Маратонски vs. континуиран начин на гледање серии

• Креатор на темата Креатор на темата џимеј
  • Време на започнување Време на започнување
Па ако има материјал ( мерен во сезони) и ако те привлече серијата тешко да не ропаш со поголем интензитет. Ептен треба да имаш јака самоконтрола да гледаш по една епизода на ден , и да си уште во 1ва сезона , а веќе оди 4та сезона од серијата.

Јас во принцип гледам по 6 епизоди наеднаш од серија -комедија 6*20мин = 2 саата или 3 епизоди од друг жанр 3*45 = 2саата и некоја минута . Значи гледам изгубеното време да е како да сум изгледал еден игран филм.

А пред 10 дена конечно открив како се прави плејлиста на бс плеер . Сега сум раат. :pos: Repeat off - опцијата исклучете си ја сите што се чудите зошто автоматски не оди на следна сезона кога ќе наредите на плејлистата 4-5 епизодички. Пресреќен бев кога открив :pos:

Да , БС плеер закон ! Дека сам дава 100 преводи за даунлоуд.

4-5 epizodi maksimum gledam dnevno i toa sitcom a od ovie dolgive 2 preku sila.

ubavinata na gledanje maratonski e vo toa sto...vlagas vo serijata i ne izlagas....dur ne ja izgledas...vaka od epizoda vo epizoda se gubi custvoto...

Зависи серијата, а зависи и тоа како ќе заврши одредена епизода.

Само призок брејк ја иам изгледано маратонски, прва сезона за 2 дена.

Једино Лост ми беше супер гледањето епизода до епизода, добро првите 4 си ги изгледав од одма откако ми скурчи од А1. Но после тоа беше стварно интересно цела недела со теории и прашања и што уште не. Не можев да дочекам да дојде вторник(ако не се лажам) за да ја изгледам новата епизода, додека низ целата недела можеби и по 3,4 би ја изгледал старата. Тоа беа времиња :(.
Иначе за ситком сакам да си ги глеам од еднаш, скоро пола сезона на ден. Така многу по ефективно ми изгледа и позабавно одколку со одолговлекување.

Кај спомнавте Prison Break, тоа беше најбрзо можно гледање на серија некоја, кое лудило ме фати кога завршив со прва па морав да трчам кај братучед ми кој имаше повеќе интернет за симнување да ги симнам и другите, ептен ме фати криза додека чекав од прва до втора да ја изгледам, по тоа памтам дека најнестрплив сум бил тогаш кога се во прашање серии:pos: ама бар се исплати:cuc:

Не верувам дека постои човек на кој Prison Break не му била како дрога (in b4 psyside како кења дека паднала на квалитет у 3та и 4та сезона, што е делумно точно ама не е моментална тема на расправање). Којзнае какво патење било да се чека по 1 недела.
Иначе за мене маратонско гледање е многу боље, највеќе затоа што така мислам дека повеќе памтам од серијата. Епизода по епизода некако заборавам... барем кај мене е така. Ама па и не можам да издржам да не глеам... плус мора да се дискутира на форум епизода по епизода, поинтересно е :D

Кај мене највеќе зависи од самата серија. Ако ме заинтересира превише, ако почнам превише да ја мозгам нема теоретски шанси да ја чекам, едноставно неможам, ко џанкер сум и барам уште и уште, и не престанувам дур не ја изгледам цела. Пример за вакви се ББ, ГоТ, Лост и уште многу други.
Од друга страна има голем број на серии кои ме првлечат да ги гледам ама неможам повеќе од една епизода, ми досадува, а кога не гледам ја барам да ја гледам, па неа ја гледам континуирано, пример за вакви серии се СФУ, Ханибал и ред други.
Така да, за мене можам да кажам дека генерално практикувам маратонски, и поубаво ми е, али гледам и контуниарно. 60-40 е соодносот помеѓу овие два начина.

Мислам дека контиуниран начин на гледање серии е подобар но, кога симнувам од нет, секогаш гледам маратонски. Симнувам цела сезона и ако е од кратките епизоди (20 минути) сум завршувал со сезона и за 1 ден. Последен пример е 2ипол мажи 9та и 10та сезона.

Исто така и Френдс (по 4ти пат), 10 сезони ги изгледав за помалку од 3 недели. Некако, ненаситен сум :)

П.С. Многу зависи и слободното време.

Prison Break ја хардкор кризирав, до 7 сабајле гледање, пакување цедињата, слушаки од мобилен се фаќаа на компјутерите, и во школо гледање!

Преферирам маратонски да ги цепам.Како поштено и влегов тогаш на Lost око не ми трепна,ја изгледав буквално во еден здив, и не жалам.Инаку има серии што ги пратам епизода по епизода, но така ми се губи убавината на серијата.Обично заборавам што се случило во претходната епизода, заборавам многу детали,случки едноставно те дистанцира периодот чекајќи нова епизода.Можеби за The Big Bang Theory е најидеално да се прати континуирано,пушташ мозок на пасење и не се замараш што и како се случило 2-3 епизоди наназад :D

Ако е излезена целата сезона а јас тогаш дознавам за серијата тогаш маратонски, а ако чекам некоја серија да заврши сезоната па да ја гледам маратонски, нема шанси да издржам да чекам. :D

Зависи од серијата. Ако е стара и сега треба да ја гледам, секако дека маратонски ја гледам. Ако ја фатам од почеток па тогаш нема шанси да чекам да заврши сезоната па после да ја гледам.

Сепак, некако повеќе преферирам маратонски затоа што си сконцентриран само на таа серија, и повеќе ствари приметуваш. Вака кога чекаш по една недела за епизода ептен долго некако се фаќа. Баш пред некој месец ми се фатија по минимум две епизоди на ден да ми излагаат, и во една недела кога ќе изгледаш 10+ нови епизоди од различни серии, незнаеш што каде се случило. Затоа на почетокот на третава сезона ГОТ секогаш по два пати гледав, еднаш кога ќе излезе и пак пред да излезе следната епизода.

За Prison Break највеќе забегав. Почнав да ја гледам додека излагаше последната сезона. И ги изгледав сите епизоди за една недела за после да чекам уште една недела за нова епизода. Е тогаш стварно кризирав додека чекав, пак гледав стари епизоди за да можам да издржам :D
После од кога заврши уште 5-6 пати ја имам изгледано маратонски цела, а само првата сезона може веќе 10 пати ја имам изгледано. Добро што пишувам тука па ми текна сега дека одамна не сум гледал, ќе треба пак во скоро време :icon_lol:

Дефинитивно преферирам континуирано гледање на серии. Чекањето недела по недела прави само да губам интерес за серијата.
Последен пример за тоа е Spartacus, ептен ми се допадна и ја изгледав многу брзо, се до епизода 5 од сезона 4 - толку епизоди имаше излезено. После тоа недела по недела ги спуштав епизодите ама некако не ми се седнуваше да гледам. И еве уште ми седат неизгледани.

Дефинитивно преферирам континуирано гледање на серии. Чекањето недела по недела прави само да губам интерес за серијата.
Последен пример за тоа е Spartacus, ептен ми се допадна и ја изгледав многу брзо, се до епизода 5 од сезона 4 - толку епизоди имаше излезено. После тоа недела по недела ги спуштав епизодите ама некако не ми се седнуваше да гледам. И еве уште ми седат неизгледани.

Мислиш маратонски? :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom