Правна помош и совети

Член од
19 март 2013
Мислења
8
Поени од реакции
2
Prijatel moj go zatvorija vo istrazen zatvor vo Ohrid seuste ima sudnski proces protiv nego. Dali e dozvoleno prijateli da go posetat vo tek na sudenje ili samo rodnini?

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Prijatel moj go zatvorija vo istrazen zatvor vo Ohrid seuste ima sudnski proces protiv nego. Dali e dozvoleno prijateli da go posetat vo tek na sudenje ili samo rodnini?
Во однос на ова дозвола издава истражниот судија што ја води истрагата, по некое правило само блиски членови од фамилијата смеат да го посетат, освен ако истражниот судија не процени дека така ќе може да се влијае на евентуални сведоци или докази тогаш не дозволува никој да го посети освен правниот застапник.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
564
Дали знае некој колку изнесува семејна пензија ако продолжи да ја зема родителот (законски со исполнување на условите) после наполнување на детето на 26 години?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Дали знае некој колку изнесува семејна пензија ако продолжи да ја зема родителот (законски со исполнување на условите) после наполнување на детето на 26 години?
8000 + -

A

andrea85

Гостин
Прашање до поискусните правници---Дали при откажување од дел од сопственост во корист на друго лице и физичка делба, како и упис во јавна книга, може да се побара поврат на стварта од страна на првобитниот сопственик и да се оспорува претходното по определено време?

DJVoio

Deejay
Член од
9 ноември 2010
Мислења
177
Поени од реакции
42
Дечки, абе на другарче мое му стасува 2 месеци плата, а веќе не работи во фирмата (одјавен е, не оди на работа, но не е потпишан спогодбен договор, али му е прекинат работниот однос според аврм). Незнае што да прави, дали да пријави, дали да си ги троши парите. Што би можело да се случи, грешката е сепак до нив...

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Дечки, абе на другарче мое му стасува 2 месеци плата, а веќе не работи во фирмата (одјавен е, не оди на работа, но не е потпишан спогодбен договор, али му е прекинат работниот однос според аврм). Незнае што да прави, дали да пријави, дали да си ги троши парите. Што би можело да се случи, грешката е сепак до нив...
Не ти треба правна помош овде, логика треба. Нека ги праша и ќе заврши работа.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Здраво на сите и ми треба ИТНА ПОМОШ по овие две прашања:

-Значи ние и чичко ми бевме на еден саат за вода, поради тоа што татко ми имаше добиено усно ветување дека чичко ми ќе ја плаќа водата заради тоа што ја земаше пензијата од дедо ( додека дедо ми живееше во Прилеп и од тоа што чуваше стока, дури не му ја ни праќале во целост пензијата ) и затоа што се малце поимотни, и остана така околу 13 години. Сега дедо ми почина пред 6 месеци и нормално веќе не ја земаат пензијата, а они нас не ни кажаа ништо, не побарале ни 1 денар за вода - криеле дека не плаќале со години. Сега поради тоа што нема ништо од на нотар, тоа усното не може правно да важи. Пред неколку месеци они си побарале и добиле решение за нов саат од Водовод Скопје и деновиве си копаа од улица до шахта за да го наместат, а нас ќе не премостат од друга страна на стариот саат ( прикажано на сликата подоле со зелено, шахтата се наоѓа во десниот жолт агол каде што има уште еден саат од други 2-ри братучеди). Сега доколку има на стариот саат долг, пошто не верувам дека ќе ни го остават чист како може да реагираме или ќе си го платиме ние за сё на крај. А евентуално нешто такво може да не затвори и докрејчи до даска и да си останеме на улица.

-Е сега со истиот тој чичко имаме друг проблем, т.е. ние за да дојдеме до дома поминуваме низ неговиот двор ( тоа со зелено). Некој од комшииве кога му кажував ми викаше дека не смее да ми го затвори патот и дека имам право да барам посебен влез и да ми биде одобрен и тоа без негово право. Мислам дека спомна дека законски имам право на 1,5 метри. Нешто информации за ова?

Untitled.jpg
Тоа со црвено сме ние, тоа со жолто они, а тоа зеленото е патот ( и тоа од каде ќе поминува цевката за вода) кој би можел да го добијам.

Мене стрина ми се заканува со години дека ќе ме избрка, додека татко ми не го боли кур за дома и се пијанчи. Мајка ми е малце заостаната со паметот, а јас сум тормозен од сите страни.

Член од
20 септември 2011
Мислења
70
Поени од реакции
43
Би ги прашал правниците, колку отприлика кошта адвокатски состав на тужба до Европскиот суд за човекови права во Стразбург?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Би ги прашал правниците, колку отприлика кошта адвокатски состав на тужба до Европскиот суд за човекови права во Стразбург?
Најди тарифник за адвокатите, точно не знам.

Член од
29 декември 2012
Мислења
88
Поени од реакции
25

-Значи ние и чичко ми бевме на еден саат за вода, поради тоа што татко ми имаше добиено усно ветување дека чичко ми ќе ја плаќа водата заради тоа што ја земаше пензијата од дедо ( додека дедо ми живееше во Прилеп и од тоа што чуваше стока, дури не му ја ни праќале во целост пензијата ) и затоа што се малце поимотни, и остана така околу 13 години. Сега дедо ми почина пред 6 месеци и нормално веќе не ја земаат пензијата, а они нас не ни кажаа ништо, не побарале ни 1 денар за вода - криеле дека не плаќале со години. Сега поради тоа што нема ништо од на нотар, тоа усното не може правно да важи. Пред неколку месеци они си побарале и добиле решение за нов саат од Водовод Скопје и деновиве си копаа од улица до шахта за да го наместат, а нас ќе не премостат од друга страна на стариот саат ( прикажано на сликата подоле со зелено, шахтата се наоѓа во десниот жолт агол каде што има уште еден саат од други 2-ри братучеди). Сега доколку има на стариот саат долг, пошто не верувам дека ќе ни го остават чист како може да реагираме или ќе си го платиме ние за сё на крај. А евентуално нешто такво може да не затвори и докрејчи до даска и да си останеме на улица.

-Е сега со истиот тој чичко имаме друг проблем, т.е. ние за да дојдеме до дома поминуваме низ неговиот двор ( тоа со зелено). Некој од комшииве кога му кажував ми викаше дека не смее да ми го затвори патот и дека имам право да барам посебен влез и да ми биде одобрен и тоа без негово право. Мислам дека спомна дека законски имам право на 1,5 метри. Нешто информации за ова?

Тоа со црвено сме ние, тоа со жолто они, а тоа зеленото е патот ( и тоа од каде ќе поминува цевката за вода) кој би можел да го добијам.

Мене стрина ми се заканува со години дека ќе ме избрка, додека татко ми не го боли кур за дома и се пијанчи. Мајка ми е малце заостаната со паметот, а јас сум тормозен од сите страни.
одма барање преку архива во водовод со барање за нов приклучок и поведување оставинска постапка

Член од
8 февруари 2013
Мислења
76
Поени од реакции
14
Zdravo na site, imam problem so naseto sudstvo.
Imeno vo 2010 godina proizveduvav tutun, dogovor so alijansa od kavadarci imavme potpisano za otkup od 700 kg, 300 odnesovme a ostanatite 400 kg ne sakaja da gi zemat. Ni poptisuvaja so obicni datumi za terminot na nosejne, go nosevme taka na 3-4 pati i ne ne pustaja da ni go otkupat tutunot. Podnesovme tuzba, prviot pat padnavme na osnoven Kavadarci, podnesovme zalba do apelacija i go vratija na ponovo sudejne na koe uste ednas padnavme, i povtorno do apelacija. Deneska povtorno padnavme. Za siot ovoj slucaj pravdata e vo nasi race, se odnesuvaja idiotski kon nas, imavme dogovor koj dovolen bese samo toj kako dokaz, no rabotite se zapletkaja i baraa raboti koi nemaat nikakva vrska so procesot. Dogovorot treba da se pocituva, ali alijansa i sudot vo kavadarci se povrzani rodninski od najvlijatelnite ljuge. Sakam da ve prasam dali mozam da se zalam povtorno, kako odat tie raboti, na povisok sud, kaj nas ili vo stranstvo(za ovde kaj nas krenav race). Kako pricina za padot mozam da gi nabrojam, tesnata vrska pomegu alijansa i osnovnio sud vo Kavadarci, nedovolnata informiranost za sudski proces(nikogas ne sme bile na sud), advokat zakocen :S. Vi Blagodaram

Член од
5 април 2011
Мислења
75
Поени од реакции
17

Za pristapniot pat do tvoeto mesto nikoj nemozit da go zatvorit deka toj pat e edinstven i plus toa imasch steknato sluzbenost na istiot.
Schto se odnesuvat za vodata dali mozisch da dokazisch deka chichkoti ja primal penzijata od dedoti ? Ako mozisch da dokazisch deka toj ja primal penzijata mozda toa ke go potvrdit vaschiot usmen dogovor deka toj trebelo da gi plakat smetkite. Schto se odnesuvat za dolgot za neplatena voda koj se vodi na ime od dedoti, naslednicite
cickoti i tatkoti ako go delet imotot od dedoti i isto taka go delet dolgot od dedoti. Nesum pravnik no imav vakov sluchaj. Praschaj advokat !

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Во управна постапка донесено е решение за отстранување на објект кој е во сопственост на јавно претпријатие а исто така и Управниот одбор на јавното претпријатие има донесено одлука зaradi realizacija na DUP da se izvr{i otstranuvawe na objektite. Од Министерство за пранспорт и врски бараат и на совет на општина да помине таа одлука. Па ве молам за правен совет, дали е подобро да се донесе Одлука за спроведување на одлуката на Управен одбор или Одлука за отстранување на објектите затоа што согласно закон за локална самоуправа Општината одлучува само за објектот соптвеност на општината, а објектите кои треба да се отстранат по ИЛ се на Јавното претпријатие а од др страна пак јавните претпријатија се сопственост на оптината така да и имотот на јавното претпријатие би требло да е на општината. Ве молам за правен совет.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Оки, горе долу, ваков е проблемот (не се работи за мене):

Имате стан шо го издавате под кирија, без договор за закуп (студенти). Периодот на школска година веќе изминува, договорот (усен) истекува. Испаѓа дека дечките генерираат долг за сметки од околу 20.000 денари, + немаат платено една кирија. ЕВН ја исклучува струјата, дечките не се тука во моментот, газдата неможи да ги добие на телефон (прво мотаат, денес, утре ќе дојдиме, потоа и не креваат), и на крај епилогот е: смената брава на станот, внатре во станот има куп работи останати од кираџиите.

Е сега, прашањето е, шо можи да се издејствува по законски пат? Кој кого можи да го тужи? Шо можи да се направи (освен продажба на работите) ако дечките не сакаат да платат?

Kajgana Shop

На врв Bottom