Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Т
Дали Месото и кожата и коските се створена природа??
Да, се створени и сега ќе ме прашаш: а како можел Исус да биде бог кога имал створена природа, така?

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Да, се створени и сега ќе ме прашаш: а како можел Исус да биде бог кога имал створена природа, така?

до некаде, а ти на тоа ќе ми одговориш дека во створеното тело влегол светиот дух, а јас на тоа ќе те препрашам, ако телото е створено, а во него е светиот дух, на небото е Отецот, каде е синот во моментов??

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Не бе Гурџи не од пети. Употребив некоја мозочна ганглија.

Да Бог=1 и има тројна природа. Ама ако е омнипотентен тогаш не би имал само три природи туку бесконечно многу. ЈБГ.
Значи не се наога на врвот. Таму на врвот е Q.
Лордче, ако употребеше повеќе мозочни ганглии ќе погледнеше во мојот потпис. Тамо стои кој и што е Бог.
Ги задоволува сите постоечки религиозни школи познати на овој свет.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
до некаде, а ти на тоа ќе ми одговориш дека во створеното тело влегол светиот дух, а јас на тоа ќе те препрашам, ако телото е створено, а во него е светиот дух, на небото е Отецот, каде е синот во моментов??
1. Во створеното човечко тело не влегол Светиот Дух. туку преку човечкото тело Исусово, Синот Божји се материјализира, прими тело. Така Е вообличен Исус Христос. Синот Божји, Кој Е еден лик, со две природи (и Божествена/нестворена и човечка/створена) и две волји (и Божествена и човечка). Светиот Дух Е животодател, Бог кој оживува, кој дава или зема живот.
2. Отецот Е на Небесата, заедно со Синот (Христос) и со Духот Свет. Отецот и Синот и Духот Свет се неразделни и затоа Ги именуваме со „Света Троица„ и затоа кон Нив се обраќаме како да се еден Бог, а не три одвоени Богови.
3. Истовремено, Бог (Отец, Син, Свет Дух) Е насекаде пристутен, не само на Небесата, туку и во створениов Свет.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Лордче, ако употребеше повеќе мозочни ганглии ќе погледнеше во мојот потпис. Тамо стои кој и што е Бог.
Ги задоволува сите постоечки религиозни школи познати на овој свет.

Ејјј. И што правиме ако тоа не ми е доволно.
И пак не одговори зошто го ограничувате бог а истовремено викате дека е омнипотентен.
Три природи не се омнипотентност.

П.С. И го имам видено твојот потпис да те утешам.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ејјј. И што правиме ако тоа не ми е доволно.
И пак не одговори зошто го ограничувате бог а истовремено викате дека е омнипотентен.
Три природи не се омнипотентност.

П.С. И го имам видено твојот потпис да те утешам.

Епа брат ако тоа не ти е доволно на тебе индивидуално, затоа што тој одговор ги задоволува сите постоечки религии, тогаш нешто не е во ред со твоите мозочни ганглии.

Ти одговорив дека е омнипотентен, дека Бог=1 и дека триплата природа има друго значење. Ако не ме читаш, тоа си е твој проблем и најдобро е да не ме прашуваш, бидејки изгледа не сакаш да ги разбереш одговорите, него само сакаш да негираш нешто што не си разбрал.

ПС. Не ме теши, ич не ми е гајле дали си ги видел, а уште помалку дали си ги разбрал.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
И мене не ми е јасно, како простата маса која смета дека е исправно секое злосторство (какво и да е), кога е во име на Исламот, се обидува да ја сфати природата на Господ или пак зборува за милоста божја.
Berik,preprajsija porakata. Ne mi se veruva,go nemas spomnto smiljkvskoto ezero vo tvojov kmentar !!!!

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Епа брат ако тоа не ти е доволно на тебе индивидуално, затоа што тој одговор ги задоволува сите постоечки религии, тогаш нешто не е во ред со твоите мозочни ганглии.

Ти одговорив дека е омнипотентен, дека Бог=1 и дека триплата природа има друго значење. Ако не ме читаш, тоа си е твој проблем и најдобро е да не ме прашуваш, бидејки изгледа не сакаш да ги разбереш одговорите, него само сакаш да негираш нешто што не си разбрал.

