CafeDelMar
Luminance
- Член од
- 29 октомври 2007
- Мислења
- 6.505
- Поени од реакции
- 14.691
Касно сфатив дека немам шунка, па ги правев со кулен. И додадов плус една лажица доматно пире за да не бидат анемични. Се останато е исто и еве ги:
Во темава се договоривме да ставам јас рецепти, а форумџиите да готват. Нормално вкусови се во прашање. Па некои вадат состојки од рецептот или додаваат. Затоа да не дојде до забуна, ти реплицирав за и другите да знаат. Готвите тоа шо е на мени, а ако додадете уште нешто спомнете ко ќе прикачувате сликиТава ориз со пилешко.
потребни состојки за 4 лица)
-3 филџани ориз
-1 главица кромид
-две шаки сецкани печурки
-1 компир сецкан на многу ситно
-две полни шаки грашок
-4 батаци
-сол и црвен пипер
-вегета
-масло за јадење
Првин на загреано масло го пропржуваме претходно исецканиот кромид.Го додаваме грашокот и компирот исто така иссецкани,а потоа печурките.На крај го додаваме оризот,посолуваме и ставаме 2 лажици црвен пипер.Откако ќе се пропржи,го ставаме во плех за печење, и додаваме 12 филџани вода,но од оние со кои сме мериле ориз.
Претходно батаците ги вриеме во вода и откако ќе изврат се посолуваат со вегета и се ставаат во оризот.Ја додаваме водата,па ставаме да се пече на темепратура од 180 или 200 степени.10 минути пред да се извади од печење,пожело е пилешкото да се намачка со сенф.
Ммм многу убаво,нема да зажалите ако направиte
Olimpija da ne se mnogu 6 fildzani oriz a? Epten ke gi zbunis pocetnicive so ovaa doza, ke treba cela nedela oriz da jadat po doma.Ништо од блага варијанта за готвење
Менуваме со солена варијанта, на ваше барање готвиме
Тава ориз со пилешко
Потребни состојки (за 4 лица)
- 1 главица кромид
- 6 мали филџани ориз
- 1 кг. пилешко по желба (копани, стек, коковче)
- масло за јадење
- сол
- вегета
Пишува дека е за 4 лицаOlimpija da ne se mnogu 6 fildzani oriz a? Epten ke gi zbunis pocetnicive so ovaa doza, ke treba cela nedela oriz da jadat po doma.
p.s. na fildzan oriz se stava po 3 fildzani tecnost
Убаво изгледа, браво за трудотЕве ја мојата тава ориз со пилешко...