McDonald's и случувањата со McDonald's во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата еци^^^
  • Време на започнување Време на започнување
Еве јас најискрено ке кажам, дека сум бил скоро во секој главен во Западна Европа, и сум живеел повеќе од 10 години во Австрија , Германија и Италија и тврдам дека во Мц јадат само тинејџери и џанкери, и по некој залутан странец. Па барем храна имаме пар екселанс, а не да се труете во Мц, доста више со тие комплекси од странски фирми, има 100 кафани во Скопје каде ке јадете 100 пати подобро за тие пари а квалитетот не го споредувам. На интернет имате милион форуми кај што се коментира за квалитетот на месото на Мц, погледнете ги на пр. мутираните пилиња со 10 пати поголеми копани од нормалните. Каков Вили (кока ке го видам персоналот, бегам), имате на пр. првокласно бурито до стариот Зуко. Едино ми е жал за вработените, ни криви ни должни го изедоа.
Значи мекдоналдс преживува благодарение на македонците кој идат на екскурзија,зашто очигледно никој не јадел таму.
И во македонија има тинејџери и џанкери што сакаме да јадеме у мекдоналдс,не тука пинџур брендови да ми праите.Ти ебам земјата и традицијата на сиромашни јадења, од мекици специјалитет и бренд фатиле да праат.Све тоа ни се брендови,ајвари, леб и паштета,леб и маргарин..

Почнавме со не јадете во мекдоналдс јадете у вили,па после не јадете у вили јадете у кафанчиња,сеа некој пишал јадете си леб и сирење дома следно очекувам да пише некој уопште да не јадеме и сите задоволни ќе сме :)

Значи мекдоналдс преживува благодарение на македонците кој идат на екскурзија,зашто очигледно никој не јадел таму.
И во македонија има тинејџери и џанкери што сакаме да јадеме у мекдоналдс,не тука пинџур брендови да ми праите.Ти ебам земјата и традицијата на сиромашни јадења, од мекици специјалитет и бренд фатиле да праат.Све тоа ни се брендови,ајвари, леб и паштета,леб и маргарин..

Почнавме со не јадете во мекдоналдс јадете у вили,па после не јадете у вили јадете у кафанчиња,сеа некој пишал јадете си леб и сирење дома следно очекувам да пише некој уопште да не јадеме и сите задоволни ќе сме :)

Мекдоналдс е храна за работничката класа (и тинејџери од истата) во ЕУ и посебно САД. Тоа што кај нас и другите бивши комунистички/социјалистички земји е симбол на капитализам, престиж и прогрес е веќе сосема друга тема.

Во ЕУ средна класа во Мекдоналдс речиси не влегува (барем јас никогаш не сум приметил) :)

Мекдоналдс е храна за работничката класа (и тинејџери од истата) во ЕУ и посебно САД. Тоа што кај нас и другите бивши комунистички/социјалистички земји е симбол на капитализам, престиж и прогрес е веќе сосема друга тема.

Во ЕУ средна класа во Мекдоналдс речиси не влегува (барем јас никогаш не сум приметил) :)

добро сеа дека е храна за работничката класа нема да јадам више таму:pos:Дека ние сме све аристократи во македонија..Абе ако е вкусно ќе јадам нема незнам која е поентата на муабетот кој јадел таму типично балкански.

добро сеа дека е храна за работничката класа нема да јадам више таму:pos:Дека ние сме све аристократи во македонија..Абе ако е вкусно ќе јадам нема незнам која е поентата на муабетот кој јадел таму типично балкански.

Па кој рече да не јадеш, чим ти е вкусна храната слободно јади. Јас и напомнав дека кај нас е обратно (од ЕУ и САД) ради други фактори па тоа што кај нив е за посимромашните класи кај нас е најчесто обратно, затоа и Доминос и Бургер Кинг се прескапи за просечен жител и се сметаат елита (барем според цените) :).

а бе ти си доктор, економист , политичар, а пред се демагог. Во претходниот пост рече дека сум те подсетувал на некој политичар а сега викаш не. Реперот ти е сосема погрешен, политичарите само во бурек земји се популарни. Моето јадење а моја приватна работа, а беше спомнато во контекст дека сум бил контра фаст фуд рестораните (уште една твоја етикета) а сега се ставаш во улога на медицинско лице и делиш совети, што е тривијално во случајов, а и го спушташ нивото на комуникација. Во случајот со мц не не одбегнуваат него си одат од Македонија што прави огромна разлика, а кога би била економист би ја сватила разликата. Уште еднаш ја промашуваш темата (зашто не избегнуваат фирмите отвори тема па да дискутираме) . И на крај за популарноста на мц рестораните низ Европа. Ако се полни не значи дека се популарни кај локалното население, што е за мене правиот репер. Нормални Австријанци, Германци, Италијани французи не јадат обично во мц ,него милионите Турци, црнци, узбекистанци итн. така да го промашуваш и ова прашање. Тука е и поентата на мојот мотив, не да не се јаде во мц, него место прв избор да биде задњи избор. И главниот мотив се парите дека на запад немаш поевтина алтернатива КОЈА ШТО КАЈ НАС ЈА ИМАШ. Кога би живеела некој период надвор ова би ти станало одма јасно, а можеш да го прочиташ и од др. членови погоре постирани.

И на крај не мораш да се секираш за туѓи чирчиња,коишто патем се добиваат пре од нервоза него од зачинета храна. И ако мислиш дека ке губам време и енергија у вакви бесмислени дијалози се лажеш, и ова беше превише. Тој што требало да ја свати мојата порака ја сватил секако.

Боже :facepalm:

Не ме потсетуваш ти, туку сите загрижени за здравјето, но не за своето, туку туѓото.

За останатото, кажи си така, а не да објаснуваш колку е нешто здраво или не здраво.
--- надополнето: 14 јуни 2013 во 19:02 ---
Повеќето веќе се вештачки. Дури и голем дел од овошјето и зеленчукот се во завиден процент "третирани".
Прашајте се колкав процент од храната што ќе ја конзумирате во текот на еден ден не е третирана со разни отрови, конзерванси, адитиви..

Храната што сам си ја произведувам. :)

И сеуште не сфаќам зошто треба да ми биде жал за МекДоналдс??

И храната што сам си ја произведуваш, не е баш најсјајна, ако ја произвеедуваш во град.
Само автомобили, фабрики, кафеави дождови и штетници колку и влијаат :)

И јас сама си садам дома зеленчук, но не познавам човек што комплетно си ја произведува храната сам.
--- надополнето: 14 јуни 2013 во 19:04 ---
Па кој рече да не јадеш, чим ти е вкусна храната слободно јади. Јас и напомнав дека кај нас е обратно (од ЕУ и САД) ради други фактори па тоа што кај нив е за посимромашните класи кај нас е најчесто обратно, затоа и Доминос и Бургер Кинг се прескапи за просечен жител и се сметаат елита (барем според цените) :).

Доминос не верувам дека некаде е апла ефтин, во САД просечна пица им беше 20 долари, што не е цена за потценување.
За Бургер Кинг не знам, никогаш не сум јадела, ни тука, ни на страна.

Не е бренд, ама балканската кујна е една од најдобрите кујни на светот. А бренд не е поим за квалитет, туку поим за агресивна маркетинг кампања од кога се формирал брендот.
Оди во Ниш и купи хамбургер и ти даваат 300-400 г плескавица за слични пари како нас, ама ова не е реклама што ја слушаш секој саат на радио или гледаш на телевизија направена од куп психолози, знаејќи како размислува мозокот и како преку убава реклама може да го натераат да јаде нешто што реално ако не е таа реклама, ќе му биде како просечен или подпросечен хамбургер направен во сендвичара што се наоѓа во некоја вукојебина.

Не е бренд, ама балканската кујна е една од најдобрите кујни на светот. А бренд не е поим за квалитет, туку поим за агресивна маркетинг кампања од кога се формирал брендот.
Оди во Ниш и купи хамбургер и ти даваат 300-400 г плескавица за слични пари како нас, ама ова не е реклама што ја слушаш секој саат на радио или гледаш на телевизија направена од куп психолози, знаејќи како размислува мозокот и како преку убава реклама може да го натераат да јаде нешто што реално ако не е таа реклама, ќе му биде како просечен или подпросечен хамбургер направен во сендвичара што се наоѓа во некоја вукојебина.

Секој со свој вкус окулу македонската кујна,али не ме разбра баш. Ја ти споредувам брендови за храна,синџир ресторани... Убаво што ги спомна србите,тоа е више бренд убава плескавица кај што треба вештина да ја погодиш а и рецепта.,пример плескавицата со кајмак од предејане. Не кај нас фатиле бренд да праат со мекици:pos:што специјалитет е тоа зејтин и брашно нема некоја филозофија како ќе се зготви.
Треба да се разбере дека не секој во земјава наша сака да ги јаде тие традиционални јадења кој биле направени ради сиромаштија а сегак кога имаме можноста да јадеме месо нема логика да даваме 35 денари за мекица.

Мене италијанската ми е најубава.
Сега ќе си ги мериме? :) :)

Мислам кој муабет. Некои луѓе не сакаат да помирисаат кромид, јас го јадам како јаболко, мајка ми јаде брокули, јас морам да ги измешам со 10 други зеленчуци за да ги проголтам, постојат луѓе кои сакаат презачинета храна, а постојат и такви што обична вегета им смета.

Се согласувам дека македонската кујна е една од поубавите, но да си бидеме на чисто, тука не зборуваме за кујни, туку за брендови. Што секако, не е исто.

Секој со свој вкус окулу македонската кујна,али не ме разбра баш. Ја ти споредувам брендови за храна,синџир ресторани... Убаво што ги спомна србите,тоа е више бренд убава плескавица кај што треба вештина да ја погодиш а и рецепта.,пример плескавицата со кајмак од предејане. Не кај нас фатиле бренд да праат со мекици:pos:што специјалитет е тоа зејтин и брашно нема некоја филозофија како ќе се зготви.
Треба да се разбере дека не секој во земјава наша сака да ги јаде тие традиционални јадења кој биле направени ради сиромаштија а сегак кога имаме можноста да јадеме месо нема логика да даваме 35 денари за мекица.
Значи, бренд не значи добра храна, бренд значи исфорсирана реклама, не значи ако Ријана ја пуштаат по 3 пати на еден саат дека е одлична пејачка. Ти не јадиш тоа што сакаш, бидејќи си опкружен од реклами што ти сугестираат дека ти сакаш тоа да го јадиш.
Колку пати си пробал некое јадење што воопшто не знаеш како се вика ?
Бренд е само илузија дека нешто е добро, така и сите овие извикани брендови за храна. На балканец не можеш да му продаваш храна, бидејќи на балканот никогаш немало глад оти земјата раѓа, може нема луксуз, ама за јадење имаш од пиле млеко. И оваа изрека од пиле млеко, не може да ја сретнеш во некои западни земји имаат слични на неа, ама не се поврзани со јадење затоа што имало глад, беда и сиромаштија, луѓе умирале за јадење, ама не и балканот.
И тоа што го викаш за мекиците, фатиле бренд да прават е тоа е агресивна маркетинг кампања за нешто што секоја баба го знае да го прави исто и Кока-Кола е обична шеќерна вода и замисли формулата се чува повеќе од 100 години, ама Кока-Кола не е подобра од Тиката од Тиквеш (умрен газиран пијалак), ама ете немало се агресивна маркетинг кампања на времето како Кока-Кола за да успее.
Бренд не е ништо повеќе од маркетинг и што мислиш Мц не почнале како мекиците, ама Мц имаат повеќе децении постоење зад себе и успеале да се најдам на пазарот во САД, што е голема предност бидејќи пазарот е огромен и со добар ПР можни се гомцата од некој вид на папагали да бидат утрински појадок за поздрав живот (и тоа научно докажано)

Доминос не верувам дека некаде е апла ефтин, во САД просечна пица им беше 20 долари, што не е цена за потценување.
За Бургер Кинг не знам, никогаш не сум јадела, ни тука, ни на страна.

Грешка си, во Германија медиум е помеѓу 7 и 9 евра а во Америка исто само во долари, провери на нет тие се цените а тоа е најобична просечна цена на пица кај нив.

Може за 20 давале сок и уште некој додаток.

Поарно шо ги затворија

Јас првпат јадев во МекДоналдс во Швајцарија, сендвичите беа супер.
Кога пробав во Скопје, ми се згади, сосем различен вкус, најпрво забегав според тоа демек СЕКАДЕ ВО МЕКДОНАЛДС Е ИСТО, но не било така.

И зошто според тоа е подобро што го затвориле? Тебе дека не ти се свиѓа храната? Може на другому му се свиѓа, или тоа не ти е гајле?

Јас јајцата има да си ги пресечам ако го затвориле ради слаб промет .Во МекДоналдс секогаш се чека во Веро Центар ,до плоштадот што е тој и во Рамстор .И самиот Светозар Јаневски начна дека е крив поединец .

нај жалосно е за луѓето што ке останат на улица - сите знаеме дека у мекдоналдс платите се по 12 000ки али на некој и тие премногу му значат - и сеа шо ке праат тие луѓе? да ги оставиме дома сите затоа што некој сакал да се прави поголем папа од папата....

А колкава е официјалната бројка на вработените во МекДОналдс во мк?

Само кај нас е доживљај да се јаде во Бургер Кинг (признајте, колку од вас се подмочкаа од среќа кога го отворија ресторанот). Многу неизживеан народ имаме, многу...
Е арно де, што ви смета ако некој бил возбуден што отвараат Бургер Кинг. Ај да плачеме, тогаш че ги биде погодено.
--- надополнето: 15 јуни 2013 во 13:37 ---
И на крај за популарноста на мц рестораните низ Европа. Ако се полни не значи дека се популарни кај локалното население, што е за мене правиот репер. Нормални Австријанци, Германци, Италијани французи не јадат обично во мц ,него милионите Турци, црнци, узбекистанци итн. така да го промашуваш и ова прашање.

Ако се полни значи дека се популарни. А дали се популарни кај локалното население или кај странците, воопшто не е битно.

А колкава е официјалната бројка на вработените во МекДОналдс во мк?

Е арно де, што ви смета ако некој бил возбуден што отвараат Бургер Кинг. Ај да плачеме, тогаш че ги биде погодено.
--- надополнето: 15 јуни 2013 во 13:37 ---

Ако се полни значи дека се популарни. А дали се популарни кај локалното население или кај странците, воопшто не е битно.

А ти кога ќе отидеш за прв пат во странство ќе приметиш дека сите фаст фуд сендвичари се полни во најмала рака како Мц. Со мц маниата касниш едно минимум 20 години, а можда не си била ни роден/а тогаш. Зашто се полни веќе напишав, и не се однесува на тебе , зашто очигледно нејкеш да мислиш со своја глава. И еден совет...не се фали дека си јадел/а во мц и не го препорачувај дека ке ти се смеат, одамна е тоа задња и најевтина шанса на запад.

фала дечко што не просветли да престанам да се фалам.Кој муабет не се фали у мекдоналдс дека сте јаделе демек вие сељаците од Македонија толку знаете.
Си имаат уникатен сендвич со уникатен вкус,сендвичи стандардизирани од тој тип кај нас има само во Бургер кинг додека во странство имаат само такви.И не зборам за ресторани,не го споредувам со Пелистер зборам за фаст фуд.Е затоа ќе фали.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom