Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
77532.jpg

Сеа има да ја паркирам кочијата као господин. :pipi:

И после Скопје најнеиновативен град. Па еј бре ние во 21 век измисливме барокона катна гаража.

Да не забегуваме. Ако Коце сака да го прави рекорд пешачка зона што ќе му е катна гаража тука? Плус има паркинзи и кај рамстор и после НЛБ банката, и пред зградите карши стара железничка.

И Штрумфови имаат голем придонес за некогашната Македонска младина,камо спомен обележје?
Дај некој од центар нека напише,имаат воздух за дишење?
Освен центар и аеродром,други населби нема кои што треба да ги види,,светот,,?
Ми се чини дека ова мало парче земја(мислам на проссторот во центар)ке почнат и на спратови да го градат оти на приземје се при крај со квадратурата.

Иначе еве како ќе изгледа „катната гаража“ со административна зграда... Искрено, не би ме чудело да и околните згради ги фасадираат во БАРОК и НЕОКЛАСИЦИЗАМ.. живеев во тоа маало до своја 7 година.. и стварно ова е перверзија парекселанс..

http://maxim.mk/foto-vaka-kje-izgleda-katnata-garazha-sproti-hotelot-bristol-vo-skopje

Сум глеал порки едно чудо.. од нај софт до нај хард кор. .ама ова е порка за сва времена.. цццц свашта.. дури и не ми се глеа више од оваа порка...

77532.jpg

Шо е најинтересно, има смисол зошто тој дел се нарекува „Градски ѕид“ или „мал ринг“.. Има и своја интересна симболика и историја... и сеа.. не знам.. со ова се губи секаков смисол и секаква намена..
И стварно мајката, говна да правеа по радосен ќе бев.. ама ова.. не знам.. ни да се смееш ни да плачеш..

Очигледно изрекана „Шо ги ебам, ќе ги сечам“ веќе земала и тоа огромен замав..

А да се организираме и да вандализираме, а? Шо викате?
и ја незнам што не се организирате што сте таму у центар или се чекате ние од внатрешноста да земеме у свои раце

Кога ќе ти дојде скурца, и 3 дрва маме ебаваат.
за овој случај тие се нафрлија на полицајците како да тие се извор на нивните "проблеми". На истите полицајци кои им го штитеа грбот кога ги враќаа орките до битпазар, да не влезат и да не го загадат драгиот ни македонски дел од градот.
Ако вака се продолжи, улици, катни или подземни гаражи се многу малку, а се потребни во централно подрачје. Можда не баш таму, но дефинитивно се потребни и тие и други објекти. Даме Груев колку што имам информации треба да прерасне во булевар (што е и логично затоа што сообраќајот, со оглед на дневните и постојани миграции и концентрацијата на сите административни и деловни објекти во центарот во Скопје е скоро целосно парализиран). Централното подрачје мора се се проширува и менува, пред се заради таа несоодветна миграциона и политиката на урбанизација, фаворизирање, централизација и развој на одредени реони и региони.
Жителите на општина Аеродром плаќаат даноци на градот и државата и тоа многу повеќе одколку што им се враќа назад.Тие пари на градот не ги извадил Коце од својот џеп исто како што Грујо не прави рингишпили од негов.
и ние плаќаме даноци ама не добиваме ништо за возврат. Ни трим, ни велосипедски, ни ролерски патеки, ни паркови за кучиња, ни булевари. Ако одиме по таа логика, ... Општина Аеродром не постоеше, освен како земјоделски и спортски аеродром. После се населија воени лица и така натаму. Као дете сум живеел во Маџирмаало па случајно знам што и како постоеше. Ама не е тоа логиката.

Едноставно решение за сите проблеми. Да се намалат даноците, државата да престане со мешање во секоја манџа, а проектите да ги тера приватниот сектор.
да, Добра е идејата за непартизирана држава. Ама како каже чика кумплунг...плус голем број од градбените компании се врзани со функционери. Ако им је толку дојдено под нож на центарци (а гледам им е збоктисано од се што е згуснато во центарот плус сообраќајот едвај више го издржува овој проток на луѓе и возила), собрание можда треба да прогласи целосен мораториум за било какви градби во оваа општина. Освен за проширување и надградби на сообраќајници (инфраструктура).

^ Само што и приватниот секрот ќе биде командуван од партиите.
Приватникот нека му ја мисли, неговиот профит е негов проблем. Важно нема никој да се чалами со пари кои ми ги конфискувал при секое полнење бензин, купување леб, земање плата итн.

Интервју со инстант милионерката, ни срам ни перде за 40 и кусур илјади евра месечно, државни пари

Разговор - Моите хонорари се најмали

65A256D7707C1D449418DD465308B0AE.jpg

Валентина Стевановска вели дека на „Скопје 2014“ работела за помали суми од објавените

„Какви три милиони евра? Едвај десет отсто од нив остануваат за авторот на проектот. На скулптурите работев речиси шест години, некогаш од утро до утро, често ги запоставував и децата поради работа... Може да се пресмета дека месечниот надомест, всушност, би ми бил колку една посилна просечна плата во Македонија. На удар сум на политички инсценирани напади, јавноста и граѓаните добиваат сосема погрешна перцепција, лани дури и ми го ограбија домот, но не најдоа ништо. Сепак, ме радува тоа што никој нема забелешки на изгледот на скулптурите“.

Oва е накратко резимето од разговорот со Валентина Стевановска, авторка на најголемиот дел од скулптурите во проектот „Скопје 2014“. Откако надлежните, конечно, јавно ја соопштија висината на сумите за контроверзниот проект, нејзиното име е во центарот на вниманието на јавноста. За „Воинот на коњ и фонтаната“ - 649.000 евра, 303.512 евра за „Порта Македонија“, за скулптура на мостот „Око“ - 105.000 евра, за споменикот на Христо Татарчев - 97.667 евра, „Воинот со фонтана на плоштад Карпошово востание“ - 1.487.900 евра, 302.071 евра за „Коњаник и фонтана“ во Гази Баба. Вкупно 2.943.050 евра за сите овие проекти, кои никого не оставија рамнодушен.

И Штрумфови имаат голем придонес за некогашната Македонска младина,камо спомен обележје?
.
имаат баш карши МНТ, а од таму па на даље имаат пун курац обележја штрумфовски

да, Добра е идејата за непартизирана држава. Ама како каже чика кумплунг...плус голем број од градбените компании се врзани со функционери. Ако им је толку дојдено под нож на центарци (а гледам им е збоктисано од се што е згуснато во центарот плус сообраќајот едвај више го издржува овој проток на луѓе и возила), собрание можда треба да прогласи целосен мораториум за било какви градби во оваа општина. Освен за проширување и надградби на сообраќајници (инфраструктура).
Дали некогаш со некој закон нешто се направило/поправило? И колку тоа било ефикасно?
Треба да се остави невидливата рака да ги контролира работите. Па ако проектот е навистина профитабилен и тоа луѓето го бараат секогаш ќе се најде некој кој ќе инвестира.

имаат баш карши МНТ, а од таму па на даље имаат пун курац обележја штрумфовски
Ама тие се оние подвижните или некои за кои не сум информирана. :D
Ако се некои за кои не сум информирана се извинувам,не сум од Скопје,нит живеам таму.
А имаме дефицит на информираност од причина што медиумиве 99% известуваат за розевата ни ситуација во државичкава.

Ама тие се оние подвижните или некои за кои не сум информирана. :D
Ако се некои за кои не сум информирана се извинувам,не сум од Скопје,нит живеам таму.
.
Тоа се оние за кои си информирана, ама подсвеста не ти ги регистрира, па макар и у двор да ти ги изградат.

Тоа се оние за кои си информирана, ама подсвеста не ти ги регистрира, па макар и у двор да ти ги изградат.
А ти си толку многу информиран што веке и си запознаен што мојата подсвест регистрира?
Секоја чест за твојата умешност.:cuc:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom