Икони...

• Креатор на темата Креатор на темата птр
  • Време на започнување Време на започнување
греф ли е да црташ икони ?

Се разбира дека е грев (според православието). Ако не би било грев, секој уметник би си цртал икони и би си ги продавал и со тоа ќе им се наруши монополот на МПЦ во бизнисот со икони.
Еве ти ги цените на иконите во МЦП: http://www.mpc.org.mk/Knizarnica/ikoni.asp

Грев е и да произведуваш свеќи, затоа што со тоа пак им го рушиш бизнисот со свеќите на МПЦ.
МПЦ ги продава повеќе од 3 пати поскапо од другите погребални претпријатија, а на истите им фрла проклетсва затоа што и се мешаат во монополот:
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=D5D323489142934CB2C00AC088AB085E

Грев е и да правиш христијански календарчиња (бидејќи МПЦ има авторско право над нив) и кога би правел повторно би им го рушел бизнисот на МПЦ со календарчиња.
http://star.kanal5.com.mk/(S(laktng45wlh5ysvff2h0lj45))/default.aspx?mId=37&eventId=55832&egId=13

Заклучок: Се што го руши монополот во бизнисот на МПЦ е грев! Појасно здравје :)

ACTION,

цртањето, па нека е тоа цртање икони за свој мерак, само по себе не е проблем, се‘ додека тоа е Твоја активност надвор од Црквата и без намера да се заработат пари од таквата активност.
Ова!!!:icon_lol:
Изработувањето фрески и икони е грев,исклучиво и само доколку претставува конкуренција и загрозување на бизнисот на Црквата?

Ова!!!:icon_lol:
Изработувањето фрески и икони е грев,исклучиво и само доколку претставува конкуренција и загрозување на бизнисот на Црквата?

Изработувањето фрески и икони е грев ако се врши од на начин кој веќе го опишав. Плус, иконите не се прост украс или било каква слика/претстава за било кого...
--- надополнето: 17 мај 2013 во 12:44 ---
Се разбира дека е грев (според православието). Ако не би било грев, секој уметник би си цртал икони и би си ги продавал и со тоа ќе им се наруши монополот на МПЦ во бизнисот со икони.
Еве ти ги цените на иконите во МЦП: http://www.mpc.org.mk/Knizarnica/ikoni.asp

Грев е и да произведуваш свеќи, затоа што со тоа пак им го рушиш бизнисот со свеќите на МПЦ.
МПЦ ги продава повеќе од 3 пати поскапо од другите погребални претпријатија, а на истите им фрла проклетсва затоа што и се мешаат во монополот:
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=D5D323489142934CB2C00AC088AB085E

Грев е и да правиш христијански календарчиња (бидејќи МПЦ има авторско право над нив) и кога би правел повторно би им го рушел бизнисот на МПЦ со календарчиња.
http://star.kanal5.com.mk/(S(laktng45wlh5ysvff2h0lj45))/default.aspx?mId=37&eventId=55832&egId=13

Пошто Твојата/Вашата (едитирано од модератор) не познава нит‘ признава свеќи и икони, тоа значи дека на тоа поле, немате конкуренција...

Заклучок: оние кои немаат ништо, немаат ни со што да се пофалат. Оние кои немаат ништо, редовно им завидуваат на оние кои имаат се‘ што е потребно.

Не прави идол или слика на она што е горе на небото, што е долу на земјата, што е во водата и под земјата, не им се поклонувај и не им служи.

Може некој да објасни како правењето икони не е во колизија со втората Божја заповед?

Не прави идол или слика на она што е горе на небото, што е долу на земјата, што е во водата и под земјата, не им се поклонувај и не им служи.

Може некој да објасни како правењето икони не е во колизија со втората Божја заповед?

Во грчкиот превод на стариот завет (Септуагинтата) за кој што постојат докази дека го користеле и апостолите/евангелистите на местото каде што овде пишува „слика“ таму стои „εικών“ (икон).

Во грчкиот превод на стариот завет (Септуагинтата) за кој што постојат докази дека го користеле и апостолите/евангелистите на местото каде што овде пишува „слика“ таму стои „εικών“ (икон).

Без разлика дали терминот е ''слика'' или ''икон'', изработката на икони е во судир со втората Божја заповед цитирана погоре. Прашањето ми беше, како се оправдува изработката на икони и поклонувањето пред истите кога постои јасна Божја заповед која го забранува тоа.

како се оправдува

images

Без разлика дали терминот е ''слика'' или ''икон'', изработката на икони е во судир со втората Божја заповед цитирана погоре. Прашањето ми беше, како се оправдува изработката на икони и поклонувањето пред истите кога постои јасна Божја заповед која го забранува тоа.

Се поклонуваш на Бога и светиите а не на богот на сонцето тоа значи заповетта.

34.jpg

Еве вака го видел свети старец Пајсије, нашиот Господ Иисус Христос.

Изработката на икони не се оправдува и не е во судир со втората Божја заповед: проблемот настанува доколку предметот на кој му се поклонуваме ни‘ стане идол па наместо на Бога, да му се поклонуваме и да му служиме на идолот.

Поклонувањето пред иконата не е поклонување пред материјалот од кој е изработена иконата, туку поклонување и оддавање чест на ликот кој е изобразен на иконата. Светиите се нашите застапници пред Христа Бога, така тие (Светиите) нам ни‘ служат, а не обратно.

Кога веќе ја земаш втората Божја во разгледување, читај ја до крај: крајот од заповеста е јасен и не дозволува поклонување и служење. Воедно, втората Божја заповед се надоврзува на првата, која забранува „имање„ други богови, освен Едниот и вистинскиот Бог.

Иконата е, како велат, „...прозорец кон духовниот Свет...„.

Глупоста во поставеното прашање е повеќе од очигледна: поставуваш прашање (попут „изверзиран„ протестант) за „нешто„ за кое однапред знаеш дека го нема...:confused:

Па и јас велам дека во првите векови немало икони! И сега што? Многу сум паметен, нели!

Па немало де.. и шо сеа? Шо се нервираш околу тоа?

А шо те буни тоа прашње, шо е толку дебилно.. сеа не си ми јасен.. не те контам...

Но, ако нештата ги согледаш во историксо-општествениот стек од околности во кој се наоѓа(ла) раната Црква, многу нешта стануваат појасни па така ќе Ти стане јасно и зашто во првите 3 векови навистина нема икони, но затоа има катакомбни ѕидни слики!

Дома имам книга, во која е фотографирана таванска фреска од катакомба, која потекнува од средината од 3-от век, на која е насликан ликот Христов! Што ќе кажеш на тоа?
--- надополнето: 17 мај 2013 во 10:18 ---

Прво - рана Црква немало. .ако веќе под „Црква“ мислиш на институција каква што била од 4 век до денес..
пред 4 век. тешко да постоела таква работа.. постоеле модифицирани сакрални простории каде што се извршувале христијанските обреди, најчесто на места од куќи на Латифундиски имоти (па истите простории биле или составен дел од „куќата“ или доградувани и модифицирани), или најчесто се кроистеле Римските Базилики и форуми... така да терминот Базилика ни да си помислил дека е христијански.. неговата адаптација за христинаски обреди го прави тој термин да се нарече „Рано-христијанска базилика“.. Наравно, пренамената си го направила своето..

И како изглеал Исус на таванската фреска?? БД веј... дали негде реков дека немало фрески од Исус пред 4 век од наша ера?

Еве ти и дополнителни фрески од Исус пред 4 век...

Овде е без брада..
ова е 300 година
05christlarge.jpg

Еве ти го повторно исус.. ги воскреснува Лазар од мртвите.. ќелав и без брада

LazarusCatacomb.jpg

Еве ти каменорезба на Исус . повторно го воскреснува Лазар.. младо дете без брада... со стапче

top.jpg

Еве ти го исус црномањаст без брада.. како овчар..

christ-the-good-shepherd-catacomb.jpg

Еве ти једина скулптура на Исус. претставен као Аполо.. со цициња и женскаст лик.. 4 век..
, без брада
christ-seated,-4th_jpg.jpg

Исус со Лира (као на Аполо)
5645529222_62dc123854_m.jpg

Плавокосиот Исус без брада.. мозаик.. 3 век..

Apollonmosaic.jpg

Еве ти мозаик од Северна Англија - 4 век.. Исус со ореолот на Аполо

wpid-0211_Early_Mosaic_of_Jesus_Christ.jpg

И сеа шо?

Трагично е самото погрешно толкување на втората Божја, која, како напишав, не забранува сликање, туку забранува идолатриски однос кон насликаното.

Чекај чекај малку.. сеа као новопечен рисјанин.. ме буниш.. во шо да верувам сеа јас? И дали сум прав Рисјанин.. т.е. дали си и ти Прав Рисјанин?

Па за кој курац првите христијани уште во 1 век од н.е. непосредно по смртта на Исус и Васкресението, почнале со испишување на симболи, знаци. .па потоа фреско-сликарство и сл исл..
Чим го цртале и обележувале значи ја изразувале својата вера и својата побожност, а со тоа и го означувале својот однос према верат аи насликаното, како израз на верата и побожноста. (на движењето). И шо значи и тие, па чак и следбениците на Исус праеле идолатрија а?
А шо ако и Исус праел некои знаци таму, им обележувал знаци и финти као да се препознаваат, јел да? Ваљда на момциве не им текнало од ѓутуре?

Нешо ни ти не си ми јасен околу ова идолатријава... пошо испаѓа дека од старт Рисјанствово пројавува елементи на идолатрија..
Сеа да верувам или не? Ме праиш да сумњам у својава вера...
--- надополнето: 17 мај 2013 во 14:41 ---
Еве вака го видел свети старец Пајсије, нашиот Господ Иисус Христос.

Кој век го видел Старецов Пасије, Исуса?

Па за кој курац првите христијани уште во 1 век од н.е. непосредно по смртта на Исус и Васкресението, почнале со испишување на симболи, знаци. .па потоа фреско-сликарство и сл

Не се најдени цртани симболи, знаци, фрески од 1век. Најдени се само симболи, слики, знаци во неколку катакомби од 3ти век.. и тоа велам во неколку, а христијанството тогаш веќе било распространети низ целата Римска империја. Значи тие повеќе било како исклучок, отколку правило.
Евреите исто така (почитувајќи ја втората Божја заповед) не користеле икони во синагогите, освен во една (Дура Еуропос) која пак ќе кажам е исклучок, а не правило.

А шо те буни тоа прашње, шо е толку дебилно.. сеа не си ми јасен.. не те контам...

Дебилноста во прашањето со састои во то што, просто кажано, го докажуваш она кое е очигледно...

Еве една слична „вистина„, како онаа констатација од прашањето: велам, јас не постоев во првите 3 векови од н.е. Дали се согласуваш со оваа вистина?

Изработката на икони не се оправдува и не е во судир со втората Божја заповед: проблемот настанува доколку предметот на кој му се поклонуваме ни‘ стане идол па наместо на Бога, да му се поклонуваме и да му служиме на идолот.

Веројатно не си ја прочитал во целост втората Божја заповед. Таму јасно Бог забранува изработка и служење и на идоли и на икони. Доколку Бог сакал да забрани само изработка на идоли, тогаш ќе пишел не правете идоли, но Тој додава и икони.

„Не прави за себе идол, ниту некаква слика (на грчки: икона) на она што е горе на небото, што е долу на земјата и што е во водата под земјата; немој да им се клањаш ниту да им служиш,..." (Излез 20:4-6, Библијата)

„ Не вршете беззаконија, правејќи си ликови вајани, секаков вид ликови на маж или жена,“ (Второзаконие 4:16, Библијата)

„Зборувајќи дека се мудри, станаа безумни и ја заменија славата на нераспадливиот Бог со слика слична на распадлив човек“ (Римјаните 1:22, Библијата)
--- надополнето: 17 мај 2013 во 15:09 ---
Кога веќе ја земаш втората Божја во разгледување, читај ја до крај: крајот од заповеста е јасен и не дозволува поклонување и служење.

А зарем не е палењето кандило еден вид служење на иконата? Што мислиш како им служеле паганите на своите икони? Им давале да јадат? Ги преоблекувале? Им миеле заби?
--- надополнето: 17 мај 2013 во 15:10 ---
Иконата е, како велат, „...прозорец кон духовниот Свет...„.

Абе велат, али битно е и кој вели нели? Дали тоа го велел Господ или некој човек? Дали тоа го велел некој апостол, пророк?

Чекај чекај малку.. сеа као новопечен рисјанин.. ме буниш.. во шо да верувам сеа јас? И дали сум прав Рисјанин.. т.е. дали си и ти Прав Рисјанин?

Па за кој курац првите христијани уште во 1 век од н.е. непосредно по смртта на Исус и Васкресението, почнале со испишување на симболи, знаци. .па потоа фреско-сликарство и сл исл..
Чим го цртале и обележувале значи ја изразувале својата вера и својата побожност, а со тоа и го означувале својот однос према верат аи насликаното, како израз на верата и побожноста. (на движењето). И шо значи и тие, па чак и следбениците на Исус праеле идолатрија а?
А шо ако и Исус праел некои знаци таму, им обележувал знаци и финти као да се препознаваат, јел да? Ваљда на момциве не им текнало од ѓутуре?

Нешо ни ти не си ми јасен околу ова идолатријава... пошо испаѓа дека од старт Рисјанствово пројавува елементи на идолатрија..
Сеа да верувам или не? Ме праиш да сумњам у својава вера...

Самиот израз „идол„ има неколку значења: значи „..замена за..„ т.е. значи „..на местото од...„.

Едноставно кажано, ако „она„ кое го обожувам не е самиот Бог, онаков каков Он ни‘ се објави нам смртниците, тогаш се ставам во состојба да го обожувам „она„ кое го завзело местото Божјо.

Првата Божа, забранува „имање„ други богови, освен живиот Бог. Кои се тие „други„ богови? Тоа се отпаднатите ангели-демоните, кои стојат зад секој идолатриски предмет. Према томе, ако не Го обожувам вистинскиот Бог, тогаш самиот себе се поставувам за идолопоклоник, обожувајќи го не Бога, туку оној кој сакаше да го завземе местото Божјо.

Верните Го обожуваат само Бога, оти само Он Е Бог, а на Светиите, им се оддава чест, заради нивниот овоземен подвиг, со кој заработиле свое место блиску до Христа Бога, како што им се оддава чест на оние кои ги положиле своите души за слободата од своите наследници.
--- надополнето: 17 мај 2013 во 15:18 ---
Таму јасно Бог забранува изработка и служење и на идоли и на икони.

А бе затоа и велам: се‘ што Бог критикува, тоа е критика кон православните христијани, а се‘ што Бог пофалува, таа пофалба автоматски иде кај „изворните„. :icon_lol:

Поимот „икона„ е троа поширок од самата слика/лик, нанесен на парче материјал. Бог го створи човекот по својот „образ„, т.е. слика, т.е. икона, па користејќи ја Твојата премудрост, ќе испадне дека Адам е првиот идолопоклооник....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom