[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

• Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
Ако правам со месо ќе го правам.. :icon_mrgr:
За упржување месо следи ја рецептата од потпечени макарони само не ставај црвен пипер и цеди го убаво зејтинот од месото ко ќе ставаш врз корите да не ти излезе мрсен. :pipi:

Готово, направив бурек ја. Може не ме бива за фудбал ама готвењево ми иде од рака.

Слика

burekce.png
(мх, мх, мх, не дека е мој ама стварно изгледа вкусно)

Еве како го направив

Во подлабок сад го измешав зејтинот со киселата вода и посолив (сирењето ми беше многу солено па пазев да не пресолам). Сирењето го издробив со вилушка и го измешав заедно со урдата. Округлата тава за печење убаво ја намачкав со маргарин (ја намрсив долу и странично за да не ми се залепи).
Ставив две кори (една по една ги ставав) на кои краевите им излегуваа од тавата и попрскав со течноста (зејтин и кисела вода). Остатокот кори ги поделив во групи од по три кори. Земав три кори, ги ставив во тавата една преку друга, такашто ги згужвав за да ги собере, а врз третата кора ставив малку од издробеното сирење и урда.
Ја повторив постапката и со останатите кори, освен со последните 3. Првата од последните три кори ја изгужвав во тепсијата и ја попрскав со течноста. Врз неа ја ставив и претпоследната кора и исто така ја попрскав и го ставив и остатокот од сирењето. Ја ставив и последната кора и ја попрскав со мешавината од зејтин и кисела вода. Краевите од првите две кори кои излегуваат од тавата ги превиткав кон последните кори - затварајќи го бурекот и попрскав со остатокот од течноста. Печев во загреана рерна на 200 степени 30 минути т.е додека не порумене. Кога бурекот беше готов, го превртев во тава со иста големина.

Тоа е тоа. Наздравје!

Attachments

• burek.jpg
    burek.jpg
    97,6 KB · Прегледи: 8
Имате тема за гласање за потпечени макарони, оваа недела готвиме

Домашен бурек

Потребни состојки:
- 500 гр. готови кори (по можност подебели)
- 300 гр. сирење
- 200 гр. солена урда
- 300 мл. кисела вода
- 125 мл. зејтин
- пола лажиче сол
- 50 гр. маргарин кристал

Подготовка:
Во подлабок сад измешајте го зејтинот со киселата вода и посолете (ако ви е многу солено сирењето пазете да не пресолите). Сирењето издробете го со вилушка и измешајте го заедно со урдата.Округлата тава за печење намачкајте ја убаво со маргарин (долу и странично намрсете за да не ви се залепи).
Ставете две кори (една по една ги ставате) на кои треба краевите да им излегуваат од тавата и попрскајте со течноста (зејтин и кисела вода). Остатокот кори поделете го во групи од по три кори. Земете три кори, ставете ги во тавата една преку друга, така што ќе ги згужвате за да ги собере, а врз третата кора ставете малку од издробеното сирење и урда. Повторете ја постапката и со останатите кори, освен со последните 3. Првата од последните три кори изгужвајте ја во тепсијата и попрскајте ја со течноста. Врз неа ставете ја претпоследната кора и исто така попрскајте ја и ставете го остатокот од сирењето. Ставете ја и последната кора и неа попрскајте ја со мешавината од зејтин и кисела вода.Краевите од првите две кори кои излегуваат од тавата превиткајте ги кон последните кори - затварајќи го бурекот и попрскајте со остатокот од течноста.
Печете во загреана рерна на 200 степени 30 минути т.е додека не порумени. Кога ќе биде готов бурекот, превртете го во тава со иста големина.

п.с.Постапката е иста и за друг фил, само доколку правите бурек со месо внимавајте да не претерате со зејтин.

photo0016yk.jpg

burek_sirenje_recept.jpg
А може ли да објавам бурек купен од бурекчилница?:icon_lol:

Тешко мене ќе има смеење и фрлање преку прозор:icon_mrgr:
Али ќе се обидам, само немам таква кружна тава :)

Aко имаш две правоаголни ќе ти завршат работа :pipi:
Очекувам деноиве слики :D

Оди купи си, не губи поени поради мрза! :D И ова е полесно од макароните, не мрчи.:)

Оди купи си, не губи поени поради мрза! :D И ова е полесно од макароните, не мрчи.:)
Благодарам за поддршката многу ми значи ваква вест дека е полесно.
Не ме дупи бре! :D Кори, печење и јас, плус ваму урда немам видено, кој знае дали имаат такво нешто. Не се откажувам во никој случај, кога може факерон да готви, можам и јас :D
--- надополнето: 15 април 2013 во 21:51 ---
Вака-така има да стане најголема домаќинка. :icon_mrgr:
Нормално, како ами ќе се омажам? :D

Вака-така има да стане најголема домаќинка. :icon_mrgr:
Ако не и текнува, ние сме тука да ја потсетиме. :D
Не ме дупи бре! :D Кори, печење и јас, плус ваму урда немам видено, кој знае дали имаат такво нешто. Не се откажувам во никој случај, кога може факерон да готви, можам и јас :D

Не те дупам, нема врска што се кори и што е печење, прелесно е. И дај не зезај со урдата, та ако пишува така во рецептот не е страшно ако ставиш само сирење. :icon_lol: И ќе ти пратиме земјени тави и на тебе, да имаш за на сликите, та не може само Факерот! :D

--- надополнето: 15 април 2013 во 21:51 ---

Барај cottage cheese... Или прави со обично сирење, а можеш и со месо, не барај изговори! :)

Не мора со урда, моеш само со сирење да го праиш или па пица бурек :love:

Ja, natürlich :pos:
--- надополнето: 15 април 2013 во 22:22 ---
Барај cottage cheese... Или прави со обично сирење, а можеш и со месо, не барај изговори! :)
Tи со шо ќе го праиш? :D

Tи со шо ќе го праиш? :D

Можев и јас со сирење, иако домаќинов преферира со месо... Ама ќе прескокнам овој пат, се изјаснив зошто. :)
Следен пат гледај да ни најдеш нешто што нема да има потреба од тесто... Суши на пример. :icon_mrgr:

Ај за пица бурек напиши што да ставам само без печурки молам :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom