Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

• Креатор на темата Креатор на темата Myers
  • Време на започнување Време на започнување
Еве ти ја мојата исхрана, имаш 15 дена различни.

oZCNEfn.png

И јас сум колку тебе од прилика 172 cm со 70 kg, имам 4 дена тежински неделно и 3 дена кардио.

Ако имаш доволно финансии гледај да избегнуваш млечни производи, замени ги со месни исто така избалансирај ги малку протеините во текот на денот, а не за оброкот за доручек 9гр протеин, а за ручек 60гр, исто така се сомневам дека ручекот дома ти има 550калории а 60гр протеин, јас бележам се што јадам и еден просечен ручек дефинитивно ги нема тие протеини и калории посебно ако јадеш нешто по масно домашно спремено (со сос,запршка или пржено)

Ако имаш доволно финансии гледај да избегнуваш млечни производи, замени ги со месни исто така избалансирај ги малку протеините во текот на денот, а не за оброкот за доручек 9гр протеин, а за ручек 60гр, исто така се сомневам дека ручекот дома ти има 550калории а 60гр протеин, јас бележам се што јадам и еден просечен ручек дефинитивно ги нема тие протеини и калории посебно ако јадеш нешто по масно домашно спремено (со сос,запршка или пржено)
зашо да е битно дали доручек 9 а ручек 60?

1. Доручекот е втор по важност момент (после "после тренинг") кога на организмот му се потребни најмногу протеини и најбрзо ги абсорбира.
2. Сите оброци треба да содржат доволен број протеини што организмот може и треба да ги искористи , да речиме дека е тоа бројка од 20 - 40 (во зависност од формата) кои ќе ни обезбедат дотур на протеин во наредните 2- 3 саата ( до следниот оброк). Кога не би било така зошто да јадеме 6 пати?? Eднаш најадисе 200 гр протеин и готово :D

1. Доручекот е втор по важност момент (после "после тренинг") кога на организмот му се потребни најмногу протеини и најбрзо ги абсорбира.
2. Сите оброци треба да содржат доволен број протеини што организмот може и треба да ги искористи , да речиме дека е тоа бројка од 20 - 40 (во зависност од формата) кои ќе ни обезбедат дотур на протеин во наредните 2- 3 саата ( до следниот оброк). Кога не би било така зошто да јадеме 6 пати?? Eднаш најадисе 200 гр протеин и готово :D
1. не ти е толку издржан муабетов за доручеков пошо телото ќе си тера на јаглехидратите и некој ситен протеин од доручекот и нешо ситно од вечерата шо не се до искористило, се дур не го подложам на вежбање па за одпосле да иам голем внес на проетин шо ќе ме држи цел ден
2. мит ти е ова али ок, пред и после јадење протеин е најбитно, моеш у 2 оброка да го средиш цел протеин по 100 грама, не мора да јадеш 6 пати

• Ми се допаѓа
Reactions: X3m
Утре за ручек имам печена скуша (околу 250-300г) и варен компир и сега отварам на wolframalpha и гледам дека во 300 грама скуша има 786 калории и 72 грама протеин :eek:

Можно ли е?

Утре за ручек имам печена скуша (околу 250-300г) и варен компир и сега отварам на wolframalpha и гледам дека во 300 грама скуша има 786 калории и 72 грама протеин :eek:

Можно ли е?

fIj6Rna.png

запази масти - 42 грама :D

1. не ти е толку издржан муабетов за доручеков пошо телото ќе си тера на јаглехидратите и некој ситен протеин од доручекот и нешо ситно од вечерата шо не се до искористило, се дур не го подложам на вежбање па за одпосле да иам голем внес на проетин шо ќе ме држи цел ден
2. мит ти е ова али ок, пред и после јадење протеин е најбитно, моеш у 2 оброка да го средиш цел протеин по 100 грама, не мора да јадеш 6 пати

Каде ги најде овие теории?! Какви митови какви заебанции. Зашто тогаш во понеделник не истренирате се, па да лежите цела недела. Или изедете се во еден ден, да не мора цела ндела да готвиш. За да добиеш вистински реузлтати и притоа да бидеш здрав, мораш да имаш редовни оброци кои се правилно избалансирани. Од ова нема мрдање.

Еве ти ја мојата исхрана, имаш 15 дена различни.

oZCNEfn.png

И јас сум колку тебе од прилика 172 cm со 70 kg, имам 4 дена тежински неделно и 3 дена кардио.

Друже јас сакам да качам маса висок сум 170 а тежам само 60кг некоја препорака дали да поцнам оваа "дијета" да ја користам или ....

Најидеално би било да се избалансирани, 25-40гр протеин по оброк е идеално за да се потикне максимален анаболизам (зависи од количината леуцин и секако масата на една индивидуа), е сега знам дека мислиш дека е најважно запазување на макронутритиенти во тек на еден ден и се слагам дека е тоа побитно, но следниот чекор кон уште по добра диета би било истите да ги распределиш што по рамномерно, ако ги земеш во 2 преголеми оброци нема да се апсорбираат целосно посебно затоа што поедини микронутритиенти блокираат други, а и логично би било дека порамномерна исхрана е подобра затоа секако има некоја временска граница на "гладување" по која организмот преминува во катаболизам (оние кои гледат само да погодат макронутритиенти во период од ден во ден очигледно сметаат дека таа граница е 24 часа и затоа гледат да запазат вредности во тој период од 24 часа ама тоа е фиктивно во реалноста веројатно границата е помала)

Која е нутритивната вредност на ПАЛЕНТАТА и дали би ја препорачале како извор на добри јх ?

Која е нутритивната вредност на ПАЛЕНТАТА и дали би ја препорачале како извор на добри јх ?
Колку што знам палентата се прави со зејтин, така да дефинтивно има подобри извори на ЈХ како овес,компир,тестенини,овошје...

Колку што знам палентата се прави со зејтин, така да дефинтивно има подобри извори на ЈХ како овес,компир,тестенини,овошје...
се прави со две капки маслинов зејтин, секако дека има подобри извори но за промена би била добар избор посебно што е евтина , вкусна и брзо се спрема ;)

Колку грама ЈХ дневно да внесувам за да го скинам ова салово што ми остана уште малце од страните,.. никако не се вади и кај грбот

Која урда е подобра: Здравје Радово или на Милком..во однос на нутритивни вредности ?

Колку грама ЈХ дневно да внесувам за да го скинам ова салово што ми остана уште малце од страните,.. никако не се вади и кај грбот

Па гледај да внесуваш помалку, а многу повеќе кардио да правиш. Со трчање и кик бокс месец дена се ќе исчистиш :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom