Дечко удира дедо

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.027
Поени од реакции
36.812
Баш прееска глеав за ова и како бе никој не отишол да претрча да повика доктори? Ниеден од возачите? Ниеден случаен минувач?

Страшно!

O

Orion.

Гостин
Баш прееска глеав за ова и како бе никој не отишол да претрча да повика доктори? Ниеден од возачите? Ниеден случаен минувач?

Страшно!
Е ајде де, ебани зомби. Сеа ќе се јават пациентиве со образложение дека согласно законот, докторине од Градска не смееле да ја напуштат болницата и покрај фактот што на дваес метра од неа, умира човек.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Е ајде де, ебани зомби. Се ќе се јават пациентиве со образложение дека согласно законот, докторине од Градска не смееле да ја напуштат болницата и покрај фактот што на дваес метра од неа, умира човек.
Кога веќе спомнувате други случки и денеска кај Олимписки беше прегазена жена на пешачки од моторџија кој си избега од местото пишуваше во хроника. За вакви дебили законот е малку.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Е ајде де, ебани зомби. Се ќе се јават пациентиве со образложение дека согласно законот, докторине од Градска не смееле да ја напуштат болницата и покрај фактот што на дваес метра од неа, умира човек.
Pa ne smeat da ja napustat bolnicata. Paramedicinarite samo smeat - da go zemat pacientot i da go odnesat do bolnica kade doktorot kazuva sto sledno. I na filmovi imate, ne ste videle kako uvek lekarot od vlez gi ceka paramedicinarite da ja donesat nosilkata i da kaze sto naredno? Zamisli doktorot sto se grizi za majka ti /tatko ti koi lezat vo bolnica, istrca da pomogne nadvor a u toj moment ne daj boze znaci nekoj od tvoite dobiva infarkt. I sto pravime? Nema da ti ide da go skrsis od kotek lekarot?

Medicinska etika e toa. Imas i na forumov doktori i studenti po medicina, ke ti potvrdat. Plukajte po tie sto ne viknale brza pomos.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.027
Поени од реакции
36.812
Pa ne smeat da ja napustat bolnicata. Paramedicinarite samo smeat - da go zemat pacientot i da go odnesat do bolnica kade doktorot kazuva sto sledno. I na filmovi imate, ne ste videle kako uvek lekarot od vlez gi ceka paramedicinarite da ja donesat nosilkata i da kaze sto naredno? Zamisli doktorot sto se grizi za majka ti /tatko ti koi lezat vo bolnica, istrca da pomogne nadvor a u toj moment ne daj boze znaci nekoj od tvoite dobiva infarkt. I sto pravime? Nema da ti ide da go skrsis od kotek lekarot?

Medicinska etika e toa. Imas i na forumov doktori i studenti po medicina, ke ti potvrdat. Plukajte po tie sto ne viknale brza pomos.
Пеер глеале дека 10 минути нема брза помош па ниеден да земе да го однесе? Го заобиколувале ко лежечи полицаец?

Дефинитивно бедна ситуација ама тоа е, денес никој не глеа никого.

O

Orion.

Гостин
Пеер глеале дека 10 минути нема брза помош па ниеден да земе да го однесе? Го заобиколувале ко лежечи полицаец?

Ко оној клипон од Кина со девојчето што го згази камион. Македонцине се исти кр...
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 01:15 ---

Но доколку нема докторот моментално пациент тогаш би било крано неетички да не го земе повредениот на три чекори од болницата. Плус у таа болница нема само доктори, има сестри, хигиеничари и милион други лица кои можеле да го донесат повредениот во болницата. Исто и минувачите. Абе сачувај боже... Пола саат без помош праат разлика меѓу живот и смрт

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499

drugo e toa dali gledale ili ne ili ne viknale. Toa i jas vikam, krivete gi tie sto ne viknale nikogo a ne doktorite zosto ne izlegle od bolnicata koga vo site drzavi vo svetov ima propisan eticki kodeks da doktorot ne smee da ja napusti bolnicata pa i 100 dusi nadvor da umiraat.
Toj se obvrzal da se grizi za SVOITE pacienti. Vujko moj bese vo Holandija godina dena na rabota vo bolnica i mu rekle duri muabet da ne pravi so nikogo po hodnik osven so SVOITE pacienti. Mnogu raboti na lugevo od strana im izgledaat smesni i banalni ama voopsto ne se.
Ко оној клипон од Кина со девојчето што го згази камион. Македонцине се исти кр...

Но доколку нема докторот моментално пациент тогаш би било крано неетички да не го земе повредениот на три чекори од болницата. Плус у таа болница нема само доктори, има сестри, хигиеничари и милион други лица кои можеле да го донесат повредениот во болницата. Исто и минувачите. Абе сачувај боже... Пола саат без помош праат разлика меѓу живот и смрт
a otkaj znaes deka ako sega nema pacient, deka pak ke nema za dve minuti?
Pak ke kazam, mn raboti vi izgledaat paradoksalni ama posekako doktorite e najlesno da se obvinat.

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
drugo e toa dali gledale ili ne ili ne viknale. Toa i jas vikam, krivete gi tie sto ne viknale nikogo a ne doktorite zosto ne izlegle od bolnicata koga vo site drzavi vo svetov ima propisan eticki kodeks da doktorot ne smee da ja napusti bolnicata pa i 100 dusi nadvor da umiraat.
Toj se obvrzal da se grizi za SVOITE pacienti. Vujko moj bese vo Holandija godina dena na rabota vo bolnica i mu rekle duri muabet da ne pravi so nikogo po hodnik osven so SVOITE pacienti. Mnogu raboti na lugevo od strana im izgledaat smesni i banalni ama voopsto ne se.

a otkaj znaes deka ako sega nema pacient, deka pak ke nema za dve minuti?
Pak ke kazam, mn raboti vi izgledaat paradoksalni ama posekako doktorite e najlesno da se obvinat.

Од толку нови правила и прописи го забораавија она најбитното... заборавија зошто се доктори и што значи да се биде доктор. А тие западни стандарди се срање невидено... колку се арни, се гледа од тоа како луѓе на столици умираат чекајќи ред пред амбуланти или како некој доктор одбил да го прими некој пациент оти немал платено здравствено. Ако ние стигнавме да се огледуваме на нив и да мечтаеме да имаме такво здравство, тогаш сме пропаднале скроз и како луѓе и како држава, ете тоа ќе го кажам.
А тоа шо не смее доктор да излезе надвор од болница по никоја цена.. не е ради правилник, колку што е до свеста и културата што ја имаат тие доктори.
Професијата е таква да он МОРА да помогне на секој човек што ќе дојде кај него... без разлика дали има плави картони, дали плаќа здравствено, дали е на 5 мин од болницата или лежи во ходникот на приемно..

Ќе ти кажам пример... се случува собраќајка пред болница... надвор истрчуваат и доктори и сестри што го виделе настанот, го зимаат настраданиот и во рок од 10 мин е згрижен тој пациент. Значи.. ако на овие од велес не им било тешко да излезат и да реагираат, не гледам причина зошто да не излезат 2 сестри и еден доктор од болница која располага со 1000000 доктори и сестри кои можат да излезат во пресрет.
Само работата е дали се сака да се биде човек и да се помогне.... сите знаеме во скопје докторите какви се и колку од нив уствари знаат што значи да си доктор.. така да ваквото однесување воопшто не ме чуди.
Кога можеа да одбијат среде ноќ трудница со напад на слепо црево и да ја вратат во градот од кај што дошла... затоа што докторот не можел да се расправа сега и со провинцијалци.. јасно е како ден какво ни е здравството и према кои закони се водат докторите... секоја чест на исклучоците.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.785

Точно, ама за тоа не се виновни докторите.
Кој и да бил во Градска да пријави, сигурно го пратиле да го донесе човекот. И сигурно тој им пцуел мајки и шајки, наместо да оди и да го донесе.
А не ме чуди чекање на Брза Помош пола саат. Не дека се тие нешто потресени, ама од друга страна и луѓе (познавам такви) ги викаат за дебилни работи, ситуации кои во никој случај не се итни.

Во секој случај, сите овие што го заобиколуваат, вклучително и возачот што го удрил, се најкриви.
Според закон треба да застанеш ако пред тебе има сообраќајка/повредени лица и да помогнеш.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 04:12 ---

Се согласувам, освен со тоа дека докторот ако нема работа смее да напушти работно место.
Ни под разно не смее.
Во тој момент може да му се слоши на било кој негов пациент, или да примат нов случај.

За хигиеничари, болничари итн, не ми се ни коментира.

Персоналот во болницата е за во болницата.
Наша заедничка обврска е во вакви ситуации да обезбедиме прва помош, ако сме способни нели, и да го пренесеме повредениот до болница, доколку е возможно истото без соодветни помагала.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 04:16 ---
Од толку нови правила и прописи го забораавија она најбитното... заборавија зошто се доктори и што значи да се биде доктор. А тие западни стандарди се срање невидено... колку се арни, се гледа од тоа како луѓе на столици умираат чекајќи ред пред амбуланти или како некој доктор одбил да го прими некој пациент оти немал платено здравствено. Ако ние стигнавме да се огледуваме на нив и да мечтаеме да имаме такво здравство, тогаш сме пропаднале скроз и како луѓе и како држава, ете тоа ќе го кажам.
А тоа шо не смее доктор да излезе надвор од болница по никоја цена.. не е ради правилник, колку што е до свеста и културата што ја имаат тие доктори.
Професијата е таква да он МОРА да помогне на секој човек што ќе дојде кај него... без разлика дали има плави картони, дали плаќа здравствено, дали е на 5 мин од болницата или лежи во ходникот на приемно..

Ќе ти кажам пример... се случува собраќајка пред болница... надвор истрчуваат и доктори и сестри што го виделе настанот, го зимаат настраданиот и во рок од 10 мин е згрижен тој пациент. Значи.. ако на овие од велес не им било тешко да излезат и да реагираат, не гледам причина зошто да не излезат 2 сестри и еден доктор од болница која располага со 1000000 доктори и сестри кои можат да излезат во пресрет.
Само работата е дали се сака да се биде човек и да се помогне.... сите знаеме во скопје докторите какви се и колку од нив уствари знаат што значи да си доктор.. така да ваквото однесување воопшто не ме чуди.
Кога можеа да одбијат среде ноќ трудница со напад на слепо црево и да ја вратат во градот од кај што дошла... затоа што докторот не можел да се расправа сега и со провинцијалци.. јасно е како ден какво ни е здравството и према кои закони се водат докторите... секоја чест на исклучоците.

Не си во право.
Ќе летне од работа и ќе изгуби лиценца ако реши да напушти болница.
Толку, крај.

И во Канада, и во Шведска.

За тие 10 минути чуда можат да се случат во болницата. И се случуваат.
Си видела ти празна болница, некаде пациенти да нема? Или да нема пациенти што чекаат ред?
Јас не сум видела, секаде и секогаш има луѓе, па посебно на Ургентно.

Не е ни морална, ни етичка, ни докторска обврска да зема пациенти сам на своја рака надвор, освен кога не е на должност. Тоа е обврска на Брзата Помош, тоа е моја и тоа е твоја обврска.
Не на докторот.

Еден личен пример.
Имав потреба од хируршки зафат, кој не беше за живот или смрт ситуација, но мораше да се направи во најбрз можен рок.
И така ме примија, во Градска, како итен случај.

Чекав 11 саати пред да ме оперираат, ама пред мене, постојано носеа многу поитни случаеви на операција. И замисли, мојот хирург, во тој момент, да напуштеше болница, да идеше некаде надвор.

На Ургентно одделение, посебно, секогаш има некој кој го ,,составуваат,,.
Настрана од дегенериците што се сликаат додека пациенти офкаат во позадина, но се додека е на должност, не може да напушти.

Не е амбуланта во прашање, болница е, каде што веќе има пациенти кои се борат за живот.

P

PewDiePie

Гостин
И таа верба што ја имав во човештвото ја изгубив кога гледам како младината "иднината" се изживува врз старите луѓе.

Само знам дека никад нема да можат да си ја исперат совеста,и дека кога ќе дојдат на нивни години ќе се најде некој дупло поглуп од нив на тие години и ќе им врати мило за драго,па да ги прашам тогаш како ќе им биде.

BloodyJesus

патенирана чепкалка
Член од
15 февруари 2012
Мислења
1.206
Поени од реакции
1.240
Ај ќе идеме у Београд да го најдеме да го исчукаме :D
Ти овие оркиве дома неможеш да ги истепаш, не па на оние соседите, аии смешки си.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Ти овие оркиве дома неможеш да ги истепаш, не па на оние соседите, аии смешки си.
ти си толку глупав што иронијата у постот не ја пронајде :) , а и од каде ме познаваш па да знаеш дали неможам да ги тепам А ?;)

BloodyJesus

патенирана чепкалка
Член од
15 февруари 2012
Мислења
1.206
Поени од реакции
1.240
ти си толку глупав што иронијата у постот не ја пронајде :) , а и од каде ме познаваш па да знаеш дали неможам да ги тепам А ?;)
:pos:

Член од
24 февруари 2012
Мислења
1.012
Поени од реакции
2.154
Младината отиде одамна во неповрат.Премногу слобода имаат...А родителите?Најголеми виновници...
Ке го прашав дечково како ке изреагираше доколку некој го удри неговиот дедо или баба...Срамота..
Што се случува бре луѓе?Кај отиде почитта кон постарите?Јас не смеам да повишам тон на моја баба или дедо а не пак да играм кунг фу.:tapp:
Многу добра младина браво.Наместо сељаков на сликата да биде пример на негов помал брат или сестра доколку има тој мисли како да се избрука себе си и родителите...

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Сликата е од Белград.
Нема шанси, на бетонската шахта пишува ЛИМАН, ова како во Шутка некаде да е сликано.
Лиман е населба во Нови Сад ;)

Мислам дека е монтажа или билдање рејтинг на фб.Ногата е крената, стариот можда не бил ни удрен.

Kajgana Shop

На врв Bottom