Регистрирање на фирма?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Здраво,​
Од маалски муабети слушнав дека секоја фирма од сега ќе треба да има своја електронска архива. Дали некој е запознат со случајот и во кој закон може да се прочита тоа.​
Фала​
Повеќе инфо во Закон за архивски материјал. Сепак, со оглед на тоа дека суште нема донесено подзаконски акти (колку што сум запознат) а со тоа и не е пропишан точниот начин и формат на архивирање и попишување на архивската граѓа, лично очекувам дека примената на законот ќе предизвика многу проблеми.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
27
Поени од реакции
3
Платон, фала многу за информацијата.
--- надополнето: 22 мај 2013 во 16:07 ---
Воопшто не е јасен законот, кој треба да води електронска архива, на каков начин и кои се задолжителните елементи.

Член од
5 јануари 2010
Мислења
195
Поени од реакции
154
Воопшто не е јасен законот, кој треба да води електронска архива, на каков начин и кои се задолжителните елементи.
Arhivata bi trebalo da ja vodi diplomiran istoricar arhivist ali kako ??? kje vidime

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
По прашање кој е јасно - сите :) Како? Е тоа е добро прашање, гледам фрчат семинари на оваа тема а верувам дека и оние кои ги држат се дунстери. По повеќе од 15 години од стариот закон појма немаа ни за него а не па за новиот :)

Ако начинот не е дефиниран со други подзаконски акти тогаш веројатно останува на сила Уредбата за канцелариско и архивско работење (ако не грешам од 96-та) и стариот правилникот, а со тоа и заодлжителните елементи се точно дефинирани.
Стариот закон и подзаконските акти предвидуваа водење на хартиена архива (без забрана за електронска нормално како оригинална/изворна), а мислам дека истата каков закон и да донесат ќе продолжи да се води по старо. Едноставно немаме капацитет да донесеме квалитетни прописи за водење на електронски архиви ... тоа е малку повеќе изнад „нашите“ познавања, можности и пред се желби :)

Ако грешам и некој има сознанија за нови уредби и правилници ве молам куцнете 2-3 реда па ќе продолжиме со разговорот.

Интересен извадок од новиот закон кој го објаснува мојот коментар дека немаме познавања:

Член 15
Имателот на електронски архивски материјал во аналоген формат, е должен да направи дигитална копија за секој електронски документ.

:tapp:

Член од
5 јануари 2010
Мислења
195
Поени од реакции
154
По прашање кој е јасно - сите :) Како? Е тоа е добро прашање, гледам фрчат семинари на оваа тема а верувам дека и оние кои ги држат се дунстери. По повеќе од 15 години од стариот закон појма немаа ни за него а не па за новиот :)

Ако начинот не е дефиниран со други подзаконски акти тогаш веројатно останува на сила Уредбата за канцелариско и архивско работење (ако не грешам од 96-та) и стариот правилникот, а со тоа и заодлжителните елементи се точно дефинирани.
Стариот закон и подзаконските акти предвидуваа водење на хартиена архива (без забрана за електронска нормално како оригинална/изворна), а мислам дека истата каков закон и да донесат ќе продолжи да се води по старо. Едноставно немаме капацитет да донесеме квалитетни прописи за водење на електронски архиви ... тоа е малку повеќе изнад „нашите“ познавања, можности и пред се желби :)

Ако грешам и некој има сознанија за нови уредби и правилници ве молам куцнете 2-3 реда па ќе продолжиме со разговорот.

Интересен извадок од новиот закон кој го објаснува мојот коментар дека немаме познавања:

Член 15
Имателот на електронски архивски материјал во аналоген формат, е должен да направи дигитална копија за секој електронски документ.

:tapp:
Ova e 100 % nekoja finta kako da se cedat firmite do kraj da plakjaat se i sesto, sega neznam tocno kako bi bilo ali mozno e da gi forsiraat i ovie novive arhivski privatni centri gi ima nekolku niz drzavava i za toa normalno treba da se plati, a pak tie treba da obezbedat licenci od drzavata i se se sveduva na polnenje na budzetot i namaluvanjeto na likvidnosta na malite firmi

Член од
10 јуни 2013
Мислења
3
Поени од реакции
0
Zdravo,sakam da otvoram web prodavnica i treba da se registriram kako TP.Moze li nekoj da mi kaze kolku trosoci ke imam za registracija i kolku tekovni trosoci ke imam godisno? Dali ke moram da imam fiskalen aparat? Dali ke mozam da vrsam uvoz i prodazba na roba?Kolku danok na profit se plaka? Vi blagodaram odnapred

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Zdravo,sakam da otvoram web prodavnica i treba da se registriram kako TP.Moze li nekoj da mi kaze kolku trosoci ke imam za registracija i kolku tekovni trosoci ke imam godisno? Dali ke moram da imam fiskalen aparat? Dali ke mozam da vrsam uvoz i prodazba na roba?Kolku danok na profit se plaka? Vi blagodaram odnapred

A zosto ti treba firma da otvoris web prodavnica golemi davacki ce imas... a dali ce imas prihod treba da razmislis

mackomk

...Chichino...
Член од
23 јуни 2007
Мислења
318
Поени од реакции
72
1952 денари е тарифа во Централен регистар за регистрација на ТП плус нешто ситно на нотар, ако не ти се брза за некоја недела ќе профункционираат регистрационите агенти, што уствари е сметководител кој ке ти ја избрка целата работа за 0 денари, со тоа што за возврат ќе му дадеш да ти го води сметководството.Имај предвид дека со ТП немаш надворешен промет (увоз-извоз).

Член од
10 јуни 2013
Мислења
3
Поени од реакции
0
1952 денари е тарифа во Централен регистар за регистрација на ТП плус нешто ситно на нотар, ако не ти се брза за некоја недела ќе профункционираат регистрационите агенти, што уствари е сметководител кој ке ти ја избрка целата работа за 0 денари, со тоа што за возврат ќе му дадеш да ти го води сметководството.Имај предвид дека со ТП немаш надворешен промет (увоз-извоз).
Fala na pomosta mackomk,znaci nemozam kako TP da uvezam i da prodavam tuka? Nemozam da otvoram Dooel bidejki nemam vlog od 5000 evra . tolku trebase taka?

Член од
5 јануари 2010
Мислења
195
Поени од реакции
154
Fala na pomosta mackomk,znaci nemozam kako TP da uvezam i da prodavam tuka? Nemozam da otvoram Dooel bidejki nemam vlog od 5000 evra . tolku trebase taka?
najdobro ti e dooel a ti nemora da imas kes 5000 evra mozes bilo sto u vrednost od 5000 evra , neznam kompjuteri biroa stolovi i slicno toa ti e kapital koj kje mozes da go prikazes

mackomk

...Chichino...
Член од
23 јуни 2007
Мислења
318
Поени од реакции
72
Taka.Како што ти кажа некој погоре 5000еур можеш да ги ставиш како непаричен влог, идеш кај овластен проценител и ти праи проценка на ствари што ги имаш компјутер, мобилен и сл.Или ако неќеш така имаш опција со 0 еур да основаш, али во првата година од работење да ги уплатиш.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Me interesira dali nekoj znae dali mozes da otvoris firma dooel kako zanaetciska dejnost primer za vodovoddzija ???

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.494
Поени од реакции
18.517
Ме интересира како одговара сопственик на дооел или доо ако е партнер во фирма со паричниот влог.

Да речеме дека фирмата има 5000 еур не паричен влог и работи повеќе години. Фирмата влегува во долгови да речеме 10.000 еур, а опремата од влогот е веќе амортизирана.

Ако опремата вреди сега 1000 еур, дали останатите 4000еур треба да ги плати сопственикот?

Kajgana Shop

На врв Bottom