- Член од
- 21 октомври 2009
- Мислења
- 1.534
- Поени од реакции
- 2.418
Јас сум за прво СК да се среди „налицка“ па потоа да се среди ифрастуктурата и поврзаност на внатрешноста со СК. СК сакале или не е слика на МКД. Од тоа нема бегање. Прилеп мене ми изгледа доста среден овие неколку години. Штип, Струмица, Гевгелија исто. Треба малку реални да бидете тоа се сепак мали градчиња и мислам дека е соодветно инвестирано во нив. Тоа што таму никој неќе да инвестира и отвори работни места е затоа што се мали. Нема ни доволно едуцирана работна сила за нешто поголемо ниту пазар.
за жал така размислува и Владата. Само има еден проблем. Бројот на Македонци во сите градови (освен Скопје) се намалува, а бројот на Албанци, Бугари и Роми ненормално се зголемува. Ти свесно сакаш градовите како Битола и Прилеп да згаснат, проблемот е што и владата се движи во таа насока.
Немањето едуцирана работна сила се решава многу лесно и релативно едноставно. Една брза железница Скопје - Велес - Прилеп - Битола во должина од 140 км. Со тоа едицираната работна маса ќе можи од Скопје до Битола да стаса за помалку од 1 час. Небитно тоа.
Бројот на Бугари во И.Македонија во 2002 бил 2000, а во 2012 биле 70000. Бројот на Албанци се зголемува после Кичево и Струга следни се Куманово и Охрид. А бројот на Македонци се намалува. 400 000 Македоци се иселиле после осамостојувањето. До 2020 уште толку ќе се иселат.
До 2020 единствен македонски град ќе остани само пола Скопје со ваков терк на настаните.
Тоа е вистината. Следниот пат кога ќе дојдиш Македонија , прошетај малку и надвор од едната половина на Скопје.

Трговски центар симбол на еден град,па макар тој град е и Скопје..бедно,очајно би било..едно време се инатеа кога искочи веста за рушење на бараките Чичко Стоилко..почнаа со верзии колку тие бараки биле култни за Скопје
Абре, се шалиш или што???