MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
Т
Дали Месото и кожата и коските се створена природа??
Да, се створени и сега ќе ме прашаш: а како можел Исус да биде бог кога имал створена природа, така?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Т
Дали Месото и кожата и коските се створена природа??
Да, се створени и сега ќе ме прашаш: а како можел Исус да биде бог кога имал створена природа, така?
Не бе Гурџи не од пети. Употребив некоја мозочна ганглија.
Да Бог=1 и има тројна природа. Ама ако е омнипотентен тогаш не би имал само три природи туку бесконечно многу. ЈБГ.
Значи не се наога на врвот. Таму на врвот е Q.
до некаде, а ти на тоа ќе ми одговориш дека во створеното тело влегол светиот дух, а јас на тоа ќе те препрашам, ако телото е створено, а во него е светиот дух, на небото е Отецот, каде е синот во моментов??
Лордче, ако употребеше повеќе мозочни ганглии ќе погледнеше во мојот потпис. Тамо стои кој и што е Бог.
Ги задоволува сите постоечки религиозни школи познати на овој свет.
Ејјј. И што правиме ако тоа не ми е доволно.
И пак не одговори зошто го ограничувате бог а истовремено викате дека е омнипотентен.
Три природи не се омнипотентност.
П.С. И го имам видено твојот потпис да те утешам.
И мене не ми е јасно, како простата маса која смета дека е исправно секое злосторство (какво и да е), кога е во име на Исламот, се обидува да ја сфати природата на Господ или пак зборува за милоста божја.
Епа брат ако тоа не ти е доволно на тебе индивидуално, затоа што тој одговор ги задоволува сите постоечки религии, тогаш нешто не е во ред со твоите мозочни ганглии.
Ти одговорив дека е омнипотентен, дека Бог=1 и дека триплата природа има друго значење. Ако не ме читаш, тоа си е твој проблем и најдобро е да не ме прашуваш, бидејки изгледа не сакаш да ги разбереш одговорите, него само сакаш да негираш нешто што не си разбрал.
ПС. Не ме теши, ич не ми е гајле дали си ги видел, а уште помалку дали си ги разбрал.
Ги задоволува сите религии од пред 2к+ години. Тоа е маната на религиите не непредуваат остануваат заглавени у времето.
Јас не негирам дека Бог=1 (според Христијанството) ама таа триплата му го дава ограничувањето. А и овој зборов што го употреби трипла ме потсека на трип. Некој да не трипувал па му изгледало тоа со тројната природа добра идеја.
Одговрите да ги разберам???? Па многу прецизно ти е напишан потписот не може да не се разбере. Али нели секогаш можеш да дадеш и доплнително објаснување.
Gurdjieff pred nekoj den pisav deka i ateizmot i spoznanieto na vistinata od religiskite knigi vodat kon slobodata, i izlez od kafezot, a se razlikuvaat vo nacinot na spoznanie i nacinot na koristenje na blagodetite od slobodata.
Soglasno tvojov post ateizmot spagja vo religii na umot.
Potoa postojat I RELIGII NA SRCETO: Judaizmot, Hristijanstvoto, Islamot, Hunduizmot. Ovie religii deka patot void preku srceto, deka srceto mora da se istopi vo sakaniot, vo Bozestvoto.Vo ovie religii patot e molitvata koj ne analizira; ne se obiduva da bide ispolnet so svesnost ili budnost.
SITE RELIGII vo osnova, vo sustina, vodat kon istata cel. Duri I koga izgledaat sosema sprotivni, tie vodat kon istata cel.
Како застапник на христијанството, тврдам дека ова не се однесува на христијанството. Напротив, христијанството учи дека човековото срце е поизмамливо од сè и дека е страшно болно, така што ако го следиме, само повеќе и повеќе ќе се изгубиме.
„Поизмамливо од сè е срцето и е страшно болно,“ (Еремија 17:9, Библијата)
Исто така Исус поучувал дека:
„„Она што излегува од човекот, тоа го прави нечист, зашто од внатрешноста, од човечкото срце, излегуваат: лоши мисли, разни видови блуд, убиства, кражби, лакомства, лукавства, пакости, разузданост, око лукаво, богохулство, гордост, безумство. Сите тие зла излегуваат од внатре и го прават нечист човекот.”“ (Исус Христос, ев. Марко 7:20-23, Библијата)
Христијанството повикува на будно и разумско трагање по вистината. Најголемата заповед е:
„Љуби Го Господа својот Бог со сето свое срце, со сета своја душа, со сиот свој разум и со сета своја сила’“ (Исус Христос ев. Марко 12:30, Библијата)
Апостол Петар во воведот на своето второ писмо вели:
„Возљубени, ова е веќе второ послание, што ви го пишувам, и во двете го разбудувам, преку напомнување, вашиот чист разум,“ (2 Петрово 3:1, Библијата)
Христијанството не вели така. Исус јасно рекол:
„Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.“ (Исус Христос, ев. Јован 14:6, Библијата)
„Исус и рече: „Јас Сум Воскресението и Животот; кој верува во Мене - и да умре - ќе живее.“ (Исус Христос, ев. Јован 11:25, Библијата)
„Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син.“ (Исус Христос, ев. Јован 3:18, Библијата)
Брат, очигледно е дека не знаеш како функционира човекот.
Во секој случај, ти го поцртав тоа што е прво и најбитно кај монотеистичките религии....а тоа е срцето.
Слепата верба и љубовта се две основни карактеристики, сакал ти тоа да го признаеш или не.
Второто болдирано.
Очигледно не си го сватил. Тука се повику на тоа да се „пробуди“ човекот, а тоа може да го направи само преку интелектот. Затоа и јас на повеќе овде на форумов се обракам со „заспани“. Одамна го тврдам ова, дека голем дел од луѓето се заспани, иако им се отворени очите преку ден.
Колку е во право Чорбаџијата само. Се ова ти што набројуваш овде по форумов и фрлаш чифтиња, во сите рисјански деноминации се вика ЕРЕС. А срцето е мускул и служи за пумпање на крвта.
Ниту да се пробуди некој треба, нит бутур, според ортодоксното рисјанство (тоа ми е најпознато, затоа го споменувам), едноставно е како се влегува во рајот. Преку причест, коленичење, постење. Толку.
Никаде во рисјанството не се бара да медитираш, јоги, курципалци. Нема мистики, ништо.
Е Ѓурѓа бе, атеист на вера да те учи, ццц.