"Брза Помош" - колку е "брза"?

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Ова што го прочитав во „Точка“ (дај некој нека стави линк) е запрепастатувачко.
Прегазен-повреден или недај боже загинат човек лежи половина час на раскрсницата пред собрание чекаиќи ја ПРВАТА ПОМОШ додека нашата полиција го чува.
А на десет метри е градската хирушка болница.Па нели може мајкуму тие лекари од таму да излезат и пешки со десет чекори да одат до таму и да му помогнат на човекот и дадат ПРВА ПОМОШ. Па ако треба и со количка или носила да го пренесат до болницата.
Ова се случило синоќа околу 21 часот. Таксистот кој го прегазил изгледа избегал.

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Прегазен пешак кај Градска болница: лежел на улица половина час - немало Брза помош

Вечерва околу 21.00 часот веднаш до Градската болница во Скопје, се случи тешка сообраќајна несреќа во која пешак беше прегазен од такси возило.

Очевидците за Точка велат дека брзата помош пристигнала дури половина час по несреќата, иако на 10 метри од местото на несреќата е Градската болница. Набрзо по несреќата полицијата пристигнала на терен, додека брзата помош која дошла од Клинички центар пристигнала дури по половина час.

Сеуште нема информации за состојбата на прегазениот пешак. Наша читателка која живее во близина, вели дека на оваа раскрсница секој втор ден се случува по некоја тешка сообраќајна несреќа.

http://tocka.com.mk/1/96815/pregazen-pesak-kaj-gradska-bolnica-lezel-na-ulica-polovina-cas-nemalo-brza-pomos

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.422
Треба некој да им каже, вработените од градска болница не ѕиркаат преку прозор за твоја информација.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
А на десет метри е градската хирушка болница.Па нели може мајкуму тие лекари од таму да излезат и пешки со десет чекори да одат до таму и да му помогнат на човекот и дадат ПРВА ПОМОШ. Па ако треба и со количка или носила да го пренесат до болницата.
Ова се случило синоќа околу 21 часот. Таксистот кој го прегазил изгледа избегал.
Обратете се за ова кај последните 2-3 министра за здравство кои им забранија на докторите да напуштат работно место и не смеат да мрднат бидејќи е еден доктор дежурен на цела клиника. Убаво пиша Illumious овде. И на крај краева, зошто мислите дека лекарот воопшто видел дека надвор се случува такво нешто, што ако имал пациенти и немал време да гледа низ прозор што се случува надвор?
И зошто ниеднаш не се постави прашањето што правеле луѓето што биле на место на настанот? Си ги држеле мевоите? Што не го кренале човекот кога виделе дека не доаѓа никој и да го однесат во болницата која, нели, е на десет чекори од таму? Што не отишол некој до ургентната служба да побара носилка? Или само докторите се нехумани кога им е забрането да излезат и најверојатно не ни знаеле што се случува, а минувачите кои со закон се обврзани да застанат, применат прва помош и повикаат брза помош не правеле ништо освен терање сеир?

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Тука е во прашање јавната свест, тука треба било кој случаен минувач, пешки или со автомобил да застане да прииде и да се викне брза помош.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Човек лежи полумртов на земја, хах чекај ќе го сликам :vozbud: :facepalm:

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
А што е најтрагично полициско возило седи пола час до човекот .... ја знам дека се глупи цајканиве ама овај на сликава е дебил

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Гледав коментари шо не го кренале и не го однесат. Тетин ми падна од орев и заради тоа што го поместија роднините и комшиите после паѓањето остана инвалид цел живот. Треба стручно медицинско лице да види тоа. Не е тек така работата. За брзата помош, си имам на мене осетено како е. Среќа на крај со врски ме средија иначе не сакаа да ме пипнат иако многу крварев.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Дада, докторите се виновни, а овие што се утепаа од сликање за ексклузивна вест на нивните бедни портали, наместо да помогнат и да извршат притисок на брзата помош се цвекиња за мирисање. Лешинари !!!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.862
Поени од реакции
8.422
А колку реално брзо може да пристигне брза помош?
Дали се запрашале овие што сликаат?
Во целиот тој скопски метеж и половина час би рекол дека е чудо.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
А колку реално брзо може да пристигне брза помош?
Дали се запрашале овие што сликаат?
Во целиот тој скопски метеж и половина час би рекол дека е чудо.
Од Клинички Центар до местово во 21 часот во вторник најмногу 10мин.

Патем наместо да помогнат они сликаат, е неможам да го сфатам тоа. Граѓанска обврска е да застанеш со возилото на повредено лице и да го превезеш до болница, тоа треба да е устав за секој човек! А не да си минат покрај тело на улица, абе страшно што нема да види човек.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
Од Клинички Центар до местово во 21 часот во вторник најмногу 10мин.

Патем наместо да помогнат они сликаат, е неможам да го сфатам тоа. Граѓанска обврска е да застанеш со возилото на повредено лице и да го превезеш до болница, тоа треба да е устав за секој човек! А не да си минат покрај тело на улица, абе страшно што нема да види човек.
Од Клинички до местово има 5 минути со семафори, со ротациони уште помалку...

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Гледав коментари шо не го кренале и не го однесат. Тетин ми падна од орев и заради тоа што го поместија роднините и комшиите после паѓањето остана инвалид цел живот. Треба стручно медицинско лице да види тоа. Не е тек така работата. За брзата помош, си имам на мене осетено како е. Среќа на крај со врски ме средија иначе не сакаа да ме пипнат иако многу крварев.
Така е се согласувам дека не треба повреден човек да се поместува од положбата во која се наоѓа, за да не се направи поголема штета, во случајот како што кажуваш ти останал инвалид. Ама пак градска болница е на 10 метри од раскрсницата. Можело било кое медицинско лице да излезе со носилка и да го внесат човекот внатре за да го прегледа лекар. Значи не мора тоа медицинско лице да е лекар. На некој од порталиве кои ја пренесуваа оваа вест (не се сеќавам на кој беше) прочитав дека брзата помош била викната веднаш од кога се случила несреќата, но и требало 20 или 30 минути да стигне. Зар градска болница нема брза помош? А во брзата помош, колку што јас знам, во тимот мора да има еден лекар. Тој лекар кај бил, спиел? Па требало пола саат да го разбудат за да може да интервенира? Дај не зезајте луѓе. Нема оправдување за вакви нечовечки гестови, ни кај лекарите, ни кај обичните граѓани.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
нели беше забрането на форумов да се пренесуваат вести од Точка.:unsure:
Абре јас ниту точка ниту запирка ти знам,откако почнав само Кајгана да лапам,
но сега по грешка неа прво сум ја пуштил,оти и на прво место ја даваат по ова новото,
па то треба да се забрани бре,види имало и Таратур и трчи Види и некои други.
------------------------------
дајте вест, што стана со човекот и „таксистот“ од кога има дозвола (ако ја има).

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.900
Поени од реакции
11.234
Чудна ситуација, прво и основно како што спомнаа и други погоре голема грешка е случаен минувач да проба да го помести телово на било кој начин поради влошување на состојбата. Кога ја видов сторијава се ставив во ситуација јас да бидам случаен минувач и да го видам телото на сред раскрсница што би направил. Би се доближил да видам дали е во свесна состојба и да викнам брза помош телефонски ОДМА, и да останам на местото додека не дојдат докториве, не гледам дека еден обичен минувач може и треба да стори нешто повеќе од ова. Здравството може да го окривуваме ако стварно им требало пола саат да дојдат... па во најмала рака да викнат луѓе од градска болница не би им требало повеќе од 5 мин пешки да дојдат, ова може да е кикс од случајните минувачи, но може и на дел од лекарските екипи. Да не ме сфатите погрешно имам огромен респект кон медицинската професија, но со погрешно поставено здравство може да се направат грешки. И друго, полицаецов што стои со телово може е од сам почеток тука, може и некој викнал полиција телефонски, така да неможе што друго да направи еден случаен минувач повеќе, ако се доближиш џандаров ќе ти рече се е под контрола не се мешај :)
Главниот акцент паѓа зошто бил потребен толкав период за да дојде лекарската екипа... дали од презафатеност или лоша комуникација итн.

Kajgana Shop

На врв Bottom