Дали можеби се билда наталитетот на Албанците во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Јас имам информација дека по скопските основни училишта нема албанска паралелка со помалку од 30 и кусур ученици и тоа по 8-10 паралелки во генерација.
Во македонските нема паралелка со повеќе од 30 ученици,ниу пак школо со преку сила 4 паралелки.Башка што во просек по 3-5 ученици во секој клас се од друга националност и уште толку се мешани,но декларирани македонци......
.....

Информацијата не ти е точна. Јас како од Чаир, можам да ти кажам дека сите паралелки во Чаир имаат под 25 деца, многу често и по 13-17 деца само, без разлика дали е албанска или македонска паралелка.Уште понезапознат си со фактот дека многу роми, еѓипјани и македонци муслимани учат на албански наставен јазик.

Ако земеме статистички податоци за основните училишта, просечниот број на македонските ученици во едно одделение е 18,61, додека просек во албанските одделенија е 18,59 деца во едно одделение..
Овој податок е за основните училишта во РМ од учебната 2011/2012, според кој има:
А. 127336 ученици кои следат настава на македонски наставен јазик во 6846 одделенија
Б. 64213 ученици кои следат настава на албански наставен јазик во 3456 одделенија
Извор: http://www.stat.gov.mk/pdf/2013/2.1.13.08.pdf

Инаку, за период од само една учебна година, односно во учебната 2011/2012 г. бројот на албански ученици е намален за 7,6%, а на македонски ученици за 4,8% во споредба со учебната 2009/2010 г.
Во 2009/2010 г. имало 69034 ученици на албански наставен јазик во основните училишта, а во 2011/2012 г. имало 64213 ученици, односно намалување од 4821 ученик.
Можете и сами да ги видите податоците од статистика:
http://www.stat.gov.mk/pdf/2011/2.1.11.07.pdf
http://www.stat.gov.mk/pdf/2013/2.1.13.08.pdf

Во средните училишта состојбата е таква да има вештачки паралелки со дури и по 8 албански ученици, а македонските се полни над 25, дури и над 30. Доволно е да појдете до ГТЦ и да ги видите таблоата од матурантите од средните училишта во Скопје и ќе видите албански паралелки и со по 8 деца, а македонските паралелки се полни.

Не знам до кога ќе се шири таа пропаганда дека албанските паралелки имале по 40 деца, а реалната ситуација е сосема поинаква.

Македонија доби пола милјарда помош, но не потроши ни пола цент за тие бегалци.

Придонесуваш повеќе од албанците во полнење на буџетот.
А јас велам дека албанците тетовчани само со нивните бесни автомобили придонесуваат повеќе од вас, регистрирајќи ги и полнејќи ги со бензин.

Ти веруваш дека бабите од Јегуновце и Брвеница кои продаваат надвор од тетовскиот пазар придонесуваат повеќе од албанците кои продаваат внатре.

Конкретно во Тетово, и во македонските и во албанските дуќани , 90% од прометот го прават албанците... Имаш уште едно 10.000 студенти албанци (колку пола македонци од оп. Тетово).

Наместо да си признаеш, ми наоѓаш оправдувања, кои лесно паѓаат со само една посета на Тетово или Гостивар.

Dardi kaj uceshe skolo ti ? Pa ti so vakvo razmisluvanje pecen si za minister po ekonomija so sloganot polnete benzin i registrirajte koli da za dobro na drzavata. E moj dardi...daleku plivas ti u moreto na glupochata...bez navreda...(y)

Ги знаеме сите оправдувања , да ние сме неспособни , нели , и затоа за цел Полог треба да одлучи Тони Здравковски, ние не знаеме математика.

Ти веруваш дека работејќи во Југохром , Тетекс и земајќи државна субвенција за се и сешто.. Придонесуваш повеќе од албанците во полнење на буџетот.
А јас велам дека албанците тетовчани само со нивните бесни автомобили придонесуваат повеќе од вас, регистрирајќи ги и полнејќи ги со бензин.

Ти веруваш дека бабите од Јегуновце и Брвеница кои продаваат надвор од тетовскиот пазар придонесуваат повеќе од албанците кои продаваат внатре.

Конкретно во Тетово, и во македонските и во албанските дуќани , 90% од прометот го прават албанците... Имаш уште едно 10.000 студенти албанци (колку пола македонци од оп. Тетово).

Наместо да си признаеш, ми наоѓаш оправдувања, кои лесно паѓаат со само една посета на Тетово или Гостивар.

oo море кече едно сите тие бензиски у Тетово и Гостивар се на црно ни данок плаќаат ни се пријавени он ке кажува за економијата во овие градови

Ги знаеме сите оправдувања , да ние сме неспособни , нели , и затоа за цел Полог треба да одлучи Тони Здравковски, ние не знаеме математика.

Ти веруваш дека работејќи во Југохром , Тетекс и земајќи државна субвенција за се и сешто.. Придонесуваш повеќе од албанците во полнење на буџетот.

Кои оправдувања, што се правиш слеп при две очи???

Зошто ти смета ако Македонец е директор и си ја обавува својата работа коректно, придонесувам зошто јас плаќам вода струја телефони и се, каде евн има најслаба наплата? - во средините кај што живеат албанци или се претежно мнозинство.

Албанците не земаат субвенции?

Кои бесни автомобили, на бензинскана кеј стадион 100 пати сум видел како точи 150 денари бензин. Јас никогаш не допирам без 1000-ка, а возам 20000 км годишно. 30% од албанците возат косовски или фалц таблички прашај кого сакаш у Тетово ќе ти го каже истово!

Еве конкретно за бабите, дали знаеш колку були продаваат на тротоар заедно до Македонските? Дали си бил некад околу пазар у Тетово да видиш дека покрај тротоарите зафатиле и пола метар асфалт.

Југохром и Тетекс кои го изградиле Македонците прави поголем профит од 100 Ренови и Пофикси, а денеска 40 проценти од вработените се албанци.

Со сивата економија не се полни буџетот. Сите тие 90 посто продавници не се албански над 30 посто дуќани низ тетово се Македонски, останатите 70% работат на диво, без фискална, без фирма, како да се во газа а не Европа.

Ај ти кажи ми продавниците и бизнисите во Џепчиште, Порој, Непроштено, Теарце, Слатина, Пршовце, Глоѓи, Доброште, Одри плаќаат ли тие данок?

Не ми продавај овде басни, уште живеете по каубојски принципи а ете сте имале европски менталитет и природно гравитирате кон ЕУ.

Вие сте дувло за криминал и шверц. Од турско преку вторта светска војна се до денес сте истото!!!

Во Гостивар идам често и со посета на градот имам чувство дека Македонците се 60%. Знам дека и околните албански села се доста иселени во странство. Само чудно ми е што Турците во оп. Гостивар испаднаа многу малку на последниот попис, мене ми изгледа како да се некаде 20% во општината.

Што се однесува за студентите во Тетово, во учебната 2011/2012 г. имало вкупно 7429 студенти запишани на сите тетовски факултети, а голем број од студентите се Македонци. Така да неточно е тврдењето дека има 10,000 албанци студенти во Тетово.Јас кога идам од Скопје за Гостивар, автобусот секако поминува низ Тетово и Мала Речица, често сум приметувал дека скоро 90% од патниците наутро се Македонци- студенти од Скопје кои идат на факултетите во Тетово.

За статистиката за бројот на студенти на сите уневерзитети во РМ можеш да прочиташ на http://www.stat.gov.mk/pdf/2012/2.1.12.24.pdf

Информацијата не ти е точна. .

Јас ти кажувам за примерите што лично со свои очи ги имам гледано.
Мајка ми предава во школо каде што учат најмногу албанци,татко ми во македонско школо.
Кај татко ми,од кога јас учев основно до сега никогаш немало повеќе од 25 деца во клас,а од 3 паралелки имаат 2 сега и тука се доста долго стабилни со бројката.Од мојата генерација наваму нагло падна бројот на ученици,но еве веќе 15 години има сигурно како е се стабилно.
Кај мајка ми на работа нема албански клас под 30 деца и се повеќе паралелки.Порано беа и повеќе,но сега и они малце смалија и дојдоа во некоја нормала.

Кај тетка ми во школо е бетер,таму имаат проблем и 20 деца во клас да направат,ако продолжат вака на 1 клас ќе им спадне школото.

Информацијата ми е од гледање на електронските дневници што по цели денови на мојот компјутер ги пополнуваат ради тоа што чекаш на секој клик најмалку 30 секунди.Значи ова е од гледање на дневниците не е само мој личен впечаток или рекла казала информации.

Е сега не можам да зборам за други места јас зборам за овие 3 школи со кои сум запознаен.

Во Скопје има Македонска паралелка со само еден македонец во нејзе(останатите се албанци, турци, роми, бошњаци итн)
Во над 90% од паралелките има по неколкумина немакедонци.

Нека повели Битушанец да најде нешто слично кај албанските паралелки, еве сега алманасите се истакнати.
Ама он ќе рече: Па добро, и алманасите се билдани , ха ха ха.

Во Скопје има Македонска паралелка со само еден македонец во нејзе(останатите се албанци, турци, роми, бошњаци итн)

Нека повели Битушанец да најде нешто слично кај албанските паралелки, еве сега алманасите се истакнати.

Тоа се повеќето мешанци и добро интегрирани и веќе асимилирани.
Единствено по некој ром....тие се друга приказна веќе.
Ама тие другите во најголем дел се мешани (најчесто со македонци) и можеш комотно во ист кош да ги сместиш со македонците.

Можеби треба да тргнеме по албанските паралелки за да видиме колку од учениците “Албанци“ имаат татко Турчин, татко Босанец, татко Македонец муслиман, мајка Босанка, мајка Турчинка , баби Турчинки и куп други работи.

Јас знам барем такви 10-на примери. Знам една “Албанка“ на којашто мајка и е Турчинка и заврши во албанска паралелка, а такви ги има еден куп каде што има побројно албанско, турско и босанско население односно муслиманско.

Има Турци и Босанци што учат во македонски паралелки, но поголем дел од нив што живеат помеѓу Албанци учат во нивни школи.

Србите и Хрватите во Македонија се асимилираат во Македонци и учат во македонски паралелки, затоа што ние сме сродни со нив и по род и по лингвистика, а не врзуваат и многу заеднички роднини.

Во мое школо каде што јас завршив основно, а и средно немаше скоро ниту еден Турчин и Циганин. Имаше скоро незначителен број на Босанци дали 7-8 во цело школо.

Ако се пишале како алабанци, тури им qr на нив.
Него остај статистикиве, ептен се котат овие. За некоја година Косово ќе има популација еднаква на Македонија...
Треба да се опаметиме и да превземеме нешто.

Ако се пишале како алабанци, тури им qr на нив.
Него остај статистикиве, ептен се котат овие. За некоја година Косово ќе има популација еднаква на Македонија...
Треба да се опаметиме и да превземеме нешто.

Смешно е да се споредиш со Косово, таму има 27.000 живородени албанци , а во Македонија 12.000 македонци.

Они со младина тежат колку 3 милиони македонци.

Македонија има повеќе жители од Косово заради постарото население кое во Македонија го има многу повеќе.

Македонците можат да се тешат само со Црна Гора или пак со таканаречената република Српска, они само имаат помалку родени.

Но не верувам дека навистина македонците имаат наталитет под 10 промила, туку дека во Македонија нема 1,3 милиони македонци.

Смешно е да се споредиш со Косово, таму има 27.000 живородени албанци , а во Македонија 12.000 македонци.

Македонија има повеќе жители од Косово заради постарото население кое во Македонија го има многу повеќе.

Македонците можат да се тешат само со Црна Гора или пак со таканаречената република Српска, они само имаат помалку родени.

Но не верувам дека навистина македонците имаат наталитет под 10 промила, туку дека во Македонија нема 1,3 милиони македонци.

Дарданчо... арен си?

Таканаречената "РС" извезува струја во БиХ, Црна Гора за Косово е исто што и Монако за Косово, само што имаат и многу русинки :).

Смешно е кога пробуваш да си го мериш со нас тука на форум, а фактички немаш со што да партиципираш...

Ако земеш во предвид образование, сфера на работа и многу други работи ќе увидиш дека и 8 милиони да има на Косово пак им е џабе.
Постов не ни планирав да го пишувам во оваа форма, ама кога продолжуваш со твојата Македонофобија ајде повели...

Малце за Косово, од мое лично искуство...

Национален спорт е коцката и дувањето, дрога (не порторош) е бизнис.
Гладијаторска борба гомна да јаде у споредба со фудбалска утакмица на Косово.
Влагаш у локална маалска продавница кај што висат Германско, Америчко, Алабанско и Косовско знаме и нарачуеш кутија цигари, одма чиката ти дава малборо (нели америчко гангстерско срање)
Стандард муабет е дека ги мрзат србите и дека сакаат да ги нема од планетава.
Успешните им го перат мозокот на останатите 1.7 милиони да прават деца за да они побрзо се збогатат.
Влагаш у Че-Бар (џет сет дупка ко многуте шо ги има кај нас), сликата од Че Гевара стои рамо до рамо со Бил Клинтон.
Локалните мештани те предупредуваат да не збориш српски на автобуска за да не го наебеш.
Младите кои нејќат да валкаат раце и да се коцкаат можат да работат у бензинска или да перат коли.
Има и графички дизајнери што и не се графички дизајнери, само печатат твој дизајн.

Можам да продолжам да пишувам уште многу, ама нема смисла.
Едино нешто, се согласувам дека Македонија и Косово не се споредуваат.
Според мене Македонија е дупка, ама па ако Македонија е дупка, Косово е септичка јама.

п.с Извини, ама ти провоцираш.
Позз до тебе и до сите Косовари, извини, идини европјани!
Се надевам фаци ко тебе што побрзо ќе мигрираат у Косово и никат нема да се врата.

И ако е толку добро, зошто не се преселиш ти таму?

Не знам за кое црно билдање само правите муабет. Со 40 % муслимани во Македонија имаме една од најниските стапки на фертилитет во свет - 1, 44, односно толку деца се раѓаат по жена во државава. Позади нас се единствено Босна, Србија и Романија. Од кои Босна се први во свет со 1,14, а ако се земеме у предвид само ние Македонците сигурно земаме прво место. Прошетајте малку по Западна Македонија, крцаат школите.. Изумирање ко народ не ни бега и тоа е факт.

jjj.jpg

Не знам за кое црно билдање само правите муабет. Со 40 % муслимани во Македонија имаме една од најниските стапки на фертилитет во свет - 1, 44, односно толку деца се раѓаат по жена во државава. Позади нас се единствено Босна, Србија и Романија. Од кои Босна се први во свет со 1,14, а ако се земеме у предвид само ние Македонците сигурно земаме прво место. Прошетајте малку по Западна Македонија, крцаат школите.. Изумирање ко народ не ни бега и тоа е факт.

Прегледај го приврзокот 66314

Овие податоци земај ги со голема резерва.

Фертилитет од 1,44 имаме според пописот од 2002 година.Од тогаш се пројдени 11 години,имаме намалување на младите ради големо иселување и вкупно помалку популација.Башка што пописот од 2002 попиша све и свашта.
Веројатно имаме 1,9 милиони жители со помал процент на население во фертилна доба.
Македонците според мене ги има 1,1 до 1,2 милиони во Македонија и наталитет од 11.500-12.000.Тоа се некои си 10 промили што со толкаво иселување и низок стандард е сосем солиден резултат.
Босна нема теорија да има толку мал фертилитет.Кај нив нема попис од 91 така да не е возможно тој да се израчуна.
--- надополнето: 17 јуни 2013 во 22:10 ---
Дарданчо... арен си?

Е што кажа лошо во постот што си го цитирал ?
Македонците како народ раѓаат повеќе само од Црногорците и од Србите во РС.
Во Република Српска има 8500-9000 родени Срби,а ги има едно само 100.000 помалку од Македонците во Македонија кои раѓаат 11.500-12.000 (до пред 2 -3 години помеѓу 12.000-12.500).

Бошњаците имаат 18.000 родени во БиХ + 4.000 во Санџак.
Србите низ бивша Ју 65-70.000 родени.
Хрватите во БиХ и Хрватска 43-44.000.
Словенците 17-18.000

Албанците во Македонија 7.500-8.000 + 27.000 на Косово + 30-35.000 во Албанија = 65-70.000 на балканот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom