^Exotic^
Wanderstruck
- Член од
- 25 ноември 2007
- Мислења
- 5.969
- Поени од реакции
- 1.061
--- надополнето: 7 јуни 2013 во 19:33 ---
за 1от болд. Од вакви паметни како тебе ни се е.а мамата. Ако тој е слободен човек и отишол да се спаси и печали во друга земја, нема што после да бара права еднакви како домаќинот, нема што да бара џамии, двојазичност и други тракатанци, туку треба да биде благодарен на домаќинот што му дозволил да живее и заработува во таа држава. Ти кога одиш на гости има кажуваш дека си слободен човек и им правиш по дома исто и бетер што и домаќините?
за 2от болд Точно дека и македонците се иселуваат ама никаде не бараат да се градат православни цркви на секој чекор, не бараат ниту двојазичност, ниту некои посебни права ( шеријатски или незнам какви)
Мисли малку со главата што збориш и не глуми овде демократ, дека еден ден ( а многу блиску е тој ден) и нас ке ни дојдат до глава упссссс веке ни дојдоа
Мило ми е што ти се ебало мамата. И да ти кажам право се сложувам со тебе, нема многу што да бараат, освен она што треба да го имаат! И мене ми е смачено и досадно и арогантни доселеници што не ги почитуваат домаќините и бараат повеќе отколку што им треба. Ни збор повеќе, во право си тука. Никој не сака нецивилизирани дошлаци што ќе му кажуваат како треба во нивни двор.
АМА!
Домаќините (во случајов Златна Зора) мора задолжително да се осудат заради тоа што го прават. Нема никаде доказ дека Авганистанецот барал џамии, двојазичност и слично, туку емигрирал заради основни човекови права! Истите тие права му се прекршени од следбеници на извртена идеологија и жалам што многумина се согласувате со нив, а истите тие би ве убиле кога би добиле шанса заради тоа што сте.
Друг проблем е тоа што растот на националистички/расистички/неистомисленички насилни групи кои шират квази општествена правда е правопропорционален со падот на стандардот на живеење. Нацизмот пораснал после кризата во 30-те во Германија, златнава зора е на раст сега за време на грчката криза, Македонците стануваат сите патриоти и се зачленуваат во партии исто за време на криза, само да најдат излез да преживеат. Земи им ја храната на луѓето, ќе станат радикални и насилни. Јасно е тоа, и затоа и ги браните говедава грчки.
И последно, моментално сум надвор од Македонија. Живеам во град во кој има барем 3 македонски цркви, барем 3 македонски училишта, дипломски студии по македонски, дел јавни знаци на македонски и град во чиј дел редовно се веат македонски знамиња за Илинден и 8-ми септемри на општинско ниво, правно поставени. Знаеш зошто? Оти некои пред нас дошле овде и им скурчило па си рекле ќе бараме од домаќиниве ова и ова и ќе го добиеме. Е сега разлика е тоа што немаме шеријатски закони и такви ствари а и не ни би ги барале, затоа и имаме каква-таква добра репутација како народ.
Но кога некој ги оправдува грциве зашто бараат кривици во доселениците за време на економска криза, не може да ми речете дека е праведно и "така треба". Јасно е кој им е крив.
И уште нешто. Роден сум во Грција, од родители Македонци. Мајка ми и татко ми во тоа време пред 20 години никогаш ни виделе златни зори ни насилство за тоа што биле. Не дека ги обожавале што се Македонци, ама барем не ги линчувале зашто не се Грци. Знаеш зошто? Затоа што имале еден куп туристи, стабилна економија и квалитетен живот (до некоја мера). А денес Грците кога имаат зголемени даноци, без работа се и немаат никакви услови за живот, се вртат кон она што им останува - насилството. Белки ќе ги стигне некој ден, ќе им се врати.