- Член од
- 28 јули 2008
- Мислења
- 10.785
- Поени од реакции
- 3.522
Вакви парадоксални ситуации има само кај нас, некому да му пречи обнова на стар демодиран Трговски центар, кој мене ми личи на бетонски бункер од времето на Енвер Хоџа. Додуша кај нас е се` можно, кога ќе се вмешаат очајни политички губитници и нивните партиски војници.
.
Вакви муабети одамна не сум читал како прво секој објект си има душа и карактер, кога ќе залепиш налепница на некој објект истиот тој објект го губи карактерот. И немојте со прикаските за стариот театар тој си од корен изграден по скоро истиот проект од после земјотресот само што е свртен сега обратно према мостот. Кога рекоа дека ќе се гради театарот јас го поддржав зашто знам деа е тоа објект кој е срушен и од корен ќе се гради наново. Ама овој кичерај што следува е ствар на лудост. А ГТЦ како трговски центар во времето во кое што беше изграден бил монументален објект. Во тоа време бил меѓу најголемите и најмодерни Трговски центар во Европа а во Југославија надалеку најголем и повторно најмодерен. ГТЦ е душата и последниот објект што е автентичност за Скопје... Ако не ја рачунаме и железничката која е исто монументален објект али времето ја има нагазено па сега е во очајна состојба. За ГТЦ решението е само едно класично внатрешно реновирање. Тој функцијата си ја врши. И за ова последната твоја реченица па човеку саму партиски војници и политички добитници како власта можат ваков кретенизам да обмислат луѓе што се заглаени во нивните фрустрации и во нивните комплекси за антиквизација на Македонија од која светот ни се смее.