Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Pakom se generalni zastapnici, pa neznam ama mislam deka se ok vo odnos da ti presretnat koga bi imal problem, za razlika od nekoi monteri po oglas ako gi najdes, ednas i nikad vise.
Edini Vivax koj e so Eurovent certifikat e Gexi serijata, kako sto napomenav gore Gree hansol serija so mali izmeni

Before.The.Rain.1994.720p.WEB-DL.H264-HULU

Таман ми беше во план пак да го гледам, сум го заборавил... има и второ аудио со коментар, веројатно од Милчо.

И јас го симнав. :X3: Моментално го пуштам, ако не заспам. Второто аудио е објаснување што како праел, никој не би седнал одново да го гледа, уз тоа.

GREE go nudat vo Krusel. I jas kolku sto pratam dosta od programata na Vivax poteknuva od GREE, na pr. Vivax GECI...
Експресно добив одговор на маил од gree.com.mk сеа тоа не мора ништо да значи, ама и сајтот им е направен озбилно -што исто не мора ништо да значи, ама остава впечаток дека озбилно се спремаат за бизнис. Иначе изгледа се само представништво и ќе работат само со дилери/продавници.
Крусел колку што гледам имаат само еден модел од GREE, CHANGE 12 000 BTU INVERTER.

Момци кажете какви се искуствата со монтажерите на клими. Дали прават монтажа по „правила„, со вакумирање на внтарешната единица и цревата, гумички за намалување на вибрациите на надворешната единица, итн итн... ?
Ова е се по спецификација на произведувачот, особено е лошо ако не ги вакумираат внтарешната единица и цревата - влагата во воздухот сериозно го намалува животниот век а и перформансите на климатизерот.

Vakumiranje mora da ima, bidejki sekoj fluid ili gas gi menuva karakteristikite vo zavisnost od pritisokot, odnosno razlicna e temperaturata na vrienje na razlicni pritisoci (p=101325pa t=100C,za voda)

Before.The.Rain.1994.720p.WEB-DL.H264-HULU

Таман ми беше во план пак да го гледам, сум го заборавил... има и второ аудио со коментар, веројатно од Милчо.

не чини :( , џабе го симињав, не е чиста сликата, и грејни ез фак (n)

Toa e теоријата, ама во пракса скоро никој монтажер не ја вакумира на внатрешната единица и цревата. :-/
Барем така беше со предходните клими инсталирани кај мене дома (кога не знаев за ова) и кај сите други што сум ги прашал за ова.

Еве нека напишат форумџииве какви се нивните искуства.

Kaj mene toshiba - energija mi ja vakumiraa. Pred da ja kupis dogovori se za uslovite za montaza, ako ne ti ja vakumiraat ne ja kupuvaj od tamu.

Дечки, дали може препорака за клима уред за соба од 15м2 (40м3)?
Ќе се користи најмногу за ладење (за греење многу ретко).

Da bidam pojasen - vakumiranje obavezno

Пенџерињата на која страна ти гледаат? Ако е север или исток земи 9-ка, ако е југ или запад 12-ка.

Од она што научив читајќи разни форуми, можам да те посоветувам да земеш обичен сплит систем, не инвертор. За ладење било која клима ќе ти заврши работа.

Потребната јачина зависи многу фактори, како квалитетот на изолацијата и на фактот на која страна ти гледа собата (дали е изложена на директно на сонце). За твојата квадратура не би смеело да не заврши работа било која клима од 9000BTU, но можни се проблеми со лошо изолирани соби кои гледаат на југ... Од тој аспект и како што и напишаа погоре 12000BTU e посигурен избор во тој случај.

За конкретен модел, нешто ми ги фалеа BEKO обичните клими, за парите добри биле. Лошо е што 3те години гаранција ги врзуваат со 2 редовни годишни сервиси кои сервисот ти ги наплаќа по 10евра секој. Цената на 12000BTU 3.5 киловатната варијанта е 17500ден (9000BTU 2.5 киловатната варијанта не е ни 1500ден поевтина и затоа неисплатлива).
Сигурен сум дека има и други опции, па нека ме поправат другите.

Иначе кога сме кај обични сплит систем клими со фиксна брзина, да не знае некој за фирма/модел која декларирано работи и на пониска температура (греење)?

Od bulevar srbija koga se vrti levo prema lisice, na kosot imase edna firma koja prodavaa mitsibushi, tuka imaa na promocija fix-speed mitsibushi okolu 30000den, mislam dobra ponuda.
A do koj budzet imas za davanje?

Od bulevar srbija koga se vrti levo prema lisice, na kosot imase edna firma koja prodavaa mitsibushi, tuka imaa na promocija fix-speed mitsibushi okolu 30000den, mislam dobra ponuda.
A do koj budzet imas za davanje?
Буџетот е растеглив, но сакам да направам паметен избор.
Привршувам доградба, купувам повеќе работи и ако ставам повеќе на климата ќе треба подскратам на друго. Работата е да се направи паметен избор и добар компромис, дури не е невозможна опција да зеам и нешто во рангот на твојот Сузуми плус... но не сум сигурен дека прајс/перформансот ќе биде на тоа ниво што го сакам (за да жртвувам на друга техника/потреби). Како што кажа и ти, голем дел од сумата оди на работи како скапи филтри и слични луксузи, а мене првенствено (и малтене единствено) ме интересира греење (и ладење). Не се ни брзам, имам најкасно до есен или нешто порано да се одлучам.

Ова со Митсибушито е интересна опција за 500е, претпоставувам дека е барем 12к BTU. Ако ти текне на името на фирмата, кажи.
Од она што читам по балканскиве форуми фикс-спид наспроти инвертор, заштедата во потрошувачка на струја е со разлика од некои 10%. Нормално не е се во разликата во потрошувачка, има разлика и во комфорот... ама Митсибуши (ако работи со добар СОР до накај -15) е многу подобар избор во однос на еден LG (кој засега ми е фаворит), oнака како име. Нормално ќе треба внимателно да се размотрат моделот и спецификациите на Митсибуши климата.

Од она што научив читајќи разни форуми, можам да те посоветувам да земеш обичен сплит систем, не инвертор. За ладење било која клима ќе ти заврши работа.

Потребната јачина зависи многу фактори, како квалитетот на изолацијата и на фактот на која страна ти гледа собата (дали е изложена на директно на сонце). За твојата квадратура не би смеело да не заврши работа било која клима од 9000BTU, но можни се проблеми со лошо изолирани соби кои гледаат на југ... Од тој аспект и како што и напишаа погоре 12000BTU e посигурен избор во тој случај.

За конкретен модел, нешто ми ги фалеа BEKO обичните клими, за парите добри биле. Лошо е што 3те години гаранција ги врзуваат со 2 редовни годишни сервиси кои сервисот ти ги наплаќа по 10евра секој. Цената на 12000BTU 3.5 киловатната варијанта е 17500ден (9000BTU 2.5 киловатната варијанта не е ни 1500ден поевтина и затоа неисплатлива).
Сигурен сум дека има и други опции, па нека ме поправат другите.

Иначе кога сме кај обични сплит систем клими со фиксна брзина, да не знае некој за фирма/модел која декларирано работи и на пониска температура (греење)?

Благодарам за одговорот. А ако ми треба и за греење кој модел го препорачувате?

Fiks-speed, hmmmm, ako nesto ti znaci ete jas pred 3 dena ja prodadov fuegoto na rabota (servis 13m2 so visok plafon) koja rabotese kako saat i bese od prvite fuego, AMA me utepa vo proslite 4 leta, ukljuci ladno previse, iskljuci odma se topli, pa naodjav blesav kompromis klimata da duva nonstop so otvorena vrata. Vo zima ne vrsese nikakva rabota. E sega ja prodadov i imam namera ili da zastedam so nekoj vivax inverter za 30.000 den. ili da ne se igram i da ja kupam Fujitsu 12lec vo hidroset za 45.000 so profi montaza nivna.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom