За неправедна ДРЖАВНА МАТУРА 2013

• Креатор на темата Креатор на темата Мон Ами
  • Време на започнување Време на започнување
Дали се сложувате со мене дека матурата и македонски и англиски јазик ( за математика не сум запознаена) беше ПРЕТЕШКА ?!? Дека македонски јазик тестот беше без врска ( поголемиот дел од прашањата ) , а за англискиот јазик немам кометар текстовите по страна и пол со прашања без врска, а за текстот што беше за подредување беше без никаков смисол, значи немаше никаков linking word кој ке ти укаже дали си на почеток или на крај од текстот. Ако ги споредиме тецтовите од изминатие години, кои не дека не беа тешки ама за разлика од овој тие беа боза плус тоа неможат да го оценат моето знаење преку тест кој нема никаква поврзаност со материјалот што го изучуваме.
Пишете ги вашите размислувања. Се согласувате ли да покренеме некаква иницијатива околу матурава која беше без врска ?
Да ја наречеше темава За неправедната ДРЖАВНА МАТУРА ќе се согласев со тебе. Вака, со наслов кој личи на изборна парола, си мислам дека не е до материјалот, туку до учениците.

Тебе другар, секој може да ти се прави паметен.
Незнам кај си учел или што си учел, ама ова да не занеш да го решиш, тогаш не знам како си стасал до матура.
Равенка од втори ред, еј.
zadaca1-gif.65517

Како прво јас, ако се' уште не си прочитал, не сум стигнал уште до матура, ме делат уште 3 години ;) .
А за задачава, можеш колку сакаш да збориш, зашто ова е форум и ако сакам можам да прашам што било. Инаку на форумот има членови кои знаат колку јас сум паметен и сигурен сум дека знам 100 илјади работи повеќе од тебе и некој да навредува друг поради некоја си објава на форум мора да има некаков проблем со себе...
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 18:44 ---
Не го знам затоа што не се сеќавам дали ја имам работено таа песна. А за Дон Кихот... еве линк http://www.besplatniseminarskiradovi.com/KNJIZEVNOST/DonKihot.htm
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 17:28 ---

Ама, како што сум можела да се родам таму, сум можела да се родам и во Германија, Финска.... тогаш би имала среќа, така?

Штом се занимаваш со прашања што би се случило ако на некое друго место би се родила тогаш очигледно си прво одд., а не 21 година.

Не зборував за лесно/тешко ако мислиш на тоа.:)

Туку за тоа колку сум револтирана од праведноста на тестирањето. Кај некои колективно решавање/дадени одговори од тестатори, а кај други да не смееш да прднеш.

Лелее не сте фер. Да беше ти кај овие строгиве немаше да се жалиш нели? И реално така е правилно, да не смееш да прднеш. Тоа што вие ја гледате козата на комшијата, тоа е друга ствар.
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 18:49 ---
Лани кога полагав матура најголемите ропаци добија исти оценки ко мене,цел живот што имале кецови двојки извадија 4-ки,5-ки англиски и македонски,ме прашуваа како не се нервирам?Зашто да се нервирам,сега на факс си ги иам сите испити исчистено,солиден просек,а тие истите неможат еден ебан услов да фатат и на многу полесни факултети од мојот.Ако си учиш ќе дојде твоето време,не се ложи на една факинг матура,не е никаков репер.

Па не е ни факултетот репер да ти кажам право. Работата е.
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 18:51 ---
Ај да ве видам вие што се правите многу јаки, дајте и' уште 400 евра на девојкава, зашто за вас нема разлика од 200 до 400 евра.

Зошто некој би плаќал ради неспособноста на некој друг?
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 18:53 ---
Инаку овие професориве скурчија веќе.Секоја година истиот муабет,тешко ќе биде оценка да ви дадеме,знаете како е инспектори ќе идат,ќе има матура ово оно а тоа испаѓа како нешто обично да е.:notworthy:
За годинава знам на некои другарчиња им велеа по школиве демек во сала ќе се изведувала матурата,па камери ќе имало и многу инспектори.:pos:
Да стават камери можеби ќе се реши проблемот со препишување,со инспектори не бидува.

А кој ќе ги прегледува камерите?
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 18:55 ---
Eпа пријателе, штом ги браниш ставовите на девојчето, значи ти се согласуваш со неа, значи го имаш истото мислење. Значи кога ти се обраќам на тебе и твоите ставови значи дека исто така и се обраќам на девојчето и на сите останати кои го делат истото мислење. :)

Значи сума сумарум, ви следат (не на тебе, уште не си матурант) многу потешки моменти во животот. Ова нека ви биде предвесник за работите кои ви следат во иднина. Не ги земајте лошите ситуации многу при срце, зошто ќе немате сили и нерви за понатаму. Тоа што се јавува во форма на неправда, доколку имате можност непосредно и на краток рок да го решите или отстранете, направете го тоа, доколку не, животот оди понатаму.

Леле дечак ко да читам 50годишен човек.
Што маки виде ти во животот, кои неправди?

Како прво јас, ако се' уште не си прочитал, не сум стигнал уште до матура, ме делат уште 3 години ;) .
А за задачава, можеш колку сакаш да збориш, зашто ова е форум и ако сакам можам да прашам што било. Инаку на форумот има членови кои знаат колку јас сум паметен и сигурен сум дека знам 100 илјади работи повеќе од тебе и некој да навредува друг поради некоја си објава на форум мора да има некаков проблем со себе...
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 18:44 ---

Штом се занимаваш со прашања што би се случило ако на некое друго место би се родила тогаш очигледно си прво одд., а не 21 година.
Нормално дека се занимавам, те удостоив со одговорот на твоето прашање.

Дали ти мене ме виде да отворам тема за да се Излигавам и да напишам какви се прашањата на факултет? Ако за тебе реалноста во овој случај е лигавење, ОК секој различно гледа на работите. Јас на располагање го имав прирачникот во печатена форма како и сите книги од четирите години. Јас седев и учев. А за розевоста на животот, учете на потешкиот начин, кога не сакате да сослушате некого.

Ама ти ги плукаш овие што се жалат дека биле тешки прашањата, а и ти истото го правиш. Сега треба да се избаци некој кој има завршено факултет пред 10 години и тебе да ти зборува за тоа колку е сега лесно на факултет.
На кој факултет си btw?

Ама ти ги плукаш овие што се жалат дека биле тешки прашањата, а и ти истото го правиш. Сега треба да се избаци некој кој има завршено факултет пред 10 години и тебе да ти зборува за тоа колку е сега лесно на факултет.
На кој факултет си btw?
Ветерина. Целосно се согласувам со тебе кога велиш дека и јас го правам истото, и да ми се избаци, верувај дека ќе му верувам за тоа. Затоа што денес навистина е многу полесно од тоа што некогаш било, јас тоа воопшто не го негирам. Можеби и затоа тогаш бројот на дипломирани студенти бил многу помал од денешниот.

Лелее не сте фер. Да беше ти кај овие строгиве немаше да се жалиш нели? И реално така е правилно, да не смееш да прднеш. Тоа што вие ја гледате козата на комшијата, тоа е друга ствар.

Ти тоа озбилно? Значи јас едно зборувам, а ти го сврте муабетот ко спротивното да го зборувам. Прочитај ми го малку првото мислење во темава пошо очигледно не си ме сфатила воопшто. Уствари ај да не те мачам, делот што е битен ќе си го цитирам:

Она што најмногу ме боли е следново - оние ропаци (читај тестатори) што им ги читале одговорите во некои средни. Зарем тоа е правилно? Некој тука џабе ќе се мачи за оцена, а истата ќе му биде помала ради некој што му се кажани сите од страна на тестатор. Бидејќи нели, оцените од матура зависат од општиот успех на матурата. Доволно би било да се дознае кои се и да бидат казнети. Кај други пак (кај нас) да не смееш да погледнеш некаде на криво, одма си опоменат. Барем за сите да е исто кога веќе играме на таа карта.

Тоа ми беше поентата на муабетот и во мислењето што ти ми го цитира. Дека секаде треба да се воведат тестатори кои се строги на исто ниво и да бидеме реално тестирани, кој колку што знае, а не кој колку знае да препише. И да, од вкупниот успех на матурата се добиваат оцени, а 70% трефнувам од прилика е нереално поради тие тестатори што им дозволувале колективно решавање тестови на учениците, или уште полошо што им ги диктирале одговорите.

Темата е многу дрско поставена. Мислам дека обидувајќи се да смените некој проблем, не сфаќате дека вие сте проблемот. Не зборувам за сите матуранти генерално. Истото што го "правите" сега, го правевте пред една недела за екстерното тестирање. Собирање петиција, сајбер протести, сајбер глупости. После кога поминаа екстерните се пофаливте дека не било толку лошо, дека ете и се препишувало.
Имало и нефер работи. Секогаш ќе ги има. Лесно е да речиш - еј абе професорот што не чуваше нас не ни дозволи да мрдниме додека во другата училница се скапаа од препишување. Во ред е, се тоа. Но зошто се жалите? Ако сте научиле за оценката што мислите дека ја заслужувате, зошто би препишувале и би му верувале на другиот? Што ако професорот ви дозволил да препишите?
Лесно е да обвинете друг. Сите во глобала обвинуваме други луѓе и работи за нашите неуспеси и им ги препишуваме на овој или оној.
Неправедна државна матура... А тек факултетот? Цел факултет ќе го поминете неправедно, секогаш ќе се случи колегата "да ги имал прашањата", ќе се случува (и тоа често) да слушате реченици од типот "абе само сношти учев и 10ка извадив". А ти си се скапал од учење две недели. Тоа што вие го изнесувате како проблем, постоел и секогаш ќе постои.

Да не мислите зборувам за некои далечни времиња и немам врска, јас полагав матура во 2010. Есејот по англиски го утнав цел, требаше да одбериме производ од Македонија и да го презентираме на некој саем со три причини зошто сме го одбрале тој производ. Јас не го сфатив прашањето така, туку мислев дека треба да напишеме три причини зошто Македонија е убава и ја презентираме негде во странство. Нормално ко локал патриот си пишав за Охрид, најубав град, ваков таков... храната, луѓето. Излегов од полагање и кога ги слушав другите што пишувале, сфатив дека сум ја згрешил темата. Не ми беше мака. Ја имав погодено структурата, внимавав на ракописот, текстовите со подредување и сличните, ги прочитав милион пати (лесно е сега да ги видите истите на матура.гов и да ги решите од дома), како што на следната генерација ќе им изгледа лесен вашиот тест.

Брат ми полагаше оваа година, тој ми го спомна истото прашање за Небиднината, па како сите три одговори можеле да бидат точни. Па можеби тоа е вашето бонус прашање, каде трите одговори ќе ги земат во обзир како точни без разлика а, б, в?
Сите положуваат матура, другар мој излезе од полагање македонски и рече - текстот мој е за на Мотика да го стават. И тој положи, сите положивме.

Така и оваа година, сите ќе положите, голема е веројатноста да имате пониски оцени по Македонски, но доволно добри за да влезете во државна квота на факултетот кој го сакате (нормално, ако сте ги имале сите петки дотогаш).

Додека читавте можеби се прашавте што сум добил англиски со промашен есеј... Затоа и влегов на темава, да се пофалам (и да ве утешам) само не сакав прееска да не бидам директен. 97 перцентили имав, што значи само 5-6 души од цела гимназија имаа повеќе од мене.
And remember...
Picture-3.png

Темата е многу дрско поставена. Мислам дека обидувајќи се да смените некој проблем, не сфаќате дека вие сте проблемот. Не зборувам за сите матуранти генерално. Истото што го "правите" сега, го правевте пред една недела за екстерното тестирање. Собирање петиција, сајбер протести, сајбер глупости. После кога поминаа екстерните се пофаливте дека не било толку лошо, дека ете и се препишувало.
Имало и нефер работи. Секогаш ќе ги има. Лесно е да речиш - еј абе професорот што не чуваше нас не ни дозволи да мрдниме додека во другата училница се скапаа од препишување. Во ред е, се тоа. Но зошто се жалите? Ако сте научиле за оценката што мислите дека ја заслужувате, зошто би препишувале и би му верувале на другиот? Што ако професорот ви дозволил да препишите?
Лесно е да обвинете друг. Сите во глобала обвинуваме други луѓе и работи за нашите неуспеси и им ги препишуваме на овој или оној.
Неправедна државна матура... А тек факултетот? Цел факултет ќе го поминете неправедно, секогаш ќе се случи колегата "да ги имал прашањата", ќе се случува (и тоа често) да слушате реченици од типот "абе само сношти учев и 10ка извадив". А ти си се скапал од учење две недели. Тоа што вие го изнесувате како проблем, постоел и секогаш ќе постои.

Да не мислите зборувам за некои далечни времиња и немам врска, јас полагав матура во 2010. Есејот по англиски го утнав цел, требаше да одбериме производ од Македонија и да го презентираме на некој саем со три причини зошто сме го одбрале тој производ. Јас не го сфатив прашањето така, туку мислев дека треба да напишеме три причини зошто Македонија е убава и ја презентираме негде во странство. Нормално ко локал патриот си пишав за Охрид, најубав град, ваков таков... храната, луѓето. Излегов од полагање и кога ги слушав другите што пишувале, сфатив дека сум ја згрешил темата. Не ми беше мака. Ја имав погодено структурата, внимавав на ракописот, текстовите со подредување и сличните, ги прочитав милион пати (лесно е сега да ги видите истите на матура.гов и да ги решите од дома), како што на следната генерација ќе им изгледа лесен вашиот тест.

Брат ми полагаше оваа година, тој ми го спомна истото прашање за Небиднината, па како сите три одговори можеле да бидат точни. Па можеби тоа е вашето бонус прашање, каде трите одговори ќе ги земат во обзир како точни без разлика а, б, в?
Сите положуваат матура, другар мој излезе од полагање македонски и рече - текстот мој е за на Мотика да го стават. И тој положи, сите положивме.

Така и оваа година, сите ќе положите, голема е веројатноста да имате пониски оцени по Македонски, но доволно добри за да влезете во државна квота на факултетот кој го сакате (нормално, ако сте ги имале сите петки дотогаш).

Додека читавте можеби се прашавте што сум добил англиски со промашен есеј... Затоа и влегов на темава, да се пофалам (и да ве утешам) само не сакав прееска да не бидам директен. 97 перцентили имав, што значи само 5-6 души од цела гимназија имаа повеќе од мене.
And remember...
Picture-3.png
[/quotТи благодарам за мислењето. Без навреди и тоа се бара. Поздрав .
Побарав од македончињата мислења, а не навреди.
--- надополнето: 13 јуни 2013 во 00:35 ---
Да ја наречеше темава За неправедната ДРЖАВНА МАТУРА ќе се согласев со тебе. Вака, со наслов кој личи на изборна парола, си мислам дека не е до материјалот, туку до учениците.

Како и да е и членувана и не така си е. А ако погледнеш и неправедна и неправеднаТА е точно напишано и има исто значење нели ?

нема исто значење али ај:icon_lol:

Па да и ние сме полагале матура ама ние сме седнале и сме учеле. А гледајќи ги денешните средношколци колку се заинтересирани за школото не е ни чудно што има плачење на големо после полагање и екстерни.
Lelelelele MUDROST!
I sega zatoa vie sto ste ucele...sto?
Demek vie ne mrcevte zosto treba da polagate.
Pa ne ste mrcele, ne ste bile tolku kul ko nas.
:-D

A avtorkata na temata, idi zali se na drugo mesto these people wont help you.
Ili KJUTI!

A vie so ne ste polagale matura, zosto replicirate natemava? Neli citate (vie deka pismeni, nali) deka avtorkata im se obrakja na tie sto polagale i gi prasuva dali i tie mislat deka bese preteska?
Sto pa vie nematuranti se odzivate na temava?

Да, ама дека матурата била лесна, тоа може да го каже само некој деген што препишал се или пак некој што ништо не знае...Незнам како било годинешнава матура по математика, јас полагав лани...
Епа јас не сум никаков деген, ниту препишував се’, и имав просек 5.00 сите четири години, и да , лесна беше матурата.
П.С. Не се отепав од учење .

Епа јас не сум никаков деген, ниту препишував се’, и имав просек 5.00 сите четири години, и да , лесна беше матурата.
П.С. Не се отепав од учење .

Лесна ти беше матурата затоа што си го совладала материјалот во текот на годините и познати ти беа работите околу матурата односно полагањето на последниве два предмети, нели? (македонски и англиски)

Ој, прашај некој кој не се интересирал за учење онака просечен ученик со 3ки,4ки и по некоја 2ка, дали му била лесна матурата...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom