Украдени точаци / Наоѓање крадени точаци

• Креатор на темата Креатор на темата Пеџо
  • Време на започнување Време на започнување
точак сеуште не , не ми е возен минимум 5 години , в улаз исто толку време ми стој , а сакам да го возам , полн е прашини ,изгледа заради то не ми го крада, ама прво нешто шо треба да му сменам се гумите...иначе убо точаче е за на око , на времето брат ми го средуваше , пуфка го напрај, само шо не се гледа од прашината и не е кизне колку сигурно врзан и досега неам заприметено да проба некој да го кради ,плус то иаме камера во влезо , одма че се види кој е.

3 точаци сум имал досега ниеден ми немаат украдено. Знаете зошто ?? Затоа што не го чувам пред зграда, во влез, во подрум. Туку горе дома кај мене на четврти спрат на балкон и гајле немам. Имам ланец за заклучување го користам но само ако одам до продавница или кај другар, ама и во тој случај иако ми е заклучен гледам да биде оставен на такво место што цело време ќе имам увид врз него или ќе биде под надзор на камера. Така се чува точак да се има!

Да не ги обвинуваме само Циганите, во последно време ова е наркоманска професија. Не ги ни судат ако го фатат за ваков престап ако е регстриран зависник, и покрај тоа што некои велосипеди чинат повеќе од солиден половен автомобил.

Го чував во станот додека живеев под наем, сега во зградата каде што живеам визба од причина што визбата има дупла врата и не верувам дека ќе ја обие некој.
Инаку во претходната зграда додека живеев имаше еден наркоман кој секои две недели правеше попис и собираше се што може да се продаде.

Го фатија по извесен период и сега престанале кражбите.
Во Веро има синџир за заклучување со клуч (околу 200 и нешто денари) и тие се поефикасни од овие со комбинација.
Мој совет е да одеш во полиција на секои две седмици од причина што може и да го најдат и да не ти се јават, туку да стои таму за препознавање.
Еве интересно видео.

Баценце лани летото ми украдоа giant од 600 евра од подрум во куќа така да сега пред некое време земав скот и го врзувам и во подрумот со ланец и плус во заклучениот дел и порачав брави и курци палци

Два ми имаат дрпнато, првиот кога ми го дрпнаа од двор, почнав позади куќа да го ставам, вториот и од позади куќа ми го дрпнаа -.-
Сега немам точак.
... nemaš kuče vo dvorot ??
mene lani vo juni mi ukradoa bezvreden Sobim, kupen nov 2004 3000mkd, amortiziran, vrzan vo vlez za cevka od hidrant... obično go simnuvav vo podrum, imame centralna vrata što se zaklučuva... jas dojdov u temnica i brzav da gledam utakmica, točakot e ukraden rano nasabajle..no paradoks e deka karši vo drugata zgrada u dvor na prizemje držat 2-3 ubavi točaci i toa nezaklučani, a ne e visoka ogradata... isto ubavi točaci gi vrzuvaat na drvcata megu zgradite... ne možam da ja sfatam logikata na kradcite...slična problematika e kradenjeto na delovi od koli, fičovcite i stojadinite gi rasturaat.. po se izgleda nekoj pravnik gi podučuva, ako i go fatat za nešto so mala vrednost policija ništo ne prevzema po službena dolžnost (može samo da ti go vrati ako mu go odzeme i ako dožnaeš ); ako go nema ukradenoto , treba privatno da go tužiš, više dara nego maslo... isto vo Hrvatska nekoj se zanesuvaa ( vo Slavonija, kade ima dosta romi) da se vovede registracija na točaci... ama koj će prifati toa za eftini točkovi , a ne vredi ako nema tablici za site točkovi, a baška koj će kontrolira, nepraktično i nesprovedlivo...
...b.t.w., duri i žoltite točaci što gi renta gradot , se kradat , imam videno gi kombiniraat i gi prefarbuvaat

Ми немаат украдено точак а го имам оставано незаклучен секој ден додека одев на тренинг на отворено добри 2-3 години заедно со уште 20 други точаци.

Сега веќе и ретко го возам, али сигурно не би краделе точак брзинец без брзини, без кочници, со криво тврдо седиште, изгребан, искривен бандаж... Да ми рече некој дека ќе ми го краде, ќе му помогнам искрено.

А и вие па давате по 600 евра за точак, како да не ви ги крадат :icon_mrgr: Дури и во Холандија кај што секој има по 2 точаци ги крадат убавите точаци и затоа сите купуваат од старите .

Не се чудете како крадат и како може да ви скинат тоа катанците.

10 пати врзи го ако сакаш, ако го оставаш навечер преку зграда ќе ти го собере

Погледнете го видеото

Иначе да знаете типов на сликава доле краде точаци низ скопјево, луѓе го имаат видено како краде и пријавено во полиција и препознаено и све, ама џабе

560982_10151190553615849_1106174268_n.jpg

Еве ви и една ФБ група кај што има луѓе со слични маки.

http://www.facebook.com/groups/kraden.to4ak/

Еве интересно видео.

Изгледа и во Хрватска е слично како кај нас. Полицијата не презима ништо ни за покрупни работи, не па за точаци (и џабе ќе им објаснуваш дека точакот (можеби) ти вреди неколку илјади евра). И да се јавиш, џабе ќе се јавуваш... а никој не е глуп да се конфронтира со сомнителни ликови за туѓ точак.

Државата е крива, полицијата не си ја работи работата. Плус да има одредени „поттикнувања„ како мали парични награди за пријавување (и фотографирање) кое ќе придонесе за апсење... подруги ќе бидат работите. Вака како што стојат работите, полицијата не е ни мотивирана ни заинтересирана да ги фати крадците.

Решение е заклучување на точак со многу дебели ланци, плус имање еден евтин едноставен точак само низ град. И тоа да изгледа што понеугледно можно (прљав, излупена боја итн)...

Абе какви синџири какви бакрачи, врзувајте го колку сакате пак ке ви го дрпнат. Со едно другарче бевме пред некое време на пазар да земе синџир, ама она баш синџир од најдебелите за точакот. Една ситна тетка продаваше и рековме ајде дај едно метро, зеде една клешта, само штракна, без мука без ништо ете ти метро :pos:...Кога таков синџир сечат без проблем ни шифри ни бутур не помагаат.

нишо само ако можеш gps да му ставиш да можеш да го лоцираш во секое време :)

Абе какви синџири какви бакрачи, врзувајте го колку сакате пак ке ви го дрпнат. Со едно другарче бевме пред некое време на пазар да земе синџир, ама она баш синџир од најдебелите за точакот. Една ситна тетка продаваше и рековме ајде дај едно метро, зеде една клешта, само штракна, без мука без ништо ете ти метро :pos:...Кога таков синџир сечат без проблем ни шифри ни бутур не помагаат.

Ах од пазар што очекуваш. Не е финтата дебелината на ланецот туку видот на материјалот од кој што е направен, ако имате ептен скап точак ќе фрлите некој денар повеќе ама ќе земете ланец кој што не се сече со ништо. :)

Како рекле старите, колку пари толку музика. Ако веќе имате скап точак или сте принудени да го оставате на отворено, инвестирајте во поскапа заштита, не ланци и катанци од пазар или супермаркет. Не е ништо 100% безбедно, ама ќе им треба повеќе време на тие што сакаат да го отворат. Или нешто вакво.

Грешката во многу луѓе е што не ги заклучуваат велосипедите како треба.
Точно, колку и да е заклучен со колку и да е најдобри ланци и тракатанци пак тој ќе може да го украде, но поентата е што колку ќе се помачи за да го дигне, кога би бирал помеѓу убаво заклучен точак и просечно заклучен точак со слична вредност, нормално би го дигнал тој потапа што е заклучен.
Знајте, се, ама баш се колку и да е скапо, квалитетно, може да се обие!
Врзете го со некој подебел ланец за местото каде што го заклучувате, врзете го задното тркало за рамот и задното и предното тркало спојте си ги со подолг ланец, шансите така ќе се намалат баеѓи, не дека не е можно да се украде, ама пак шансите се помали.
Инаку, на девојка ми се расипа за заклучување чудото, се искрши клучот внатре демек го пробивав со обични клешти, неколку пати го удрив, истегнав и излезе од бравата а 3 минути одприлика и тоа врска немав што правев, удирав, тегнев само, а замислете некој што си знае што прави...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom