Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

• Креатор на темата Креатор на темата ThA-BiTcH
  • Време на започнување Време на започнување
После 8-ма недела од бременост одсекогаш постоела таа комисија за одобрување. Се консултирав со мајка ми како било порано. Значи и во времето на комунизмот постоел таков закон, веројатно за да се заштитат и самите гиниколози. Закон постоел ама никој не го има почитувано, значи си абортирале и после 8-ма недела без да одат на комсии.
Разликата, покрај тоа што играат "педерски" и сакаат молчејќи нешто да протнат, што ништо не е ново во оваа тркачка држава, е тоа што во новите измени на овој закон за да абортира жена/девојка е потребна согласност од брачен партнер. Значи, ако сака некоја да абортира мора да оди со таткото на детето за да добие дозвола. Барем по она што јас прочитав, тоа го сфатив. Малку не ми е јасно како ќе оди делот со девојки кои не се во брак или во случаевите каде што постои бременост настаната како последица од силување.

Согласноста ја дава само мајката, инаку докторот треба да ги обавести и мајката и таткото за можните ризици и слично. Како да ги обавести, не е наведено мислам. Но, можеби ставиле глоби за нелично известување.

Дел од проблемот со ова е што кај нас многу чекање има во здравствениот систем, тешко е да се заврши било што.
Жената можеби доцна, на пример во 6тата недела да дознае дека е бремена. Колку време и` преостанува? 2 недели за целата оваа голгота (психичка и физичка):
- Матичен
- гинеколог (чекање, можно и денови)
- гинеколог од клиника (чекање, можно и денови)
- советување со психолози
- 3 дена
- гинеколог посета и потпишување писмена согласност
- абортус.

Што знам, откако читав за македонската пракса при каснувањето од кучиња (како требало да им го донесеш кучето, успут да бараш ветеринари, и како е проблематично дали или не ќе ти дадат анти-рабиес серуми од кои ти зависи животот!), ми е страв да шетам навечер сама. Сега со абортусиве, страв ми е да праам и други работи. (шала)

Согласноста ја дава само мајката, инаку докторот треба да ги обавести и мајката и таткото за можните ризици и слично. Како да ги обавести, не е наведено мислам. Но, можеби ставиле глоби за нелично известување.

Дел од проблемот со ова е што кај нас многу чекање има во здравствениот систем, тешко е да се заврши било што.
Жената можеби доцна, на пример во 6тата недела да дознае дека е бремена. Колку време и` преостанува? 2 недели за целата оваа голгота (психичка и физичка):
- Матичен
- гинеколог (чекање, можно и денови)
- гинеколог од клиника (чекање, можно и денови)
- советување со психолози
- 3 дена
- гинеколог посета и потпишување писмена согласност
- абортус.

Што знам, откако читав за македонската пракса при каснувањето од кучиња (како требало да им го донесеш кучето, успут да бараш ветеринари, и како е проблематично дали или не ќе ти дадат анти-рабиес серуми од кои ти зависи животот!), ми е страв да шетам навечер сама. Сега со абортусиве, страв ми е да праам и други работи. (шала)

Во суштина одат побрзо овие работи, барем за неколку абортуси што знам.
Единствено со што се согласувам во целиот муабет е советувањето и задолжителниот рок од 2-3 дена, од причина што за жал, премногу жени прв пат на гинеколог одат - кога се бремени. И секако, полни со заблуди :)

Во многу случаеви, исто така, жената не сака да абортира, туку е ,,присилена,, од семејство/партнер, едноставно и недостасува поддршка. Таа поддршка може да ја добие при советувањето и да го задржи плодот.

Нормално е дека е посакувано секоја бремена жена ако сака, да го задржи плодот - и под ,,немешање во одлука,, спаѓа и форсирањето на абортусот. Вака, колку толку, се добива шанса плус таа убаво да размисли.

Единствено со што се согласувам во целиот муабет е советувањето и задолжителниот рок од 2-3 дена, од причина што за жал, премногу жени прв пат на гинеколог одат - кога се бремени. И секако, полни со заблуди :)

Сериозна си за ова? Нема кај нас годишен преглед или такво нешто, редовна контрола како систематски, превенција некоја? Ако е ова вака, подобро да направат задолжително одење на гинеколог.

Сериозна си за ова? Нема кај нас годишен преглед или такво нешто, редовна контрола како систематски, превенција некоја? Ако е ова вака, подобро да направат задолжително одење на гинеколог.
нема. Затоа и на форумов не гледаш, секоја недела има тема од типот дали сум трудна со банални работи објаснети

Абе види, јас не планирам ниту еден да правам, ама и 7 да направам, тоа не е проблем и не смее да биде проблем на Тодоров, или на кој било друг.
За моето здравје ич нека не бере тој гајле, на пример, може повеќе да се заинтересира за лебарките во Градска. Поголема работа ќе заврши така, сигурно.

Е па, прај си ти абортуси, де.. Да не оди некој по тебе да ти брои колку "несакани" глупости си направила.
Никој не е должен да ти плаќа абортуси, и тоа толку колку шо сакаш...

Нема. За жал нема. Во суштина, препорачливо е да се оди прв пат на гинеколог со првата менструација. Значи околу 12-13та година. Ако е се во ред нема потреба од контроли, се до првиот проблем, а ако го нема проблемот, се до првиот сексуален однос.
Од моментот на прв сексуален однос, па се до крајот на животот, на контрола се оди на секои 6 месеци, а ПАП тест се прави еднаш годишно.

Повеќе девојки грешат околу ова, со мислење дека ако има 1 сексуален партнер, не треба да оди - понекогаш и тој еден е повеќе од доволен. Или ако користи заштита итн.

Не е само бременоста проблем, во суштина бременоста е најмалиот проблем во целава ситуација. Многу пострашно делуваат СПБ кои во време кога сексот слободно се практикува (нели, не броиме партнери, не чекаме бракови) и те како земаат замав.

Крајниот резултат е несакано бремена девојка, во комбинација со бактерија која си ја влечкала пола живот.

Мајките не се замараат доволно очигледно, не постои сексуално образование во школите, па девојките најчесто своите ,,знаења,, ги црпат од рекла - казала муабети.

Затоа имаме теми, како што рече Илуминос, дали сум бремена, иако сум невина? :)
--- надополнето: 30 мај 2013 во 01:04 ---
Е па, прај си ти абортуси, де.. Да не оди некој по тебе да ти брои колку "несакани" глупости си направила.
Никој не е должен да ти плаќа абортуси, и тоа толку колку шо сакаш...

Кој ми плаќа? Ти?
Мене секој месец ми одбиваат пари од плата за ,,здравствено осигурување,,.

Очигледно не ја сфаќаш заднината на овој ,,здраворазумен,, закон.

Жената ко ке лежи со мажо слатко и е?!?!Ако и е слатко ке гледа слатко дете.

Жената ко ке лежи со мажо слатко и е?!?!Ако и е слатко ке гледа слатко дете.

Глупо, шовинистичко размислување.
Уште да знаеш колку жени се ,,учтиво замолени,, од партнерите да абортираат.
И колку абортуси се случуваат само заради неспремноста на таткото.

У случај ова да е цитат од видеото, коментарот е упатен за тој што го истресол ова. За жал, цркнати ми се звучниците и не можам да слушнам што овие имаат да кажат :)

Глупо, шовинистичко размислување.
Уште да знаеш колку жени се ,,учтиво замолени,, од партнерите да абортираат.
И колку абортуси се случуваат само заради неспремноста на таткото.

У случај ова да е цитат од видеото, коментарот е упатен за тој што го истресол ова. За жал, цркнати ми се звучниците и не можам да слушнам што овие имаат да кажат :)
Неспремни би биле двајцата , неможе 1 да одлучува за тоа дали ќе го роди или не ...........

Алооо не е забранет абортус туку е ограничен на 1 годишно плус можност да се одобри друг(еве ако дојде до недајбоже бременост ради силување незнам што).Едно мочано апче Норлево не смее да се пие повеќе од 2 пати годишно,по колку абортуси годишно мислите да правите?Па после ќе си ја чукате главата кога нема да можете да родите.У кој век живееме господи боже.:facepalm:

Ускратено е правото на избор.
Дали жената ќе прави 0 или 12 абортуси во годината си е сосема нејзина ствар.

Неспремни би биле двајцата , неможе 1 да одлучува за тоа дали ќе го роди или не ...........

Најубаво е да се свика племенски совет пред да се одлучи за прочистување на туѓата утроба.

Во теорија е така, но праксата е малку поинаква.
Сега можеме бајки да си продаваме, ама не гледам корист од тоа.

Реалноста е дека жените секогаш повеќе ќе тежнеат да родат, од причина што ,,нештото,, се случува во нивното тело и што многу порано од таткото стануваат родител.
Немам намера да ја омаловажам улогата на таткото, напротив, низ темава доста ги бранев и правата на татковците (во случај нели, ти нејќеш бебе, ама таа ти наметнува бебе).

Реално, многу жени абортираат затоа што нивните партнери не сакаат таа да го роди плодот. Неа и е страв/срам - што ќе правам сама, дали дома ќе ме прифатат, што ќе речат роднините, ќе ме озборуваат ли комшиите, дали некад ќе најдам маж што ќе ме прифати со дете итн.

Секако, ако таа сака да роди, треба да роди, но не треба да му ја наметнува обврската на таткото.

И да, еден одлучува, а тоа е жената. Не може ниту еден маж да одлучи во име на жената. Не може дечко ми да одлучи дали јас ќе родам или не.

Во теорија е така, но праксата е малку поинаква.
Сега можеме бајки да си продаваме, ама не гледам корист од тоа.

Реалноста е дека жените секогаш повеќе ќе тежнеат да родат, од причина што ,,нештото,, се случува во нивното тело и што многу порано од таткото стануваат родител.
Немам намера да ја омаловажам улогата на таткото, напротив, низ темава доста ги бранев и правата на татковците (во случај нели, ти нејќеш бебе, ама таа ти наметнува бебе).

Реално, многу жени абортираат затоа што нивните партнери не сакаат таа да го роди плодот. Неа и е страв/срам - што ќе правам сама, дали дома ќе ме прифатат, што ќе речат роднините, ќе ме озборуваат ли комшиите, дали некад ќе најдам маж што ќе ме прифати со дете итн.

Секако, ако таа сака да роди, треба да роди, но не треба да му ја наметнува обврската на таткото.

И да, еден одлучува, а тоа е жената. Не може ниту еден маж да одлучи во име на жената. Не може дечко ми да одлучи дали јас ќе родам или не.
Помалку на амерички стил наликува ова , бидејќи таму само може да одлучува само жената, овде како малку поинаку стојат работите , пред се гледаат што другите ќе мислат за тоа дали родила / неродила (оној делот кај што напиша комшии , прифаќање итн. ) овде пред се од срам и мислење на другите придонесува многу за главната одлука , а и мажите овде се кој од кој :)

Колку да бидете во тек што значи новиот закон закон.

Абортус смее да се прави до 10 недела од бременоста. Пред да истече 10-тата недела жената треба:

- да закаже и направи ултрасонографски преглед
- да собере документација наведена во член 9 од законот
- да достави писмено барање за прекин на бременост
(барањето се разгледува и се одговара)
- да закаже средба со доктор за „советување“
- да поминат 3 дена од советувањето
- ако докторот не сака да изврши интервенција жената се обраќа на првостепена комисија
- до првостепената комисија се доставува документација
- комисијата одлучува во рок од 3 дена, но може да потрае и до 7

Ако не грешам, бременост се брои од последно добивање. Што значи:
„Девојки, ако ви касни недела-две почнете си ја процедурата за секој случај.“

Помалку на амерички стил наликува ова , бидејќи таму само може да одлучува само жената, овде како малку поинаку стојат работите , пред се гледаат што другите ќе мислат за тоа дали родила / неродила (оној делот кај што напиша комшии , прифаќање итн. ) овде пред се од срам и мислење на другите придонесува многу за главната одлука , а и мажите овде се кој од кој :)

Па токму затоа и не раѓаат - што ќе речат другите ако јас родам а не сум мажена?
Значи, прво мажот одбива одговорност и едноставно не сака да основа семејство, а потоа таа треба да одлучи дали ќе го роди и расте сама, или ќе абортира.
Многу од нив сакаат да родат, но токму од стравот и срамот абортираат.

Сепак, без оглед на (не)спремноста на таткото, жената е таа што треба пред се да биде спремна, или неспремна. Во најмала рака, колку здраво ќе се роди тоа дете, зависи од неа.
--- надополнето: 30 мај 2013 во 17:56 ---
Колку да бидете во тек што значи новиот закон закон.

Абортус смее да се прави до 10 недела од бременоста. Пред да истече 10-тата недела жената треба:

- да закаже и направи ултрасонографски преглед
- да собере документација наведена во член 9 од законот
- да достави писмено барање за прекин на бременост
(барањето се разгледува и се одговара)
- да закаже средба со доктор за „советување“
- да поминат 3 дена од советувањето
- ако докторот не сака да изврши интервенција жената се обраќа на првостепена комисија
- до првостепената комисија се доставува документација
- комисијата одлучува во рок од 3 дена, но може да потрае и до 7

Ако не грешам, бременост се брои од последно добивање. Што значи:
„Девојки, ако ви касни недела-две почнете си ја процедурата за секој случај.“

Можат да продаваат орлови муда само во државните клиники.
Во приватните, како и до сега, нема да ти требаат 10 години за еден лист да извадиш, уште помалку па 3 дена во болница ќе треба жената да лежи.

Многу глупости собрани во едно законче.

Па токму затоа и не раѓаат - што ќе речат другите ако јас родам а не сум мажена?
Значи, прво мажот одбива одговорност и едноставно не сака да основа семејство, а потоа таа треба да одлучи дали ќе го роди и расте сама, или ќе абортира.
Многу од нив сакаат да родат, но токму од стравот и срамот абортираат.

Сепак, без оглед на (не)спремноста на таткото, жената е таа што треба пред се да биде спремна, или неспремна. Во најмала рака, колку здраво ќе се роди тоа дете, зависи од неа.
--- надополнето: 30 мај 2013 во 17:56 ---

Можат да продаваат орлови муда само во државните клиники.
Во приватните, како и до сега, нема да ти требаат 10 години за еден лист да извадиш, уште помалку па 3 дена во болница ќе треба жената да лежи.

Многу глупости собрани во едно законче.
Ќе ве направат машини за раѓање , следен закон они и децата да ги прават и да си одлучуваат во ваше име .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom