- Член од
- 14 март 2010
- Мислења
- 17.076
- Поени од реакции
- 16.655
Ајде спореди ми еден од периодот 2003-2007 година со Надал или со Новак на пример... Кој, Хјуит? Родик? Сафин? Немој да ме јебеш...
Го најде човекот

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ајде спореди ми еден од периодот 2003-2007 година со Надал или со Новак на пример... Кој, Хјуит? Родик? Сафин? Немој да ме јебеш...
Момците по име Рафаел Надал, Новак Ѓоковиќ, Енди Мареј и Давид Ферер. Кога Федерер доминираше, немаше ваква конкуренција. Јас сум рекол и пак ќе кажам, не му ги оспорувам успесите и рекордите на Федерер, само што моментално конкуренцијата е малце поголема за разлика од времето кога он доминираше. И не е точно дека падот на Федерер почнал од 2008 година, он тогаш беше во најзрелите тениски години, баш тогаш почнаа да го стигаат Надал и Новак, односно прво Надал а малку подоцна и Новак. Он по таа 2008 година освојуваше Грен Слем титули, се враќаше на првата позиција, така да муабетите дека по 2008 следела пад на формата се излишни.
Jок, тогаш почнува падот на Фед, што е и нормално, јас не зборам за порази од Надал или било кој од топ тенисерите, јас зборам за порази кои се неочекувани од послабо рангирани тенисери, кои не се ни приближно на ниво на Фед.
И да падот почнува точно тогаш, ти тоа неможеш да го приметиш затоа што не си навивач на Фед, јас тоа многу добро го приметувам. Порано конкуренцијата беше посилна, сега имам јак топ 4 и ништо повеќе тогаш имаше јак топ 10, играчи од типот на Сафин, Налби, па дури и Родик кој да не беше Фед ќе имаше неколку грен слем титули, подценет играч дефинитивно.....само хејтерите или необјективен тенис фан може да каже дека оваа ера е најсилна и слично, кога Ноле во својата најсилна форма губи на рандом турнири од 35 годишен играч кој беше конкурент на Фед јасно е све...да не ги спомувам рекетите и брзината на подлогите од тоа време, како и топчињата.
Стај ги Ноле или Надал на тревата од Вимболдон во 2002, или АО кога беше рибаунд ејс (подлога) и ќе гледаш како искачаат во први 2/3 кола или најмногу 4 финале....дури и кога би биле во своите најдобри години, да сериозен сум и тоа би излагале како шала од Сафин/Налби и Родик....
За крај тоа што Фед освојувал слемови и после 2008 не значи дека он не паднал во форма, смешно е да се каже тоа, реков дека он беше пак доволно добар но далеку далеку од своите најдобри години, 27-30 години почеток на крај на тениските кариери генерално. Да има исклучоци како Хас, но тоа е затоа што има играно доста помалце заради повреди.