да се фати за нива, не се работи за гордост, туку едноставно ги нема условите кои ги има по селата. Тракторот кај ќе го паркира на тераса? Овците во подрум? Дај не води инат и не треси зелени, се знае што се работи во село а што се работи во град. Само сите сакаат да бидат "граѓани" и да работат во канцеларија да бидат "писари", ете така не учат од мали. Лошо ни се пишува ако продолжиме вака!
Незнам колку си информиран, но веќе десетина години селата се пусти и празни низ Македонија. Не идат од селата туку од градовите. И бидејќи професорите на Уким речиси сите се од провинција си идат кај своите да ги научат.

Според муабетов, логично би било да се претпостави дека ти не планираш да завршуваш факултет, и на твоите деца ќе им советуваш да се вработат во средно?

Мене никој ништо не ми земал.
Првиот пост ми беше поопширен, гледам не го разбра, пробав до пократок пост, пак не ме разбираш.
Или те заболе книшката, или само сакаш да плачеш.
Тешко дека имаш поим што воопшто кажав.
--- надополнето: 16 јули 2013 во 17:33 ---

Не ме повредува твоето мислење, всушност, чудно би било да имаш воопшто мислење за мене, но тоа си е твое.
Дирекно го напаѓам сељачизмот, без оглед дали е од Струмица, Охрид, Скопје или Валандово. Од искуство повеќе сељачишта сум запознала од источна, може таква ми била среќата.
Под сељачишта не подразбирам селани.

Ако ти се пронаоѓаш во сељачиштата, како сум јас крива? Ако сограѓаните твои се сељачишта, како сум јас крива?
Ни ти мене не си ми крив за сељачизмот во Скопје. Го има и ќе го има. Ќе има такви од чукум дедо скопјани, што се до срж сељаци, и ќе има такви од село со 20 жители, што се поголеми граѓани од 90 посто од ,,граѓаните,,.

Не можам да го пробијам твојот кодиран скопски јазик составен од ''шо бе. '' и ''така е. ''
Ме нарече сељак врз база на еден пост, што докажува дека си плитка личност.
Од кога на некој шо не разбира нешто, истото му се објаснува во пократки црти наместо обратно ? Очигледно не знајш шо зборуваш, а единствената одбрана ти е од типот, сељак си, цмиздриш, плачиш ......
Фатете ги книгите в раце, за ваше добро.

Незнам колку си информиран, но веќе десетина години селата се пусти и празни низ Македонија. Не идат од селата туку од градовите. И бидејќи професорите на Уким речиси сите се од провинција си идат кај своите да ги научат.

Па тоа го зборам ете ти го резултатот. Јас дадов само идеја и се разбира ќе бидам дочекам на нож од
"провинцијалците интелектуалци" коишто ете имале поголем просек од скопјани, незнаејќи дека цел живот ќе рмбаат како робови и со таа диплома може само гзот да си го бришат. Твојата и нивната идеја е што? Скопјани да се преселат во провинција а сите од провинција да дојдат во скопје?
--- надополнето: 16 јули 2013 во 22:13 ---
Според муабетов, логично би било да се претпостави дека ти не планираш да завршуваш факултет, и на твоите деца ќе им советуваш да се вработат во средно?

Завршив јас факултет само ќе сфатите и вие со време дека е апсолутно небитен!

A си видел колкава е платата во другите градови во македонија?
Не сакав да пишувам на темава али стварно ме фаќа нервоза кога гледам да тресите глупости.
Читав неколку коментари и читам дека полесно било да купи “провинцијалец“ стан во Скопје откако скопјанец, ако ги продаел нивите. Абе луѓе дали има некој во тие провинциите кој е толку ненормален од кеф да продаде се што има, што е печалено со поколенија за да купи еден мочан стан во скопје и да се затвори во него како во кафез. Тоа е поради глупавата политика на нашиве политичари и што сите средства се вложуваат во славното Скопје кое еден ден има да биде срамнето пак до земја како 1963 и пак ќе го јадиме стапот ние од останатите градови и пак ќе го градиме. Поради вакви размислувања како вашите и грци и сите со ред не прават будали и не нарекуваат република скопје и тн. Имам колеги и другари скопјани кои ги почитувам али почитувам само ако не се влезени во тој скопски филм. На факултет ако ние провинцијалците сме глупи и смотани незнам тогаш зошто од 15 скопјани кои се запишани од 60 души се на се едвај еден има надеж да заврши во рокот, дали до толку се интелигентни па си го ладат незнам стварно. Стварно ме иритираат и батки со та фразата мочана “абе пеер“, чекај бре која фраза е ова и со кое право ме сретнал 2 пати во живот и ми употребува некоја ваква фраза. Најголеми скопјани пак кога се прават дечки од Зелениково, Драчево, Волково и да не ги редам места од кои побавно ќе стигне до центар од дома откако јас од прилеп, места од каде со воз одат до скопје. Не летајте дечки, свесни се сите дека колку повеќе се доселуваат од другите градови ќе паѓа платата и во Скопје али редно е и таму да се види малку мака, јас откако се знам за човек работам како вол дома и мојте одат на работа за 100 евра плата и не осигурани, а во “метрополата“ една обична чистачка зема 15 000 минимум плата. Чекај бе во иста држава сме? Попаметни се овие тука, поубави што е работата. До 25 години незнаат што е работа па нека падне платата и таму да се свести народ. Слушам на една од телевизиите на утринските програми пред неколку месеци се јавуваат луѓе од скопје на тема за тутунарите каде се изјаснуваат дека субвенциите на тутунарите ни биле даени од нивните плати:facepalm:. Чекајте бе дали сте свесни колкави суми влегуваат во буџетот на државата од тоа земјоделие, колку од тие плати кои се делат се од тие пари, а не тие нас ни одделиле, епа дојдете садете и вие, ние ќе одиме на работа и ќе одделуваме за вас субвенции да видите колку е лесно .....
Немам ништо лично кон ниеден град, али од прост народ кој не одбира од носот подалеку и главата ја носи само за стрижење ме фаќа нервоза, затоа немаме држава и нема ни да имаме, поради што самите си ги вадиме очите меѓу себе, а “браќата“ се држат и од косово и албанија ни се доселија тука и жените ни ги земаат од што сме паметни.

Во право си другарче за се што напиша во целиот твој пост, али така ти е двајца се караат трет печали, така ке биде само касно ке се освестиме впрочем ако и не е веке касно.
Само едно прашање би поставил до сите оние кој плукаат и нарекуваат некој сељак или провинцијалец лично пошто не сум од ск ако нека ме наречат не ми пречи бар таква етикета лепење, а прашањево е дали 2001 Македонија ја бранеја Скопјани и Провинцијалци или Македонци. Толку од мене нек ја тупат понатаму колку сакаат само вака слабост може да се покаже а не сила.

Значи колку безвезе е тоа "Стари Скопјани" а другите провинцијалци, јас искрено не сум нешто посебно воодушевен од стариве скопјани , една баба која ми беше комшика не пропушти начин да не нарече провинцијалци и тоа иронично секојпат кога ја среќавав во продавница на тоа само ќе се насмевнев , а таа ем што беше неизбањета ем некултурна и самобендисана . Инаку за мене е чест и гордост да ме наречат провинцијалец , провинцијава од каде што доаѓам е повеќе градска отколку цело Скопје.

Па тоа го зборам ете ти го резултатот. Јас дадов само идеја и се разбира ќе бидам дочекам на нож од
"провинцијалците интелектуалци" коишто ете имале поголем просек од скопјани, незнаејќи дека цел живот ќе рмбаат како робови и со таа диплома може само гзот да си го бришат. Твојата и нивната идеја е што? Скопјани да се преселат во провинција а сите од провинција да дојдат во скопје?
Идејата е да си ја чукнеш црпката пред да напишеш нешто. И да не питаш по дома за пари толкав суртук. Излези работи нешто, допринеси нешто за Скопје, за Македонија.

пола од вработените во Скопје работат во државна администрација каде земаат плата од даноци од цела Македонија.
Ако се платите од цела Македонија тогаш сите имаме исто право на таа работа. Зошто пак тогаш сите министрества/судови/болници се во Скопје.

Како што пишав предходно ако се дислоцираат министерствата, жителите на Скопје ќе изгубат пола од своите работи места.

Патем ако немаш работа продај го станот во Скопје за +70 000 евра. Со тие пари ќе си купиш и куќа и дуќан во Прилеп. Ем работа ем поголем дом.

Завршив јас факултет само ќе сфатите и вие со време дека е апсолутно небитен!

Епа како сега глупи сме ние што сме студирале, а и ти имаш студирано.
Јас си знам, не се секирај ти, имам факултет завршено.

Е добро бе луѓе тоа е можно решение за проблемот со пренаселеност на Скопје. Ова може да помогне и во зголемување на стандардот. Платите ќе се покачат. Досега нискиот просек го држат токму луѓето кои доаѓаат од провинција кои прифаќаат да работат за 8000 денари.

Да де а Скопјаните сите до еден работат за 1000 евра плата ... :facepalm:
Пола и повеќе од Скопјани работат за плата која е далеку испод од онаа ’’просечната‘‘ од 21-22 илјади денари ОК освен господата од администрацијата како и оние кои работат во некои посолидни приватни фирми/компании !

Идејата е да си ја чукнеш црпката пред да напишеш нешто. И да не питаш по дома за пари толкав суртук. Излези работи нешто, допринеси нешто за Скопје, за Македонија.

Доста вреѓаш без потреба бе! Не зимам јас пари од дома си имам мои. Си работам повремено во странство и онлајн а ти молзи ги провинцијалците кога незнаат да се борат за своите права и работат за 8000.

Доста вреѓаш без потреба бе! Не зимам јас пари од дома си имам мои. Си работам повремено во странство и онлајн а ти молзи ги провинцијалците кога незнаат да се борат за своите прави и работат за 8000.
Работиш ти онлајн: Мамооооо дај стотче, поонлајн од ова нема, непостои :icon_lol:

Да де а Скопјаните сите до еден работат за 1000 евра плата ... :facepalm:
Пола и повеќе од Скопјани работат за плата која е далеку испод од онаа ’’просечната‘‘ од 21-22 илјади денари ОК освен господата од администрацијата како и оние кои работат во некои посолидни приватни фирми/компании !

Да, затоа што провинцијалците се спремни да работат за уште помалку.
--- надополнето: 16 јули 2013 во 22:22 ---
Работиш ти онлајн: Мамооооо дај стотче, поонлајн од ова нема, непостои :icon_lol:

Не ја и викам мамоооооо дај едно доларчееееееее :unsure:

Доста вреѓаш без потреба бе! Не зимам јас пари од дома си имам мои. Си работам повремено во странство и онлајн а ти молзи ги провинцијалците кога незнаат да се борат за своите прави и работат за 8000.

мијаш вагани на црнците во МкДоналдс, а имаш плава крв!?. И вие аристократијата не сте тоа што бевте ц.ц.ц

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom