“Мекдоналдс“ ги затвори рестораните во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата DadoTom
  • Време на започнување Време на започнување
Не. Ја мислам дека не е толку исплатливо да трошиш време на садење и растење...
Тврдам дека за 33 денари, колку што е еден hb сендвич од менито ефтиното (на мики ди), може еден куп компири да се купат на кванташки и да се наранат 6 луѓе со варени компири у вода. Тоа е мнооооогу поише количина и најадување од седмица сендвичон, шо сите го фалат затоа шо бил најголем.

Не заборавај дека е и далеку поздрав оброкот сварени компири... може и да се испечат, со лукче, мх, мх сеа ќе си направам, срам да ти е лиги ми потекоа :гик:

Еве една добра вест
Сите 236 вработени во MекДоналдс рестораните во Македонија ќе останат на работа, ова денеска им го порача сопственикот на компанијата Светозар Јаневски на своите вработени на средбата со нив.

http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=7&vest=3640

Еве една добра вест
Сите 236 вработени во MекДоналдс рестораните во Македонија ќе останат на работа, ова денеска им го порача сопственикот на компанијата Светозар Јаневски на своите вработени на средбата со нив.

dobaaar siiii...da se ispolnuvaa site vetuvanja ke bevme prva drzava na svetot kade sto sve ke cvetase...

Сум живеел и работел во странство можеби затоа ми е чудно и несфатливо да работам за 250 долари или евра :confused:
кога таму ги зимаш за 3 дена а овде треба да рмбаш цели 30 дена...тешко човек да го прифати тоа o_O
Експлоатација има сегде али ова во македонија е на трета! Што е најзабавно ја прифаќате и ја сакате, со сите сили се борите да опстои, никој не се буни за ништо, во ред е да се работи за минималец од 170$(8000 ден.), се е супер ни тече мед и млеко :facepalm:
A да те прашам, ти текнува ли во Америка во Мекдоналдс баш збориме еве, какви работеа? Необразовани црнци од Хаити, и латиноси што поима немаа од англиски. Колку мислиш дека нив ги плаќале таму? Абе ние кога им кажувавме дека работиме во хотел, не гледаа како да сме доктори и адвокати! Така да рачунај дека и таму Мекдоналдс не се расфрла со пари, како ни тука, тоа е реалноста! Таму претпоставувам по 200 долари неделно, тоа се 800 долари месечно, а со просечна кирија од 400-500 долари, види што му останува него за да го преживее тој месец! Нити бранам нити напаѓам секако дека платите тука се никакви, а особено тој минималец од 8.000 денари, но ако земеме да го споредиме Мекдоналдс тука и таму, тогаш иста политика си тераат!

Еве една добра вест

Што ќе работат? :)

A да те прашам, ти текнува ли во Америка во Мекдоналдс баш збориме еве, какви работеа? Необразовани црнци од Хаити, и латиноси што поима немаа од англиски. Колку мислиш дека нив ги плаќале таму? Абе ние кога им кажувавме дека работиме во хотел, не гледаа како да сме доктори и адвокати! Така да рачунај дека и таму Мекдоналдс не се расфрла со пари, како ни тука, тоа е реалноста! Таму претпоставувам по 200 долари неделно, тоа се 800 долари месечно, а со просечна кирија од 400-500 долари, види што му останува него за да го преживее тој месец! Нити бранам нити напаѓам секако дека платите тука се никакви, а особено тој минималец од 8.000 денари, но ако земеме да го споредиме Мекдоналдс тука и таму, тогаш иста политика си тераат!

Се согласувам со тебе потполно и јас бев дел од програмата за работа во Америка...и Мек беше најниско платена работа...7.5 долари на саат..сите други беа по 9 а лугето умираа од работа значи тешко за некој кој прв пат работел.Е сеа малце да дискутираме за дотичниот кој ке ги учел децата да бидат ,,директори''.Веројатно не ти дошло на твоја кожа да мораш да работиш туку уште си мамина маза шо ти даваат по 200 денари секој ден за на кафе...да знаеш дека тие 8 илјади што ги земаат таму се доволни посебно ако живее некој од социјално...кое сигурно не изнесува појке од 2 илјади денари па дури и покачување од 500 денари на нив би му донесло радост.А особата Х на која го насочувам ова сама ке се пронајди.
Онтопик: И да ги затворат по определен период сигурен сум дека ке ги отворат под некое друго име затоа што имаше доста заработка таму не ми се верва туку така да ги остаат...шо к** фактор ако не е Мек...има многу други брендови..или па некој нов...исти к*рац различно паковање.Така да мислам наведеното ветување од некој дека нема да останат без работа ке биди исполнето.Се надевам :) :cuc:

Не сум работел во Мекдоналдс, од тоа што ми имаат кажано во америка најслабо платените вработени на каса зимале околу 370 денари на саат тоа би му дошло околу 3000 дневница.
Месечно околу 72000 денари му доаѓа
И да плати за кирија пак ќе му остане...освен ако не е како пумето да иде на шопинг и да ги троши за цигари :)

ra
Не сум работел во Мекдоналдс, од тоа што ми имаат кажано во америка најслабо платените вработени на каса зимале околу 370 денари на саат тоа би му дошло околу 3000 дневница.
И да плати за кирија пак ќе му остане...освен ако не е како пумето да иде на шопинг и да ги троши за цигари :)
ама рачунај на каса, а тие у позадина што сецкаат салати и прават плескавици, уште подоле од тоа. Знам некои што работеа и за 300 долари на две недели, што значи си има и таму експлоатација далеку од тоа дека нема. Само поголем дел од тие претпоставувам беа во илегала па и немаа голем избор. Ако сакаш да заработиш во Америка ќе ти се пружи шанса ама ќе ти кажат план, се заработувало и по 1000-1500 долари на недела ама не сме гледале бел ден, куча посо во најлоша варијанта. Кога ќе споредам самиот посреќен бев тука со 300 евра месечно него тие месеци таму кај што ќе умрев за малце од работа :) Ама тоа си е само субјективно, сигурен сум дека има многу нашинци што можат да го издржат тоа темпо :)

ra
ама рачунај на каса, а тие у позадина што сецкаат салати и прават плескавици, уште подоле од тоа. Знам некои што работеа и за 300 долари на две недели, што значи си има и таму експлоатација далеку од тоа дека нема. Само поголем дел од тие претпоставувам беа во илегала па и немаа голем избор. Ако сакаш да заработиш во Америка ќе ти се пружи шанса ама ќе ти кажат план, се заработувало и по 1000-1500 долари на недела ама не сме гледале бел ден, куча посо во најлоша варијанта. Кога ќе споредам самиот посреќен бев тука со 300 евра месечно него тие месеци таму кај што ќе умрев за малце од работа :) Ама тоа си е само субјективно, сигурен сум дека има многу нашинци што можат да го издржат тоа темпо :)
Еве најниска, просечна, легална на час е 7.67 http://www.glassdoor.com/Salary/McDonald-s-Salaries-E432.htm
Има можности ако сакаш ќе најдеш начин.
Во Македонија луѓето заглавуваат со 8000, 10000 па и 15000 илјади, прво мислат ајде малку ќе подработам за поситно па после ќе излезе нешто подобро или ќе ме унапредат па плата ќе ми покачат, во реалност тоа многу ретко се случува, луѓето се навикнуваат на мизерна плата и си викаат подобро малку него ич, кога ќе се свртат опаа отишле 10 години земале потрошувачки кредит и третина од плата и иде за негово отплаќање, после 5 нови години, земале уште два нови кредити за да го отплатат тој првиот....и 25000 плата да им даваат со нејзе семејство неможе да издржуваат и пак ќе се задолжат...децата кои ќе ги имаат ќе ги воспитаат на идентичен начин како они што биле учени и живееле...слуга учу слуга како да слугува, се вртат во круг од поколение во поколение :facepalm:
Ако неможе ништо друго бољи железо човек да собира и да го продава, барем ќе работи за себе, кога сака и колку сака, него некој мрсул у кафич да се пуни пари на негов грб, тебе ќе ти даде 10000 а он ќе си земе 1000000 абе ајде ако ова кај нас не е ропство и експлоатација незнам што е :drk:

Пробај да живееш со 1500 долари месечно во Америка, да видиме шо фаца си. Освен кирија (која е нормално 700 по човек) ти остануваат 800 долари. Неделно, онака да јадеш леб и нешто намачкано, ти ојдоа уште 80-100. Тоа се уште 400. Со 400 долари, можеш комотно да се сликаш ;)
--- надополнето: 18 мај 2013 во 01:02 ---
Ах, да, и одбиј данок од овие пари. 1500 бруто се. Ако живееш во Америка, данокот не ти го враќаат. Па види колку му останува на човекот, од таа плата одбиваат state и federal данок :) Остана чоекот со 200 долари месечно....

Пробај да живееш со 1500 долари месечно во Америка, да видиме шо фаца си. Освен кирија (која е нормално 700 по човек) ти остануваат 800 долари. Неделно, онака да јадеш леб и нешто намачкано, ти ојдоа уште 80-100. Тоа се уште 400. Со 400 долари, можеш комотно да се сликаш ;)
--- надополнето: 18 мај 2013 во 01:02 ---
Ах, да, и одбиј данок од овие пари. 1500 бруто се. Ако живееш во Америка, данокот не ти го враќаат. Па види колку му останува на човекот, од таа плата одбиваат state и federal данок :) Остана чоекот со 200 долари месечно....
Пуме ај признај дека ти отиде да се прошеташ, да видиш, да те видат и да си купиш по нешто? Да беше да работиш сигурно ќе заработеше.
Ако си отишла преку овие нашиве агенции место парите во твој џеб завршиле во нивен а после ве лажат демек толку се плаќало.
Ќе му остане на чоекот повеќе од 200 долари и тоа ако плаќа за кирија а кај нас не плаќаат за кирија, дома живеат со нивните и пак ништо не им останува. Има огромна разлика.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom