Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кога кажувам религии, мислам и на стари (египетски, грчки итн) и нови (христијани, муслимани). Постои центарот од којшто сите тие се дојдени, заедно со ангели, духови (spirits mislam, ne ghost) на шуми, води итн итн....сите битија на нашава планета не се оној апсолутен што го трубат наоколу и покушаваат да го наметнат. Апсолутниот нема љубомора, завист, интерес, казни и награди.
Ај објасни малку ова болдираново за да те разберам.
Мислам дека знам кај сакаш да стигнеш, али подобро е да објасниш за да нема недоразбирање.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Оти?...кои други Богови ти знаеш надвор од религијата?
Има деистички концепт на Бог тој е арелигиозен Almala ми изгледа на тој дека мисли. Јас се сомневам длабоко и во тој Бог ама ај тешко е да се негира тој концепнт на Бог. Или во пракса сум агностик во прашање на Деизмот а чиста атеист кога е прашање на религиозните концепти на бог.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ај објасни малку ова болдираново за да те разберам.
Мислам дека знам кај сакаш да стигнеш, али подобро е да објасниш за да нема недоразбирање.
Мислев на спиритуалните битија, посебно на Јахве, Алах и сите други племенски врховни богови како Зевс и слично. Ниеден од нив не е оној центар од кој се е создадено. Имаат превише човечки особини. Сеа, дали се створени од луѓе што превише им се молеле и обраќале или од тој центар што го нарекувам - не знам.
Група луѓе кога заеднички мисли и делува на исти начин и кон исто суштество (пример Јахве), создава групен ум, па егрегоре и можно е да се вдахнови тоа со интелегенција и индивидуално да постои.

Член од
1 јуни 2013
Мислења
23
Поени од реакции
29
Тоа е твој проблем, не е ова експеримент, а и јас не сум физичарка да докажувам... Доволно е тоа што јас сум го почувствувала, што кога се молам добивам помош и што искрено верувам... Едноставно бог е на секаде околу нас...

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Мислев на спиритуалните битија, посебно на Јахве, Алах и сите други племенски врховни богови како Зевс и слично. Ниеден од нив не е оној центар од кој се е создадено. Имаат превише човечки особини. Сеа, дали се створени од луѓе што превише им се молеле и обраќале или од тој центар што го нарекувам - не знам.
Група луѓе кога заеднички мисли и делува на исти начин и кон исто суштество (пример Јахве), создава групен ум, па егрегоре и можно е да се вдахнови тоа со интелегенција и индивидуално да постои.
Можеби вируелно да постои и да има одредена интелегенција која ке биде одсјај од колективното разбирање на "богот". Егрегоре можно е, дури и веројатно. Но тоа божество би било производ на човечкиот ум, бог зависен и создаден од човекот.
Oh wait ......:icon_mrgr:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Има деистички концепт на Бог тој е арелигиозен Almala ми изгледа на тој дека мисли. Јас се сомневам длабоко и во тој Бог ама ај тешко е да се негира тој концепнт на Бог. Или во пракса сум агностик во прашање на Деизмот а чиста атеист кога е прашање на религиозните концепти на бог.
Остави секој да си каже што мисли.
Ти само можеш да разбереш или да не разбереш тоа што другиот мисли.

Затоа, не кажувај никогаш другиот што мисли.

D

Daedalus

Гостин
Ти практично веруваш во концептот на тоа дека ако повеќе луѓе веруваат во нешто, може да го создадат истото со помош на своите мисли?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ти практично веруваш во концептот на тоа дека ако повеќе луѓе веруваат во нешто, може да го создадат истото со помош на своите мисли?

Да. Исто и со пеколот...за мене не постои, ама за оние кои веруваат у него и те како постои. И сигурна сум дека створиле такво место негде.

Можеби вируелно да постои и да има одредена интелегенција која ке биде одсјај од колективното разбирање на "богот". Егрегоре можно е, дури и веројатно. Но тоа божество би било производ на човечкиот ум, бог зависен и создаден од човекот.
Oh wait ......:icon_mrgr:

;) Хаха кажи, а?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Егрегоре подразбира психичко, не физичко создавање.
--- надополнето: 2 јуни 2013 во 14:54 ---
;) Хаха кажи, а?
Да бе да кажам, па да ми тропне на врата Шпанската инквизиција.:LOL:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Егрегоре подразбира психичко, не физичко создавање.
--- надополнето: 2 јуни 2013 во 14:54 ---

Да бе да кажам, па да ми тропне на врата Шпанската инквизиција.:LOL:
Физичко сигурно не е....а можно е нешто да се манифестира ала Де Сикрет, ќе ја спомнам книгата колку и да ја мрзам.

Хахааа па пратија во Шпанија егзорцисти...населението било ептен опседнато со демони деновиве...не иди да не те седнат и тебе. :P

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Тоа е твој проблем, не е ова експеримент, а и јас не сум физичарка да докажувам... Доволно е тоа што јас сум го почувствувала, што кога се молам добивам помош и што искрено верувам... Едноставно бог е на секаде околу нас...
Нема логика ама...така си почуствувала. Јас чуствувам многу нешта што немаат логика ама знам што е само во мене а што е надвор окулу нас. Убаво е да се чуствуваш убаво...би сакал и јас да добивам што сакам со помош на моите мисли ама...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Мислам дека мешаш поими. Човечката Воља и Божјата Воља не е исто. Божјото битие и човечкото битие во универзалната скала нема никогаш да се допрат.

Околу човечките особини..
Јахве има човечки особини само во христијанството.
Алах во исламот нема човечки особини.

Околу групниот ум....
Ни на сон не си сонувала дека зависи од движењето на планетите.
Човекот како индивидуа е многу ниско на скалата, затоа тоа движење на планетите може да влијае само на колективот.
Индивидуално може да се побегне од колективното мислење, мегутоа потребни се одредени услови за тоа.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Мислам дека мешаш поими. Човечката Воља и Божјата Воља не е исто. Божјото битие и човечкото битие во универзалната скала нема никогаш да се допрат.
Па се сложувам...не знам како виде во мојот пост било што што не е ова што го напиша. До некаде....јас имам дел од божјото битие и дел од божјата воља.

Околу човечките особини..
Јахве има човечки особини само во христијанството.
Алах во исламот нема човечки особини.
Законите не се дадени од Алах...Габриел е тој што комуницирал...така е кажано. И од кај да знаеме дали навистина бил тој Архангел, а не некој Џин(и) или било кое друго битие што се преправал? Закони давани како племето да живее и да опстои....не е тоа од оној центар, пошто тој не е засегнат уопште.

Околу групниот ум....
Ни на сон не си сонувала дека зависи од движењето на планетите.
Човекот како индивидуа е многу ниско на скалата, затоа тоа движење на планетите може да влијае само на колективот.
Индивидуално може да се побегне од колективното мислење, мегутоа потребни се одредени услови за тоа.
Јас не мислев да навлегувам кон тоа. Јас само кажав дека егрегоре е многу возможне да се створи и да "оживее" и да има свој ум, своја воља, своја интелегенција. Следејќи го ова, верувам дека многу помали или поголеми богови и божици се створени на ваков начин....нормално, не сите.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас не мислев да навлегувам кон тоа. Јас само кажав дека егрегоре е многу возможне да се створи и да "оживее" и да има свој ум, своја воља, своја интелегенција. Следејќи го ова, верувам дека многу помали или поголеми богови и божици се створени на ваков начин....нормално, не сите.

Се задржуваш само на имагинацијата (фантазијата). Таа е само една од 5 те функции на мозокот. Токму и тоа е проблемот кај многу од лугето.Многу од нив даваат преголемо значење на оваа функција, дури и цел живот поминуваат под нејзино влијание. Јас таквите ги нарекувам заспани.
Поимот Бог нема врска со фантазијата, тоа е човековата реалност. Голем дел од лугето му даваат погрешни квалитети на овој поим, токму поради тоа што најголем дел од животот го поминуваат под влијание на оваа мозочна функција.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Се задржуваш само на имагинацијата (фантазијата). Таа е само една од 5 те функции на мозокот. Токму и тоа е проблемот кај многу од лугето.Многу од нив даваат преголемо значење на оваа функција, дури и цел живот поминуваат под нејзино влијание. Јас таквите ги нарекувам заспани.
Поимот Бог нема врска со фантазијата, тоа е човековата реалност. Голем дел од лугето му даваат погрешни квалитети на овој поим, токму поради тоа што најголем дел од животот го поминуваат под влијание на оваа мозочна функција.

Не би рекла дека е имагинација. Тоа е реалност за мене. Исто така и дека бог е насекаде - во мене, во каменот, во воздухот и секое физичко и нефизичко битие. Можеби ти не го разбираш поимот егрегоре добро. Егрегоре нема врска со архетипови и колективен ум. Тука не значи дека ги ставам само религиозните луѓе, кои ете по твое, би живееле заспани и под влијание на колективниот ум. Има групи што не се заспани (по твое)и знаат да го креираат тоа со намера за креирање.

Мислам дека поимите ми ги мешаш и не ме разбирап исто како и со Стефус.

Kajgana Shop

На врв Bottom