STEALTH
God is a DJ
- Член од
- 25 ноември 2011
- Мислења
- 10.735
- Поени од реакции
- 14.858
Najnova vest, i Koka Kola ke si odi od Makedonija bidejki pivara bese ili e se uste na M6
Ај истави се од темата...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Najnova vest, i Koka Kola ke si odi od Makedonija bidejki pivara bese ili e se uste na M6
Не. Ја мислам дека не е толку исплатливо да трошиш време на садење и растење...
Тврдам дека за 33 денари, колку што е еден hb сендвич од менито ефтиното (на мики ди), може еден куп компири да се купат на кванташки и да се наранат 6 луѓе со варени компири у вода. Тоа е мнооооогу поише количина и најадување од седмица сендвичон, шо сите го фалат затоа шо бил најголем.
Еве една добра вест
Сите 236 вработени во MекДоналдс рестораните во Македонија ќе останат на работа, ова денеска им го порача сопственикот на компанијата Светозар Јаневски на своите вработени на средбата со нив.
http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=7&vest=3640
A да те прашам, ти текнува ли во Америка во Мекдоналдс баш збориме еве, какви работеа? Необразовани црнци од Хаити, и латиноси што поима немаа од англиски. Колку мислиш дека нив ги плаќале таму? Абе ние кога им кажувавме дека работиме во хотел, не гледаа како да сме доктори и адвокати! Така да рачунај дека и таму Мекдоналдс не се расфрла со пари, како ни тука, тоа е реалноста! Таму претпоставувам по 200 долари неделно, тоа се 800 долари месечно, а со просечна кирија од 400-500 долари, види што му останува него за да го преживее тој месец! Нити бранам нити напаѓам секако дека платите тука се никакви, а особено тој минималец од 8.000 денари, но ако земеме да го споредиме Мекдоналдс тука и таму, тогаш иста политика си тераат!Сум живеел и работел во странство можеби затоа ми е чудно и несфатливо да работам за 250 долари или евра
кога таму ги зимаш за 3 дена а овде треба да рмбаш цели 30 дена...тешко човек да го прифати тоа
Експлоатација има сегде али ова во македонија е на трета! Што е најзабавно ја прифаќате и ја сакате, со сите сили се борите да опстои, никој не се буни за ништо, во ред е да се работи за минималец од 170$(8000 ден.), се е супер ни тече мед и млеко![]()
dobaaar siiii...da se ispolnuvaa site vetuvanja ke bevme prva drzava na svetot kade sto sve ke cvetase...
Што ќе работат?Еве една добра вест
Сите 236 вработени во MекДоналдс рестораните во Македонија ќе останат на работа, ова денеска им го порача сопственикот на компанијата Светозар Јаневски на своите вработени на средбата со нив.
http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=7&vest=3640
Што ќе работат?![]()
A да те прашам, ти текнува ли во Америка во Мекдоналдс баш збориме еве, какви работеа? Необразовани црнци од Хаити, и латиноси што поима немаа од англиски. Колку мислиш дека нив ги плаќале таму? Абе ние кога им кажувавме дека работиме во хотел, не гледаа како да сме доктори и адвокати! Така да рачунај дека и таму Мекдоналдс не се расфрла со пари, како ни тука, тоа е реалноста! Таму претпоставувам по 200 долари неделно, тоа се 800 долари месечно, а со просечна кирија од 400-500 долари, види што му останува него за да го преживее тој месец! Нити бранам нити напаѓам секако дека платите тука се никакви, а особено тој минималец од 8.000 денари, но ако земеме да го споредиме Мекдоналдс тука и таму, тогаш иста политика си тераат!
Не сум работел во Мекдоналдс, од тоа што ми имаат кажано во америка најслабо платените вработени на каса зимале околу 370 денари на саат тоа би му дошло околу 3000 дневница.A да те прашам, ти текнува ли во Америка во Мекдоналдс баш збориме еве, какви работеа? Необразовани црнци од Хаити, и латиноси што поима немаа од англиски. Колку мислиш дека нив ги плаќале таму? Абе ние кога им кажувавме дека работиме во хотел, не гледаа како да сме доктори и адвокати! Така да рачунај дека и таму Мекдоналдс не се расфрла со пари, како ни тука, тоа е реалноста! Таму претпоставувам по 200 долари неделно, тоа се 800 долари месечно, а со просечна кирија од 400-500 долари, види што му останува него за да го преживее тој месец! Нити бранам нити напаѓам секако дека платите тука се никакви, а особено тој минималец од 8.000 денари, но ако земеме да го споредиме Мекдоналдс тука и таму, тогаш иста политика си тераат!
ама рачунај на каса, а тие у позадина што сецкаат салати и прават плескавици, уште подоле од тоа. Знам некои што работеа и за 300 долари на две недели, што значи си има и таму експлоатација далеку од тоа дека нема. Само поголем дел од тие претпоставувам беа во илегала па и немаа голем избор. Ако сакаш да заработиш во Америка ќе ти се пружи шанса ама ќе ти кажат план, се заработувало и по 1000-1500 долари на недела ама не сме гледале бел ден, куча посо во најлоша варијанта. Кога ќе споредам самиот посреќен бев тука со 300 евра месечно него тие месеци таму кај што ќе умрев за малце од работаНе сум работел во Мекдоналдс, од тоа што ми имаат кажано во америка најслабо платените вработени на каса зимале околу 370 денари на саат тоа би му дошло околу 3000 дневница.
Месечно околу 72000 денари му доаѓа
И да плати за кирија пак ќе му остане...освен ако не е како пумето да иде на шопинг и да ги троши за цигари![]()
Sto zbor e ISTAVI SE, provincijalec ni edenАј истави се од темата...
Еве најниска, просечна, легална на час е 7.67 http://www.glassdoor.com/Salary/McDonald-s-Salaries-E432.htmra
ама рачунај на каса, а тие у позадина што сецкаат салати и прават плескавици, уште подоле од тоа. Знам некои што работеа и за 300 долари на две недели, што значи си има и таму експлоатација далеку од тоа дека нема. Само поголем дел од тие претпоставувам беа во илегала па и немаа голем избор. Ако сакаш да заработиш во Америка ќе ти се пружи шанса ама ќе ти кажат план, се заработувало и по 1000-1500 долари на недела ама не сме гледале бел ден, куча посо во најлоша варијанта. Кога ќе споредам самиот посреќен бев тука со 300 евра месечно него тие месеци таму кај што ќе умрев за малце од работаАма тоа си е само субјективно, сигурен сум дека има многу нашинци што можат да го издржат тоа темпо
![]()
Пробај да живееш со 1500 долари месечно во Америка, да видиме шо фаца си. Освен кирија (која е нормално 700 по човек) ти остануваат 800 долари. Неделно, онака да јадеш леб и нешто намачкано, ти ојдоа уште 80-100. Тоа се уште 400. Со 400 долари, можеш комотно да се сликашНе сум работел во Мекдоналдс, од тоа што ми имаат кажано во америка најслабо платените вработени на каса зимале околу 370 денари на саат тоа би му дошло околу 3000 дневница.
Месечно околу 72000 денари му доаѓа
И да плати за кирија пак ќе му остане...освен ако не е како пумето да иде на шопинг и да ги троши за цигари![]()
Пуме ај признај дека ти отиде да се прошеташ, да видиш, да те видат и да си купиш по нешто? Да беше да работиш сигурно ќе заработеше.Пробај да живееш со 1500 долари месечно во Америка, да видиме шо фаца си. Освен кирија (која е нормално 700 по човек) ти остануваат 800 долари. Неделно, онака да јадеш леб и нешто намачкано, ти ојдоа уште 80-100. Тоа се уште 400. Со 400 долари, можеш комотно да се сликаш
--- надополнето: 18 мај 2013 во 01:02 ---
Ах, да, и одбиј данок од овие пари. 1500 бруто се. Ако живееш во Америка, данокот не ти го враќаат. Па види колку му останува на човекот, од таа плата одбиваат state и federal данокОстана чоекот со 200 долари месечно....