Предлог за филм со кратка рецензија

• Креатор на темата Креатор на темата VeGaS
  • Време на започнување Време на започнување
Pride and glory (2008)
Pride.and.Glory.DVDRip.XViD-KiNGS.jpg

Cликава :icon_lol:

Импресиониран (како и секогаш) од актерите, највеќе од Едуард Норт`н, добар филм и приказна за корумпираноста ја полицијата и како алчноста го променува човекот. Не го очекував крајот, ме изненади малце.
Огромна препорака за гледање.

-----

Повекето филмови кои ти си ги препорачал ми се допаднале многу,но не е случај и со овој.Глумата беше феноменална (како и во секој филм на Едвард Нортон),но дали дека премногу очекував од филмот некако нешто ми фалеше во овој...моја оценка 5/10

Kiss Kiss Bang Bang

kiss_kiss_bang_bang.jpg

Трилер, Комедија, Акција

Главни улоги: Robert Downey Jr. , Val Kilmer

Мистериозно убиство здружува приватен детектив, неуспешна актерка и ситен арамија кој се преправа дека е актер, (преведено од имдб :) )

9/10.

Филмовиве се малку постари, али кој ги нема гледано мора да го направи тоа. Ветувам дека ќе ви се допаднат и ќе ве пресмеат.
The whole nine yards (знае некој што значи фразава?)

Приказната е за еден забар на кој животот му е пропаст. Веднаш до неговата куќа ќе се досели платен убиец кој штотуку излегол од затвор. Тука почнуваат комичните моменти. Филмов коилку и пати да го гледам, нема да ми стане досаден

Analyze this

И овој фил, како и претходниот, има плејада од одлични актери.
Мафијаш има проблеми и со надеж дека ќе ги реши, оди на психијатар. Психијатарот е уплашен и не смее да му се спротивстави за било што. А останатите мафијаши, пак не се пресреќни што нивниот колега ги кажува нивните тајни на тотален странец.
Одлична комедија

affiche-Armin-2007-1.jpg

"Армин " e хрватско-босанско-германски филм кој зборува за типична балканска тематика во поствоениот период...Сценариото не е нешто посебно ама затоа приказната е одлично избрана и модифицирана со глумците и ликовите...Во последниве неколку години се појавуваат многу вакви филмови од балканот претежно но во секој од нив се обработува друга тематика ...

Собра неколку награди на повеќе фестивали по Европа во 2007-мата година, а јас го глеав пред некој ден на ХТВ и можам да кажам дека му фали само малце повеќе музика која во отсуство на дијалози може ќе се вклопеше во приказната за младото момче на кое гордоста му е пред се во животот...

A MUST SEE!

Рецензиите зборуваат наместо мене, Апо и ИоСоно доволно кажаа, ремек дела.

Apokalipto напиша:
Gran Torino

Немам зборови... прекрасна драма која мора да се гледа едноставно а MUST SEE филм, еден од оние ретко убаво склопени филмови со приказна, содржина и глума, чиста 10ка за филмов оценката нека ви биде рецензија за гледање на истиот.

и

IOsonoINTERISTA напиша:
b.gif

Slumdog Millionaire (2008)

Е ова е филм! И време беше да се види нешто што навистина е добро.

Животот на сиромашниот и необразован Џамал кој се бори да стане Милионер на познатиот квиз, при што е обвинет за лажење и измачуван во една полициска станица во Бомбај. Вистинска и страшна животна приказна исполнета со беда, мизерија, несреќа, болка, страдање... и љубов!

„Џамал Малик е на едно прашање од можноста да стане милионер. Како му успеа?

А. Со измама
Б. Имаше среќа
Ц. Тој е генијалец
Д. Така било пишано

Не пропуштајте. Од мене, чисти 10/10. Ремек - дело.

Филмовиве се малку постари, али кој ги нема гледано мора да го направи тоа. Ветувам дека ќе ви се допаднат и ќе ве пресмеат.
The whole nine yards (знае некој што значи фразава?)

Приказната е за еден забар на кој животот му е пропаст. Веднаш до неговата куќа ќе се досели платен убиец кој штотуку излегол од затвор. Тука почнуваат комичните моменти. Филмов коилку и пати да го гледам, нема да ми стане досаден

Легендарно филмче! Ова е вистинска комедија, ретко интелегентна и со врвни актери. Оние кои го сакаат
b.gif
Matthew Perry и "Friends" (1994) ќе го обожаваат филмов, а исто така би ги препорачал и Three to Tango (1999) и Serving Sara (2002).

Инаку фразата значи нешто како: “Целиот плен“, или “All of it“.

BTW, како препорака, не го гледајте продолжението на филмов The Whole Ten Yards (2004). Не дека е полошо, туку толку е полошо што ќе се чуствувате како да го упропастиле и првиот дел.

Денеска го гледав Wall-E, голема фама околу филмов и таман заслужено, интересни звуци, без многу муабет.. добро сработено во секој случај. Оценката на imdb.com ќе ја поддржам.

wall_eposter.jpg

п.с. Evaaaa :wub:

benjamin-button.jpg
The Curious Case of Benjamin Button

Plot synopsis:

"I was born under unusual circumstances." And so begins ‘The Curious Case of Benjamin Button,’ adapted from the 1920s story by F. Scott Fitzgerald about a man who is born in his eighties and ages backwards: a man, like any of us, who is unable to stop time.

Тамам ќе кажев дека љубовните, романтични филмови не се мој жанр, го гледав овај филм. Дефинитивно не сум фан на романтични филмови со предвидлива содржина, но ова е нешто сосема поразлично и дефинитивно треба да го погледнете. Одлична приказна добро пренесена пропратена со одлична музика и кастинг. Раскажувањето на приказната многу наликува на Прашина од Милчо Манчевски, додека претходен филм кој сигурно го знаете од овај режисер е Fight Club. Приказната се базира на фантастична случка на дете кое се раѓа старо па со време станува наизглед се помлад и помлад. Како дел од прекрасната режија се некулкуте исторски настани, како Прва и Втора Светска војна или поплавата на New Orleans, кој се само парцијално спомнати со што не би и се наштетило на приказната, но придонесуваат во тоа да не уверат во нејзината веродостоност. Оцена: 9/10

defiance-tsrposter-big.jpg

Three Jewish brothers escape from Nazi-occupied Poland into the Belarussian forest, where they join Russian resistance fighters and endeavor to build a village in order to protect themselves and others in danger.

Одличен филм, само што го догледав и ме фасцинираше. Моја оценка 10/10. Прекрасен филм...

Legend Of Ip Man
YipMan2008.jpg

Ip Man is adapted from the life story of Ip Man, the grand master of the Wing Chun style of kung fu and sifu (master) of legendary kung fu superstar Bruce Lee. This movie will be the first important record of the master's life. Ip's persistent devotion to Wing Chun is a classic example of the love and respect shown to wushu and the freedom and spirit it represents. Ip Man is a concept, a spirit, a way of thinking - and it represent a new peak in Hong Kong's wushu movies.Ајде нешто и од мене дури се свежи импресиите.Овој филм е нешто освежувачко во овој жанр на филмови со боречки вештини.Нема специјални ефекти летање, глупости,туку чисто сурово нешто.Ме подсетува на филмовите од детството што ги гледав.Иако е филм со многу насилство сепак учи за нешто повеќе од тоа.Тука најсликовито се прикажува како преку боречка вештина се постигнува високо просветлување на духот, и ново ниво на начин на живот.Ip man е реален човек со реални проблеми.Овој биогравски филм направен за него го раскажува периодот на неговиот живот пред и за време на втората светска војна.Гледајте го и уживајте.

The Curious Case of Benjamin Button

Тамам ќе кажев дека љубовните, романтични филмови не се мој жанр, го гледав овај филм. Дефинитивно не сум фан на романтични филмови со предвидлива содржина, но ова е нешто сосема поразлично и дефинитивно треба да го погледнете. Одлична приказна добро пренесена пропратена со одлична музика и кастинг. Раскажувањето на приказната многу наликува на Прашина од Милчо Манчевски, додека претходен филм кој сигурно го знаете од овај режисер е Fight Club. Приказната се базира на фантастична случка на дете кое се раѓа старо па со време станува наизглед се помлад и помлад. Како дел од прекрасната режија се некулкуте исторски настани, како Прва и Втора Светска војна или поплавата на New Orleans, кој се само парцијално спомнати со што не би и се наштетило на приказната, но придонесуваат во тоа да не уверат во нејзината веродостоност. Оцена: 9/10

Раскажувањето наликува, односно комплетно е исто со Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994), во кој исто раскажува Бред Пит, со истиот тон на гласот. Само што во тој филм имаше што да се раскажува. Овде, нараторскиот карактер на филмот беше тотално промашување.

Како случајност, дејството и на спомнатиот филм започна во New Orleans.

Повеќе не пишувам за филмов, имав некоја рецензија овде или во темата "Последен гледан филм."

Reservation Road (2007)

reservationroad1_large.jpg

Филмов не го препорачувам за луѓе со меко срце, малку потсеќа на почетокот на 21 Grams, се работи за сообраќајна несреќа и смртен случај во таа фамилија, со што следи истрага и трагање по убиецот. Интересен расплет и солиден крај. Да, и Joaquin Phoenix совршено се вклопува во улогата. 7/10

Reservation Road (2007)

reservationroad1_large.jpg

Филмов не го препорачувам за луѓе со меко срце, малку потсеќа на почетокот на 21 Grams, се работи за сообраќајна несреќа и смртен случај во таа фамилија, со што следи истрага и трагање по убиецот. Интересен расплет и солиден крај. Да, и Joaquin Phoenix совршено се вклопува во улогата. 7/10

Само што прочитав што напиша, одма го симнав филмов и го гледав. Стварно добар филм, го препорачувам и на луѓе кои сакаат да плачат на филмови ;) Вреди да се гледа

At Beloved Office

Постари филмови ќе предложам.....

Seven_%28movie%29_poster.jpg

"Se7en" е од пред 15 години,го гледав по препорака на професорот по информатика,и не зажалив.
Морган Фримен,Кевин Спејси а особено Бред Пит перфектно глумат
,режисер е Дејвид Финчер (тој го режира и блокбастерот "The Curious Case Of Benjamin Button").
Кој е за крими-трилер преполн со мистерија и исчекување до последен момент,го одбрал вистинскиот филм.Исто така за љубителите на книги да кажам дека филмот ја обработува проблематиката за седумте смртни гревови преставени во "Божествената комедија" на Данте Алигиери.

American-beauty-mov-poster.jpg

Повторно Кевин Спејси во главната улога,како "глава" на семејството.
Оваа настрана драма од 1999 е добитник на пет оскари.Препорачливо е од неа да учат на туѓи грешки татковци во своите 40-ти години на криза.Чувајте го DVDRip фајлот понастрана од очите на другарките на вашата ќерка :vozbud:

Eng-patient-mov-poster.jpg

Ех Ралф...скапоцениот камен во филмската индустрија.Перфектно сценарио базирано на книга,всушност деветте оскари зборуваат доволно за вредноста на оваа воена романтична драма.За мене филмот е 162 минути уметност...ќе ми остане во сеќавање како љубовта зрачи од пациентот кога ќе го бара одговорот на прашањето:
Како се вика вдлабнатинката во подножјето на женскиот врат?:back:

Memoirs_of_a_Geisha_Poster.jpg

Артур Голден претпоставувам дека е презадоволен од филмската адаптација на неговото дело.Секако оние кои не ја прочитале книгата бар нека го изгледаат филмот."Memoirs Of A Geisha" е современ прирачник за new age девојките,како да се однесуваат,како да флертуваат,како да бидат неодоливи...а сепак на крај љубовта и романсата да ги надвладеат,па и тие да се вљубат за ефектот да биде комплетен и единствен.

412px-GhostA.jpg

Носталгично го предложувам ремек-делото.Само се чудам кога поминаа две децении :kesa:.
Не сум голем љубител на фантазии,ама сепак секој што има дух во себе,неможе да биде имун на вакви чувства или на насолзените прекрасни очи на Деми кон крајот на филмот.
Вајари по душа и срце навалете !!!

Angel_eyes_ver1.jpg

Не дека е некоја којзнае каква приказна.Сепак има што да се види и научи од овој филм.Џејмс не зборува премногу во филмот ама според мене глуми за десетка.Лопез ако не за глумата тоа го заслужува за убавината,и секако за една од моите поомилени реплики "Бакни ме каде што никој не ме бакнал",што се случи потоа ѕирнете сами со своите ангелски очи.

The_Pianist_movie.jpg

Оскаровски хит,филм за тоа како брутално постапувале предците на оние кои не победија со десет голови разлика кон оние кои ги победивме со еден гол разлика на Светското ракометно првенство.:pos2:
Сепак не е за смеење и патетично е да се суди откако ќе се прогледа филмот,сега кога во меѓувреме на CNN вртат вести за тоа што им прават оние кои не победија во двата фудбалски натпревари за квалификациите за EURO 2008 на палестинските деца.:nenene:
Се извинувам за спортскиот речник,ако некој се препозна нека го игнорира филмов.

Amadeusmov.jpg

На крај приказната за еден гениј.
Прошетка по неговите најпознати дела,неговиот однос кон татко му,и зависта која провејува кај неговиот "пријател" Антонио Салиери
.Цели 180 минути,ќе ви требаат одмори и многу ред-були за да го догледате,ама тоа ќе се исплати кога ќе ја слушнете заразната гласна насмевка на Моцарт како ви одѕвонува во главата.

Ја завршувам оваа композија од Оскаровци,во очекување на утрешните номинации,поздрав до сите филмски фанови,очекувам ваши критики и мислења за предложените филмови.

Едитирано од модератор: ги означив спојлерите, за Se7en мислам спојлер е и ако глумците се кажат кои се! А и кај Амадеус видов нешто.

Поради фактот што имам околу 100 филма моментално во PC без оние ДВД-а запрашени по полици, не стигам да гледам нешто повеќе во последно време
ама меѓу последните филмчиња го гледав THE HOLIDAY, со Jud Law i Cameron Diaz, мора да признаам дека сум љубител на акции,трилери ама

филмов многу ме расположи и ме држеше цел ден, го препорачувам дефинитивно, плус на сето тоа има прекрасна музичка подлога од легендарниот Hans Zimmer, кој има праено музика за мнооогу филмови меѓу кои и гладијатор

Очекував повеѓе од Pride and Glory:nenene:, a бенџамин батон верувам дека е годинешниот победник за најдобар филм:tv:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom