Глупоста во поставеното прашање е повеќе од очигледна: поставуваш прашање (попут „изверзиран„ протестант) за „нешто„
за кое однапред знаеш дека го нема...
Па и јас велам дека во првите векови немало икони! И сега што? Многу сум паметен, нели!
Па немало де.. и шо сеа? Шо се нервираш околу тоа?
А шо те буни тоа прашње, шо е толку дебилно.. сеа не си ми јасен.. не те контам...
Но, ако нештата ги согледаш во историксо-општествениот стек од околности во кој се наоѓа(ла) раната Црква, многу нешта стануваат појасни па така ќе Ти стане јасно и зашто во првите 3 векови навистина нема икони, но затоа има катакомбни ѕидни слики!
Дома имам книга, во која е фотографирана таванска фреска од катакомба, која потекнува од средината од 3-от век, на која е насликан ликот Христов! Што ќе кажеш на тоа?
--- надополнето: 17 мај 2013 во 10:18 ---
Прво - рана Црква немало. .ако веќе под „Црква“ мислиш на институција каква што била од 4 век до денес..
пред 4 век. тешко да постоела таква работа.. постоеле модифицирани сакрални простории каде што се извршувале христијанските обреди, најчесто на места од куќи на Латифундиски имоти (па истите простории биле или составен дел од „куќата“ или доградувани и модифицирани), или најчесто се кроистеле Римските Базилики и форуми... така да терминот Базилика ни да си помислил дека е христијански.. неговата адаптација за христинаски обреди го прави тој термин да се нарече „Рано-христијанска базилика“.. Наравно, пренамената си го направила своето..
И како изглеал Исус на таванската фреска?? БД веј... дали негде реков дека немало фрески од Исус пред 4 век од наша ера?
Еве ти и дополнителни фрески од Исус пред 4 век...
Овде е без брада..
ова е 300 година
Еве ти го повторно исус.. ги воскреснува Лазар од мртвите.. ќелав и без брада
Еве ти каменорезба на Исус . повторно го воскреснува Лазар.. младо дете без брада... со стапче
Еве ти го исус црномањаст без брада.. како овчар..
Еве ти једина скулптура на Исус. претставен као Аполо.. со цициња и женскаст лик.. 4 век..
, без брада
Исус со Лира (као на Аполо)
Плавокосиот Исус без брада.. мозаик.. 3 век..
Еве ти мозаик од Северна Англија - 4 век.. Исус со ореолот на Аполо
И сеа шо?
Трагично е самото погрешно толкување на втората Божја, која, како напишав, не забранува сликање, туку забранува идолатриски однос кон насликаното.
Чекај чекај малку.. сеа као новопечен рисјанин.. ме буниш.. во шо да верувам сеа јас? И дали сум прав Рисјанин.. т.е. дали си и ти Прав Рисјанин?
Па за кој курац првите христијани уште во 1 век од н.е. непосредно по смртта на Исус и Васкресението, почнале со испишување на симболи, знаци. .па потоа фреско-сликарство и сл исл..
Чим го цртале и обележувале значи ја изразувале својата вера и својата побожност, а со тоа и го означувале својот однос према верат аи насликаното, како израз на верата и побожноста. (на движењето). И шо значи и тие, па чак и следбениците на Исус праеле идолатрија а?
А шо ако и Исус праел некои знаци таму, им обележувал знаци и финти као да се препознаваат, јел да? Ваљда на момциве не им текнало од ѓутуре?
Нешо ни ти не си ми јасен околу ова идолатријава... пошо испаѓа дека од старт Рисјанствово пројавува елементи на идолатрија..
Сеа да верувам или не? Ме праиш да сумњам у својава вера...
--- надополнето: 17 мај 2013 во 14:41 ---
Еве вака го видел свети старец Пајсије, нашиот Господ Иисус Христос.
Кој век го видел Старецов Пасије, Исуса?