Еднаквост за сите прекршители на кодексот на однесување, децата и нивните родители не се исклучок

• Креатор на темата Креатор на темата PurplePuma
  • Време на започнување Време на започнување
Пак ќе се повторам, не ме мрзи. :)
Во твојот коментар не стануваше збор за дете, туку за бебе во автобуски превоз на подолга релација. И повторно беше етикетирано како дебилизам.

И прости, ама покрај извинувањето да не треба мајката да оди и на баци-рака кај секој патник поединечно? И да ти каже извини, што тоа ќе ти промени, ако бебето и понатаму плаче? Не може да го смири, јебига, да не треба случајно да ви се клања и да ви бацува стапала, бидејќи бебето плачело? Тоа ли треба да направат родителите, за да немаат "кур ме боли" став?

Нејсе.
Како што веќе кажав, сите оние кои не се родители, можат само да претпоставуваат како е, а оние подрските и да се бунат околу тоа. Бидејќи не знаат што значи неконтролирано бебешко плачење со саати без особена причина, или грчеви во стомак, или болка при растење на запче, или затнат нос што пречи при дишење а со тоа и при спиење, или болка во уво, или едно чудо други мал милион ситуации кои се редовна појава кај бебињата. За кафани, ресторани, кина, театри, музеи се сложувам, ама некоја мајка со бебе, која можеби немала друг начин да патува, да биде етикетирана како дебилизам, е дебилизам само по себе.

А околу менување на пелени (бидејќи и околу тоа се коментираше), како мајка ќе кажам само едно. Газот на моето бебе е светиња. Пристојна сум до толку да се скријам и да сменам пелена, но ако немам избор (нема соодветно место, надвор кочан ладно или изгор лето, нема скриено ќоше и сл.) ама ич мува не ме лази за тие одоколу. Ни најмалку немам намера да ризикувам црвено газе или недајбоже инфекција, а другите слободно нека мрчат ако немаат попаметна работа.

Ете мене ќе ми значи, да знам дека има осет за културно однесување.
Ти повторувај се, пак ќе се вртиме во круг.

Вака, зошто сум јас должна да бидам било како малтретирана од некого? Под ова ги подразбирам родителите, не е детето криво што ме малтретира. Тие го ставиле во таква ситуација.
Не е проблемот плачливо дете во автобус, авион.. проблемот е односот на родителите. Онака, јас ќе ги гњавам сите, нека трпат, сум го фатил/а бог за муда зашто имам дете.
Демек, онака, другиве гледам никој нема дете, само затоа што не малтретира други.

Прост пример е тој во воведниот пост и како родителите на бебињата се поставиле во ситуација каде што веројатно нивните деца ќе плачат и ќе бидат напорни за сите во авионот.
Тоа е култура, тоа е осет за другите околу себе. Не си само ти.

Убаво реков, не извртувај - доволно е извинување за ситуацијата. Освен ако таа не се ни обиде да го смири.

Ти очигледно го немаш ни сфатено мојот став по темата, па само онака, од почеток ќе се замараме со исти муабети.
Не е мој проблем да ги сфаќам мајките, не сакам да ги сфатам. Не сум мајка затоа што не сакам да бидам мајка. Како што не очекувам некоја баба да ме сфати дека едвај стојам на нозе во ЈСП, и на мајките такви кои немаат избор им станувам, а не на пензионери, така не очекувајте јас да ве сфатам.
Во секоја прилика помагам на мајките кои се возат со автобуси низ Скопје, јбг, колку и да не ми е сфатливо, тоа е мој проблем, КУЛТУРА Е ВО ПРАШАЊЕ а не разбирање, сочувствување итн.

И на крајот, нема изговор за менување пелена во ресторан. Луѓето јадат таму.
Ако ти е страв од црвени газиња, не знам што бараш каде што луѓето јадат.
Толку.

Мене мојот желудник ми е светиња.
--- надополнето: 23 април 2013 во 15:28 ---
Се дур ти не отвориш локал каде ќе примиш кој сакаш и ќе дадеш забрана за деца, се дотогаш ќе одиш на трепки и ќе се уфилмуваш како тебе секој ден ти досадуваат деца, ти поливат кафе, ти бркат у око итн...
Има локали каде е забранет влез за малолетници, јас едноставно кога сум излезена со деца ги игнорирам. Прави го истото и ти, и сите среќни. Еве ти го Џино (иако немам појма шо локал е, предпоставувам за педери), има барови, казина, може и некој ресторант да се отвори немам мака јас со тоа, едноставно не ни помислувам да се борам и одам на трепки да влезам за инат таму, јас како родител нема ни да ми текне на такви места да одам, или на места каде се пуши. Ама на тебе ти смета во секој кафиќ, ресторант, автобус, авион, парк, кино, театар...а да направиме град за Пума слободно да се шета?
Искрено Пума ја имаш згрешено професијата (ако е точно наведена тука на форум) кај тебе ни куче не би донела на терапија, кога се околу тебе гледаш како број...
--- надополнето: 23 април 2013 во 08:59 ---
п.с.сега Мац ми објасни што локал е Џино, јас мислев за хомич/кафич се збори :pos: Така да извинување за сите кои го посетуваат локалот :icon_lol:

Нормално дека немаш поим, како и за многу други работи, бар си признаваш, добро е.
Такви локали се отворени. Прашање на време е кога ќе бидат во Скопје.

НЕ НАТАША, НЕ ЛАЖИ И НЕ ИЗМИСЛУВАЈ.
Не ми смета секој локал, а посебно НЕ МИ СМЕТА автобус. Автобусот на ЈСП е јавна сопственост, сечија. ИСКЛУЧИВО зборуваме за приватни локали, а не оние кои постојат благодарение на буџетот. Не е тешко за сфаќање, а и мислам дека до сега разбра, само онака, си тролаш.

Твоите предрасуди не може никој да ги излечи, а посебно твоето мислење е дааааалеку од релевантно за мојата професија или за мене како личност. Ој глеј си ручекот, не се мешај кај што немаш нит знаење, нит па си компетентна.
--- надополнето: 23 април 2013 во 15:30 ---
Види, пак ќе ти кажам дека го тупиш. Твојот огромен и непотребен пост ќе го сумирам во една реченица „сакам локали каде што не се толерира недолично однесување“.

Такви има, ете ти го Џино. Пронајди ги сама другите, бидејќи нели тврдиш дека тоа го сакаш и во Скопје тоа го НЕМА.
Твојата поента на темава е исто како да тврдиш дека сакаш водата да врие на 100 степени, а во Скопје тоа засега го нема.

Културата е на ниско ниво, ама ти со твоиве екцеси ја ставаш на уште пониско. Небаре децата те следат низ локали за да те тролаат. Појасно и пократко од ова, не верувам дека може да се објасни.

Никаде не реков дека нешто секојдневно се случува.
И на крајот, моја работа е како ќе ја перцепирам културата на луѓето во Скопје.

Можеби е моја вина што имам осет за оние околу мене, без оглед дали се тинејџери, родители или пензионери.

Сметам дека оган со оган не се гаси, затоа и не им го правам истото што тие мене ми го прават.

Ете мене ќе ми значи, да знам дека има осет за културно однесување.
Ти повторувај се, пак ќе се вртиме во круг.

Вака, зошто сум јас должна да бидам било како малтретирана од некого? Под ова ги подразбирам родителите, не е детето криво што ме малтретира. Тие го ставиле во таква ситуација.
Не е проблемот плачливо дете во автобус, авион.. проблемот е односот на родителите. Онака, јас ќе ги гњавам сите, нека трпат, сум го фатил/а бог за муда зашто имам дете.
Демек, онака, другиве гледам никој нема дете, само затоа што не малтретира други.

Прост пример е тој во воведниот пост и како родителите на бебињата се поставиле во ситуација каде што веројатно нивните деца ќе плачат и ќе бидат напорни за сите во авионот.
Тоа е култура, тоа е осет за другите околу себе. Не си само ти.

Убаво реков, не извртувај - доволно е извинување за ситуацијата. Освен ако таа не се ни обиде да го смири.

Ти очигледно го немаш ни сфатено мојот став по темата, па само онака, од почеток ќе се замараме со исти муабети.
Не е мој проблем да ги сфаќам мајките, не сакам да ги сфатам. Не сум мајка затоа што не сакам да бидам мајка. Како што не очекувам некоја баба да ме сфати дека едвај стојам на нозе во ЈСП, и на мајките такви кои немаат избор им станувам, а не на пензионери, така не очекувајте јас да ве сфатам.
Во секоја прилика помагам на мајките кои се возат со автобуси низ Скопје, јбг, колку и да не ми е сфатливо, тоа е мој проблем, КУЛТУРА Е ВО ПРАШАЊЕ а не разбирање, сочувствување итн.

И на крајот, нема изговор за менување пелена во ресторан. Луѓето јадат таму.
Ако ти е страв од црвени газиња, не знам што бараш каде што луѓето јадат.
Толку.

Мене мојот желудник ми е светиња.

Јасно како ден, нема потреба за понатаму.
Со болдот си го кажа твојот базичен став, кратко и јасно.
Не било работата до плачењето и малтретирањето, туку до тоа некој да ти се поклони и да ти се извини, односно кажано со малку пософистициран речник да покаже дека има културно однесување. Во тој случај не ти пречи понатамошното драње, може да си брка работа. Бидејќи, шокојташак се менува ако се извини, а бебето повторно плаче? Извинувањето нема цел, освен задоволување на твоето его.

За менување пелена кажав, ама не дочитуваш, туку претпоставуваш. Не беше кажано за ресторан, ете нека биде за таа мајката која патува во автобус 8 саати, со следна пауза за 3 саати од сега. Нема избор. Ти како патник ваљда ќе извадиш некој сендвич да поткаснеш за тоа време. Најпристојно е да те почека да дојадеш, но ниту на сон не очекувај дека треба да се извини за физиолошката потреба на малото.

Јасно како ден, нема потреба за понатаму.
Со болдот си го кажа твојот базичен став, кратко и јасно.
Не било работата до плачењето и малтретирањето, туку до тоа некој да ти се поклони и да ти се извини, односно кажано со малку пософистициран речник да покаже дека има културно однесување. Во тој случај не ти пречи понатамошното драње, може да си брка работа. Бидејќи, шокојташак се менува ако се извини, а бебето повторно плаче? Извинувањето нема цел, освен задоволување на твоето его.

За менување пелена кажав, ама не дочитуваш, туку претпоставуваш. Не беше кажано за ресторан, ете нека биде за таа мајката која патува во автобус 8 саати, со следна пауза за 3 саати од сега. Нема избор. Ти како патник ваљда ќе извадиш некој сендвич да поткаснеш за тоа време. Најпристојно е да те почека да дојадеш, но ниту на сон не очекувај дека треба да се извини за физиолошката потреба на малото.

Бисерки, тоа е најголемиот проблем овде. Правиш претпоставки што јас би мислела за плоштад, автобус, парк.... не е се едно исто.
Јас цела тема се држам до локали во кои се јаде и се пие.
За превозот уште во воведниот дел застанав на страна на мајките :)

Имам разбирање, повеќе од што треба во такви ситуации. Не можам да разберам во ЈСП да се менува пелена, ама во ЈСП патот трае најмногу пола саат.
За транспорт кој трае подолго, јасно е и не можам за такви глупости да дискутирам.

Ај вака. Во една ситуација јас бев крива за мал неред во еден локал, со сестра ми, додека беше многу мала. Моја грешка беше, не нејзина, нормално. На тие што беа жртви заради моето невнимание, им се извинив. Не ми се скрши егото, знаеш. Крива бев и се извинив.
Ако имањето осет према другите, е билдање на его, нека ти биде. За мене е тоа култура.

Дали мене ми страда егото, ако утре тебе те видам во автобус со бебе и ти станам да седнеш? Или во тој случај не е билдање его, тоа е култура? Како го дефинираш тоа мое жртвување за некого за кого сметам дека има поголемо право од мене на тоа столче? Што мислиш дека е тоа?

Во автобус нема потреба да се извинува за менување на пелени, и остави ги автобусите и авионите.
Ни во автобус се возам, ни во воз, ретко во авион. И онака, 6 саати никому не му се драги, посебно не на бебе, па како што веќе реков ОД САМИОТ СТАРТ, не само што разбирам, туку и би помогнала ако можам некако.

Ме претставувате како страшило кое гони деца со срп, во реалноста напротив, гледам секому да помогнам колку можам.

Ама седење во кафич не е нешто од што не можеш да избегаш, не е нужна ситуација.
Затоа од самиот почеток ги разграничив местата кои според мене е нормално да бидеме сите солидарни и да се разбираме, од местата каде што луѓето одат заради забава.
Затоа, твоето менување пелена го сместив онаму каде што мене би ми пречело, а тоа е во ресторан/кафич.

Ако можам да ти помогнам на друго место околу детето/децата, сама би ти се понудила ;) Нема да ми биде прв пат, а сигурно нема да биде ниту последен.

Исто нешто што ми пречи, кога гледам како ги мочаат децата на отворено, како да се животни...па срамота бре, ај ќе разберам еднаш видов дур бев на стаза на кеј, ама кога видов пред дуќан така да се прави? Во нормална земја казна за тоа одма да се научат, па отиди до дуќанот гарант има вц внатре мајку му....

Исто нешто што ми пречи, кога гледам како ги мочаат децата на отворено, како да се животни...па срамота бре, ај ќе разберам еднаш видов дур бев на стаза на кеј, ама кога видов пред дуќан така да се прави? Во нормална земја казна за тоа одма да се научат, па отиди до дуќанот гарант има вц внатре мајку му....

Уште погрозно е мочање на животни.
Грозно е вршење нужда во парк.

На крајот, пак тука не можам да ги обвинам родителите, во парк има ВЦ, ама е се, освен место каде би отишла прво јас по нужда, а не па дете да однесам.

Уште погрозно е мочање на животни.
Грозно е вршење нужда во парк.

На крајот, пак тука не можам да ги обвинам родителите, во парк има ВЦ, ама е се, освен место каде би отишла прво јас по нужда, а не па дете да однесам.
добро виновна е инфраструктурата се согласувам, но сигурен сум дека во повеќето дуќани има вц, па можеле фино лепо да замолат...а не баш пред дуќанот, се зачудив кога видов значи. Мора да се донесе и тој закон за мочање на животни, значи сите битни закони не се донесоа, а сите можни глупости се донесоа, срамота. Да не забегувам премногу од темата, гледам малку сме што го подржуваме ова ти што го збориш, но изгледа дека само вакво нешто треба да се каже, дека ти пречи кога бесни деца ти го нарушуваат редот и мирот и одма да те етикетираат ко детемрзач.

добро виновна е инфраструктурата се согласувам, но сигурен сум дека во повеќето дуќани има вц, па можеле фино лепо да замолат...а не баш пред дуќанот, се зачудив кога видов значи. Мора да се донесе и тој закон за мочање на животни, значи сите битни закони не се донесоа, а сите можни глупости се донесоа, срамота. Да не забегувам премногу од темата, гледам малку сме што го подржуваме ова ти што го збориш, но изгледа дека само вакво нешто треба да се каже, дека ти пречи кога бесни деца ти го нарушуваат редот и мирот и одма да те етикетираат ко детемрзач.

Па да, затоа што не ја гледаат суштината.
Детето само по себе не е во никој случај виновно, можам да бидам мразач на несовесни родители, не и на деца.
И овој твој муабет држи вода, но само ако се наоѓаат во непосредна близина на некој локал/дуќан.
Како помала сестра ми редовно ја носев по локали ако и притреба случајно ВЦ. Премала беше за да седи во кафич, а преголема за да носи пелени :)

Баш се прашувам како би изреагирале дотичниве, ако се наоѓаат во кафич, и некое детенце им дојде, истури чаша, мавне или нешто слично на тоа...гарант нема да бидат толку филантропски настроени ко што пишуваат во некои свои постови.

PurplePuma наредниов викенд доаѓам со малиот кај тебе у кафич, и ќе се преплашиш, и нема веќе да ти биде страв од петгодишни деца;)

Арно Пума, арно што си се изјаснила на почетокот за патување со бебиња. Но, зошто тогаш коментарот за делење на воздух со секакви дебили и тоа баш при таква ситуација? Еве, кажи во два збора со која цел бил кажан, бидејќи инаку, останува впечатокот дека ги разбираш бебињата, но немаш разбирање за бебињата.

Примерот дека ќе отстапиш место на некоја мајка со бебе покажува културно однесување, само доколку (како што си напишала) го доживуваш како жртвување. Затоа и се воспоставени тие норми, да се примораат луѓето преку срамот, да се сетат да бидат луѓе на прво место. Инаку, направен од искрени побуди не билда ничие его, напротив спаѓа во категоријата на хуманост, човечност, а не културно однесување. Ако гестот го сметаш како жртвување од твоја страна, подобро би било воопшто да не стануваш.

Инаку, на темата имаме блиски ставови, со исклучок на една оксиморонска (мала, но голема :)) разлика. За разлика од тебе, јас не очекувам извинување, ниту пак acknowledgement од страна на мајката. Ако гледам дека прави напор да се справи со бебето (уште зборам за патувањето), нема потреба да се извинува. Со тоа што се труди да ја стави ситуацијата под контрола, мене ми е јасно дека има обзир кон околината и ич нека не се замара да се извинува, нека си го гледа детето. Што фајде од извинување, ако со прст не мрдне да го смири или утеши. Затоа ти кажав, ако ти значи да се извини, тогаш е билдање на его, ништо повеќе.

Арно Пума, арно што си се изјаснила на почетокот за патување со бебиња. Но, зошто тогаш коментарот за делење на воздух со секакви дебили и тоа баш при таква ситуација? Еве, кажи во два збора со која цел бил кажан, бидејќи инаку, останува впечатокот дека ги разбираш бебињата, но немаш разбирање за бебињата.

Примерот дека ќе отстапиш место на некоја мајка со бебе покажува културно однесување, само доколку (како што си напишала) го доживуваш како жртвување. Затоа и се воспоставени тие норми, да се примораат луѓето преку срамот, да се сетат да бидат луѓе на прво место. Инаку, направен од искрени побуди не билда ничие его, напротив спаѓа во категоријата на хуманост, човечност, а не културно однесување. Ако гестот го сметаш како жртвување од твоја страна, подобро би било воопшто да не стануваш.

Инаку, на темата имаме блиски ставови, со исклучок на една оксиморонска (мала, но голема :)) разлика. За разлика од тебе, јас не очекувам извинување, ниту пак acknowledgement од страна на мајката. Ако гледам дека прави напор да се справи со бебето (уште зборам за патувањето), нема потреба да се извинува. Со тоа што се труди да ја стави ситуацијата под контрола, мене ми е јасно дека има обзир кон околината и ич нека не се замара да се извинува, нека си го гледа детето. Што фајде од извинување, ако со прст не мрдне да го смири или утеши. Затоа ти кажав, ако ти значи да се извини, тогаш е билдање на его, ништо повеќе.

Добро, како уште не сфати?
Мајката на никаков начин не искажала жалење за сето тоа, башка (според тој муабет) не се ни обидела нешто посебно да го смири детето.

Второ, како тоа не е жртвување, ако јас едвај стојам на нозе од работа, гладна сум зошто не сум имала пари да купам доручек? Демек, јас од ќеиф седам во автобус, па ајде солидарност ќе си изигравам. Да, се жртвувам за некој што е (можеби) во потешка ситуација од мене.
И не знам зошто тебе би те интересирале моите мотиви, битно е ти и детето да бидете поудобно сместени? Хм? Ти што мислиш, дека некој се потресува дали сум станала од солидарност или од култура? Немој, ти се молам. Гледам мајкиве низ Скопје која од која посолидарни ;)

Секако, не ми треба ни мене извинување, освен кога заради детето нејзино јас бев полиена со кафе од глава до пети. Тогаш не извинување, очекувам и повеќе од тоа. Од причина што не е неизбежно да седиш во кафич, како прво, како второ, нејзиното дете како шлакнато трчаше по цел кафич урлаше и досаѓаше (со уште едно малце помало) а госпожата не најде за сходно ниту да го викне. И откако се случи тоа што се случи, почна со нежен глас да го вика, не му ни пререче.
А секако, јас пошто немам деца, сум граѓанин од втор ред, ни извинување не заслужувам.

Од овакви искуства, не сакам деца во кафани. Кафана не е место за деца.
Ако веќе некој сака да си ги понесе - слободно, ама нека си ги чува зауздани.

И по милионити пат - се трудам да не се однесувам према ваквите изроди кои е срамота да ги наречеш ,,мајки,, затоа што се препичени сељандури на кои им е поважно да бидат ,,видени,, него нивните деца да се чувствуваат добро.
Само трпението ми е при крај, обично летно време се чувствуваат како дома во скопските кафичи.
--- надополнето: 24 април 2013 во 00:39 ---
PurplePuma наредниов викенд доаѓам со малиот кај тебе у кафич, и ќе се преплашиш, и нема веќе да ти биде страв од петгодишни деца;)
Не ми е страв од петгодишни деца.
Од распрдени петгодишни деца.
Што се однесува до конкретно твоето дете, сосема на кратко го имам видено, и се однесуваше сосема културно :) Со такви деца ич мака немам ;)

Не работам во кафичот, а и не е фер од тебе такви информации да изнесуваш за мене на јавен форум. Тоа што се познавам со одредена група форумџии, не значи дека сакам со сите да се познавам :)
--- надополнето: 24 април 2013 во 00:45 ---
На ова мислам Пеарл.
Да го видам јас ова, па тие деца наредните 10 саати да пиштат, ако треба ќе ги думкам.
Осет барам. Не да ми мијат нозе, или да ми се поклонуваат.
733879_10101162656099741_1793992642_n.jpg

На ова мислам Пеарл.
Да го видам јас ова, па тие деца наредните 10 саати да пиштат, ако треба ќе ги думкам.
Осет барам. Не да ми мијат нозе, или да ми се поклонуваат.

Затоа ти велам, не ти пречи тебе плачењето, туку ти пречи тоа што не ти се извинуваат.
Само на суптилен начин го филуваш како "имање осет". :)

Бебињата имаат само основни потребни и ако тие се задоволени, тогаш се мирни. Освен ако не си имаат мака како оние што ги опишав погоре (забче, уво, грчеви). Во таков случај, мајката може и на трепки да стои, џабе е се`, малото ќе се смири кога ќе се истошти, а тоа може да трае со саати. Зошто побогу треба да се извини за нешто што е нормална појава кај бебето? ЗОШТО?? Ниту е бебето криво, ниту е таа крива, никој не е крив. Ќе се обиде да го утеши, но тоа е максимум што може да направи. Со која цел треба да се извини за нешто што е природно? Сум патувала авионски со бебиња, да, плачат, да, врескаат, да, кенкаат, и да, сето тоа иритира, но никогаш не сум очекувала некој да дојде и да ми се извини за таквата ситуација. Јас тоа го сфаќам како нешто нормално и дека таква ми била среќата да седнам до нив. И да понудам помош, нема фајде, бебето си бара мајка, туѓинец малку, да не речам ич, може да направи.

Околу солидарноста, односно човечноста. Како што кажав, доколку се сфаќа како жртвување, тогаш е направен од чисто себични побуди, а не од искрени. Зошто тогаш стануваш, зошто се жртвуваш, а ако таа не ти каже ниту благодарам, можеби на крајот и ќе се исфрустрираш? Нејсе, ова е друга тема, на времето некаде расправавме околу тоа дали постојат selfless good deeds.

Затоа ти велам, не ти пречи тебе плачењето, туку ти пречи тоа што не ти се извинуваат.
Само на суптилен начин го филуваш како "имање осет". :)

Бебињата имаат само основни потребни и ако тие се задоволени, тогаш се мирни. Освен ако не си имаат мака како оние што ги опишав погоре (забче, уво, грчеви). Во таков случај, мајката може и на трепки да стои, џабе е се`, малото ќе се смири кога ќе се истошти, а тоа може да трае со саати. Зошто побогу треба да се извини за нешто што е нормална појава кај бебето? ЗОШТО?? Ниту е бебето криво, ниту е таа крива, никој не е крив. Ќе се обиде да го утеши, но тоа е максимум што може да направи. Со која цел треба да се извини за нешто што е природно? Сум патувала авионски со бебиња, да, плачат, да, врескаат, да, кенкаат, и да, сето тоа иритира, но никогаш не сум очекувала некој да дојде и да ми се извини за таквата ситуација. Јас тоа го сфаќам како нешто нормално и дека таква ми била среќата да седнам до нив. И да понудам помош, нема фајде, бебето си бара мајка, туѓинец малку, да не речам ич, може да направи.

Околу солидарноста, односно човечноста. Како што кажав, доколку се сфаќа како жртвување, тогаш е направен од чисто себични побуди, а не од искрени. Зошто тогаш стануваш, зошто се жртвуваш, а ако таа не ти каже ниту благодарам, можеби на крајот и ќе се исфрустрираш? Нејсе, ова е друга тема, на времето некаде расправавме околу тоа дали постојат selfless good deeds.

Пеарл, од старт го кажав истово што и ти :) Бебето мора да комуницира преку плачење, нема друг избор. Океј е. И најчесто бебето како бебе, ако му ги задоволиш потребите, мирно е - и најчесто спие. Во случајот ,,бебе,, за кој дискутираме, мислам дека на бебето му било жешко, ама дотичната госпоѓа не помислила на тоа :)

Некогаш можеш, некогаш не да бидеш од помош. На сестра ми можам мајка да и бидам, речиси сум раснела едно дете покрај мене. Знам што значи бебе со грчеви, ама такво бебе не сме носеле на шетање, не сме патувале со него.

Немој да одиш во крајности, нема смисла. Јас сум секако фрустрирана кога влагам во автобус со милион луѓе, скапана и уморна и гладна, тоа нема врска со кој каде седи. Без оглед како јас го сфаќам тоа, самиот чин е жртвување. Како што секогаш за да одбереш едно нешто, жртвуваш друго нешто.

И пак ќе ти кажам, ако јас во одредена ситуација некому некако помогнам, а тој некој не знае ни како се викам, ниту на било кој начин имам јас ќар од ситуацијата, не можеш да ме окарактеризираш како лицемерна ;) Нема ништо лицемерно тука. Не уживам да стојам во автобус, не верувам дека некој ужива. Ама од човечки и културни причини давам приоритет на одредена група на луѓе. Ич не е тешко за разбирање.

Кaко што нaм ни е досaдно дa си игрaме сегa со кукли, тaкa и нa децaтa им е досaдно дa седaт со возрaсни у кaфич, и зaтоa и ги зaмaрaaт остaнaтите. Јaс после рaботa идaм у кaфич дa се релaксирaм, дa си нaпрaвaм муaбет со пријaтелкa дa зaпaлaм цигaрa нa рaaт, додекa од соседнaтa мaсa родителот ми се буни зaрaди димот што идел нaкaј детето (пaзи нaдвор седеме). Или дa ми доaѓa нa мaсa, дa ми се бутa под мaсa, дa врескa a родителот мртов лaден очекувa дa бидaм импресионирaнa од нивното дете. Зошто се лутите aко нa некому им пречи вaшето немирно дете? Зошто мислете декa требa дa стaнaм родител зa дa сфaтaм декa тоa е во ред? Когa ке имaм децa немa дa им дозволaм тaкво однесувaње, ниту пaк дa ги мaлтретирaм во кaфичи. Имa игротеки, когa веке имaм пaри зa дa седaм у кaфич ке имaм, и зa еден чaс дa плaтaм во игротекa, ем детето зaдоволно, ем вие зaдоволни. Што е спорно? Културa, aло културa!

Тигрице, шо е битно на детето да му е арно... побитно е родителите да бидат во шемата :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom