Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тој може да наведе шо сака ако при тоа се повика на конкретни зборовои од арамејскиот јазик, а на арамејски нема такво нешто.
Не споменав никаков арамејски јазик, нит споменав дека на тој јазик нешто е запишано за името „Марија„. И Ти можеш да се повикаш на што сакаш и да бидеш на мнение дека си во право.
--- надополнето: 14 јули 2013 во 01:33 ---
Не се напињам воопшто, секако дека Марија била мајката на Исус, и треба да се почитува, но далеку од тоа дека треба да се молиш на неа.
Нигде во Библијата не го сретнав тоа.
Да, и јас не го сретнав моето име никаде низ Библијата.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Isus rekol sto me velis dobar koa dobar e samo Bog znaci jasno explicitno kazal takapisuva u Biblija deka rekol za sebe deka ne e bog, posle cela biblija e kontradikcii zastarena stvar plus so svoeto licemerie presudno vlijaela za zajaknuvanje na Ateizmot koj ne e tolku a priori protiv bog kolku a posteriori koga se gleda sto zborele a sto pravele hristijanite imeno praveke pravat se kontra na ona sto go zborele i zborat zatoa najomilen stih im e onoj podrag Mu e gresnikot koj se kae nego dobriot covek koj nema potreba da se kae toa im e opravduvanje da gresat i samo da gresat demek isus gi zemal unapred site grevovi veca glupost zdravje koga Cicolina se povikuva na Biblija i veli deka go sledi hristijanskoto moto sakajte gi site nema sto vise da se kaze, Hristijanstvoto vlijaelo i na sexualnata revolucija i promiskuitetot posto bez selekcija sakajte gi site nema razlika, zatoa doma vikajte si ojle dojle a ne nekoj koj stvarno vi pomognal posto oni ne pravat selekcija sakaj gi site cak i dusmanite, ziva glupost, mislam ova ne e moe kritikite upatete gi na Holbah, Nietzshe... i ostala nihilisticka i mizantropska frakcija.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Не споменав никаков арамејски јазик, нит споменав дека на тој јазик нешто е запишано за името „Марија„. И Ти можеш да се повикаш на што сакаш и да бидеш на мнение дека си во право.
Па професор доктор би требало да знае дека името на Исусовата мајка е Мирјам, а таа дека е Еврејка, ваљда корените на нејзиното име не ги барал во грчкиот или англискиот јазик. Значи каде и како професорот доктор ги најде податоците за значењето на името Марија?

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Не се напињам воопшто, секако дека Марија била мајката на Исус, и треба да се почитува, но далеку од тоа дека треба да се молиш на неа.
Нигде во Библијата не го сретнав тоа.
--- надополнето: 14 јули 2013 во 01:05 ---

Тоа се подразбира, но незнам дали на Бог треба да му ставиш име?
Па јас не му ставам име. Името самиот Бог си го ставил. Од многуте цитате каде што се обраќа со : Јас сум Јехова... итн итн, би го издвоил само стихот од Исаија 42:8 каде што вика : Јас сум Јехова, тоа е моето име ...

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Па јас не му ставам име. Името самиот Бог си го ставил. Од многуте цитате каде што се обраќа со : Јас сум Јехова... итн итн, би го издвоил само стихот од Исаија 42:8 каде што вика : Јас сум Јехова, тоа е моето име ...
Сега ми личиш на Јеховин сведок:)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па професор доктор би требало да знае дека името на Исусовата мајка е Мирјам, а таа дека е Еврејка, ваљда корените на нејзиното име не ги барал во грчкиот или англискиот јазик. Значи каде и како професорот доктор ги најде податоците за значењето на името Марија?
Во толкувањата на евангелијата по Матеј и по Марко, професорот дава значење и на многу други имиња од ликови, населени места или топоними, а листата со литератирата и нејзините автори, на кои се повикува професорот при толкувањето, дадени се на крајот од изданијата од толкувањата на наведените евангелија.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.210
Поени од реакции
1.252
Имам едно прашање кое можеби е малце чудно :D
Ме интересира како се претставени луѓето во христијанството од аспект на нивното однесување. На пример дали лошите луѓе се лоши поради влијание на ѓаволот или пак имаат своја свест и сами одлочуваат за тоа какви ќе бидат во животот. Дали ѓаволот прави нешто за да ги придобие луѓето кон себе или тоа е целосно оставено на нивната волја ?

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Имам едно прашање кое можеби е малце чудно :D
Ме интересира како се претставени луѓето во христијанството од аспект на нивното однесување. На пример дали лошите луѓе се лоши поради влијание на ѓаволот или пак имаат своја свест и сами одлочуваат за тоа какви ќе бидат во животот. Дали ѓаволот прави нешто за да ги придобие луѓето кон себе или тоа е целосно оставено на нивната волја ?

Не е ни малку чудно твоето прашање и е сосема нормално.
Бог ни дал дар "ум' а тоа е слободната воња за самите да избираме за нашиот живот.
Да во секој дел од секундата ѓаволот се обидува за го згреши човекот и да го фрли во грев односно да го истави од патот на човекот дарен од Бог-Божјите заповеди.
Тоа е така зошто Ѓаволот му се одмаздува на Бог преку луѓето единствено можеме да се спасиме со одење по Божјиот пат.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Во толкувањата на евангелијата по Матеј и по Марко, професорот дава значење и на многу други имиња од ликови, населени места или топоними, а листата со литератирата и нејзините автори, на кои се повикува професорот при толкувањето, дадени се на крајот од изданијата од толкувањата на наведените евангелија.
За други имиња или топоними не знам но “Марија“ не значи “од бога сакана“ Најблиску на таа теорија е дека Марија е египетско име Мерит Амун што би значело сакана од Амон... па сега колку е тоа блиско на еврејска жена да биде крстена како сакана од пагански бог...... многу тешко.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
За други имиња или топоними не знам но “Марија“ не значи “од бога сакана“ Најблиску на таа теорија е дека Марија е египетско име Мерит Амун што би значело сакана од Амон... па сега колку е тоа блиско на еврејска жена да биде крстена како сакана од пагански бог...... многу тешко.
Форумов е полн со членови, кои се напињаат да ја сведат рисјанската вера, а претходно и еврејската, на прост континуитет од претходните пагански религии па ни Ти не си некаков исклучок.
До сега требаше да увидиш дека согласно Светото Писмо, Израилот е народ кој е од сам Бог оформен, почнувајќи од Авраама па преку неговите наследници Исак и Јаков Израилот, што значи дека еврејската старозаветна вера и нејзните одредби се од сам Бог одредени а евреите, како старзаветен одбран/оформен и прилично изолиран и тврдоглав народ, не потпаѓале лесно под влијанија од тогаш соседните племиња и нивните учења, вери и традиции, така да залудно го бараш потеклото од името „Марија„ кај другите народи и цивилизации, освен кај самите евреи.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Форумов е полн со членови, кои се напињаат да ја сведат рисјанската вера, а претходно и еврејската, на прост континуитет од претходните пагански религии па ни Ти не си некаков исклучок.
До сега требаше да увидиш дека согласно Светото Писмо, Израилот е народ кој е од сам Бог оформен, почнувајќи од Авраама па преку неговите наследници Исак и Јаков Израилот, што значи дека еврејската старозаветна вера и нејзните одредби се од сам Бог одредени а евреите, како старзаветен одбран/оформен и прилично изолиран и тврдоглав народ, не потпаѓале лесно под влијанија од тогаш соседните племиња и нивните учења, вери и традиции, така да залудно го бараш потеклото од името „Марија„ кај другите народи и цивилизации, освен кај самите евреи.
А сега се проколнат народ?

Член од
16 јуни 2013
Мислења
436
Поени од реакции
65
Прашањево ми е од два аспекти: расистички и национален.
Расистички: Како на црнците ќе им објасните дека Бог е белец?
Национален: Како на останатите народи да им објасните дека Бог е евреин?

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Прашањево ми е од два аспекти: расистички и национален.
Расистички: Како на црнците ќе им објасните дека Бог е белец?
Национален: Како на останатите народи да им објасните дека Бог е евреин?
?

Член од
16 јуни 2013
Мислења
436
Поени од реакции
65
Па ако тргнеме од денешните христијански учења дека Исус е Бог.
Исус,бил белец и евреин.
како на црнците ќе им објасниш дека Бог е белец.
и како на германците ќе им објасниш дека Бог е евреин. :)

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Па ако тргнеме од денешните христијански учења дека Исус е Бог.
Исус,бил белец и евреин.
како на црнците ќе им објасниш дека Бог е белец.
и како на германците ќе им објасниш дека Бог е евреин. :)
Мислиш Евреј по религиско или етничко потекло?
И Евреите и Арапите имаат семитско потекло.
Така да Евреј, белец....
Па никој не рече дека Бог е Арап.
Татко, Син, Светиот дух, сето тоа е Бог.
Како не разбирате? :)
Што е пареата, што е мразот и што е водата?
Зошто во Исламот на Бог-Алах, му е потребно ангели(Џибрил) за да ја пренесе пораката на Мухамед??
Зарем не можел Алах сам директно да му ја пренесе?
Значи Мухамед имал информација/инструкции од втора рака, додека Исус имал од прва ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom