Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Вината треба да си ја бараат во нивниот градоначалник за тоа што градот им е цел ископан. Гевгелија, Струмица, Прилеп, Штип... се помали градови од Битола, но се каде каде посредени. А тоа што сега сите почнаа да фураат некој филм као единствено решение за посреќен живот им е или земање бугарски пасош и идење во правец на западна ЕУ, или доселување во Скопје, е друг проблем кој би требало да се реши.
Шо вина да бараме бе дете. Власта ги распределува парите. Никој не бара Битола 2015. Туку се бара да се инвестира паметно и во неопходна инфрастурктура со цел подобар живот и привлекување инвестиции. Незнам дали толку ти е капацитетот или така ти наредуваат од партија.
Денес во Македонија имаме:
  • катастрофална патна инфрастуркура. Од Прилеп да стасам до Скопје ми требаат 3 часа и 50 минути со воз. 2 часа и 30 минути до Охрид со автомобил и исто толку и до Скопје.
  • 30% невработеност.
  • 50% од граѓаните се сиромашни
  • Најголем дел од младите ја гледаат иднината надвор. И тоа студентите од инжинерските насоки. Како Макеонија ќе се развива без свои инжинери.
  • Наталитетот опаѓа заради катастрофалната економија.
  • Освен Скопје, другите Македонски градови се мртви или во фаза на изумирање. Градовите како Прилеп и Битола се намалуваат и стагнираат.

Јас не реков дека сега Скопје може да се рамни ниту со околните главни градови како што се Атина, Загреб, Љубљана, а камоли со Осло, Берлин, Париз, Брисел, Лондон и други. Но за разлика од пред неколку години, кога Скопје изгледаше само како најнасалена, најзагадена, најдепресивна околина во Македонија, сега веќе заликува на град и + се имаат изградено некои знаменитости, кои секој посетител секако ќе ги забележи. Секако дека треба уште да се средува, во секој поглед.

шубо не забележуваат странците. Абе восхитени се од барокот и прометеј. Дури и соодветно ни честитаат. Се мислам странците што се сликаат во центар се сликаат за после да им се фалат шо глупости се градат сега во Скопје
sega.jpg

Поентата со таа зграда што ја постирав ми е, се гради во духот на времето.Зградите од Вајтхол што ги прати Caffè се правени во 19век затоа се такви, додека театарот е правен во 60тите години, затоа е правен во бруталистички стил.Модерните згради што се градат во Лондон, не се брутализам, а уште помалку се барок.
Ова што се случува во Скопје 2014 е НАМЕТНАТО ЛУДИЛО, незнам како луѓево веќе еднаш не го сватат тоа.
Ево една фотка од театарот навечер и една фотка од Tate modern, да видите како може комунизам да се вклопи со 21век.Ама што знаат тие, барок е ИН брад!
national-theatre_1.jpg

Tate_modern_london_2001_02.jpg

Многу теми измешавте со оваа тема. Поентата ми беше дека Скопје подобро изгледа сега, за разлика од пред неколку години, според мене, а не дека сум партиски определен.
Со ова се согласувам, апсолутно од една страна
за жал така размислува и Владата. Само има еден проблем. Бројот на Македонци во сите градови (освен Скопје) се намалува, а бројот на Албанци, Бугари и Роми ненормално се зголемува. Ти свесно сакаш градовите како Битола и Прилеп да згаснат, проблемот е што и владата се движи во таа насока.
Немањето едуцирана работна сила се решава многу лесно и релативно едноставно. Една брза железница Скопје - Велес - Прилеп - Битола во должина од 140 км. Со тоа едицираната работна маса ќе можи од Скопје до Битола да стаса за помалку од 1 час. Небитно тоа.

Бројот на Бугари во И.Македонија во 2002 бил 2000, а во 2012 биле 70000. Бројот на Албанци се зголемува после Кичево и Струга следни се Куманово и Охрид. А бројот на Македонци се намалува. 400 000 Македоци се иселиле после осамостојувањето. До 2020 уште толку ќе се иселат.
До 2020 единствен македонски град ќе остани само пола Скопје со ваков терк на настаните.
Тоа е вистината. Следниот пат кога ќе дојдиш Македонија , прошетај малку и надвор од едната половина на Скопје.
Познато е дека скоро сите млади луѓе или сакаат да се доселат во Скопје, или земаат бг пасош и правец во ЕУ, Фаранг даде ваков предлог
Неќам да згаснат малите градови, напротив јас сакам затворено Скопје ама ајде тоа е веќе друга приказна. Сметам дека Битола си ја уништија битолчани....
со кој не се согласувам, од друга страна, зашто никој не би сакал да живее во уништени градови, тек тогаш сите млади луѓе ќе бидат "принудени" на некој начин да земат бг пасош и да идат во неуништени градови во ЕУ, а бг пасошот ќе им овозможи да работат и студираат, истовремено..

А реално, направете споредба на Скопје сега и пред 5 години, и стварно би требало да дојдете до заклучок дека колку толку изгледа подобро сега, тоа со албанци, Роми, бугари се сосема друга тема, која сите ја помешавме со оваа.
Како и да е, се одјавувам од темава.

Ако ГТЦ е шопинг центар, има ли логика да се фасадира со барок стил и секој кој не знае што е да се прашува дали ова е музеј или седиште на владата или парламент. Поарно собранието да го фасадираа во барок стил, по ќе го личи.

Еве сите се сложуваме дека на ГТЦ му треба реновирање, нова фасада, варосување и сл. ама зар има некој, тука на форумот на пример, кој се согласува со барокна фасада на ГТЦ и баш ме интересира зошто се согласува баш со таквата фасада ( а причината да не е оти ВМРО победило на избори и може да прави како ќе му прдне)
Мене на темава ме нервира што се избегнуваат вака добри прашања.

ама ме викаа Џордан :icon_lol:

:D
Види синко Цитро, дали тебе те викале Рон Џереми или Карло Бос у маало затоа што си ја пердашел козата на комшијата е ирелевантно во муабетов.
Релевантно е дека и двата објекта се градени во модернистички стил (прогуглај ако не ми веруваш) и се многу слични по конституција и функционалност. Твој проблем што не можеш да го сфатиш тоа.

Туку, друго сакав да ти кажам. Си ме видел ли ти мене да ти се просеравам на темата за Куманово и да филозофирам дека Циц треба да ви изгради Прометеј без/со гаќи наместо асални сообраќајници за да не ви гинат децата секој втор ден? Не и нема ни да ме видиш.
Кога не се разбирам во нешто јас си ќутам и не прераскажувам чаршиско-партиски муабети (а очигледно не живеам во Куманово и не ги знам проблемите што те мачат секој ден).

ПС. Пред да почнеш да ми лепиш партиски етикети да се изјаснам дека Циц го сметам за еден од најмалку способните градоначалници во државава

Поентата со таа зграда што ја постирав ми е, се гради во духот на времето.Зградите од Вајтхол што ги прати Caffè се правени во 19век затоа се такви, додека театарот е правен во 60тите години, затоа е правен во бруталистички стил.Модерните згради што се градат во Лондон, не се брутализам, а уште помалку се барок.
Ова што се случува во Скопје 2014 е НАМЕТНАТО ЛУДИЛО, незнам како луѓево веќе еднаш не го сватат тоа.
Ево една фотка од театарот навечер и една фотка од Tate modern, да видите како може комунизам да се вклопи со 21век.Ама што знаат тие, барок е ИН брад!
national-theatre_1.jpg

Tate_modern_london_2001_02.jpg

Ако не те мрзи, закачи за @ c i t r o едно сличе, како изгледа Тејт модерн внатре?

Проектот СКОПЈЕ 2014 е СУПЕР и центарот на Скопје бар почнува да заличува на метропола.

Критиките на СКОПЈЕ2014 се чисто политички, од политички определени опозиционери и нивни поддржувачи, зошто нивните партии додека беа на власт ништо не направија.

Е сега им сметало што Скопје се оплеменува со неокласична архитектура и изгледа убаво и урбано, а демек им било поубаво кога делот од старата автобуска станица до МРТ беше екстра големо јавно ВЦ, руинирано централно подрачје од 1963 г. со изљупени тротоари и земја на секој чекор од која изникнуваше плевел и разни неискосени треви и трња, кога се пасеа таму коњи и се` мирисаше на измет и урина.

Не можам да се изначудам како некои прозвани архитекти и историчари на уметност го критикуваат “барокот“ на СКОПЈЕ2014, а не можат да распознаат дека тука нема барок туку неокласицизам, што јасно говори колку се стручни и колку држат нивните критики.
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 12:37 ---
Поентата со таа зграда што ја постирав ми е, се гради во духот на времето.

Како да не.

Кон крајот на 20 век и почетокот на 21 век во Дрезден се гради и готика, во Берлин се гради и рококо и барок и неогласицизам, во Виена луксузните нови населби се повеќе неокласицизам и поретко барок.

Проблемот е што го исполитизиравте проектот СК2014.

Проектот СКОПЈЕ 2014 е СУПЕР и центарот на Скопје бар почнува да заличува на метропола.

Критиките на СКОПЈЕ2014 се чисто политички, од политички определени опозиционери и нивни поддржувачи, зошто нивните партии додека беа на власт ништо не направија.

Е сега им сметало што Скопје се оплеменува со неокласична архитектура и изгледа убаво и урбано, а демек им било поубаво кога делот од старата автобуска станица до МРТ беше екстра големо јавно ВЦ, руинирано централно подрачје од 1963 г. со изљупени тротоари и земја на секој чекор од која изникнуваше плевел и разни неискосени треви и трња, кога се пасеа таму коњи и се` мирисаше на измет и урина.

Не можам да се изначудам како некои прозвани архитекти и историчари на уметност го критикуваат “барокот“ на СКОПЈЕ2014, а не можат да распознаат дека тука нема барок туку неокласицизам, што јасно говори колку се стручни и колку држат нивните критики.
--- надополнето: 9 јуни 2013 во 12:37 ---

Како да не.

Кон крајот на 20 век и почетокот на 21 век во Дрезден се гради и готика, во Берлин се гради и рококо и барок и неогласицизам, во Виена луксузните нови населби се повеќе неокласицизам и поретко барок.

Проблемот е што го исполитизиравте проектот СК2014.

Милина да му е на човек кога ќе прочита вакво реално објаснување од аполитичен лик плус и експерт за архитектура.

На 14 јуни ГТЦ ќе се бранел со жив штит закажан претходен протест. Ајде сеа да видиме кој ќе излезе да даде поддршка или сите ќе останеме вака преку комп ова треба ова не треба како најголемите експерти штета што не сме советници во некоја влада...

:D
Види синко Цитро, дали тебе те викале Рон Џереми или Карло Бос у маало затоа што си ја пердашел козата на комшијата е ирелевантно во муабетов.
Релевантно е дека и двата објекта се градени во модернистички стил (прогуглај ако не ми веруваш) и се многу слични по конституција и функционалност. Твој проблем што не можеш да го сфатиш тоа.

Туку, друго сакав да ти кажам. Си ме видел ли ти мене да ти се просеравам на темата за Куманово и да филозофирам дека Циц треба да ви изгради Прометеј без/со гаќи наместо асални сообраќајници за да не ви гинат децата секој втор ден? Не и нема ни да ме видиш.
Кога не се разбирам во нешто јас си ќутам и не прераскажувам чаршиско-партиски муабети (а очигледно не живеам во Куманово и не ги знам проблемите што те мачат секој ден).

ПС. Пред да почнеш да ми лепиш партиски етикети да се изјаснам дека Циц го сметам за еден од најмалку способните градоначалници во државава

Кој колку е способен,не е тема тука.Имаш право да збориш ти за Куманово,али ја имам малце повише право да зборам за Скопје,пошто Скопје е главен град..и мој и твој и на сите,не е само право на тој што продал ниви и трактори и се доселил во Скопје..
Смешен си ми пошто споредуваш два објекта,кои освен во некои линии и во бојата на фасадата,ама баш никакви други допирни точки немаат.Да беше МОБ како норвешкиот објект,ја со пети гол ќе давав и од пети ќе го бранев..арно ама не е ,нити па е сличен.МОБ личи како кокошарник во споредба..за жал МОБ не е нити довршен објект како треба,нити има изградено плато околу него како го личи,нити пак е одржуван..Смешки.. Тоа ти е како ја да земам сега да го бранам Уставниот и да го споредувам со Бољшој театарот во Москва..и двата имаат некоја сличност,столбови имаат,ама се далеку еден од друг и во цена на чинење и историска вредност и секаква..

1280px-Bolshoi_theatre.jpg

ГТЦ е едно од најдобрите дела на еминентниот проф. Живко Поповски, нека го испочитуваат човекот и она што го оставил. ГТЦ е фрекфентна пешачка артерија на градов, објект кој се вклопува во просторот помеѓу река и парк, симбол на постземјотресно Скопје. Освен тоа авторските права на покојниот професор кој ги поседува неговата сопруга не се почитуваат исто како и во случајот со авторските права на објектот на Владата. Барокот не само што ќе го опфати ГТЦ, ќе ги опфати и кулите над него. Ваква глупост и менување на еден објект нема никаде во свет.

Провери ја работата на тие архитекти и историчари на уметност, зад нив стојат проекти, награди и признанија од европски и светски архитекти. Додека за потпишувачите на документи стои партиска книшка.

ГТЦ е едно од најдобрите дела на еминентниот проф. Живко Поповски, нека го испочитуваат човекот и она што го оставил. ГТЦ е фрекфентна пешачка артерија на градов, објект кој се вклопува во просторот помеѓу река и парк, симбол на постземјотресно Скопје. Освен тоа авторските права на покојниот професор кој ги поседува неговата сопруга не се почитуваат исто како и во случајот со авторските права на објектот на Владата. Барокот не само што ќе го опфати ГТЦ, ќе ги опфати и кулите над него. Ваква глупост и менување на еден објект нема никаде во свет.

Ова посебни ми е смешно. Побарав малце по нетот и навистина постојат неокласични висококатници и облакодери.

http://www.richmangalleries.com/Skyscraper Pages/neo-classical skyscrapers.htm

Само тешко дека кулите кај ГТЦ ќе личат на нешто така преправени.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom