[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

  • Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
Готово, направив бурек ја. Може не ме бива за фудбал ама готвењево ми иде од рака.

Слика

Прегледај го приврзокот 62146
(мх, мх, мх, не дека е мој ама стварно изгледа вкусно)

Еве како го направив

Во подлабок сад го измешав зејтинот со киселата вода и посолив (сирењето ми беше многу солено па пазев да не пресолам). Сирењето го издробив со вилушка и го измешав заедно со урдата. Округлата тава за печење убаво ја намачкав со маргарин (ја намрсив долу и странично за да не ми се залепи).
Ставив две кори (една по една ги ставав) на кои краевите им излегуваа од тавата и попрскав со течноста (зејтин и кисела вода). Остатокот кори ги поделив во групи од по три кори. Земав три кори, ги ставив во тавата една преку друга, такашто ги згужвав за да ги собере, а врз третата кора ставив малку од издробеното сирење и урда.
Ја повторив постапката и со останатите кори, освен со последните 3. Првата од последните три кори ја изгужвав во тепсијата и ја попрскав со течноста. Врз неа ја ставив и претпоследната кора и исто така ја попрскав и го ставив и остатокот од сирењето. Ја ставив и последната кора и ја попрскав со мешавината од зејтин и кисела вода. Краевите од првите две кори кои излегуваат од тавата ги превиткав кон последните кори - затварајќи го бурекот и попрскав со остатокот од течноста. Печев во загреана рерна на 200 степени 30 минути т.е додека не порумене. Кога бурекот беше готов, го превртев во тава со иста големина.

Тоа е тоа. Наздравје!
Нели е гејски да се лажираат слики? :)
Ако си муж, напрај го сам, вака не е во ред. Модераторке, дај му казнени поени за оф-топик :)

http://www.coolinarika.com/recept/domaci-burek-kao-iz-pekare/
http://kuvar94.wordpress.com/2012/11/01/53/
--- надополнето: 23 април 2013 во 17:25 ---
Јас го правам во правоаголна тава не многу голема. Значи не онаа тава шо е за печење пандишпан, туку помала.

Не треба да ти биде загреана рерната. Откако ќе го ставиш колачот во рерна тогаш ја уклучуваш на 230 степени и печеш
Кој број е тавата? 26?
 
Нели е гејски да се лажираат слики? :)
Ако си муж, напрај го сам, вака не е во ред. Модераторке, дај му казнени поени за оф-топик :)

http://www.coolinarika.com/recept/domaci-burek-kao-iz-pekare/
http://kuvar94.wordpress.com/2012/11/01/53/
Ќе му дадам казнени поени.

Кој број е тавата? 26?
Не пишува на моите тави број :(
Прееска проверував, ама нема број.
 
Јас направив селско месо денес и не го сликав, си го изедовме цело во рок од 3-4 саата. :icon_mrgr:
 
Нели е гејски да се лажираат слики? :)
Ако си муж, напрај го сам, вака не е во ред. Модераторке, дај му казнени поени за оф-топик :)

http://www.coolinarika.com/recept/domaci-burek-kao-iz-pekare/
http://kuvar94.wordpress.com/2012/11/01/53/
--- надополнето: 23 април 2013 во 17:25 ---

Кој број е тавата? 26?
На заебанција го напишав постот, не ми беше планот да освојам прво место и да ви ја соберам наградата кило јогурт. :D
Мислев очигледно е дека бурекот ми е фејк по "подготовката" што ја напишав и сликата од перфектен бурек и дека веднаш ќе бидам дисквалификуван ама сум се излажал. :D

Подготовка:
Во подлабок сад измешајте го зејтинот со киселата вода и посолете (ако ви е многу солено сирењето пазете да не пресолите). Сирењето издробете го со вилушка и измешајте го заедно со урдата.Округлата тава за печење намачкајте ја убаво со маргарин (долу и странично намрсете за да не ви се залепи).
Ставете две кори (една по една ги ставате) на кои треба краевите да им излегуваат од тавата и попрскајте со течноста (зејтин и кисела вода). Остатокот кори поделете го во групи од по три кори. Земете три кори, ставете ги во тавата една преку друга, така што ќе ги згужвате за да ги собере, а врз третата кора ставете малку од издробеното сирење и урда. Повторете ја постапката и со останатите кори, освен со последните 3. Првата од последните три кори изгужвајте ја во тепсијата и попрскајте ја со течноста. Врз неа ставете ја претпоследната кора и исто така попрскајте ја и ставете го остатокот од сирењето. Ставете ја и последната кора и неа попрскајте ја со мешавината од зејтин и кисела вода.Краевите од првите две кори кои излегуваат од тавата превиткајте ги кон последните кори - затварајќи го бурекот и попрскајте со остатокот од течноста.
Печете во загреана рерна на 200 степени 30 минути т.е додека не порумени. Кога ќе биде готов бурекот, превртете го во тава со иста големина.


Готово, направив бурек ја. Може не ме бива за фудбал ама готвењево ми иде од рака.

Слика

Прегледај го приврзокот 62146
(мх, мх, мх, не дека е мој ама стварно изгледа вкусно)

Еве како го направив

Во подлабок сад го измешав зејтинот со киселата вода и посолив (сирењето ми беше многу солено па пазев да не пресолам). Сирењето го издробив со вилушка и го измешав заедно со урдата. Округлата тава за печење убаво ја намачкав со маргарин (ја намрсив долу и странично за да не ми се залепи).
Ставив две кори (една по една ги ставав) на кои краевите им излегуваа од тавата и попрскав со течноста (зејтин и кисела вода). Остатокот кори ги поделив во групи од по три кори. Земав три кори, ги ставив во тавата една преку друга, такашто ги згужвав за да ги собере, а врз третата кора ставив малку од издробеното сирење и урда.
Ја повторив постапката и со останатите кори, освен со последните 3. Првата од последните три кори ја изгужвав во тепсијата и ја попрскав со течноста. Врз неа ја ставив и претпоследната кора и исто така ја попрскав и го ставив и остатокот од сирењето. Ја ставив и последната кора и ја попрскав со мешавината од зејтин и кисела вода. Краевите од првите две кори кои излегуваат од тавата ги превиткав кон последните кори - затварајќи го бурекот и попрскав со остатокот од течноста. Печев во загреана рерна на 200 степени 30 минути т.е додека не порумене. Кога бурекот беше готов, го превртев во тава со иста големина.

Тоа е тоа. Наздравје!

Се извинувам, јбг. :D
 
На заебанција го напишав постот, не ми беше планот да освојам прво место и да ви ја соберам наградата кило јогурт. :D
Мислев очигледно е дека бурекот ми е фејк по "подготовката" што ја напишав и сликата од перфектен бурек и дека веднаш ќе бидам дисквалификуван ама сум се излажал. :D
Се извинувам, јбг. :D
Сеирот на форумов треба да е ограничен само на темите во ЧДА... Не е интересно поинаку, а и ќе те оддалечи од форумот поради казнените поени :)

Како и да е, јас ги направив медените „срца“. Фотографии подоцна :)
9ac61908ac3311e2a59b22000a9f3c66_7.jpg
 
Јас уште кога ја видов сликата на Џонатан ми беше некако познатa( ја имав видено некаде), али си велев ај да не кревам галама.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom