За неправедна ДРЖАВНА МАТУРА 2013

• Креатор на темата Креатор на темата Мон Ами
  • Време на започнување Време на започнување
Zosto mene da mi ripa koga on ne fatil kniga o_O I snajdi se pa zivej. Jas ne vikam deka mi bese tezok testot , odlicno si pominav vikam za nekoi sto imaat uceno a nekoi nemaat cepnato i posle isti ocenki
--- надополнето: 21 јуни 2013 во 13:51 ---
Sega sekoj moze da se pravi pameten gledam ;)
--- надополнето: 21 јуни 2013 во 13:54 ---
I ako ne bese tesko,ve molam zemete vie resete gi testovite sto ni bea pa posle moze da diskutirame,ne vaka koga ne znaete ni za sto de diskutira.I za dzabe ke bide i placenje i zalbi i se,ne velam deka ne,samosto poveke bi sakale da polagame priemni zosto znaeme deka ke bidat fer pregledani i se, a ne vaka...

На факултет кога ќе заодиш, ти дупнат од учење, некој си го ладел, ти 70 поени пример, тој 80 максимум. Е сега тој со 80 утре другиден после факултет ако нема кој да го поттурни јако ќе натрти, но обично ги туркаат до директорски места. Сфати ја реалноста дека не оди по шема колку даваш толку земаш. Биди задоволен од себе и за себе.

E pa za zal,toa e realnosta...
--- надополнето: 21 јуни 2013 во 13:59 ---
На факултет кога ќе заодиш, ти дупнат од учење, некој си го ладел, ти 70 поени пример, тој 80 максимум. Е сега тој со 80 утре другиден после факултет ако нема кој да го поттурни јако ќе натрти, но обично ги туркаат до директорски места. Сфати ја реалноста дека не оди по шема колку даваш толку земаш. Биди задоволен од себе и за себе.

E pa zal toa e realnosta , ne se ceni trduot...

Ова може и секој криминалец да го каже,али треба да си идиот да го оправдаш тоа(извинете на речников)
И не верувам дека некој ги имаше тестовите,не си правете филмови за џабе.

Зошто одиш на училиште, да научиш или да си го мериш со соученикот?

Зошто одиш на училиште, да научиш или да си го мериш со соученикот?

А ти зошто се замараш со „деца“ како што викаш? За да си докажеш дека не си толку глупав како што мислиш? ;)

А ти зошто се замараш со „деца“ како што викаш? За да си докажеш дека не си толку глупав како што мислиш? ;)

Не се замарав на школо со никого, фала богу завршив онака како што јас посакував.
Ова е форум и секој може да пише што сака, да го произнесе својот став. За разлика од тебе јас сум поучтив и покултурен и нема да ти замерам за тоа како ме нарече.

Не се замарав на школо со никого, фала богу завршив онака како што јас посакував.
Ова е форум и секој може да пише што сака, да го произнесе својот став. За разлика од тебе јас сум поучтив и покултурен и нема да ти замерам за тоа како ме нарече.

„Културен“ ;)
--- надополнето: 21 јуни 2013 во 15:46 ---
Од кога да си го мериш , да се навалжниш и да ти рипа е култура?
--- надополнето: 21 јуни 2013 во 15:49 ---
И едно прашање,тебе сеедно ти е ти да земаш поника плата од некој што не завршил ни факултет,има помало знаење од тебе а ќе ти се прави газда? Не те иритира тоа?

Ова може и секој криминалец да го каже,али треба да си идиот да го оправдаш тоа(извинете на речников)
И не верувам дека некој ги имаше тестовите,не си правете филмови за џабе.

Пред две година, кога јас полагав матура, на овој форум беше напишана слободната тема по македонски.
Мој совет не се замарајте со тие шо имаат врски и што ги имале прашањата од матурата тие лесно ќе си поминат во животот. Ќе дојдете на факултет ќе сте сведоци на уште поголеми неправди.

А што беше толку тешко на матурата ? Небиднина од Шопов ? Затоа ние Македонците сме таков уназаден народ. Не си ја знаеме сопствената литература и не ја почитуваме а бараме другите да не почитуваат.. Да бидеме реални, тестот Македонски беше доста лесен а згора на тоа темата за матура се знаеше, се ширеше насекаде.
Потоа од литература Хамлет, Сердарот, Црно семе, Дон Кихот ,па дури и имаше потенцирано дека ако Кихот е лик на фикцијата, а Санчо Панса на на реалноста какви се тогаш ликовите ? - боза. Плус граматиката да не ја зборувам, каква е придавката ? Од која група е глаголот? Каков е предметот ? Не можеме искрено да се жалиме, затоа што прашањата беа доста лесни ! Англиски можеби беше за нијанса потешко, затоа што тоа веќе беше или разбираш или не, или ќе се снајдеш или не . И мене ми е криво за некои ствари англиски затоа што 9 години скоро го учам, и криво ќе ми биде ако немам петка но тоа е тоа. Англискиот бараше само концентрација, добро разбирање на текстовите и пред се на граматика, затоа што таа вежбата со тие 11 што беа да се пополнат( мсм дека беа 11) беше полна со граматички финти. Што се однесува на есеите, прелесни. Да наведеш три причини зошто не треба славните да земаат повисока плата од докторите, инжинерите и слично. Всушност веќе структурата ја знаевме со ова. А замислете да беше нешто од тимот на review за библиотека или такви слични работи што имаат посебна структура, на пример introduction, first aspect of the problem, second,conclusion ? Така да не гледам причини за незадоволството. Најголемиот дел од матурата се случи на принципот- Снајди се па живеј !

Дај и ја да пишам нешто на темава ко матурант. Искрено, не можам да ги читам сите овие 10-11 страни, па ќе си дадам едно мое гледиште, можеби ќе се поклопи со нечие друго.

Матурата како матура е еден тест на кој, искрено, не можеш да извадиш под тројка ако малку од малку си прател што се работи во текот на четирите години. За македонски, ако редовно си ги читал книгите, и имаш какво-такво познавање од граматиката, нема шанси да немаш барем 4ка. Искрено, 5ка малку потешко се добива, пред се' поради тоа што има некои збунувачки прашања, двосмислени и слично. Тие што ќе ги решат и тие значи дека навистина ја заслужиле 5ката. Порака до идните матуранти: и да учите, и да не учите, пак ќе имате 4ка. :D (ок, ако не сте читале ништо, или немате појма, ќе треба малку столчето да го згреето)

Малце можда забегав од темата. Како и да е, ова неправедна, тинтири-минтири нема врска. Точно дека можеби беше малце потешка, но само за англиски. Македонски беше на истиот принцип, делата се тие, прашањата се тие, решавав пред да полагам едно други 3-4 тестови од прошлите години, немаше некоја голема разлика. Од друга страна, англиски беше за една нијанса потежок тестот од претходните години. Не зборам за пишуваниот дел, туку за другото, вежбите. Посебно вежбата со по 4 понудени одговори и да избереш еден. Не велам дека беше тешка, туку дека и тој што знае англиски малку ќе се помисли (Минатите матури, тестовите ги решавав за 20-25 минути. Секако, тука улога игра и притисокот, малата трема и слично).

Што се секирате, ќе дојдат резултатите на 11ти јули во 12 часот (кога ќе им падне сајтот :D) и ќе видите што сте направиле.

Не се лажете сами себе, не се правете јаки со тоа "Учев само 2 дена пред матура". Да имавме некој добар систем на образование ќе верував, ама вака не. Друга работа проблемот со англиски беше што сите прашања со заокружување беа двосмислени. Што е тоа е, ќе чекаме резултати, ама синдромот "мене за се ме бива" јас ич не учев, ве молам исфрлете го. Знаеме сите без труд и образование колку далеку се стасува.
Девојче што седеше до мене на матура на англиски се "помоча" за време на тестот, а после кога професорката праша како поминавме вика -многу лесно. Многу лесно? какво лесно мори пола тест од мене го препиша, прашај ме мене дали ми било лесно. - заради воа бев засегната :)

Алоооо бе, сте решиле што сте решиле и готова работа е тоа. Идете уживајте во распустот и онака ќе ви биде последен (барем на тие што ќе се запишат на правен, медицина...)

Матурава боза, а?
Ах, генерацијо бе, што генијалци ќе бевте, што два дена пред испит толку ви фатила црпката? :D
Свака ви част, ви нема рамни, жими мајка. :sneaky:

А, и мене ми беше прелесна матурава, чесен збор.
Токму поради таа причина останав цели четири саата на тие екстремно високи температури, на петти кат, без отворено пенџере.
Пошо нели на тестаторов ќе му откажел бубрегот ако отвориме бар и накратко.
Па, поштено си го решавав тестот, без да кренам глава нагоре и да ѓи пребројам пукнатините на плафонот, минимум по два пати.

Се сеќавам еден период, баш коа стигнав до таа пуста песничка од Шопов, која и јас како и повеќето матуранти, се зачудивме од каде се збидна, влегоа едни школски рекетари, кои као сакаа да праат некои далаверии, али скоро беа смирени страстите.
Па, тој период биднаа фрките, па се испопрепиша по некој екстра одговор..

Во секој случај, и кај нас не беше убаини, и испадна дека правдата си се доклепа до дереџето.
Пошто подметнувањето ливчиња и кажувањето на одговори од страна на тестаторите, (и тоа само на внимателно избраните генијалци, или боље речено - на тие што ѓи знаеа), остана неизбежен сегмент од целава церемнонија.

Е, јеби га, мене не ме знаеше ни еден па, затоа приморано работев со максимум капацитет интро филтер (дишење на нос и уста истовремено), у надеж дека што поскоро ќе добијам прилика да фанам џаде пред да ми откажат белите дробови. :vozbud:

Па, сега, што е - тука е, нема мрдање.
Резултати македонски, уредно скоцкани најверојатно ќе си добиеме утре, па воедно ќе дознаеме дали и колку нашите мајки јаделе риба во теот на бременоста. :tapp:

и сеа од кога излегоа резултатите ве нема некако :unsure:
охо хо оценките арни ви се гледаат.......
се уште е неправедна државната матура или....?

Лично за мене да си кажам...
Сметам дека оцените си се праведни, а тоа што ние не ја сфативме сериозно работата тоа е наш проблем, односно наш неуспех.

Во претходниот пост напоменав дека државната матура не ми беше претешка, но за воља на вистината не ми беше ниту лесна.
Па, затоа и резултатите се скоро според очекувањата..значи реални.
Имам две тројки, и англиски и македонски, и не очекував повеќе бидејки не ни вложив некој посебен труд за да положам со по солидна оцена.

До сите оние кои не се задоволни, и имаат во план да поднесат приговори, жалби или сл. им препорачувам првин да си го преиспитаат бар уште еднаш своето знаење, и дури тогаш ако сметаат дека можеле да постигнат повисоки резултати, а не успеале во намерата тој ден од разно разни причини, да си го загреат столчето, па да преполагаат.

Поздрав, и се најдобро. :)

сите другари што имаа 2ки извадија 4ки на македонски:pos:Еден и 5ка со 94 перцентили.На тоа мислев неправедно,тие што бркаа 5ки пола извадија 4рки пошто имаше двосмислени прашања..а без книга фатена 4ка се вадеше како и да е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom