Еднаш ќе уклучам телевизија дур се спремам за излегување навечер и овие од Сител ти даваат некои српски филмови со Лепа Брена и се осеќам ептен... мизерно. Филмскана редакција од Сител се сите ојдени. Колку што знам секоја недела емитуваат по 2-3 српски филма... Можеби се нешто интересно којзнае ама мене ич не ми се свиѓа српскава кинематографија, многу ја мразам и единствено што никогаш не можам да гледам е српски филм. Досега во животов едино алал вера да му е на Зона Замфирова, го имам дури и како оригинал дома го имам гледано безброј пати и можам да кажам дека е многу интересен филм, толку интересен што не личи ни дека е српски, и тоа е адаптиран според книга од 1906 година, мислам дека и книгата е напишана според вистинита приказна. Најомилен цитат ми е "Тактични скроз погрешно". Морам да кажам дека филмот изобилува со интересен саундтрак.
Денешно време сите мали деца мора да поминат низ фазонот на Ране, т.е. веќе на 10-12 годишна возраст имам заприметено дека секое дете го гледа Ране и после глуми мафиозо. Ране го имам гледано, и се чудам како ама бев приморам да го гледам, т.е. го гледав во друштво, а не дека сакав и фала повеќе таков филм нема да гледам. Многу ми рекле да го гледам Кад порастем бичу кенгур или Црн мачор бела мачка (мислам вака се викаше?) ама не би ги гледал, колку и да се смешни. (не е тука ИЛИЈА да ме искарат за ова шо го пишав).
Ама темава не ја "воскреснав" ниту за Ране ниту за кој било друг филм, туку за најновиот српски филм, воедно прв на Балашевич - Као рани мраз.
Читав на интернет дека низ кинава поминал задоволително. Филмот трае негде околу 2 ипол часа и Балашевич ја адаптирал приказната според неговата песна за Васа Ладачки, а еден тип имаше километарска рецензија за тоа дека филмот бил совршен во секој поглед, па многу ми е мака што немам можност да го гледам. Засега е прикажуван во кината во Србија и во Хрватска, па можеби ќе им текне на нашиве кина да го прикажат за месец или два, а можеби и не, на интернет тешко дека ќе може да се најде...
Ако некој по случајност го има гледано Србија/Хрватска нека пише. А кој има инфо дали ќе се најде на интернет филмов, пак нека пише. Мора да се погледне, Балашевич не е за заебанција!