ПС. Не ме теши, ич не ми е гајле дали си ги видел, а уште помалку дали си ги разбрал.

Ги задоволува сите религии од пред 2к+ години. Тоа е маната на религиите не непредуваат остануваат заглавени у времето.

Јас не негирам дека Бог=1 (според Христијанството) ама таа триплата му го дава ограничувањето. А и овој зборов што го употреби трипла ме потсека на трип. Некој да не трипувал па му изгледало тоа со тројната природа добра идеја.

Одговрите да ги разберам???? Па многу прецизно ти е напишан потписот не може да не се разбере. Али нели секогаш можеш да дадеш и доплнително објаснување.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ги задоволува сите религии од пред 2к+ години. Тоа е маната на религиите не непредуваат остануваат заглавени у времето.

Јас не негирам дека Бог=1 (според Христијанството) ама таа триплата му го дава ограничувањето. А и овој зборов што го употреби трипла ме потсека на трип. Некој да не трипувал па му изгледало тоа со тројната природа добра идеја.

Одговрите да ги разберам???? Па многу прецизно ти е напишан потписот не може да не се разбере. Али нели секогаш можеш да дадеш и доплнително објаснување.
Брат, се што има да се каже околу религиите и околу Бог е напишано пред 2 000 г.
Еве го тој мој одговор на друга тема:
RELIGII NA UMOT I RELIGII NA SRCETO

VISTINATA E EDNA, ali do nea moze da se dojde preku mnogu patista: do vrvot na planinata mozete da stignete na mnogu nacini. Vistinata e edna, ali moe da se izrazi na mnogu nacini.
Dva patista se osnovni.Na vistinata I se pristapuva ili so um, ili so srce. Znaci, vo svetot postojat dva vida na religija – dvete vistiniti, dvete znacajni, ali I dvete sprotivni edna na druga – religija na umot I religija na srceto.

RELIGIJATA NA UMOT veruva deka vistinata se dostiga koga ke ostanes bez misli, koga se otfrla umot. Umot e prepreka; ne-umot ke bide glavna kapija. Budizmot, Djainizmot, Taoizmot – toa se religii na umot. Toa se religii na dlaboka analiza,na
religijska dlaboka svesnost, religii na prosvetluvanje.Toa se religii na meditacijata.Koga Gautama Buda postignal konecna prosvetlenost, sostojba na ne-um, svetot go spoznal patot na analizata; umot e zacaran krug, mandala.Umot ja iskrivuva stvarnosta I mora da se zapre. Umot e falsifikator,iluzionist, proektor na liuzijata; mora da se zapre.Mora da se oslobodite a dopirot so vistinata ke ve oslobodi.Veruvanjeto nema da ve oslobodi; molitvite se sostaveni od zborovi, um , misli a religijata e iskustvo.Isusovoto ucenje e Vedanta I zatoa toj veli:’Vistinata ke ve oslobodi’, a Isus meditiral vo pustinata, a do svoja 29 godina bil ne bil so svoite 12 sledbenici.
Covekot moze da bide duhoven bez nikakov Bog. Buda nikogas ne veruval vo Bog, zboruval deka nema ni dusa, pa opet bil izuzetno duhoven.

Potoa postojat I RELIGII NA SRCETO: Judaizmot, Hristijanstvoto,Islamot, Hunduizmot. Ovie religii deka patot void preku srceto, deka srceto mora da se istopi vo sakaniot, vo Bozestvoto.Vo ovie religii patot e molitvata koj ne analizira; ne se obiduva da bide ispolnet so svesnost ili budnost. Na patot na molitvata, ljubovta, univerzalnata ljubov e celta. Treba da sakate; treba da bidete taka polni so ljubov da egoto treba da se rastvori vo ljubov, da se istopi vo vasata ljubov. ‘Ako ljubov nemam, nisto nemam’. Na patot na molitvata, Bog e nuznost, ali ne e potreben na patot na meditacijata. Ako ste vo dlaboka ljubov kon Bog,vaseto ego isceznuva, a koga go nema egoto doagate do spoznajata sto e vistinata.

SITE RELIGII vo osnova, vo sustina, vodat kon istata cel. Duri I koga izgledaat sosema sprotivni, tie vodat kon istata cel.[/quote]

Останува индувивудуално, секој сам да си го најде патот до Вистината.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Gurdjieff pred nekoj den pisav deka i ateizmot i spoznanieto na vistinata od religiskite knigi vodat kon slobodata, i izlez od kafezot, a se razlikuvaat vo nacinot na spoznanie i nacinot na koristenje na blagodetite od slobodata.

Soglasno tvojov post ateizmot spagja vo religii na umot.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Gurdjieff pred nekoj den pisav deka i ateizmot i spoznanieto na vistinata od religiskite knigi vodat kon slobodata, i izlez od kafezot, a se razlikuvaat vo nacinot na spoznanie i nacinot na koristenje na blagodetite od slobodata.

Soglasno tvojov post ateizmot spagja vo religii na umot.
Малку замерка имам брат...
Правите атеисте не се замаараат со тоа да тражат патишта кои водат до слободата (или будењето).
Тие мислат дека се слободни, а дека религиозните се заспани.
Мене ме нервираат будистичките атеисти кои сметаа дека не се религиозни, а најголеми верници се, само не знаат за тоа.
Е затоа ги нарекувам заспани.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Potoa postojat I RELIGII NA SRCETO: Judaizmot, Hristijanstvoto, Islamot, Hunduizmot. Ovie religii deka patot void preku srceto, deka srceto mora da se istopi vo sakaniot, vo Bozestvoto.Vo ovie religii patot e molitvata koj ne analizira; ne se obiduva da bide ispolnet so svesnost ili budnost.
Како застапник на христијанството, тврдам дека ова не се однесува на христијанството. Напротив, христијанството учи дека човековото срце е поизмамливо од сè и дека е страшно болно, така што ако го следиме, само повеќе и повеќе ќе се изгубиме.

„Поизмамливо од сè е срцето и е страшно болно,“ (Еремија 17:9, Библијата)

Исто така Исус поучувал дека:
„„Она што излегува од човекот, тоа го прави нечист, зашто од внатрешноста, од човечкото срце, излегуваат: лоши мисли, разни видови блуд, убиства, кражби, лакомства, лукавства, пакости, разузданост, око лукаво, богохулство, гордост, безумство. Сите тие зла излегуваат од внатре и го прават нечист човекот.”“ (Исус Христос, ев. Марко 7:20-23, Библијата)

Христијанството повикува на будно и разумско трагање по вистината. Најголемата заповед е:
„Љуби Го Господа својот Бог со сето свое срце, со сета своја душа, со сиот свој разум и со сета своја сила’“ (Исус Христос ев. Марко 12:30, Библијата)

Апостол Петар во воведот на своето второ писмо вели:
„Возљубени, ова е веќе второ послание, што ви го пишувам, и во двете го разбудувам, преку напомнување, вашиот чист разум,“ (2 Петрово 3:1, Библијата)

SITE RELIGII vo osnova, vo sustina, vodat kon istata cel. Duri I koga izgledaat sosema sprotivni, tie vodat kon istata cel.

Христијанството не вели така. Исус јасно рекол:

„Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.“ (Исус Христос, ев. Јован 14:6, Библијата)

„Исус и рече: „Јас Сум Воскресението и Животот; кој верува во Мене - и да умре - ќе живее.“ (Исус Христос, ев. Јован 11:25, Библијата)

„Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син.“ (Исус Христос, ев. Јован 3:18, Библијата)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како застапник на христијанството, тврдам дека ова не се однесува на христијанството. Напротив, христијанството учи дека човековото срце е поизмамливо од сè и дека е страшно болно, така што ако го следиме, само повеќе и повеќе ќе се изгубиме.

„Поизмамливо од сè е срцето и е страшно болно,“ (Еремија 17:9, Библијата)

Исто така Исус поучувал дека:
„„Она што излегува од човекот, тоа го прави нечист, зашто од внатрешноста, од човечкото срце, излегуваат: лоши мисли, разни видови блуд, убиства, кражби, лакомства, лукавства, пакости, разузданост, око лукаво, богохулство, гордост, безумство. Сите тие зла излегуваат од внатре и го прават нечист човекот.”“ (Исус Христос, ев. Марко 7:20-23, Библијата)

Христијанството повикува на будно и разумско трагање по вистината. Најголемата заповед е:
Љуби Го Господа својот Бог со сето свое срце, со сета своја душа, со сиот свој разум и со сета своја сила’“ (Исус Христос ев. Марко 12:30, Библијата)

Апостол Петар во воведот на своето второ писмо вели:
„Возљубени, ова е веќе второ послание, што ви го пишувам, и во двете го разбудувам, преку напомнување, вашиот чист разум,“ (2 Петрово 3:1, Библијата)

Христијанството не вели така. Исус јасно рекол:

„Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.“ (Исус Христос, ев. Јован 14:6, Библијата)

„Исус и рече: „Јас Сум Воскресението и Животот; кој верува во Мене - и да умре - ќе живее.“ (Исус Христос, ев. Јован 11:25, Библијата)

„Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син.“ (Исус Христос, ев. Јован 3:18, Библијата)

Брат, очигледно е дека не знаеш како функционира човекот.
Во секој случај, ти го поцртав тоа што е прво и најбитно кај монотеистичките религии....а тоа е срцето.
Слепата верба и љубовта се две основни карактеристики, сакал ти тоа да го признаеш или не.

Второто болдирано.
Очигледно не си го сватил. Тука се повику на тоа да се „пробуди“ човекот, а тоа може да го направи само преку интелектот. Затоа и јас на повеќе овде на форумов се обракам со „заспани“. Одамна го тврдам ова, дека голем дел од луѓето се заспани, иако им се отворени очите преку ден.

W

Werther

Гостин
Брат, очигледно е дека не знаеш како функционира човекот.
Во секој случај, ти го поцртав тоа што е прво и најбитно кај монотеистичките религии....а тоа е срцето.
Слепата верба и љубовта се две основни карактеристики, сакал ти тоа да го признаеш или не.

Второто болдирано.
Очигледно не си го сватил. Тука се повику на тоа да се „пробуди“ човекот, а тоа може да го направи само преку интелектот. Затоа и јас на повеќе овде на форумов се обракам со „заспани“. Одамна го тврдам ова, дека голем дел од луѓето се заспани, иако им се отворени очите преку ден.
Колку е во право Чорбаџијата само. Се ова ти што набројуваш овде по форумов и фрлаш чифтиња, во сите рисјански деноминации се вика ЕРЕС. А срцето е мускул и служи за пумпање на крвта.

Ниту да се пробуди некој треба, нит бутур, според ортодоксното рисјанство (тоа ми е најпознато, затоа го споменувам), едноставно е како се влегува во рајот. Преку причест, коленичење, постење. Толку.
Никаде во рисјанството не се бара да медитираш, јоги, курципалци. Нема мистики, ништо.

Е Ѓурѓа бе, атеист на вера да те учи, ццц.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Колку е во право Чорбаџијата само. Се ова ти што набројуваш овде по форумов и фрлаш чифтиња, во сите рисјански деноминации се вика ЕРЕС. А срцето е мускул и служи за пумпање на крвта.

Ниту да се пробуди некој треба, нит бутур, според ортодоксното рисјанство (тоа ми е најпознато, затоа го споменувам), едноставно е како се влегува во рајот. Преку причест, коленичење, постење. Толку.
Никаде во рисјанството не се бара да медитираш, јоги, курципалци. Нема мистики, ништо.

Е Ѓурѓа бе, атеист на вера да те учи, ццц.
Јаврија, абе во мојот предходен пост е објаснето кој требе да медитира а кој требе да коленичи и да пости.
Срцето е мускул од медицинска гледна точка, тука ние за друго зборуваме. Не ни очекувам ти да ме разбереш, ти реков и порано...заеби религија, секти, ереси,..оди си на дискотека и гони женски, чак пат прочитај и по некоја книшка. Имаш време да се бавиш со религија и со други глупости. Младоста ќе ти помине во глупости и после цел живот ќе се каеш. Ни Бог нема да ти го прости тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom