[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Ја ова го знам како летна манџа :icon_lol:
Кај мене дома се вика Пржен пинџур. :D Модераторке, оти погоре си пишала дека може да се прават модификации, импровизирав. Нема да се налутам и да не го ставиш на гласање. ;)
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Кај мене дома се вика Пржен пинџур. :D Модераторке, оти погоре си пишала дека може да се прават модификации, импровизирав. Нема да се налутам и да не го ставиш на гласање. ;)
Не не, ок само кажав јас како го викам :icon_lol:
Ќе го ставам на гласање ;)
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Kako ne mi tekna da slikam, vcera praev...nisto, sledekji put. Taka mi e koga samo na fan Klub Liverpul idam.

Tuku denesnava kompir mandza ke ja slikam, pa ako nekad se prai, da iam slikici...:D
 

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Пошто денеска се пости ваљда и јас ќе ве дружам... едино моиве дома ако не изразат желба за нешто друго. :confused:
 

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Еве ме :)
Јас правев две. Едното е со кромид, лукче, магдонос, пиперки, домат и модар патлиџан, а другото е со истите состојки само без доматите. :)

Спремањето
1.JPG

Левото е со доматите, ама не ставав многу па затоа има таква боја :)
2.jpg

3.jpg
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ајде бујрум на толчен пинџур:
DSCN0667.JPG

DSCN0669.JPG

Состојки: Црн домат, зелени пиперки благи, патлиџан црвен (печени во релна на ефтина струја) и едно чешле лукче. Прво лукчето се толчи со сол, потоа се додава зеленчукот и се толчи во ваганот. На крај се попарува со врел зејтин. Пијалок кој иде со ова летно јадење - вода од чешма.
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Јас прв пат гледам таков пинџур со патлиџан црвен.....кај мене дома се прави со син патлиџан,пиперки печени благи и неколку лути,лукче и сол искцано па сето тоа го сечеш па го кцаш додека не стане кашесто и го попариш со врел зејтин
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Ајде бујрум на толчен пинџур:
Прегледај го приврзокот 66740

Прегледај го приврзокот 66741

Состојки: Црн домат, зелени пиперки благи, патлиџан црвен (печени во релна на ефтина струја) и едно чешле лукче. Прво лукчето се толчи со сол, потоа се додава зеленчукот и се толчи во ваганот. На крај се попарува со врел зејтин. Пијалок кој иде со ова летно јадење - вода од чешма.
Браво невесто, браво! И каленица имаш у дојчландот. Ептен мерак ми напраи со каленицава. ;)
 

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Лелеееее баш денеска јадев, како не ја отворив темава, па ќе ви сликнев подготовката. :(
Ај нареден пат.
Мојот поен сигурно оди кај леандра, ние во пп онака го правиме :X3:
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Сигурно нема да се лутите ако за следниот предизвик и ја дадеме честа на CafeDelMar; да го осмисли и да го постави. Па повели :)

п.с. тагни ја Џени да го смени насловот одкога ќе ја поставиш, фала :)
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Ме фативте неспремна. :)) Ќе смислам до вечер со надеж дека ќе биде прифатливо за повеќемина.

Фала. :love:
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Колку повеќе мислев, толку повеќе рецепти излегуваа. Се одлучив за Пилешки прсти. :)

Состојки:

500 гр. пилешки стек
1 лажица сенф
2-3 јајца
100 гр. брашно
100 гр. презла
50 гр. сусам
Бибер
Мешан зачин
Кари
Зејтин за пржење

Подготовка:

Стекот исецкајте го на долгнавести парчиња. Доколку се долги парчињата, по ваша желба исечете ги на половина, но имајте на ум дека што помали парчиња, повеќе време за пржење. :) Во подлабока чинија ставете го месото, сенфот и зачините и измешајте убаво. Најдобро е вака да отстои околу еден час, но може и веднаш да се пржат.
Спремајте три длабоки чинии. Во првата ставете го брашното, во втората изматете ги јајцата, а во третата измешајте ја презлата со сусамот. По овој редослед панирајте го месото. Најпрактично е сите парчиња да ги спремите, па потоа да ги пржите.
Загрејте поголема количина на зејтин на повисока температура. Кога убаво ќе е загреан, намалете ја температурата зошто ќе ви изгорат, а внатре ќе се живи. Значи со пример: ако шпоретот ви е до 6-ка, намалете на 4-ка и така пржете ги.
Испржените пилешки прсти ставајте ги на салфетка, за да го впијат вишокот на зејтин.

Ова се состојки според кои јас ги правам, ако сакате зачините можете да ги измените. Количината на брашното и презлата може да варираат во зависност како вие панирате месо.:)

Гарнирајте со сос по ваш вкус или со помфрит. Или со што сакате. :))

За да личи рецептот, еве и слика. Кога ќе ги спремам деновиве, ќе ставам и моја:



Ilumious може да го смениш насловот. :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom