"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

• Креатор на темата Креатор на темата Jedah
  • Време на започнување Време на започнување
Неможам да повреувам за колку површни теми пишуваат таканаречениве наши новинари ,тоа е страшно нешто а колку само уште поповршни мислења прочитав тука .Ако толку сакале да се занимаваат за миграција можеле да напишат и да истражуваат подлабоко за миграцијата на Македонците надвор од МК тоа е она што би требало да биде загрижувачки ....Никогаш никој нема да емигрира од своето родно место ако ги има сите услови за нормален живот во својот роден крај ....Отсекогаш емиграциите се случувале и ке се случуваат заради подори услови за живот на кој секој поединец кој има право да си ги бара било тоа да е во друг град или друга држава ,континент ... А ние ке бидема држава во вистинска смисла на зборот кога за добиванје на работно место основен,единствен критериум ке биде способноста на поединецот а не од кој град е ,која националност ,од која партија ....

Ретко се среќаваат толкави интелектуални снобови и разлигавени мажиња како луѓето кои сметаат дека местото на раѓање или живеење им е предодредено од виша сила и тоа ги прави посебна категорија на избрано друштво.Ова особено важи за Скопјанчињата во чие друштво имам седено многу пати,па сиротите дури се умараат со раскажување на семејната лоза и одат до таму што дури и не им е важно само дали живееш во Скопје,туку и во кој дел на Скопје,па има цел систем на вреднувања на луѓето исклучиво врз основа на местото на живеење.
По некое непишано правило овие Скопјанчиња живеат прилично комотен живот благодарение на мама и тато.Мора да е некој социолошки феномен вреден за истражување.

Точно пред 10 месеци се запишав на факултет во Скопје, и тргнав да живеам таму спремен за одреден поделбен стереотип "Ние од ваму...вие од таму " (плус од Охрид,кај болен,пак уше и настинат хаха ), можам да кажам две работи:

1.Потполно ѓи разбирам луѓето што живеет во Скопје шо се горди и се мислат повеќе од другите,а сето тоа е благодарејки на одредени работи ко тие ѓи уживаат како жители во главниот град.Ама ѓи оправдувам за одредени работи.работи кои им носат предности од општествено-социјален,друштвен,спортски,културолошки аспект....Зш таму во 12 месеци,нешто морат да се дешават.Како метропола (фиктивно или фактички,не навлегвам) нудит концерти,изложби,милјарда спортски терени,игралишта,клубови за секоаков вид музика,облека и сето то.Некој кој го живејт то секој ден,во споредба со некој кој живејт во град кој "постојт" само 3 месеци(Охрид) или пак воопшто и не постојт,е поизживеан и имат попрефинет вкус за нештата околу него.Сакале да признајме или не...то си стојт....

2. МИ сметет многу негирањето на одредени квалитети кои што "оригиналните" скопјани и ние "провинцијалците" (редам наводници зш така е во говорен јазик,јас не ѓи користам :) ) ѓи добиваме на исти начин.Прочитаната книга,изгледаниот филм,ислушаната песна......е исто прочитана,изгледана или ислушана било то да е Охрид,Скопје или на месечина.Корчагин,Орце Николов или гимназијава моја......Исто е.Кој сакат да научи,ќе научит.Кој сакат да знајт,ќе знајт,и ќе покажит.Поради то,ние шо сме од настрана,морат да се покажвиме и докажвиме,истаквиме во било кој сегмент од живеењево,макар и во грицкање нокти,само да бидиме на исто,или приближно ниво.Сепак,за ова последново,најверојатно,сегдека е така.....макар живеел во туѓо место 10 -15 години,сепак на крајот на денот,си странец :)

Но на една работа шо сум навистина среќен и задоволен,е то шо стекнав прекрасно друштво,кое по некој си одреден статус е на доста високо ниво,и според сите тие стереотипи не би требало да ме опуљет,а камоли да се дружет со мене.....а сепак сум прифатен ко да имаме мочано во исто шише ко деца.Сите скопјани,само јас охриѓанец...смртен непријател,ама на хартија :D Нормално,сум неизбежен дел од секое нивно збиднување,излегвење,на шо ми е посебно драго.Можда и заради нив го засакав Скопје,и го чуствувам малку како свој.И баш поради то,и се карам и пробвам на мојве охриѓани да му менам мислење,кое му е наметнато не од некој друг,туку од тие дома.За се се криви тие шо не учет ,шо ен воспитвет.Се додека не се сфатит дека Скопје е центар на секое делче од нашава чудесна земја...и дека секој "оригинален" скопјанец работит за доброто на "провинцијалниот" и обратно...тоаш полесно и пубо ќе живејме,без да трошиме кожа на прстиве,да се објасвиме зш на некого му сметат ако во автобус се викат малеее,зш,куде,пеер :)

Мислам дека кога продуцентите на филмот ја напишале песнава, не помислисле дека во некоја мала земја народот очи ќе си ископа за темата.

кој дибеци живеат во ова скопјево не ми се верува,....секој ден истата тема

Ак невисесвиѓа не идајте :).
Напишав голем пост, кој го избришав од причина што ке рипнеа многу ванаби Скопјани/ки, секоја чест за мнооогу ретки исклучоци 1 во 1000 можеби.
^^^ Членот Чоста го разбира моето мислење, најверојатно тој е 1 од тие 1000.

Кога веќе се впушташ во дискусија, треба да се потрудиш да напишиш повеќе од 2 реченици од кои едната е проста, другата просто проширена, или толку е капацитетот ?
И после зошто ни ги земаат местата.

Мене никој ништо не ми земал.
Првиот пост ми беше поопширен, гледам не го разбра, пробав до пократок пост, пак не ме разбираш.
Или те заболе книшката, или само сакаш да плачеш.
Тешко дека имаш поим што воопшто кажав.
--- надополнето: 16 јули 2013 во 17:33 ---
Хах сигурно не ти е криво.
Индиректно нападна, па сега пишуваш дека никого не си нападнала.
Убаво ти пишаа Multiple Personality Disorder , секое лице се појавува во завинсост од мислењето на повеќето, но сепак она вистинското понекогаш си го изрази тоа што го мисли само не смее од другите лица да биде подиректно туку во "помека" форма.

But hey , тоа е мое мислење кое незначи дека е точно.

Не ме повредува твоето мислење, всушност, чудно би било да имаш воопшто мислење за мене, но тоа си е твое.
Дирекно го напаѓам сељачизмот, без оглед дали е од Струмица, Охрид, Скопје или Валандово. Од искуство повеќе сељачишта сум запознала од источна, може таква ми била среќата.
Под сељачишта не подразбирам селани.

Ако ти се пронаоѓаш во сељачиштата, како сум јас крива? Ако сограѓаните твои се сељачишта, како сум јас крива?
Ни ти мене не си ми крив за сељачизмот во Скопје. Го има и ќе го има. Ќе има такви од чукум дедо скопјани, што се до срж сељаци, и ќе има такви од село со 20 жители, што се поголеми граѓани од 90 посто од ,,граѓаните,,.

Od licno iskustvo, razlikata megu mene ko asli skopjanec i provincijalec e svetlnosni godini. Pred se se raboti za razlicni percepcii i razmisluvanja, pa od tamu i se javuvaat ogromni razliki vo se. Sto da kazam poveke, ne me sfakjajte licno ama eve momentalno rabotam so takvi, a i prethodno sum rabotel, pa iskreno podobro sum se razbiral so kinezi i japanci nego so nasive provincijalci. Ljutele ne ljutele toa e moeto iskustvo, sto ne znaci deka site se takvi ako se lazeme :icon_mrgr: A za toa sto go zaposednaa Skopje, e normalna rabota koja se slucuva vo sekoj glaven grad vo svetot, cest na isklucoci i "zatvoreni gradovi". Za toa e kriva ovaa mocana vlada, lugeto vo nikoj slucaj.
Pozdrav nataka, super ste.

Od licno iskustvo, razlikata megu mene ko asli skopjanec i provincijalec e svetlnosni godini. Pred se se raboti za razlicni percepcii i razmisluvanja, pa od tamu i se javuvaat ogromni razliki vo se. Sto da kazam poveke, ne me sfakjajte licno ama eve momentalno rabotam so takvi, a i prethodno sum rabotel, pa iskreno podobro sum se razbiral so kinezi i japanci nego so nasive provincijalci.

Те молам раскажи за твоите размислувања и интереси:)

Називот провинцијалец е code word за прост, глуп, заостанат, нееманципиран, необразован, нема сина крв, мајка му и татко му се печат на нива и.т.н.
Но зарем нема и Скопјани(без разлика дали од самиот град или од околината) кои поседуваат по некоја од овие особини !
И претходно напишав и пак ќе напишам по која логика некој што живее во Скопско Јурумлери, Марино, Мралино, Мршевци, Стајковци, Смилковци, Брњарци, Ракотинци, Љубанци и.т.н. и.т.н. е Скопјанец и граѓанин, а некој што живее во центарот на Битола, Прилеп, Охрид, Велес, Штип, Струмица, Куманово и.т.н. е провинцијалец и сељак ... овие работи ми се ептен дури и смешни !
Граѓани односно луѓе со градски начин на живот и градски менталитет освен во Скопје ги има и по другите градови ширум државава, а сељаци односно луѓе со таков менталитет и таков начин на живот исто така ги има и во Скопје(особено околината на главниов град) како и низ внатрешноста на државава !
На ваквите теми мислам дека многу се генерализира односно секој еден Скопјанец запознал/сретнал/чул/видел неколкумина провинцијалци тука кои ете не му биле многу по ќејф и по автоматизам сите провинцијалци(лица кои доаѓаат од другите места надвор од Скопскиот регион) се сите такви што не е точно, има и од провинција извонредни луѓе, е сега да има и тешка сељачаана која доаѓа од внатрешноста но таквата сељачаана си ја имаме на големо и тука ширум Скопјево и Скопскиов регион !
И мене иако сум Скопјанец ми е доста смешно кога некоја од некое Скопско СЕЛО се замислува дека е Скопјанка, граѓанка и дама(со сина крв) а некоја од друг ГРАД била провинцијалка и селанка ... :ROFLMAO:
--- надополнето: 16 јули 2013 во 19:39 ---
Anco, дај пиши нешто за Мариовците да знајме дека си жив. Не бива вакви теми без тебе.

Чичко Анчо е Скопјанец ама жичката чукундедовска му е изгледа Мариовска и затоа има толку големи симпатии кон оваа област ... :icon_mrgr:

Седел стар скопјанец во ладот покрај Вардар (гомно од река во споредба со Дрим на пример, па и со некои канализации по светов) и му сметало што некој му мрчи на дијалект. Беровчанец работел за 20 000 и му ја земал работата на Скопјанец кој работел за 35 000?

:facepalm::facepalm::facepalm:

Не можам...

Само какајте за Скопје.....животна желба ви е да доаѓате овде.....
Продаајте нивите и по патот со облаците, ај наваму!
Немало ноќен, културен, забавен живот по други македонски градови, па ќе нема коа цели возови го окупиравте градов.....

Овците се во Скопје, не блеј од стадото без потреба :p

Sent from my HTC One using Tapatalk 4 Beta
Ти ќе да си некој главен селски шегаџија, така ми личиш....
Па неќе да се овците у Скопје....градов у моментов е празен ко шо знае да си биде и подзаличува на град (ок, освен она тортине и споменицине шо ви ги напраија да ги гледате)....моментално е лепоти....

нека ми појасни некој што е тоа аслископјанец, ептен ме заинтересира терминот :)))

Те молам раскажи за твоите размислувања и интереси:)
mans ти си бил, не мораш да раскажуваш, знам на шо мислиш.
И дај пишете стари никови...
Ти Dave; кој ник беше?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom