- Член од
- 5 септември 2007
- Мислења
- 3.848
- Поени од реакции
- 960
- Локација
- Скопје
- Веб-сајт
- evangelos.blog.mk
Сведоштво на девојката што преживеа абортус:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Самата трудница ја носи одлуката за прекинување на бременоста. Ама неам го прочитано законот, ептен на брзина "никна" променава. Не ми е јасна потребата да се донесе законов по брза постапка.После 8-ма недела од бременост одсекогаш постоела таа комисија за одобрување. Се консултирав со мајка ми како било порано. Значи и во времето на комунизмот постоел таков закон, веројатно за да се заштитат и самите гиниколози. Закон постоел ама никој не го има почитувано, значи си абортирале и после 8-ма недела без да одат на комсии.
Разликата, покрај тоа што играат "педерски" и сакаат молчејќи нешто да протнат, што ништо не е ново во оваа тркачка држава, е тоа што во новите измени на овој закон за да абортира жена/девојка е потребна согласност од брачен партнер. Значи, ако сака некоја да абортира мора да оди со таткото на детето за да добие дозвола. Барем по она што јас прочитав, тоа го сфатив. Малку не ми е јасно како ќе оди делот со девојки кои не се во брак или во случаевите каде што постои бременост настаната како последица од силување.
Самата трудница ја носи одлуката за прекинување на бременоста. Ама неам го прочитано законот, ептен на брзина "никна" променава. Не ми е јасна потребата да се донесе законов по брза постапка.
Ако е бремена, а не е во брак, автоматски спаѓа во класата на сертифицирани распуштеници и не и следува абортус.. Малку не ми е јасно како ќе оди делот со девојки кои не се во брак или во случаевите каде што постои бременост настаната како последица од силување.
Ако е бремена, а не е во брак, автоматски спаѓа во класата на сертифицирани распуштеници и не и следува абортус.
Ако е силувана, сигурно се шетала разголена и сама си го барала, и пак не и следува абортус.
Знаев дека наваму ќе ја носат дискусијава, али ај си викам не се до толку нели факултет ова она.Што се буните ко грк у апс мајке ви?Да не ви е малку еден абортус годишно?Сте чуле за кондоми?Абортусот НЕ е средство за контрацепција!
Заеби права, заеби ово-оно, ја ова вака го сфаќам:
Неможеме да го наречеме абортусот дека е убиство, поради фактот дека СУШТЕСТВОТО што се абортира (сеуште не го нарекувам личноста, ќе видите зошто) сеуште нема:
Извод (се разбира нит матичен број)
Карактер
Име
Убиство јас го сфаќам како извршување на злосторен чин во кој се инволвирани минимум 2 лица од кои едното го врши тој чин, а другиот подлежи на него (злосторник - жртва). За каква личност зборуваме тука, кога нема ниту име, ниту матичен број, ниту пак други биолошки предиспозиции што ги има секое живо човечко суштество.
Според мене, да убиеш некого е да ги прекинеш сите врски што ги имал тој со надворешниот свет, а последиците од тоа се страдања на тие луѓе со кои тој воспоставил некакви врски (пријателства, љубов, непријателства, неверства, почит и сл.). Ја не викам дека и фетусот нема врска со мајката, али тоа е фетус кое како што кажав - во највеќето случаи нема ни име.
Еве ви убиство (како и обид за убиство) на невино суштество:
Во Кина новороденче фрлено во канализација
Во Германија пронајдени три убиени бебиња во замрзнувач за храна
И да не набројувам други болни грозоморни чинови...
Абортусот е исправка на човечка грешка, а и спас од животно страдање на детето кое го чека суров живот (искрено, доколку сакате дете и донекаде сте спремни за тоа, вие нема да абортирате).
Дали ќе дозволите детето да страда во беда, предизвикана од родителската целосна неподготвеност да се издржува детето, или ќе бидете хумани и ќе го спасите од потенцијалната мизерија која го чека?
Не гледајте спрема ова од религиозна гледна точка, знам дека турциве направиле голем хаос кај нас, али дајте фокусирајте се кон вистинските факти. Остајте ги стереотипите и предрасудите. Времево е такво - денес имаш утре имаш, али наредните години може па ич да немаш.
Точно е дека и тоа заслужува живот, но не заслужува доколку ти незнаеш како да му го пружиш.
Цитат од рандом госпоѓа на фб:
Без разлика дали ќе се повикаме на деонтолошката,консеквенционалната, на теоријата на доблеста или теоријата на правото, секоја од нив дава ист одговор. Правото на живот е во основата на секое друго право! Со попрости зборови:За да имам право на избор,право на образование,право на чиста животна средина,право на ова или она јас треба да сум ЖИВ/А.Значи правото на живот мора да се оствари за да ги реализираат сите други права! А пак ние од “најеманципираните” до најтрадиционалните немаме аргументи со кои ќе оправдаме и одземеме нечие друго право на живот!Да не ви одземам многу време само да ве прашам кој е бенефитот за жената врз нејзиното физичко и ментално здравје од три абортуси годишно или од четири е можеби поголемо?Никого не залажувајте со мое тело мој избор па тоа тело на кое толку многу се повикувате зарем не сваќате дека го направило изборот.Неговиот избор е нов живот вашето тело го вдомило новиот човек!Вие одите и против своето тело!Најтрагично ова придонесува во огромна мера мажите како Пилат да си ги измијат рацете препуштајќи ви вам за право да донесувате одлука и во нивно име. Така и вие и тој не ни помислувате да го прашате него/неа дали сака да биде, односно не биде! Како тоа ако се одлучиш да родиш раѓаш човек а ако абортираш што абортираш полноглавец?А "цивилизациските" придобивки се друга тема. p.s имам 5 деца